Provedení záseku u navijáku s přední brzdou

Jsem začátečník a proto bych se chtěl zeptat zkušenějších. Minulou sezónu jsem pro lov kaprů používal navíjáky s volnoběžkou (baitrunery). Nyní uvažuji, že si pořídím navijáky pouze s přední brzdou, ale práce s takovým navijákem se mi zdá trochu složitější. Po náhozu se musí úplně povolit brzda, aby kapr při prudkén záběru nestrhnul pruty do vody. Není mi jasné, když potom zabere, zda se musí nejprve dotáhnout brzda a potom provést zásek nebo přidržet cívku rukou, provést zásek a teprve potom dotáhnout brzdu. Jaká má být přesná technika záseku s navijákem s přední brzdou, když se loví s uvolněnou cívkou?
Autor diskuse: Rhino - , 5.3.2005 kaprařina - techniky lovu

Petrson - Profil | So 5.3.2005 12:12:10

Od té doby, co jsem musel za prutem v hadrech skočit do vody taky používám hodně povolenou brzdu - ať přední nebo zadní. Při záběru pravou rukou PEVNĚ uchopím prut i s vlascem (aby neprokluzoval) a seknu, pak opřu rukojetí o koleno a levačkou dotáhnu brzdu (ne úplně), rychle dopnu kličkou vlasec a zdolávám. Výhoda - není nutno používat čihátka a v noci lampy a pípáky, brzda si o zásek zabzučí sama. Nevýhoda - někdy se rybě podaří odmotat dost vlasce a zajede do vázky, chce to rychle reagovat, to už tě naučí praxe.

Hrouzek - Profil | So 5.3.2005 11:57:36

Taky jsem přešel z volnoběžek na normální a je to v pohodě a i víc mi to vyhovuje,protože vždy po zdolávání mám rozvrtanou brzdu a kolikrát jsem pěkně koukal,když jsem měl další záběr a přepnul z volnoběžky na normální..Tohle je jistota a člověk s tim počítá a brzo si zvykne.Nejni na tom nic složitého(nedávno jsem se na to ptal taky),jde to v pohodě,přiběhnu,přidržim rukou civku a ukazováčkem hned jednou povotočim a je utáhla..Ale chce to mít přední brzdu,u který se nemusí otáčet dobu než se utáhne,pak je to horší..

Hamon - Profil | So 5.3.2005 11:17:02

Ja zvacsa sekam pravou rukom,ukazovak pravej ruky pri zaseku(skor dvihnuti) prutu je na cievke(niekedy pomaham lavou rukou,aby som udrzal rybu na dosah),tym mozem regulovat uniky ryby a pomaly dotahujem cievku,aby som to velmi s tym utiahnutim neprehnal.AKo napisali predo mnou, chce to trochu zvyku a da sa to uplne v pohode.

Pvl - Profil | So 5.3.2005 9:21:18

Zapoměl jsem : ten zásek je s přidržením cívky ukazovákem p. ruky,. Stejný jako u carlose.Nesekám, jen zvednu prut. Snad to je napsáno tak ,že se to nechá pochopit.

Pvl - Profil | So 5.3.2005 7:30:48

Jak se ptáš ta brzda se nesmí nechat úplně volná. (po náhozu) Musíš ji mírně utáhnout , aby v případě záběru , mohla ryba při záběru silon z cívky odmotat.Jednou rukou táhneš za silon mírným tahem, druhou přitahuješ cívku.Když bude moc volná tak se Ti může stát že seTi to zamotá, moc utažená to by taky nebylo dobré .Nic to není, jde jen o zvyk!Alespoň tak to dělám já.

carlos - Profil | So 5.3.2005 1:45:09

popadneš rukou cívku a zasekneš, potom utahuješ brzdu a navíjíš. Chce to tři ruce ale jde jen o zvyk.
Jde to taky tak, že pravou rukou chytím prut a jedním nebo dvěma prsty podržím cívku, aby se neprotočila a levou zároveň utahuju brzdu. Každý si časem udělá svůj styl. Já už vůbec nesekám, jen prut zvednu, žádný spěch, když máš dobrý háčky, ryba se chytne sama.