maximálna lovná miera šťuky

S ohľadom na prirodzený výter šťuky, nebolo by rozumnejšie hájiť skôr tie velké ryby, teda mať stanovené max. lovné miery, nie naopak, veď čo je väčší zásach do ekotopu, keď sa vezme z vody 50-ka, ktorá sa ešte nedokáže vytrieť, alebo 10kg "nosnica", ktorá má v sebe 3 kg ikier ?
Autor diskuse: RASTOK - , 3.3.2005 dravci - druhy ryb, rekordy

rybomil | St 16.3.2005 7:45:51

karelc: Jo , tady ve Světlý ( Sázava 12) na to asi po 10 ti letech taky přišli a snížili na 50. Je to i důsledek sledování těch povinně psaných docházek k vodě, tedy toho tlaku a vyhodnocení úlovkáčů. Nasadili tedy 140 ks Š3 - na 7 km řeky nic moc, ale aspoň je nesežerou vydry a letos se o ně rybáři poperou. Vloni jsem vracel na pár místech 55 +, lidi mě viděli a hned další dny tam plavaly kačenky pěkně nahusto.Do konce roku už jsem tam žádnou nezapřáh.

karelc - Profil | St 16.3.2005 6:56:52

rybomil: naprosto souhlas!!! U nás (nejen) nasadí štičky, a do konce roku je každá aspoň jednou chycená na rybku. Jaký je asi procento přeživších? Taky se tam o 60cm štiku nezavadí, jen náhodou. A právě proto tam snížli míru z těch 60 na 50, aby se mohlo taky něco ponechat.

rybomil | St 16.3.2005 6:53:30

Můj názor zase je, že nasazovat rychlenou Š1 je sice ekonomické, ale na hovno, protože při stále silnějším tlaku a zachování lovu na živou většina nedožije ani míry.

glánis - Profil | Út 15.3.2005 19:25:26

K nasazování větších štik do revíru:je to nereálné z několika důvodů ,je mnohem ekonomičtější nasazovat rychlenou štičku popř. Š 1 protože prodlužování chovu je spojeno s řadou problému,zejména se zajištěním potravy a s tím spojeným kanibalismem.V podmínkách rybářského svazu by byl prodloužený odchov nesmysl.Jedinou cestou je správné vysazování to znamená poctivě plůdek roznést po revíru + podpora přirozené reprodukce kterou je ovšem hlavně na údolních nádržích obtížné zajistit.K úhořímu monté,je opravdu drahé hlavně proto,že intenzivně roste chov úhoře na pobřeží.Vetšinu farem vlastní Japonci kteří zde vyprodukovaného úhoře prodávají zpět do Japonska.To znamená,že stále roste jeho lov ve stále slábnoucích tazích.Dalším důvodem proč u nás úhoři pomalu mizí je fakt,že od roku 1989 nevysazují monte rybníkáři.Problém je i s parazitozami zejména s anguilikolózou.O štiku není třeba se obávat s úhořem je to mnohem horší.

rybomil | Po 14.3.2005 11:15:58

Taky dám příklad: Asi 3 roky zpět chytal jeden na Konopišťi na rybku. Odešel pokecat k sousedovi, když se vrátil za hoďku, byla cívka vytočená a prut do vingle. Potom zdolal štiku 108, která měla v sobě candoše 49 a vůbec nebyla píchnutá, protože háček s rybičkou měl zažraný ten Ca. Je teď tam slavný !?! A pak že lidi to nenechávaj zažrat! Ten pán už dělá taky pár roků RS a právě třebas i kvůli tomuto už není takovým mojím kámošem jako dříve, kdy jsem mu ukazoval lov na voblery. Holt rybka je rybka.......

mirmen - Profil | So 12.3.2005 20:38:39

Taková srandička na téma , co se děje pod vodou.

V Holandsku byla nalezena uhynulá štika ( cca 105 cm).
Příčina úhynu?
Udušení spolknutou rybkou.
Candátem 77 cm.

brach - Profil | Pá 11.3.2005 12:33:16

rybomil - žádný mejl dosud nedorazil...

rybomil | Pá 11.3.2005 9:37:10

brach: máš ode mne maila

pupak | Čt 10.3.2005 10:23:26

rybomil - tak rekni Brachovi ten spoj na ty MO me by to taky zajimalo jak to delali

rybomil | Čt 10.3.2005 9:28:19

brach.: Něco jiného je zda výsledek odpovídá vynaložené námaze a něco jiného zda to jde takto udělat. Pokud mluvíme o vynaložené námaze, případně i nákladech, je to zcela jistě i vzhledem ke ztrátám dost neefektivní, protože to jsou už Š3. A musí to být vody doslova přecpané potravou pro ně.

Pavel | Čt 10.3.2005 8:59:37

Holátko Josef : to je otázka pro doktora MBA z Mnichova , či odkud, ale je nesporné, že na přirozený vývoj štiky má vliv velmi mnoho faktorů. Je známo, že na nově vybudovaných přehradách se během několika let prudce zvýší právě počet štik a za několik dalších let se tento stav vrátí do normálu. Podle mě to způsobuje úživnost vody zatopených prostor, kde v travních a keřových porostech se daří různému potěru, voda je obohacena různými stádii hmyzu, červů, semen, tzn. ryby mají nadbytek potravy. Proto se také provádí "letnění" chovných rybníků. Právě proto je tak nutná relativní rovnováha rybího společenství v revíru a to jak v druhovém, tak velikostním spektru. Regulace řek, přehrady, výkyvy počasí posledních let, čistota vody, nová znečištění jsou příčinou, že druhy ryb dříve se rozmnožující přirozeně, dnes bez umělého odchovu ve vodách končí. Řeči, že právě velké štiky mají mnoho jiker mohu dát do souvislosti s tím, že "vyspělejší část lidstva se třít nepřestrává", ale vymírá také.
To co píšeš o rybí obsádce je na další, velmi zajímavou diskusi, ale se svazem, který pozbyl řeči, nebo s rybářskými orgány. (S těmi se ale nediskutuje, ty mají konat). Další velmi zajímavou diskusí by bylo pohovořit o možnostech hospodaření svazů. Mám na mysli oddělení produkce násad od peněz svazů. Za dnešního stavu zarybňují MO z velké části vlastní vyrobenou násadou, za přerozdělené peníze ze svazů. 1kg tržního kapra se na trhu pohybuje okolo 55Kč. MO tvrdí, že ho produkují za stejnou cenu, ale nezapočítavají do této ceny údržbu nemovitostí, modernizaci zařízení, část platů, brigády členů, neúspěch v chovu aj. Potom je cena kapra z MO úplně někde jinde. S tím souvisí i velikost "násadového" kapra. Tyto souvislosti zcela zásadně ovlivňují možnost zlepšení ve stavu dravců.

brach - Profil | Čt 10.3.2005 8:51:42

Rybomil - o něco podobného jsme se před lety pokusili i u nás. Výsledek naprosto neodpovídal vynaložené námaze.
Můžeš mi, třeba mejlem, poskytnout spojení na ty dvě organizace. Rád bych od nich získal jiné zkušenosti.

Holátko Josef | St 9.3.2005 19:51:09

Máte představu jaké % tvoří Š1 k množství nakladených jiker? Mám na mysli volnou přírodu. Myslím si totiž, že takových 2000ks Š1 na 75 ha plochu nepokryje případnou reprodukci odlovených štik. To potom vede k postupnému úbytku štičí obsádky.

Mají v našich vodách štiky co žrát? Pamatuji si, že před 20ti lety se na přehradě chytaly 30cm plotice. Dnes už jen 15cm. Ve vodě je jen kapr, kapr, kapr ...
Dělal se i výzkum na skladbu rybí obsádky a pokud se to dotáhne do konce, vypadá to, že organizace dostane pokutu za nevyváženou rybí obsádku (nebo jak se to odborně nazývá)

Návrhy na zlepšení stavu? Ať jenom neplácám. Určitě nasazovat více Š1 a v jarních měsících nehýbat s vodou.

Pavel> S komerčním lovem na svazových vodách nemáš pravdu. Na Hartě je povolena hospodářská těžba, podle vývoje rybí obsádky. Paradoxem ovšem je, že Severomoravský kraj má nejdražší krajskou povolenku právě z důvodu postupného zarybňování Harty. --- Kde to jsme???

osprey - Profil | St 9.3.2005 15:13:38

Ono je to vůbec celé o tom, dohodnout se, co vlastně chceme a zařídit, abychom to, co chceme, mohli dostatat.
Někdo si rád vytáhne dvacet podměrečných štik, někdo touží po metrovce, další jen potřebuje zaplatit povolenku. Realita začíná být taková, že se leckterý třpytkař neprochytá k šedesátce štice za celou sezónu.
To nás tady žere skoro všechny, jenom příčiny a řešení vidíme každý jinde.
Pavel: Vím, že míry jsou obrazem ekonomiky, vím, že spousta lidí si chce zachytat a dravců nikdy nebude dost, ale myslím, že těch 60 cm je u štiky tak akorát, aby z ní měl člověk aspoň trochu radost i užitek.

rybomil | St 9.3.2005 9:10:01

brach: Sorry, při vší úctě k tvým schopnostem a zkušenostem, ale vzpamatovat se budeš možná muset sám. Takové MO, kde udělali každoročně na chovném rybníku kolem 1 ha skoro tu stovku )podle podmínek )mírových zubatek znám min. 2. Jenže se nasadí koncem září do řeky, kde je míra 55 a další rok tam stejně nejsou. Navíc privatizace vody to vyřešila, jeden je okrasou v golfovém klubu, druhý zarostlý okřehkem zamořený střevličkou.

zubáč | St 9.3.2005 8:10:50

MM:Máš pravdu v tom, že monte je drahé a ne vždy k dostání, ale kdyžse chce dá se, pravda je že úhoře v našich podmínkách nevytřeme , ani kdyby jsme se moc snažili a přes to si myslím, že úhoř do našich vod patří ...

Martin M. - Profil | Út 8.3.2005 21:44:45

brach> a udelej nekde na chovnym rybniku uhori monte... Nudelas... Kdyz to neumis udelat, tak to asi budes muset koupit. A treba i za valuty.

brach - Profil | Út 8.3.2005 21:08:41

Kurňa - vzpamatuj se! Udělat někde na chovným rybníku stovku padesátnic štik - tak by sis to představoval?

Pavel | Út 8.3.2005 18:31:11

strejka : To že se vysazují minimálně kiloví kapři, je pro někoho radostný fakt, pro jiné dobrý kšeft, ale proč se téměř všude vysazuje plůdek štiky a ostatní mininásady? Pokud by se vysazovaly pouze mírové ryby, jako u kapra, nehovořme vůbec o míře pro tyto ryby, ale ekonomika takového hospodaření je pak nulová, protože váha ryb vysazených=váze ryb ulovených a to možná. Když si můžeme dovolit takové hospodaření, tak proč nelovit 100 kaprů ročně? Pak se těžko hledá rozdíl memi takovým to "samoobslužným" rybolovem a "švédským stolem."

zubáč | Út 8.3.2005 11:50:05

rybomil: Neber to osobně i já vídávám takové případy u vody a kdyžjim něco řekneš pošlou tě do ... Proto se nedá nikdy takováto věc zevšeobecnit... vše je o lidech o jejich přístupu k životu a tudíš i k rybám a rybaření ... Osobně si myslím, že kdybych měl používat při lovu dravcu na feeder velké rybky, asi bych je musel nechat trochu déle a tím bych se dostal do kategorie, do které bych nechtěl být zařazen ... vždyť právě proto lovím feedrem, abych mohl reagovat co nejrychleji, abych rybě neublížil víc než je nutné, neboli je potřebné, aspoň dle mého názoru sladit rybolovný zpusob s adekvátní velikostí nástrahy ...

strejka - Profil | Út 8.3.2005 9:49:16

Pavel: "Pokud by svaz vysadil tyto kapry v kusové hmotnosti 0.3kg", takovy svaz neznam, vysazuji se mirove ryby, jen pro informaci z hmotnostnich tabulek, kapr 35cm - 0,88kg, jakkoli tybulky nemusi plne odpovidat, 0,3kg z toho neudelas, tak ze me prosim te nedelej vola...

šeptal - Profil | Út 8.3.2005 9:33:38

Ado : Ve sportu jde o vztah soupeř - soupeř. V lovu je to lovec - kořist. Kam se kdo zařadí je jeho věc. Nevím, proč to tu furt pitváš, lovče.

Pavel | Po 7.3.2005 21:15:34

strejka : velmi se mýlýš. Když převedu ročních 30kg úlovku, pro jednodušší propočet kapra, jedná se o 15 kousků. Pokud by svaz vysadil tyto kapry v kusové hmotnosti 0.3kg, pak investice do "mého žaludku" je 4.5kg x 70Kč = 315Kč (od slušných i neslušných) , což je 1/4 ceny povolenky. Ber to jako reklamaci tvého účtu za oběd, s kterým nesouhlasím. Prosím, aby tento výpočet nebyl chápán jako přepočítávání obsahu žaludků, ale jako druhý možný pohled na rybařinu, který zde téměř nezaznívá.

Ado | Po 7.3.2005 21:14:07

Azbest - hod do diaľky prútom a závažím je ryb. tech alebo pretek?
Je to potom Šport?

Ado | Po 7.3.2005 21:12:00

Macek - to chceš povedať, že stresovanie a naháňanie hocakej zveriny, alebo rýb je ŠPORT len preto že nám prináša radosť?Potom aj Bin Ládin je športovec!!!
Premňa je rybačka lov a nie šport.A ten lov by mal mať riadne pravidlá.To znamená v dnešnej dobe dať šancu aj protivníkovi.

macek | Po 7.3.2005 14:27:22

pavel> zpátky do školy...

rybomil | Po 7.3.2005 13:43:08

zubáč: Ty a mnoho dalších na MRKu píše , že zasekává brzy a já tomu i věřím. Snad ta osvěta MRKu. Jenže u vody vidím jinak. Psal jsem už dávno, loňský podzim - chodím podle vody, obcházím rybičkobobkaře a ejhle 1 má záběr. Kouknu čas - zásek za nějakých 7 minut. Chvíli zdolává, pak " do frasa, zase mi to ukúsla". Za další 2 dny mne kontroluje . Tento pán je totiž porybný v MO Humpolec. Jako porybný přece musí vědět co tam nasadili, že jsou to štíčata 40 - 55,že je takto kurví, když to vím i já, bo na 1. návštěvu přivláčím 4 za 1,5 hod.Tak to holt chodí, ještě že jsem držel ústa.
Pavel: Jasně, jenže tlouště můžeš chytat na spoustu jiných nástrah a dost lovných způsobů.To jistě víš.

strejka - Profil | Po 7.3.2005 13:35:18

Pavel: patris k tem, kteri si (castecne i diky zhovadilemu systemu) nechaji + - kazdy druhy obed zaplatit tou slusnejsi nebo jen nesikovnejsi vetsinou...