Nejasnost

Jak si vysvětlujete v R.Ř.§16 odstavec 2 kde je psáno "při lovu na přirozenou nástrahu mohou být použity víceháčkové systémy s maximálně třemi háčky(jedno až tři) .Já to chápu tak že když jdu na candáta na položenou tak můžu chytat na tři háčky protože rybička je přirozenou nástrahou,nebojak to je. Dík za vysvětlení
Autor diskuse: Zbyněk - , 2.3.2005 všeobecné - techniky lovu

rychet - Profil | St 2.3.2005 13:39:04

přečti si pečlivě celý odstavec a bude po nejasnosti ( ...jeden návazec...)

Ondra K. - Profil | St 2.3.2005 10:07:18

to se myslí že do jedné rybky můžeš dát 3 háčky ono je to spíše pro ty kteří loví sumce tam 3 trojháky mají své opodstatnění

Petrson - Profil | St 2.3.2005 4:42:27

Ještě dodatek - myslím, že tato nejasná formulace (přirozená nástraha - za kterou mohu považovat také řasy nebo patentky) se v novém ryb. řádu objevila proto, že v tomto znění vymezuje povolené nástrahy EU. Ve starém řádu je uveden lov na živou či mrtvou rybičku, který ovšem EU (na živou) obecně neuznává. Jde tedy o právnické kouzlení se slovíčky, které sice ve výsledné formulaci působí nejasně, ale v důsledku nám umožní lov na živou rybku i dle nového řádu. Bohužel, nové znění již neřeší zneužití tohoto opatření, kdy bych na víceháčkový systémek de facto mohl lovit třeba i na rousnice, červi, zmíněné patentky atd. Vzhledem k nelogičnosti takového počínání se však dá očekávat, že procento zneužití bude minimální.

Petrson - Profil | St 2.3.2005 1:41:26

Přirozenou nástrahou je zde patrně myšlena živá rybka, při jejímž lovu se může užít kromě samostatně montovaných háčků (2 jednoháčky, nebo 1 dvoj- či trojháček) také tzv.systémek-např. známý paulátův chomoutek (popsán v knize 1000+1 rada pro rybáře), obvykle sestávající ze 2 dvoj- nebo trojháčků po stranách a jednoduchého horního háčku, který slouží k fixování rybky pod hřbetní ploutví. Přesto, že řád tyto systémky blíže nespecifikuje a nevymezuje, doporučuji užívat pouze normované výrobky z ryb. potřeb, nějakou "home-made" kombinaci růz. háčků by RS nemusela uznat a bylo by zbytečné kvůli tomu přijít o papíry, zvlášť když prodejny v tomto případě poskytují dostačující sortiment a kupované systémky jsou funkční. Užívají se hlavně kvůli možnosti chytat na větší rybky, které na jednoháčku moc nevydrží. Ale k chycení candáta na těžko bohatě postačí jednoháček, eventuelně s ocelovým lankem nebo kouskem pletenky (ale nemusí být). Zde nejde ani tak o počet háčků, jako zpíš o způsob nastražení (spoustu tipů opět v zmíněné knize).

datel | St 2.3.2005 0:13:43

ano, jenže tři háčky nejsou systémek. Na systémku mohou být různě připevněny max. tři háčky. Pokud se ti ty tři háčky povede nacpat nějak do jedné rybičky a prohlásíš to za zbyněksystem, tak to patrně obhájíš. Pokud tam budeš mít ty rybičky tři, tak ztěží obhájíš nejen papíry, ale asi i rodný list :-))