JEDNA POVOLENKA

Ahoj všem, zajímalo by mě, jaký názor máte na chytání dvou rybářů na jednu povolenku (každý na jeden prut). Samozřejmě je to nelegální, ale často praktikované a řekl bych, že i "bezpečné", jelikož RS je na tento podvod "krátká" a nebo se tím nechce zabývat.
Autor diskuse: fishi - Profil , 23.2.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

zubáč | St 16.3.2005 8:07:10

karelc: podívej se na www.srzrada.sk tam jsou ustanovené povinnosti a práva RS a skutečně jsou tam povolené možnosti fyzické obrany a donucovací prostředky... je fakt, že je většina členu RS nepoužívá, ale ... K vlastní otázce pohled RS muže být ruzný, pokud chytám na 1 prut já a na druhý malé dítě nebo i dospělý a vysvětlím, že je zaučuji do taju rybaření, spravidla to respektují a vidí v tom spíše přínos než - li porušení zákona, druhý pohled je, že jsem porušil zákon a měl bych být potrestán, ale ... zákon stanovuje, že člen RS má nejdříve na přestupek upozornit a až potom použít svých represivních práv - hlášenka atd. ... Takže shrnuto muj osobní názor je takový, že pokud chytám na 1 prut a kamarád ( nerybář ) nebo dítě na druhý není to zdaleka takový nebezpečný přestupek jako např. podsekávání ryb na zimovištích ( neoficiálních ), braní podměrečných ryb, bordel na stanovišti a další....A samozřejmě vychovávám ke vztahu k rybaření, rybám a přírodě jako takové .... Mohu přiznat, že takovýmto zpusobem jsem do Petrova cechu přilákal nejednoho svého kamaráda, pojď se mnou na ryby, vyzkoušíš si jestli tě to bude bavit ... a další rok dělali zkoušky a od té doby chytají naprosto legálně...

pet g. - Profil | So 12.3.2005 17:38:34

pavel:neznám kontrolu RS ve španělsku nebo francii,ale zažil jsem kontroly v maďarsku.není vůbec problé,když ti zapolovačem upálí u navijáku vlasec třetího prutu.smělo se chytat na 2 pruty,chytal jsem na 3 a dělal že nerozumím.tak to RS řešila takto,ale jinak jsou rozumný a v pohodě.

Pavel | So 12.3.2005 16:39:10

Modrý šílenec : popiš to, co tě na té kontole tak vyvedlo z míry!!!

Modrý šílenec - Profil | Pá 11.3.2005 21:03:00

Pokud se každý bude snažit o to , že člen RS je ten nejhorší na svěrě , tak bych vám přál zažít na vlastní kůži kontrolu ve Španělsku a nebo ve Francii !!!

Petrson - Profil | So 5.3.2005 9:46:16

Tomáš V. & all = třetí možnost je teoreticky možná, ale podle mě trochu utopie - neznám nikoho, kdo by se zčistajasna vrhl do rybaření naplno, aniž by si to někdy předtím vyzkoušel. Nechci propagovat zneužívání ve smyslu každý druhý den na ryby s kamarádem. Koneckonců, kámoš, kterej se mnou chytával, si letos již pořizuje vlastní povolenku, ale kdyby neměl možnost si to se mnou zkusit, asi by "zajíce v pytli" nekupoval. Ale taky jsme všichni zapomněli na 4 možnost - v dnešní době si kdokoliv může rybaření vyzkoušet bez povolenky RS, a přitom legálně na soukromých revírech :-)). To nic nemění na situaci, že odpovědní lidé, kteří zákon připravovali, jsou diletanti, kteří zničili i to lepší a pokrokové, co RŘ nabízel.

Pavel | So 5.3.2005 8:02:33

Nikita: Dík za jednu konkrétní a úplnou odpověď kompetentního člověka. To myslím vážně a bez svých obvyklých srandiček. Protože jak zdůvodní RS , jejíž MO má (v ČRS) "malé vody" pro ryboloov na vzláštní povolenky a nezakročí dle svých povinností a na druhé straně by brala prut malý holce. To znamená, že vše musí jít popořádku a nelze účelově vytrhávat jednotvivá, i když zajímá, témata. To je i odpověď proč se u vody nepotkáte s RS.

Nikita - Profil | Pá 4.3.2005 15:05:47

Ke každému rybáři je nutné přistupovat jako k někomu, kdo samozřejmě ctí zákony a etiku rybolovu, nikoliv jako k téměř jistému pachateli přestupku, který má při kontrole jedinou povinnost - prokázat, že se ničeho nezákonného nedopustil.
šeptal - lov dcery - nemohu za to, že ze zákona vypadla možnost zapůjčit jeden ze svých prutů druhé osobě - dítěti do 10 let. Mohu pouze přivřít oči a upozornit na přestupek.
JM - pokud pytlák nebude chtít, pak RS má stíženou možnost odeberání. Právo ze zákona je na straně RS, ale osobně se neperu a volám polici. Ve většině případů teď pytláctví řešíme domluvou, vykázáním od vody ( i když dle nových pravidel to není v naší pravomoci ). Jedná se o osobu, která loví, nemá úlovek a chycená při činu dozná pochybení a je ochotná se domluvit. Agresivní jedince předáváme policii se všemi důsledky.

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 14:00:42

Ado: tak to vam povim opět naprosto přesně, byl to sudruh generalisymus Stalin a proto a na jeho počest piju dodnes sudruzi v naši mistni organyzaci stalinovi slzy... :-)

Jinak máš úplnou pravdu, toto fungovalo u nás vždy, už za císařepána. A na blbce to funguje dodnes. Blbec totiž neví, a tak jde snadno oblbnout.

Ado | Pá 4.3.2005 13:56:55

Najlepšia obrana je právna vzdelanosť.To uzemní menej zdatného (právne) skoro okamžite.Takže študovať, študovať , študovať. To už raz niekto povedal..... :-)))

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 13:36:43

karelc : Jasně, tlacháme vyloženě v teoretické rovině. Nikdo z nás není právník, ale klidně by jsme tomu pacholkovi dali na hubu a ještě se zaštítili statutem veřejného činitele. ;o)))

Mrknu do ASPI (až bude v provozu) co věřejný činitel v rámci své funkce může.

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 13:27:26

šeptal: ne, já nejsem žádnej extremista. Ale správný legální přístup by byl, zavolat PČR. BTW: já být RS a mít na to fyzicky, tak ho normálně zbiju a řeknu, že to bylo v sebeobraně. Hotovson. Jde ale hlavně o to, že to právo použít násilí jako donucovací prostředek nesmí být nikde legálně ukotveno. To by pak každej kretén mohl kvůli fiktivním přestupkům děsivě buzerovat lidi.

Jinak doufám, že se to tady nezvrhne a neroztrháme si občanky :-)))))) Navíc jsme kapánek odbočili od tématu, ale to je tady celkem v normě. Takže rybářům zdar, těm slušným zvlášť.

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 13:20:30

karelc : Jsi extrémista, či co? Já to nemyslel tak, že k tobě porybný přijde, preventivně ti jednu natáhne na solar a teprve pak řekne dobrý den, vaše doklady. Ale v případě nějaké konfrontace by jako veřejný činitel měl podle paragrafů navrch. Vžij se do role RS. Načapeš pytláka, nebude chtít odevzdat co mu podle zákona máš nárok zadržet, co uděláš? Popřeješ mu šťastnou cestu, nebo ho chytneš za ruku?

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 13:15:41

šeptal: já ti nevím, co by to bylo za blbost, aby tě směla RS zkopat kvůli pytlačce za 50,- Kč. Prostě trvám na tom, že používat "chvaty a hmaty" jako donucovací prostředek, má jedině policie. V rámci sebeobrany určitě může, ale donucovat někoho kopanci, to nesmí. Naštěstí.

PS: a povedste, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým pojmom "silami a prostriedky" ? :-)))

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 13:13:39

drda: Myslím, že takový problém o kterém tu píšeš řešit nebudu, neboť na revírech kam chodím, potkám spíš sněžného muže, než člena RS. No nic, zkrátka je to opět důkaz právního marasmu v té naší slavné demokracii.

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 13:10:19

karelc: Čéče, já bych se hádal. Podle zákona 99/2004 Sb. O rybníkářství... má RS statut veřejného činitele. V § 16 odst. b část 3. bla bla bla, ... nemůže-li zajistit vlastními silami a prostředky... Takže když tě porybnej přepere, tak nemusí žádat o součinnost policii. Když je to sušinka, tak volá četníky. TEORETICKY

drda - Profil | Pá 4.3.2005 13:09:06

JM: myslím, že praktické provedení tohoto zásahu je teoreticky dané na základě vztahu porušíš-seberu. Ale v praxi to asi bude vypadat pokaždé jinak a těžko ti to tady někdo popíše. V jednom případě, si ten, co zákon porušil, uvědomí svůj prohřešek a smíří se s následky, v jiném případě je dotyčný ochotný se bránit všemi prostředky třeba i zbraní, jak jsem se dozvěděl z některých příspěvků na jednom konkurenčním serveru. Ale jsem toho názoru, že použití násilí plodí daleko vážnější následky pro obě zůčastněné strany. Proto preferuji v každém případě dohodu. A ještě je dobré, uvědomit si do jakého rizika jdu a eliminovat následky na minimum ještě před tím, než se do toho pustím. Takže v tvém případě, šeptale, bych asi počítal s tím, že narazíš na RS, se kterou se nedomluvíš, ani když se budeš moc snažit a dám dítěti prut, jehož odebrání jsem schopen oželet. Pokud to ale takto skončí, tak opravdový problém asi nastane, až to budeš vysvětlovat tomu dítěti, když na tobě spočine jeho tázavý pohled :-(

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 13:03:37

Ado: u nás je myslím taky veřejným činitelem, ale naštěstí podobné donucovací prostředky má jedině policie. A hasič u zásahu je taky VČ, a sestřička v sanitce ZZS taky. A taky se nesmí prát :-))) To můžou jen poldové :-)))

Ado | Pá 4.3.2005 12:57:48

Karlec - u nás je to zo zákona povolené.RS je v našej rep. verejným činiteľom.Neviem ako je to z výkonom tejto funkcie vo vašej rep.

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 12:54:29

šeptal: teorie: RS má právo na odebrání náčiní, pokud ale toto není vydáno dobrovolně, musí holt volat na spolupráci policii, nesmí použít žádné fyzické donucovací prostředky. Praxe je asi trošku jinde :-)

Ado: jak je to na Slovensku, to fakt nevím, ale u nás nesmí RS použít fyzické donucovací prostředky.

Ado | Pá 4.3.2005 12:52:04

Je tam aj možnosť použitia pút.To by som sa smiechu nezdržal, ak by niekoho za ryby brali v putách. :-)))

Ado | Pá 4.3.2005 12:49:35

V SR má RS takýto štatút a zo zákona dané takéto práva pri výkone svojej funkcie.Proti prípadným škodám (neúmyselným, súvisiacim z výkonom funkcie) sú aj poistený.Donucovacie prostriedky je RS oprávnená použiť, ak bol dotyčný prichytený pri trestnom čine pytliactva a kladie aktívny odpor.

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 12:49:03

karelc: RŘ § 16 odst. c část 2. Tam se sice nepíše o možnostosti použití jakýchkoliv chvatů a hmatů, ale o oprávnění RS odebrat náčiní k lovu ryb. Pravděpodobně někde v zákoně toto bude ještě nějak podpořeno. Zkrátka a dobře, neodevzdáš-li, jsi v průseru. Teoreticky. ;o)

karelc - Profil | Pá 4.3.2005 12:40:43

Ado: kde má RS právo použít chvaty a hmaty jako donucovací prostředky? To sis trochu popletl, ne? :-))) Pokud by mi RS chtěla cokoli násilím vzít, nahlásil bych to jako loupežné přepadení, přinejmenším jako pokus o ublížení na zdraví. RS má právo přivolat PČR nebo MěP.

Ado | Pá 4.3.2005 12:36:38

RS má štatút verejného činiteľa.Môže použiť hmaty a chvaty a iné donucovacie prostriedky.Po príchode polície má dotyčný rybár min. 1 § na krku a oto nám pri rybolove nejde.Alebo sa mýlim?

JM - Profil | Pá 4.3.2005 11:36:14

Nikita: Jak RS někomu něco odebere bez přítomnosti policie? Zajímalo by mě praktické provedení, ne teoretický výklad. Neodebere nikomu nic, protože jí nikdo nic nedá. A než si zavolá policii, tak je ten člověk dávno pryč.

šeptal - Profil | Pá 4.3.2005 11:22:14

Nikita: Znovu se vrátím k mému problému: Takže aby si moje 7 letá dcera mohla o víkendu nebo o prázdninách chvíly zachytat, tak musí absolvovat testy, zaplatit lístek a povolenku a pak si teprv může nahodit na plotičku. Za týden ji to přestane bavit a jako kdybych ty prachy hodil do kamen. Nehledě na to, že vzhledem ke svému věku by ty testy ani nedokázala pořádně přečíst (chodí do první třídy).

Nikita - Profil | Pá 4.3.2005 11:17:10

Pokud by tento případ RS řešila - pak řeší jen osobu bez dokladů. 1. pytláctví - v tomto případě se odebírá i veškeré náčiní tedy prut, vidličky a pod. a osoba se předá Policii. 2. upozornění na porušení zákona a vysvětlení - tento postup dost často používám. Každý rybář by měl vědět, že podle nového zákona smí lovit ryby osoba pouze s platnými doklady. Nechci popisovat chyby v tomto rozhodnutí ( to tu už udělali jiní ), ale pokud se někdo vědomě rozhodne, že nebude dodržovat stanovená pravidla, musí počítat i s postihem.

drda - Profil | Čt 3.3.2005 12:46:01

šeptal: no, já psal, že pokud bych měl být tři roky bez povolenky, vzdal bych se raději prutu. Byl jsem letos 4x na soukromé vodě a stálo mě to 1 200, - Kč. A je teprve začátek března. Za tři roky bych se finančně stačil zruinovat a to nejen sebe. Tak nevím o jaké velkorysosti je řeč :-) Myslím ale, že to již s otázkou fakt nesouvisí a navrhuji toho nechat :-)))

pes - Profil | Čt 3.3.2005 12:40:32

Souhlasím s maxem 270. Nepočítám-li pytlačení do ruky a do oka v dětských letech, začal jsem chytat, když mi bylo přes 30. A to tak, že mi kámoš půjčil jeden plavačák a sám chytal ne druhej. Při druhý vycházce jsme se střídali o vláčák. Já chytnul štiku 63, on rýmu. To bylo v říjnu a listopadu. Za dva měsíce jsem měl svoji povolenku (v MRKu už patřím skoro k inventáři). Mám rozhodně blíž k C&R než k masařině a proto je pro mě méně přijatelný vidět rodinku, která má nahozeno 6 prutů, o které se evidentně zajímá jen fotřík. Daleko přijatelnější jsou pro mě dva borci, který chytaj každej s jedním prutem a ten jeden toho druhýho viditelně do rybařiny zasvěcuje.
Spousta lidí dnes chytá proto, že rybaření je pro ně relax. Stimulem pro tyto lidi není kvantum masa, které si od vody odnesou. Mám ryby rád (jako potravu), takže taky občas něco killnu. Ale jestliže účelem zákonů je chránit vodu před devastací, pak by mělo postačit omezení na dva pruty (resp. jeden u přívlače a mouchy) a omezení max. úlovku. Je jasné, že není v pořádku, když šlen RS zkontroluje rybáře bez povolenky a ten mu ukáže na 200 metrů vzdálenou tečku s poznámkou, že na povolenku toho člověka loví. Nejde o zákon, jde o jeho výklad.
Spoléhám se tedy na to, že loví-li dva lidé evidentně spolu, jeden má povolenku, nepřekročili povolený počet prutů a vše včetně povinné výbavy atd. je v pořádku, pak RS použije zdravý rozum a vše skončí při nejhorším domluvou.

JM - Profil | Čt 3.3.2005 12:35:10

drda: Ale to by musela být trochu jinak nastavená legislativa. V našich podmínkách bych si nezachytal tak čtnáct dní a to ještě je ta nejhorší varianta. Ale to jsme se dostali někam úplně jinam.
šeptal: Jaké by bylo to správní řízení? Se mnou ne, já nic neporušil, prut RS zabavil tomu druhému a neví že je můj. Správní řízení hrozí jen za přítomnosti policie, protože bez nich RS nikdy nezjistí jméno toho, komu prut zabavil. To je ten hlavní bordel.

šeptal - Profil | Čt 3.3.2005 12:26:43

drda: To jsi velkorysý. Než bych se vzdal svých čínských proutků za evropské ceny, to radši přijdu o papíry a budu nějaký čas vymetat soukromé vody. Nakonec, to zabavení prutu asi nebude doživotní, ale snad jen do zahájení (či ukončení) správního řízení, ne?

drda - Profil | Čt 3.3.2005 12:21:23

JM: já jsem se na problém nedíval z pohledu ceny. Ale i tak, pokud by sis pak tři roky nemohl zachytat ...? To bych mu asi raději nechal prut.

JM - Profil | Čt 3.3.2005 12:11:56

drda: Jenže ve většině případů bych radši obětoval povolenku než prut s navijákem. Ta cena je nesrovnatelná.

drda - Profil | Čt 3.3.2005 11:41:12

Pavlis: co se týká slušnosti, mluvíš mi z duše. Samozřejmě, že by to byly výmluvy. Nicméně by mě fakt zajímalo, jak by to RS řešila. Odebrání prutu je jediná možnost, co mě napadá.

Pavlis - Profil | Čt 3.3.2005 11:22:12

drda: Dobrý :)), to mě nenapadlo. "Von mě ten prut sebral, já mu nic nepůjčil ...". No jo, jenže to už je o tom, že začínám kličkovat, a pak můžu čekat protireakci. A potom budu říkat, jaký to jsou ti RS blbci (použiju asi jiný slovo).
Pár roků už po tomhle světě běhám a moje zkušenost (nikomu nevnucuju) je, že se slušností nejdál dojdeš. A když ne hned, tak časem se mi to vždy vrátilo. Halt jsem asi pozitivně laděnej (nebo jak se to říká). Protože u nás v organizaci i povolenky vybírám, tak se mi do ruky dostane pár zápisů o přestupcích. S těma lidma mluvím a i tady se mi potvrzuje, že pokud se nezačnou hned házet vzájemně do vody, většinou se to vyřeší jen vztyčeným prstem. Samozřejmě ne, když jeden chytal na tři pruty ve 2 ráno ...
Takže jsem ti neodpověděl, ale je to o tom, co chci dosáhnout. Práva RS totiž zas tak podrobně neznám, i když je to asi chyba.

drda - Profil | Čt 3.3.2005 10:32:14

Pavlis: docela by mě zajímalo, jak by to RS řešila, pokud by jste se nerozešli v pohodě. V bližších podmínkách ani v zákoně není uvedeno (opravte mě, prosím, pokud se mýlím), že lovící nesmí půjčit pruty jiné osobě. Odpovědnost má tedy osoba, která loví bez platného oprávnění. Může tedy RS "trestat" odebráním povolenky člověka, který se proti zákonu neprovinil?

Pavlis - Profil | Čt 3.3.2005 10:24:41

K otázce - můj názor je, že na jednu povolenku může chytat jen její majitel. Jsem přesvědčen, že to je správné.
Ale souhlasím s tím, že je chybou, že zákon neumožňuje půjčit jeden z mých dvou prutů dítěti. Důvody, proč je to dobrý, tady už padly několikrát. Co s tím? Já už se snažím tuhle starou věc naočkovat lidem, přes které bude třeba jednou možné to do zákona zase dostat. Víc k tomu nemůžu říct.
A co s tím ostatním? Pokud manželka bude žadonit, abych jí prut půjčil, udělám to, stejně jako jsem to už párkrát udělal. Ale s tím vědomím, že mě může za to někdo sejmout, protože porušuju pravidla. Svědomí ale budu mít čistý, protože ve skutečnosti NIKOMU neškodím. Jdu dobrovolně do rizika asi stejně, jako když jsem v časovým průšvihu a jedu po silnici 110 km/h. Pokud mě chytnou, zaplatím. Je to moje volba.
Praktická zkušenost - jednou mě takhle načapala RS (manželka chytala a pouštěla čudly). Vinu jsem přiznal a bokem se zeptal, jak by to se svou ženou řešil on? Rozešli jsme se v pohodě a žena přitom viděla, že mě tlačí do něčeho zakázaného, že bych mohl přijít o papíry a pak by to se mnou měla hoooodně těžký. Teď dumá, jestli si má papíry udělat taky. Howg.