Co vám vadí na současném RŘ.

Tato otázka směřuje ke všem způsobům lovu,i problematiky ryb a dění kolem vody(které má přímou spojitost s rybářs.svazy).
Autor diskuse: Pacovský J., - , 18.2.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Carlos - Profil | So 19.2.2005 11:27:27

Nesmíme se divit, myšlení "co je doma, to se počítá" se u nich nikdy nezmění. Vidím to i u svého otce, rybu by nepustil ani za nic a to do něj hučím už dost dlouho. Naštěstí nemá svazovou povolenku a chodí jen na jednu privátní vodu a zadarmo. Nechápe, jak můžu třeba za vybavení na kapra dát 10x víc, než má cenu jeho auto a pak všechno pouštět.

Jirka | So 19.2.2005 11:23:34

Carlos:
přesně tak. Na mě řvou u vody, že jsem vydra. Jasně, vytáhnu si za večer klidně 30 kaprů, ale všechny (až na skutečně malé vyjímky) pustím zpět. Dědkové chytnou za večer 3 kapry a nepustí zpět ani jednoho. To vůbec nemluvím o tom, že na vlasci 0,35 zvedají ryby bez podběráků a vůbec se chovají u vody jako hovada.

Jirka | So 19.2.2005 11:20:00

Nesmíte zapomínat na to, že funkcionáři jsou dědkové v důchodě. Takže oni mohou klidně chodit na ryby v povolených hodinách, protože mají čas. Musím makat a živit se, proto je pro mě chytání bez omezení času prostě jasnou volbou. Ostatně povolil bych také bivak, zvedl míru Kapra a ostatních ryb. Současně bych ale zavedl podstatně přísnější sankce za porušení pravidel Ryb. řádku.

Carlos - Profil | So 19.2.2005 11:15:17

Nejvíc mi vadí jeho naprosté nedodržování, nemluvím o chytání přes noc ale o masakrování ryb (vidím to všude - takyrybář chytne 2 skoromírové kapříky, šup do igelitky a domů s nimi, za chvíli tam sedí znovu s prázdným sumářem a pokud berou, večer není kam to dávat) a přírody okolo bez jekéhokoliv postihu. Takový lidi potom na schůzi nejvíce řvou proti chytání přes noc a bivakování.

Pavel P. | So 19.2.2005 7:53:24

karelc: flašku gořalky a bufet si vezmu s sebou na dvoukolák a pak už mi nechybí ani ta hospoda.Právě kvůli pracovnímu vytížení bych se rád dostal na ryby i třeba od 18. do 02.00 hodin.Nejde mi tak ani o to,abych tam musel sedět celý noci.

karelc - Profil | So 19.2.2005 6:46:30

Pavel P.: obávám se, že horní míry plošně asi nemusí být funkční, ale je pravdou je, že omezení počtu odnesených ryb by bylo prospěšný.
PS: lov non-stop, tak to ne! A kdy bych asi chodil do práce a do hospody, kdybych byl non-stop na rybách. To si může dovolit jen nový mrk - ten je STÁLE NA RYBÁCH :-)))))))))))

Pavel P. | So 19.2.2005 6:34:43

Na současném RŘ mě vadí především to,že nemůžu chytat non-stop.Omezil bych počet odnesených úlovků a stanovil bych horní míru u všech lovných ryb.Jinak bych ten RŘ vcelku snesl.

Korda | So 19.2.2005 2:48:50

Samozřejmě rybolov 24hod aspon 4 měsíce v roce,nebo mě to ranní vyvážení bojek na sumce zabije:-),o bivakování ani nemluvím.Vždyt to handrkování s podlážkou či bez podlážky je komické.Zajímalo by mne,kde chrápou ti co to zakazují!Na hotelu,nebo co do pr...e!!
Připadne mi,že z koníčka co má člověka odreagovat od každodeních stresů v této době,tak se z toho akorát člověk ještě víc nas..e !Samé zákazy,příkazy atd.No a ještě Ty návrhy na zdražení povolenek?Kradu???At nezapomínají,že jsou taky rybáři co nemají děcka z baráku ,nebo movití podnikatelé.Jsou tací co musí splácet půjčky a mají doma děcka školního věku!A potřebují normálně žít!

Abe | Pá 18.2.2005 21:23:06

otázka měla znít, co vám vadí na zákonu, vyhlášce a všeobecných podmínkách, dal jsem si tu práci a obětoval jsem tomu dost času, ale nerozumím tomu jako celku a ještě by to mělo mít na sebe návaznost, příští rok budou určitě doplňující změny

rybar | Pá 18.2.2005 19:19:58

Že nejde změnit.

Radek Ch. | Pá 18.2.2005 18:59:04

Já bych byl pro lov 24 hodin aspoň v měsících červen až září. V únoru bych to mít nemusel, ale nic proti těm, kteří by to chtěli

jeden - Profil | Pá 18.2.2005 18:56:28

lidi nevím,jestli to patří zovna sem,ale tuhle mě při sledování TV zpráv něco napadlo: myslivcům někdo ničí posedy-ano jsou to chudáci......ale.....oni mají ty posedy,sedí si na posedu klidně celou noc,pod střechou a nikdo mu nekontroluje,jestli už mu skončila doba lovu.........až na ty zničené posedy-NEZÁVIDÍTE jim taky jako já???????

groow | Pá 18.2.2005 18:06:02

Co bych prosazoval za sebe z kaprařského pohledu. Povolení 24h a bivakování všude bez podmínek. Věci jako vyvážení a lov na tři pruty nepodporuji(snadno zneužitelné hmmm vlastně co není). Co se týče obecného pohledu na rybařinu tak určitě zvýšit míru a zavest horni miru pro všechny sportovně lovené druhy ryb. Na pár let bych dal celoroční hajení pstruha obecného(U mníka to pomohlo tak proč ne u pstruha).
To je možná tak vše co mě teď napadá. Ale určitě toho je víc.

Pavel | Pá 18.2.2005 16:39:19

C.T. : To má moji podporu, ale je to tak cizí, že objasnit to všem, že v tom pro ně není nějaký háček, by trvalo alespoň 10let a hlavně se po stránce stavu přírody nemůžeme s těmito zeměmi srovnávat. Ale není to špatný, něco obdobného bych si skutečně představoval.

Jirka | Pá 18.2.2005 15:47:52

Mě nejvíce vadí že nemohu chytat 24 hodin v průběhu celého roku.

Salám - Profil | Pá 18.2.2005 15:45:31

Pavel, máš recht, ale pokud by tam byly všechny ryby, tak člověk co si chce udělat např. rybí salát z cejnů, tak mu ti dva asi stačit nebudou.

Aladin - Profil | Pá 18.2.2005 15:29:49

Mě nevadí téměř nic, neboť to co se mi nehodí, tak většinou nedodržuju....ale nadruhou stranu pouštím všechny ryby, tak že se toho nesnažím zneužít...))

rychet - Profil | Pá 18.2.2005 15:01:00

Jeho existence!! Jsem přesvědčen, že zákon a vyhláška plně postačí.

C.T. - Profil | Pá 18.2.2005 14:55:18

Pavel: Já bych viděl ještě jednu střední cestu, aby se vlk (masař) nažral a koza (revír) zůstal (skoro) celý. Ta cesta spočívá v diferenciaci revírů. V Kalifornii jsem zažil fungující systém se spektrem revírů:
- od nedostupných horských jezer, kam se nevysazuje, smí se chytat jen na mušku bez protihrotu a výhradně chyť a pusť
- přes revíry, kam se nasazují pouze mladší ročníky pokud možno původních druhů ryb a počet odnesených ryb je značně omezený
- po rezervoáry v městských oblastech, kam se několikrát za sezónu hlava nehlava sypou tuny duháků a sumečků v "tržní" velikosti a ty se pak zmasaří způsobem, který si v ničem nezadá s tím, co známe po vysazení u nás (možná je to i horší).
Nešlo by to přizpůsobit na naše (jistě dost odlišný) poměry?
Klasifikaci revírů bych ponechal v kompetenci MO. Každý by si vybral revír podle svého gusta (velikosti mrazáku) a nemuselo by to stát ani o korunu navíc.
Klidně by mohl platit současný zákon i RŘ, MO by si jen stanovila výjimky (což se děje už dnes, bohužel většinou na škodu rybařině).
A možná ještě jeden námět. Stejně jako většina z vás bych si i já byl ochoten připlatit, pokud bych si byl jistý, že ty peníze půjdou na rybařinu, kterou preferuju (přívlač). Proto bych za příplatek zavedl známku, se kterou by člověk směl chytat (přívlač, rybička), resp. odnášet dravce (Ca, St, Su). Výtěžek za prodej známek by se investoval výhradně do dravčí násady.
Jak prosté! A funguje to i v reálu (Švédsko, Kalifornie...)

NOVAS | Pá 18.2.2005 14:02:18

PAVEL: abys mi rozuměl : nejsem zastáncem "chyť a pusť " ani ortodoxní kaprař.CHodíme na ryby , protože nás to baví a ryby taky občas berem , ale co se někdy děje u vody po vysazování , to je teda síla.Ale to už by byla jiná diskuse.
Lepší rybářský řád by to mohl vyřešit.Např : hájení po zarybnění, týdenní limit ušl. ryb.

Pavel | Pá 18.2.2005 13:52:26

Salám: nic ve zlém, ale ušlechtilost je zase o penězích. Kapra, štiku, sumce vysazujeme, stojí peníze, jsou tedy ušlechtilé. Okouna, tlouště, podoustve, plotice nevysazujeme, nejsou tedy ušlechtilé. Já osobně mezi okounem a štikou, nebo tlouštěm a kaprem rozdíl nedělám. Pozn. na Slovensku výčet ušlechtilých znatelně rozšířili.

Salám - Profil | Pá 18.2.2005 12:31:01

Mě vadí ty nejednoznačný hlody, který se dají vykládat 2 a více způsoby a pak možnost vláčení až od 16. června - to má ale asi své opodstatnění, no možná vlástně nevim... A asi nejvíc bych uvítal že třeba za tejden si možeš odnýst třeba jen 2 ušl. ryby a dost, pak bys mohl jít klidně zase chytat, ale ušl. ryby nebrat.

Pavel | Pá 18.2.2005 12:21:05

Novas : Nechci a nemám zájem obhajovat masaře, ale proč ti tak leží v žaludku? Ty jim ty ryby nepřeješ? Svazová rybařina je dodnes založena na solidárnosti a právě třeba i masaři tobě a tvým dětem umožňují lidovou zábavu u vody. Chytejte s dětmi oukleje a pak budete masaři vy např. pro racky.

max270 | Pá 18.2.2005 11:49:19

NOVAS: Myslím, že kvalitnější RŘ a RS je sice krásná představa, ale pokud se někteří jedinci nezamyslí nad tím jak se u vody (a nejen tam) chovají, tak to moc platné nebude. Je to jen o lidech.

Pavel | Pá 18.2.2005 11:47:10

Tady se utkávají dva názory, které vedou ke stejnému výsledku, které se ale do budoucna vylučují:

1) Omezit téměř vše, někdy i logicky zdůvodnitelné (zákaz lovu na rybku, zákaz protihrotů, zákaz odnášení ryb, zvýšení dolních mír a zavedení horních, zavedení rozšířeného hájení, preference CaR, zákaz brodění, zákaz zavážení, zákaz donášení svačiny k vodě, zákaz darování ryby, zákaz přívlače, proč ne zákaz boilí a nástrahy mimo háček?) a tvrdě kontrolovat = úbytek rybářů o 50% (Pavlova konstanta fín2) a následné zdražení povolenek

2) Omezit zákazy a silně vysazovat i větší exempláře ryb včetně těch, co se dnes nevysazují, za reálnou cenu povolenky, buď za kus nebo zvolený paušál, vykašlat se na substituci, tím by pominula kritika mražáků a masařů = zdražení, úbytek členů, ale nárůst nových členů.

Faktem je, že ubývá velkých, ale hlavně menších ryb a to žádné, úzce zaměřené petice nemohou ovlivnit. Každé zlepšení totiž znamená silné zvýšení cen povolenek a to by si měli všichni kritici uvědomit.

NOVAS | Pá 18.2.2005 11:30:26

ZN: největší problém jsou masaři. Na tom se shodnem. Rád si připlatím , ale platím tři povolenky (z toho dvě mládež) a při větším zdražení už bych to doma těžko obhajoval :-)))). Navíc masař si určitě taky připlatí a bude drancovat dál.Řešením je spíš kvalitnější RŘ a RS. :-((((

ZN - Profil | Pá 18.2.2005 11:00:38

NOVAS: to fakt tak nemyslím. Jde mi jen o to, aby ti, co plní mražáky museli začít přemýšlet, jestli se jim to vyplatí. Ti nechodí k vodě z lásky, ale z jiných důvodů. A každý rozumný rybář si dle mého rád připlatí, jen když se situace rapidně zlepší. Nebo podstatným způsobem snížit počet odnesených ryb. Je to jen otázka diskuze.

milan.b | Pá 18.2.2005 10:56:07

Vcera jsem ho cetl:
1, Je to v tolika olehdech uplna hovadina
2, V nekolika mistech si protireci
3, Neodpovida soucastnym zakonum CR
4, Zakazuje vse co se da
5, Nahrava jedne skupine lidi, ty druhe hrozne omezuje

NOVAS | Pá 18.2.2005 10:51:47

ZN: souhlasím s tebou , jen mě vadí , že chceš z rybařiny udělat koníčka jen pro pracháče( všelidovou zábavu). Kdyby RŘ neumožňoval drancování vod(resp. kdyby se někteří jedinci nechovali jak nenažranci a přestali od vody brát všechno co chytí) , bylo by peněz dost.

rybomil | Pá 18.2.2005 10:46:44

Cca jako strejka. 1 ušlechtilá ryba na MP, 3 ks na P a domů, živá nad 15 cm a jenom na vybraných velkých revírech.
ZN: Pokud srovnáváš všelidovou zábavu, tak čutálisti okr. formátu( záměrně neříkám fotbalisti) maj daleko víc příležitostí se zabavit za pár peněz a co stojí ty jejich super střediska, kde je pár lidí ani nemluvím.
Ondra K: Vzpamatuj se.

Pike | Pá 18.2.2005 10:03:32

Souhlas se ZN. Zakon a vyhlaska by mela byt jasnejsi, omezit zakazy a omezeni, mel by plati pro vsechny stejne, vyjimky jen po schvaleni krajskym uradem ci Mze. zadne blizsi podminky.

ZN - Profil | Pá 18.2.2005 9:56:50

vadí mi že existuje, je to paskvil. Jak jsem psal mnohokrát
- umožňuje všelidovou zábavu za pár šupů
- nechrání vody
- nahrává každému, jen ne slušnému rybáři
- umožňuje drancování vod
- neumožňuje účinnou kontrolu
- je příliš složity a mnohostranně vykladatelný

Ondra K. - Profil | Pá 18.2.2005 9:55:18

pro Strejka: nejaký moc chytrý co
tak mně hytni sumce ber ryby
nebo někdo chytá candáty na malé rybičky tak na co by potom chytal
Ondra K.

PV - Profil | Pá 18.2.2005 9:51:41

jen doplnění ke strejkovým bodům:
Ad 2. ještě lipan
Ad 9. - přívlač od 1.9 je debilita místního významu
ještě bych přidal bod 13: na P revírech zákaz protihrotů na háčcích ev.zákaz používání trojháků a jednoháčky bez protihrotů (toto by neplatilo pro lov ryb škodlivých při minimální délce nástrahy 10 cm)

jinak naprostý souhlas se strejkou

strejka - Profil | Pá 18.2.2005 9:34:29

1. lov na zivou rybku (alespon stanovit minimalni velikost nastrazni rybky)
2. male miry ryb (lin, potocak)
3. neexistence miry treba i horni u okouna atd.
4. 7 kg ryb denne
5. 2 uslechtile ryby denne
6. plosna ochrana, mira a uslechtilost bolena
7. nehajeni mnoha druhu ryb, ktere by to urcite zasluhovaly
8. denni doby lovu
9. privlac od 1.9. (jsem pro celorocni privlac, s ochranou trdlist a zachovanim hajeni dravcu)
10. RR nerozlisuje lov ryb a ponechavani ryb
11. povinne noseni podberaku a metru
12. principielne mi nejvic vadi, ze Svaz neni schopen reviry uhlidat, a proto si vymysli nesmyslna omezeni...

pajda - Profil | Pá 18.2.2005 9:23:08

Abych pravdu řekl, vadí mi skoro vše. Ty nesmyslné zákazy, které nic neřeší a jen nahrávají do karet, těm, co pytlačili doposud. Vytáčející nesmyslné odpovědi, protiřečící zákazy a příkazy. Viz. MRS P-vody, candát je hájen do 15.6., ale zároveň nesmí být puštěn zpět do vody, neb je to ryba nežádoucí. Ten, co sestavoval takovýto řád viděl rybník z Mercedesu (Audiny). Bylo by žádoucí totálně překopat celý rybářský zákon a následně z něj udělat jednotný řád, bez možnosti jednotlivých odchylek a vyjímek. Tak kde to jsme, v Kocourkově.

Pavel | Pá 18.2.2005 9:12:10

Bude mě vadit přijejí akce K-70, pokud bude implementována do něčeho, co se může nazývat RŘ. Pak to už nebude řád, ale "koaliční" truc neřád. Pokud chceme něco, jako RŘ, tak jasný, srozumitelný, jednotný, jejikož v jednotě je síla, že, protože když takový RŘ zaplevelíme peticemi, BP, tak ho už téměř nikddo nebude znát a natož dodržovat.