Diskuse k petici K70

zajimaly by mne duvody proc nekdo nepodepsal petici i kdyz ji mel moznost podepsat. prosim o inteligentni projev bez vulgarismu apod.
Autor diskuse: snobacek - , 14.2.2005 kaprařina - ostatní

mirmen - Profil | St 9.5.2007 19:50:25

hmm, měla by se nechat podepsat i žábám ,
viz. www.mrk.cz/bleskovky.php?id=6857

zizka | So 2.12.2006 9:16:15

no ja speticí k70 plne souhlasim kapri nad 60 uz pustim a nevim proc stou peticí nepokracovat podle me je to dobry nápad a je to sance pro starsí ryby aby zemreli prirozenou smrtí a ne klackem a nozem je to nádherny pocit zdolat kapra pres 70 com a pak ho pustit no je to hlavne o zacházení z rybou a ne o té petici

Kacula the Great - Profil | St 15.3.2006 13:28:10

kazdopodne pro me ma nejvetsi estetickou hodnotu kapr kolem 20 cm, proto sem pro vysazovani malych kapru a podporeni jejich prirozeneho vyteru, plati zde zakonne chyt a pust, nemusim si na foceni kupovat sirokouhly objektiv, podlozka staci mala, jenom me vadi ze se lovu techto krasnych tvoru nemohu venovat 365 dni v roce, a proto bych byl pro zavedeni nonstop celorocniho rybolovu.

mirmen - Profil | Ne 12.3.2006 20:21:31

> Fosgen - trochu světla do představ , že :

........." přirozený výtěr mohou nejlépe zprostředkovat starší ryby ".............

Dyk,Podubský a Štědronský ve své ( byť letité) publikaci "Základy našeho rybářství " uvádějí, že :
.... generačních kaprů nepoužíváme k chovu příliš dlouho a jejich potřebný počet udržujeme postupným doplňováním mladých a vyřazováním ryb starých, k plemenitbě nevhodných.
Příliš těžcí a staří kapři mají pohlavní produkty horší jakosti, nevytírají se spolehlivě. Zvláště mlíčáci, kteří neradi následují jikrnačku na mělká místa k výtěru".

Dále uvádí význam cíleného výběru matečních ryb s ohledem na regionální potřeby revíru atd.atd.
A zdůrazňuje význam umělého , cíleného výtěru i pro vyloučení možnosti tření ryb nevhodných ( špatný tvar těla aj.) a nebezpečí vyplývající ze snadného přenosu vývojových vad na následující generace.

Nedodržování zásad při výtěru ryb a doplňování obsádky revíru se už na některých sporotvních revírech začíná projevovat.
Leckde řeší majitelé vod či hospodáři sportovních revírů doplnění obsádky nákupem "levnějších" kaprů, např. z rybniční produkce některých organizací typu Lesy ČR aj. Není pak vyjimečné ulovit na revíru kapra třeba o délce 45 cm a hmotnosti cca 1,1-1,3 kg , kapry takřka bez hrbu ( nikoliv sazana - :-) , s minimální schopností přírůstku atakdále.

Pyzda | So 11.3.2006 20:33:05

mirmen: netřeba zoufat. I ze zápisků dvou "písařů" pánů Bovára a Pekyšé lze dohledat pokusy o křížení ovce a kozla, prasete a psa. I křížení ryb, které ale nebylo v TV seriálu publikováno by mohlo naznačit, že snahy p Zimmermmana nejsou původní a že až snahy pánů "kaprařů" by mohly vlít novou krev do žil svazu a posunout snahy o udržení rasové čistoty kapropstruha v širším, než evropském prostoru.

mirmen - Profil | So 11.3.2006 20:17:12

Pyzda : už Jára da Cimermann kladně hodnotil přínos kapra pro vodstva c.k monarchie ve svém nezapomenutelném, leč dějinami nedoceněném díle
"Kapr - budoucnost sportovního rybolovu".

Žel, jen z fragmentů jeho dalšího díla "Kapropstruh - ryba třetího tisíciletí" lze doložit, že úspěšně odchoval několik tisíc ročků z mezidruhového křížení. Osud však našemu nedoceněnému géniovi nepřál. Při přívalových deštích na horním povodí Jizery byl do jeho pokusné nádrže u Liptákova spláchnut obsah jímky s prasečí kejdou a výsledek několikaletých výzkumů padl vniveč.

Několik poznámek na zamaštěném papíru od tlačenky zapadlém mezi trámy jeho chalupy nasvědčuje , že se zabýval i myšlenkou na chov kaprotlouště a kaprookouna.

Nebýt první světové války, zřejmě by vyřešil problematiku mezidruhového křížení nejen u kaprovitých ryb.

Věčná škoda, kapr ( v mnoha podobách) mohl nás, sportovní rybáře, obšťastňovat od dolního toku Labe až po studánky na svazích naší nejvyšší hory.

Pyzda | So 11.3.2006 19:36:58

mirmen,pppp: správný kaprař, který nechce nikoho urazit, propaguje lov na 3 pruty, 24hod, lov samosekem a současně hájení pstruhů. Už jsem se ptal, proč správný pstruhař, plavačkář, nechce lovit též 7 kg salmoidních ryb (v ceně totožné jako kapr, v ČRS) na několik prutů, každý den a samozřejmě, recipročně hájit kapra na revíru celý rok, protože jak jsem se zde dozvěděl, kapr se téměř všude přirozeně vytírá!

mirmen - Profil | Pá 10.3.2006 22:51:52

>IgorŠ, podobným způsobem devastují dno revíru další ryby, jejichž tlama je přizpůsobena ke sběru potravy z bahna, k prorývání nánosu, tj. jeseteři.
Mnozí "rádobyhospodáři" odpovědní za revír se snaží být "in" a nasazují do revírů sibiřské jesetery.
A toto "zpestření rybářského zážitku" je mnohými "rybáři" přijímáno s nadšením.
Už jen čekám, kdy se objeví "petice pro vysazování jeseterů".
Určitě by se na pultech prodejen dalo nasbírat pár tisíc podpisů, dneska je možný skutečně asi všechno.

pppp - Profil | Pá 10.3.2006 22:28:53

Igor: bohužel,to tady nikomu nevysvětlíš.

IgorŠ - Profil | Pá 10.3.2006 20:17:02

Z knihy J.Kolendowicz - Lov na položenou II. "... v přirozeném jazěře, které je zarybněno příliš velkým množstvím kaprů, dochadzi k značnému urychlení procesu degradace prostředí neboť tyto ryby se krmí tak, že ryjí hluboko ve dne. V masovém měřítku ničí vodní rostliny a jsou příčinou rychle postupujícího kalení vody. V důsledku zhoršení přístupu světla pak zaniká rostlinstvo(a s tím i místa tření mnoha druhu ryb), což má postupně za následek snížení obsahu kyslíku ve vodě. V důsledku zhoršeni podmínek v rybníce zanikají domácí druhy ryb, obvzláště cenné ryby dravé - štiky a okouni, které jsou přirozeným regulátorem většiny populace ryb pokojného krmení. Voda chudne a pomalu umíra ..."

Pyzda | St 8.3.2006 12:50:29

Martin M. : pokud jsi majitel zdejších stránek, je vše jasné, netřeba komentář, rozumíme si.
Michal Kučera : Musí ti být jasné, že zastupuješ minoritní skupinu pomýlených. Je tvojí velkou drzostí zde zatupovat rozumný názor. Demokracie je velmi slabá a staší pár gaunerů, aby ji skurvilo. I bolševik říkal, "až zvítězíme, podpoříme živnostníky". Ale ty jsi horší než bolševik, protože o vodě nic nevíš. Bolševik věděl co dělá a proč. Stejně jako mnoho hospodářů a předsenů a je jedno, zda ČRS, nebo MRS bez vzdělání, populisticky kurví vody a občas tu sklízí od různých "skřetů" potlesk. Tento příspěvek jsem nevyprovokoval já, a proto prosím, aby byl také zveřejněn. Děkuji.

šeptal - Profil | St 8.3.2006 7:50:44

Nečet jsem to celý, na to nemám nerv. Ale k tomu plošnému zavádění - usilovat o to je kravina. Když takové opatření, tak na vodách, kde má význam. Pár pískoven ať klidně skrývá nějaký přerostlý kapry, ale ostatní vody, ať mají vyrovnanou obsádku co do druhového, tak věkového složení. A když bude pár MP revírů s totální absencí kapřích brojlerů, tak to bude taky jen dobře. Kilový okoun, lín, nebo perlín si tu pozornost a péči zaslouží víc, než ten kapr.

Dalibor - Profil | Út 7.3.2006 23:57:01

Jkh>Kolik takových řek jako je v Mongolsku nebo Norsku(nebo moře) či přehrad jako ve Španělsku najdeš u nás na mapě?He.
V Mongolsku moc zregulovaných řek nemají a civilizace není z nejrozlezenějších co?
Velké ryby jo, ale na naše poměry, ne na místní.

Dalibor - Profil | Út 7.3.2006 23:50:38

Když jdu k vodě jdu rybařit,jdu si odpočinout relaxovat.Když chytím rybu, super,když je velká, paráda. Když jdu na potůček nečekám pstruha kolem 0,5m ale může se to přihodit ale prostě nečekám, že by tam měli být. Na velké řece to je něco jiného tam je šance větší. Ale proč bych měl proboha chtít aby ti 0,5m měli být v potůčku kde budou drhnout břichem po dně.
A vo tom to je.Konec zvonec jdu chrnět.

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:45:43

Dalibor: no kdyz pujdu na kapry, ver, ze na vode, kde budu vedet, ze kapr neni me to moc bavit nebude....taky chodis na reku, kde jsi rok nechytil ani cudlu??
Nechci je chytat furt, ale chtel bych mit alespon tu sanci a vedet, ze kdyz budu delat vse co se da, muzu byt odmenen.....Je to snad prirozene chtit chytit velkou rybu....proc lidi jezdi na ryby do Mongolska, Norska, Spanel?? Snad proto si zachytat velke ryby.../jenze s nasim pristupem si je vsechny sezereme a nezbyde nam nic jineho nez zahranici/

Dalibor - Profil | Út 7.3.2006 23:40:31

Jkh>K70 samotna jiste ne to je jen vrchol, ale cela ta pakarna kolem kapra. Ale to je marne..je to furt do kola proste rybareni neni jen o kaprovi.

ještě se vrátím..
"a co treba ten pocit, ze sance takovou rybu chytit na danem reviru je realne?? "
Proč chceš mít jistotu, že když jdeš někam na ryby, že tam můžeš chytit velkou rybu?
Chceš je chytat furt a to tě bude bavit?
Jakou cenu pro tebe bude mít takový úlovek, když jich tam bude plno?

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:34:41

ppp: no mozna kdyby bylo tolik muskaru jako lidi lovici kapra nebyly by to kapri ekofarmy, ale pstruzi farmy....

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:31:38

dalibor: mozna nejde ani o samotny zpusob lovu jako o pristup k rybe.....navic te do nej nikdo nenuti...

liborcarp - Profil | Út 7.3.2006 23:31:35

To máte všichni kapraři společné.23.04:26

Dalibor - Profil | Út 7.3.2006 23:30:27

A vůbec, způsob lovu kapra na koule zdá se mi poněkud podivným.
Ano, je to "sportovní",to nemohu říct. :-)

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:30:27

Dalibor: no a to ti snad K70 nejakym zpusobem omezuje??

pppp - Profil | Út 7.3.2006 23:29:32

Libocarp:z koho dělám blbce?

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:28:17

ppp: pokud je nejaky revir neloveny treba 20 let, je nasazenim urciteho druhu ryby zasahem do ekosystemu....pokud je nejaka ryby nasazovana pravidelne, je dle mne ekosystem regulovany....

liborcarp - Profil | Út 7.3.2006 23:27:00

ppp-to chce klídek ,ostatních ryb je opravdu málo.Souhlasím ,ale nedělej ze všech kaprařů blbce kteří ničemu nerozumí.DĚKUJI....................

Dalibor - Profil | Út 7.3.2006 23:26:25

Jkh>Já to všem přeju, ale proč mi většina přeje furt jenom kapra ? To co chce K70 nechť se praktikuje na kaprodromu, já chci chytat i jiné ryby než kapra, byť velkého, s potrhanou hubou.

pppp - Profil | Út 7.3.2006 23:25:49

asis to špatně napsal.Nerozumím otázce.

Jkh - Profil | Út 7.3.2006 23:23:57

ppp: a neni snad vysazovanim urcitych druhu dotceny??