Aminokomplex - zamyšlení

AK nepoužívám a ani se nechystám, ale vedl jsem debatu s kamarádem a přemýšlím, jak je možné, že 100 ml AK vystačí na 2 kg suché směsi, když:
1) obsahuje olej - dávkování cca. 20ml/kg = 40ml/2kg
2) esence - 10ml/kg =20ml
3) AMK - 20 ml/kg = 40 ml
Právě jsem se dostal na 100 ml a do AK by měly patřit ještě další přísady. Z toho mi vyplývá, při ceně AK, že buď je to ovoněný "šrot" nebo je cíleně nadhodnoceno dávkování jednotlivých přísad (esence, oleje, AMK). V nejhorším případě je to kombinace obojího. Jaký je váš názor, kolegové kapraři?
Autor diskuse: Miras - , 29.1.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Michal Kučera | St 2.2.2005 10:50:27

Miras má v mnohém pravdu, ale to co pipisuje, je cesta jen malého procenta rybářů. Většina ostatních je odkázána buď na AK, nebo na vlastní kombinace z přísad (esencí, olejů, AMK,...) kupovaných za normální MOC. A tady, jak už jsem říkal, bych z praktických důvodů dal ve většině případů přednost AK. Samozřejmě, ten kdo do toho vidí, musí být zděšen maržemi obchodníků, ale upřímně řečeno, každý na jejich místě by dělal totéž.

Miras | St 2.2.2005 7:33:11

rick: netvrdil jsem, že úplně všechny suroviny se dají pořídit levnější cestou, ale většina ano. Aroma, oleje, AMK - to jsou věci, které zcela jistě tvoří podstatnou část AK, ty ostatní jsou samozřejmě velmi důležité, ale dávkují se v malých množstvích - např. tebou uvedený GLM extrakt, dále esenciální oleje,... Mimochodem, která známá surovina se vozí na cisterny?:-)) V zadání otázky jsem uvedl, že se nechystám míchat vlastní AK, a to platí.

rick - Profil | St 2.2.2005 7:11:29

Miras , nesouhlasim, nedávno jsem chtěl tekuty koncentrát jednu veklmi známo surovinu a jediny balkení byla cisterna. To doma tehdy neustojim. Tak jsem to dal kamaradový obchodnikna posouzení a i ten odmitl, nemá pry nafukovaci sklad. Stejne nevim jak chceš napřiklad zpracovat 25kg GLM ktery se dováži, menší balení je nesmyslení drahy a tohle je zase na dhlouhou tak že jdeš spolehlivě přes expirace? nečo se vyplati koupit v obchodě nečo né, hlavě to chce vidět odkud a jak to bere ten obchodnik. S každým se dá mluvit a pokud más tyto info tak mužes v tom veřit jako by to bylo z vlastních zdroje

Pavel P. | Út 1.2.2005 18:55:44

Miras:k tomu,že si to dokážeš s úspěchem vyrobit sám,ti můžu jenom pogratulovat.Za to,co na těchto věcech ušetříš,si pak můžeš koupit něco jiného.V dnešní době je to obrovská výhoda.

Miras | Út 1.2.2005 12:14:54

CDB: chápu o čem mluvíš, ale jsou také rybáři jako já, kteří prostě do toho obchodu nejdou a raději si to namíchají doma, protože chtějí mít jistotu, co tam vlastně dali. Není to tedy jen otázka toho, zda si to někdo může dovolit nebo zda na to prostě nemá. V žádném případě nenapadám ničí obchodní politiku, je to prostě business, ale když nemusím platit různé obchodní marže, tak je prostě neplatím. Jsem ekonom, takže tyhle tržní mechanismy dobře chápu. Souhlasím s tebou, že existují extra silné koncentráty, které jsou v domácích podmínkách nepoužitelné, podle toho si také mohu vybrat jestli koupit tak silný koncentrát nebo už něco naředěného na použitelnou úroveň. Mimochodem i od výrobců se dá nakupovat přímo, každý chce prodat a cesta se vždycky najde. Každopádně díky za názor, málokterý výrobce (obchodník) je ochoten zůčastnit se takovéto debaty.

CDB - Profil | Út 1.2.2005 11:00:59

MIRAS,:pokud dobře víš, jsme v tržním hospodářství,každý nějak pracuje a je za to ohodnocen finančně ,více či méně.Někdo vyělává tolik a nemá čas nad takovými úvahami,a AMK si koupí a neuvažuje nad tím,druhý přemýšlí kde by bylo možné ušetřit a tak zkoumá.Dávám ti za pravdu ale uvědom si že v celé společnosti je nějaká obchodní politika,a na základní cenu výrobku se nabalují marže a provize,protože velkoobchod a maloobchod z něčeho musí taky dejchat,aby si konečný zákazník mohl pohodlně nakoupit to co chce v teplém obchůdku.Výrobce v žádném případě nemůže obcházet tyto obchodní složky jinak na trhu skončil.Další věc je,že některé aroma a složky jsou v tak vysoké koncentraci téměř 100%,že je nemožné míchat je podomácku,leda bys měl doma laboratoř,a opravdu kvalitní váhu s rozlišením desetin gramu,jinak taky můžeš nechtěně namíchat pěknej antiribín.

Michal Kučera | Út 1.2.2005 10:10:42

Miras - vycházel jsem z toho, že většina rybářů nemá možnost a ani nedokáže sestavit esenci atd. Pokud to umíš, je to jiná káva, samozřejmě ceny přímo do výrobců jsou úplně jiné než ceny prodávaných esencí, z čehož jsem vycházel. Je jasné, že je to dobrý byznys, ale pro normálního rybáře jsou podle mě AK rozumnou cestou za rozumné peníze.

Miras | Út 1.2.2005 10:01:47

MK: aroma - vycházel jsem z faktu, že z hlediska ceny nebudou výrobci používat nejdražší aroma, které má nižší dávkování, proto 10 ml. V žádném případě netvrdím, že je AK špatná věc nebo že nefunguje! To nebylo cílem otázky. Klidně si běž vsadit do Tipsportu, pokud chceš plýtvat penězi. Účinná kombinace dráždidel se dá sestavit za mnohem levnější peníz, pokud víš, kde nakupovat (např.aroma brusinka - nosič glycerol+líh+propylengykol - cena Kč 690,-/ kg, není to chyba, je to fakt za kilo! Že by podobnost s esencí od JT byla čistě náhodná? A výčet by mohl pokračovat - je toho cca. na 9 hustě potištěných stránek... Není tedy nezbytně nutné kupovat přísady, na které je už nabalen tučný rabat obchodníků... Vycházím-li tedy z cen surovin např. u JT a z cen, za které se suroviny dají pořídit přímo od výrobců, pak mi vyjde, že se zakoupením každého výrobku zaplatím i, ne desítky, ale stovky % navíc. A to je důvod, který mě nutil k tomuto zamyšlení.

Michal Kučera | Út 1.2.2005 9:31:07

Miras - tebou uvedená dávkování jednotlivých přísad jsou téměř na horní hranici použitelnosti (já např. málokdy chytám s 10ml aroma na kg směsi), proto tvůj výpočet nevyšel. AK nutně nemusí být, jak ty říkáš, ovoněný šrot, a bude obsahovat všechny potřebné přísady a především bude velmi dobře fungovat. Já jsem s AK od Nikla i Těšínského nachytal spoustu kaprů a často jim dávám přednost před sestavováním vlastních kombinací. Celý vtip je podle mě v tom, že výrobce nakupuje za úplně jiné ceny než ty, na tom on vydělá především. Kdyby sis sestavoval sám podobný AK, nevyjde tě to mnohem levněji, než za to zaplatíš. Navíc bys musel mít doma mnohem víc různých přísad, takže tě to v souhrnu přijde možná ještě dráž. Řeknu to jinak - zkus si sestavit vlastní kombinaci dráždidel. Zároveň si kup AK stejné příchutě a používej to ve stejné směsi delší dobu proti sobě. A já si půjdu do Tipsportu vsadit, že po této procedůře z rozumových důvodů zůstaneš u AK.

vectif - Profil | Po 31.1.2005 13:02:46

Při poslední loňské výpravě jsem dostal od jednoho našeho výrobce AK i s receptem na jeho složení. V podstatě šlo o věci, které jsem měl všechny v ledničce. Sestavil jsem si AK podle tohoto návodu, celá směs se tvářila úplně stejně jako originál a i boilie fungovalo, tak jako to s původním AK. Proto na tvoji otázku odpovím, ANO, domnívám se, že dávkování jednotlivých přísad je značně nadhodnoceno. Pokud znáš správné poměry, je možné si kvalitní AK sestavit doma, ovšem i tak s použitím přísad, které někde nakoupíš a už i cena těchto přísad je značně nadhodnocena :-) Polepšíš si, ale jen o jeden level:-)

rick - Profil | Po 31.1.2005 12:35:11

Pavel P. Nerozumim proč bys nechtěl být testerem. Budeš blíz k zdroje budeš lépe vidět co v tom je a jak se to zamícha a budeš mít i přistup k mnoho "exotickych" surovin na ktery v soukromní nemáš prachy nebo kontakty. Tester v lepší připad návrhuje a potom potvržuje. jenom chodits hotovkámá na ryby a hlasit uspech neuspech není to pravé testování, jde o souvisloti a tester musí vidět co a jak má očekávat

Miras | Ne 30.1.2005 18:35:37

Nějak se to ubírá jiným směrem, k tématu se zatím vyjádřili jen Pavel P. a Karci. Zlepšete to!

Pavel P. | Ne 30.1.2005 18:15:29

JŠ: to by ses divil,co jsem za blázna!Já co chvíli měním náčiní.Nikl je sice výrobce a prodejce,ale na testování má asi lidi.Do kaprařiny,si myslím,určitě zapálený být musí a pochybuji,že chytá pořád sám na stejné bojlí směsi.Ale možný to je!Mě to však nebaví.Mě vzrušuje vymýšlet kraviny,zejména,když se to týká kaprů.

jurasoft | Ne 30.1.2005 17:36:03

to Pavel.P. : poznámka k p.Niklovi není to správné, on musí zkoušet a hledat, vždyď je výrobce a prodejce. Pochybuju, že si třeba na chleba mažeš pokaždé něco jiného, že do bramboráku vymýšlíš stále nové kombinace koření. Proč bys tedy měl při rybařině měnit to co ti funguje. To bys stále chtěl měnit svojí výbavu ? Furt je kde co zlepšovat....

milan.b | Ne 30.1.2005 17:22:38

PavelP: Tohle docela chapu, nekdy cloveka proste bavi zkouset nove veci. Ma pak z toho vetsi radost, kdyz na neco prijde, jeste si docela dobre pamatuju na dobu kdy jem chytil prvniho kaprika na nastrahu vyrobenou mnou. :-)

Pavel P. | Ne 30.1.2005 17:19:05

Ne,tester nejsem ani náhodou a ani bych být nechtěl.Nemám zájem,aby se pořád do mě někdo ze závisti trefoval.Ty si myslíš,že třeba p.Nikl chytá na jednu věc,i když mu zabírá?Ne.Zkouší a zkouší,protože ho to taky baví a zajímají ho reakce kaprů na to či ono.Tolik na vysvětlenou.Zdravím

Fery | Ne 30.1.2005 16:54:34

To mě baví taky ale když něco funguje tak nevidím důvod hledat něco jinýho,pokud ovšem nejseš tester nějaký firmy.

Pavel P. | So 29.1.2005 16:17:20

Protože ze všeho nejvíc mě baví experimentovat..Občas něco změnit za něco jinýho.Porovnávat.

Fery | So 29.1.2005 15:25:16

Pavel P-tak proč na ty 3 komponenty nechytáš pořád,když ti to ty ryby žerou tak bych nic nevymejšlel.

Pavel P. | So 29.1.2005 11:41:44

Karci: přesně tak - souhlas.To je právě ten oblbovák.Stačí reklama jak prase,pěkné balení a už si každej myslíme,co je to za zázrak.Přitom když to ještě nedávno neexistovalo,tak se ryby chytali taky.Na tři komponenty,pár vajec a obyčejný aroma za pár kaček nebo se tam nasypal jen vanilkovej cukr,kakao a ryby to žraly.

karci - Profil | So 29.1.2005 11:04:41

Můj názor je takový, že když si to namícháš sám, alespon můžeš ovlivnit složení a přizpůsobit si ho podmínkám, v jakých budeš rybařit ( např.teplota vody - vypuštění oleje či méně oleje, druh esence). Podle mě, jediné co tomu bude chybět je etiketa "renomovaných výrobců" a exkluzivní cena.

pajda - Profil | So 29.1.2005 8:53:28

Pořád se ale nemohu zbavit podezření, že v takovým doma dělaným AC něco chybí a z případného neůspěchu budu vinit tuto směs a ne sám sebe.

Pavel P. | So 29.1.2005 8:46:02

Tak nějak,i když já tomu ani aminokomplex neříkám.Stačí trochu nějaké aminokyseliny,esenciálního oleje /není nutný/,aroma,rybí olej,do toho rozpustím betain,popř. GLM a v přepočtu mi to vyjde daleko levnějc.

pajda - Profil | So 29.1.2005 8:39:59

Pavel P.: Pokud tomu dobře rozumím, tak by stálo za zvážení připravit si takouvou základní směs z oleje, betainu, AMK apod. Z této řekněme litrové láhve postupně odebírat, přidat esenci a je to samé? Sám jsem to ještě nezkoušel, takže nevím jestli to vyjde dráž.

Pavel P. | So 29.1.2005 7:09:45

Však tak se vydělávají peníze na důvěřivcích!Taky jsem býval tak naivní, že jsem koupil kdejakou srágoru a teď už jsem mnohem opatrnější.Za svou blbost nebudu některému výrobci přispívat na výjezdy do zahraničí.A nejde jen o AMK.Takových serepetiček se dá najít víc.Ale je to jen věc názoru.Někdo s tím může být spokojený.Já však nepozoroval, že by to bylo nějak účinnější, než když si namíchám přísady a tekuté složky sám doma a vím,co v tom mám.