Method feeder krmítka na běžném prutu

Měl bych dotaz, který se nejdřív může zdát podivný, ale vysvětlím. V prvním roce na svazovkách se mi v minulém roce v Praze a jejím okolí prostě nepodařilo chytit kapra, vliv na to má (kromě mého (ne)umění) i lokality, krátký čas na vycházky (obvykle max. 3 hod), spoléhání se na boilies, nedostatkem ryb v těchto lokalitách atd.

Když koukám na videa na MRKu, obvykle na feeder i method feeder je frekvence záběrů větší, i když třeba menší ryby (což mě nevadí).

A otázka - jelikož nemám feedrový prut na vyzkoušení, dává smysl zkusit method krmítka na obyčejném prutu (kaprový/přívlačový) a indikaci si nechat na elektronickém hlásiči nebo na policajtu (předšpičkovém nebo mezi očky)?

Nebo to nedává smysl a je lepší k běžné kaprové montáži přidělat návnadu v PVA punčosce?

P.S. - otázka je motivována snahou dostat na jedno místo co nejvíc návnady jedním hodem kvůli atraktivitě
P.P.S - běžná průběžná olověná krmítka jsem zkoušel, nepomohlo.
Autor diskuse: Drakoman - Profil , 9.4.2019 feeder - techniky lovu

RK - Profil | Čt 18.4.2019 18:18:09

Palusko >> souhlasím, nicméně method a feeder je výborná symbióza, ale ne nezbytná. Jiná věc je chytání s klasickým košíkem, delším návazcem, třeba na řece, tam nic lepšího není, při chytání i jiných ryb, když chceme chytat u dna.
Vždycky existuje nějaká alternativa. Jenom ji využít.
Každopádně srkačka je a bude vždy nepřekonatelná v určitém období, pro mnoho rybářů na kapra a cejna. Proč? To je dnes už myslím jasné....

Palusko - Profil | St 17.4.2019 22:45:10

Drakoman >> Ja osobne som prvy krat feedrom chytal mreny okolo roku 1990 na teleskop Sona :) O feedri ako takom a feeder prutoch som sa dopocul az asi o 15 rokov neskor. Kazdopadne chytat to mozes na akomkolvek prute no feeder prut je uplne ina dimenzia, ci uz ide o rozpoznavanei zaberu, jemnosti lovu, zazitku zo zdlovania a celkovo prijemneho pocitu z rybacky. Moje dalsie rady, v tvojom pripade sa vykasli na biolies ktore podla mna osobne ak su komercne su casto nepouzitelne smejdy a moze trvat dlho kym najdes nejake chytatelne. Pouzi kukuricu ale skvele su aj kvalitne pelety, kvalitne neznaci drahe, napriklad cervene coppensy su evergreen. Dalsia zasadna vec je kvalitny ostry hacik a co sa tyka methodu kratucky nadvazec, max 10cm, idealne z tvrdsieho materialu, tj hrubsi silon(0,22-0,28) alebo fc. U mna je method na kapra na stojaku neprekonatelna metoda, inak uz kapra na kratkych vychadzkach na stojakoch ani nechytam.

Beerkis - Profil | Po 15.4.2019 19:30:10

ja method kombinuji se všim, policajt, pipak, špička i pruty měním, vláčáky v klidu jdou na method, pokud unesou

Drakoman - Profil | Ne 14.4.2019 20:51:12

Znovu děkuji všem za rady, už se těším na zkoušky. Našel jsem teď video, které přesně toto popisuje, stručné a pěkné

Golem - Profil | So 13.4.2019 11:21:14

Jo a dalsi kouzlo je jeho cena :-)

Golem - Profil | So 13.4.2019 11:11:08

Ahoj. Pro mne je hlavni (a asi jedine) kouzlo method krmitka v tom, ze je asymetricky rozlozena hmotnost a mam zajisteno, ze mi po nahozeni lezi olovem na dne (u mensich hloubek to nemusi byt 100%) a hacek je mezi rybou a krmenim. Tim eliminuji pouziti druheho hacku, ktery se obcas do ryby take zapichnul. Pri klasickem zebrovem krmitku jsem pouzival prave dva hacky, na kazde strane krmitka jeden, tim se clovek vyhne tomu, ze je hacek po nahozeni pod krmitkem.
Pri tomto zpusobu neni ani tak dulezite co je na hacku, ale co je v krmitku. Kdyz ryby byly pri chuti, daval jsem jen prazdne hacky do krmitka. Jde predevsim o to, aby ryba pri sberu krmeni nasala hacek a ten se ji zachytil v tlame. Delku navazce pouzivam klidne pod 5 cm (leto a podzim), ve studenejsi vode delsi, ale max. 10 cm. Nepouzivam vubec formicek, ale krmeni davam rucne.
Rozhodne pouzivam vzdy cihatka. Jak je silon napnuty, tak je na nem videt uplne vse (dokonce i ve vetru a vlnach se da odpozorovat, chce to ale mit nakoukane) a hlavne kdyz se ryba rozjede k vam, tak to bezpecne poznate (padak).
Nejvetsi sance na zaber je, pokud zustane krmeni po dopadu v krmitku, tedy pouzivam lepivejsi "utopene" krmeni. Co se mi osvedcilo je MAXImalne vysponovany silon. System pak funguje jako pruzina a podpori samozasek. Pokud dojde k povoleni nasponovaneho silonu (krmiko se posune smerem k vam) bez toho aby byl zaber (vyplaveni krmeni) nebo se ryba proste nepichla, vam signalizuje prazdne krmitko, coz je vetsinou pokyn k prehozeni.
Tohle je moje zkusenost a takto se na to divam ja.

nekut - Profil | Pá 12.4.2019 10:47:39

No jo, no. Tak zase nejdu za genia, co nadělám. Vlastně, jak říkával kamarád Tonda, nejsme žádní geniusové............

agig - Profil | Čt 11.4.2019 22:25:07

RK >> AHoj proti tomu nic nemám ale nakonec se dostáváme k nejdůležitější části prutu což je koncová sestava což je háček a co na něm je to je alfa omega celého úspěchu ať chceš nebo nechceš na tom záleží nejvíc a pak hlavní věc celého dění musí byt ve vodě ryby a to je ze všeho nejdůležitější a to je největší problém všech sportovních vod všude je všeho málo a je to rok od roku horší mohu hodně posoudit chystám ryby 35 let tak ze porovnání mám 😳

Dědek - Profil | Čt 11.4.2019 22:01:03

Willow >> Já to dělám proto, aby se mi to lepidlo, lépe vyplavovalo...

Willow - Profil | Čt 11.4.2019 21:57:30

Dědek >> To se dělalo už za komárů,aby se to nekoulelo po dně.

Petr.J - Profil | Čt 11.4.2019 20:29:35

nekut >> Já myslím, že nedělá podobnou práci, že dělá lepší.

Dědek - Profil | Čt 11.4.2019 20:24:38

nekut >> ale já si nedělám prdel, já ho mám fakt vycvaknuté :-)))

nekut - Profil | Čt 11.4.2019 20:07:58

Dědek >> Myslíš s tím jedním žebírkem vycvaknutým?????? Že bys zrovna Ty to nepochopil???

Dědek - Profil | Čt 11.4.2019 20:05:50

nekut >> my ho ale všichni používáme :-)

nekut - Profil | Čt 11.4.2019 20:04:44

Method, method - prej, že žebrové krmítko není dobré. Vážení, metoďáků jsem si kdysi ve svatém nadšení nadělal krabici. Nakonec jsem zjistil, že čtyřžebírko s jedním vycvaknutým mi dělá podobnou práci........... Jen se divím, takových chytrolínů tady je, ale zatím o tom nikdo nepsal..............

RK - Profil | Čt 11.4.2019 19:14:35

agig >> a není to taky hlavně o tom, co je v krmidlu? Když teda přistoupim na tu ,, atraktivní" hru? Bavíme se tu o method krmidlech a method veledůležitých method směsích a bodové extraatraktivni method chytačce, kdy ryba zajíždí do atraktivního centrálního bodu?

Petr.J - Profil | Čt 11.4.2019 18:54:26

MaloHp >> Já ale nepsal o pružinovém krmítku, psal jsem o žebrovem. Do toho si to namacknu podle libosti, kdežto do method krmítka to musím fakt hodně namacknout, aby to nevypadlo.

MaloHp - Profil | Čt 11.4.2019 13:40:50

Petr.J >> Do pruziny se musí krmení natlačit a proto není tak provzdušněné a tedy se hůře uvolňuje tzn. snižuje se atraktivnost. Zároveň se většina method směší uvolňuje do sloupce a pružinu má člověk obalenou celou, takže má krmení i tam, kde ho tak moc nepotřebuje.

Veřím, že se najdou lidi, kteří to umí udělat krásně i s pružinou ale moc jich nebude :)

Root - Profil | Čt 11.4.2019 11:24:54

Drakoman - >>
No on ten method používá návazce tak kolem 10 cm. Myslím, že 15 je už moc. Na feedrových špičkách je vidět vše na rozdíl od kapráků. Tam vidíš na předepjaté špičce, kdy ti drobotina vyžírá třeba malé peletky z krmítka. Myslím, že u kapráků to nepoznáš. U feedru když ti vezme cejn návnadu do huby a nadzvedne krmítko, tak předepjatá špička se narovná a je třeba to trochu přiseknout. Proto u kapráků policajt nebo svinger, který v tomto případě záběru cejna poklesne a je třeba přiseknout.
U kaprů to probíhá jinak, ten to nasaje a při jízdě nebo vyplivnutí se píchne o volný háček. Na feedru je to "hokejka", na kaprákách jízda, policajt nebo svinger letí nahoru a pípák řve. A máš tam kapra, třebas i malého. Horší rozpoznatelnost na kaprákách je, když bere opatrně lín, ale on to taky nakonec sežere.U záběrů lína je nejlepší na identifikaci splávek. Tam lze přesně poznat, že bere lín. I u feedru jsem někdy zmaten typuji to na cejna a seknu pak příliš brzy. U kapráků je ta identifikace braní lína ještě horší. No tak nějak bych to viděl. Ale na vše se dá zvyknout a časem přijít na to která ryba se jak chová.

agig - Profil | St 10.4.2019 22:33:45

Drakoman - >> Ahoj problém neví ani v prutu ani v krmitku problém je málo ryb a málo času v tom je zakopanej problém vykašli se na Boilie a přejdi na rohlík žižalku Červiky pufi malé pelety eventuálně hodně nabustrovane menší Boilie hlavně plovoucí proste co nejvíc atraktivni nástraha na krátký lov kde je málo ryb tento problém řeším denně 😀👌 a je to o co nejatraktivnější nasrtraze a to mi věř podívej se na www. Veznamenikapra. estranky. CZ to co jsem pochytil bylo jen o atraktivitě nástrahy jinak klasicky vybrakovana voda a jen paberkuji ale funguje to 😀

RK - Profil | St 10.4.2019 18:48:50

Petr.J >> stoprocentní souhlas. Ale na tohle se zeptej MM. Ten říká, že to nechápe, ale method je prostě jinde. Podle jednoho videa i když dával delší návazec a nástrahu mimo krmítko...., Jó to jsou ty paradoxy 😀

Petr.J - Profil | St 10.4.2019 14:53:59

Willow >> Jo tyhle krmítka znám, nejsou špatná. Mám sice čínské kopie, ale je to stejné. Ale stejně spatřuji výhodu těchto krmitek pouze v tom, že jsou čisté ruce. Podle mě to obyčejné krmítko udělá úplně stejnou službu. Třeba na bahně je i lepší.

Deawon - Profil | St 10.4.2019 14:33:24

Letos jsem také začal chytat na kaprové pruty (3m 2,5lb) s method krmítky. Pokud krmím na jednom místě s klasickým feederem, tak si sice zachytám, ale najede mi droboť a na větší ryby a hlavně kapry 40+ se už pak moc nedostanu. Pokud nahodím bez krmení, tak čekám delší dobu, ale mám šanci na většího kapra, kteří přeci jen bývací samotáři. Jako kompromis dám na kaprák method krmítko s ostrým krmením a nahazuji na různá místa. Mám méně záběrů, ale velikosti kaprů jsou náhodné a v průměru jsou kapři větší. A protože stejně u prutů sedím, tak mám pouze swinger a povolenou volnoběžku bez signalizátoru. Další výhoda je u poloprůběžného method krmítka samosek a délka náhozu.

Willow - Profil | St 10.4.2019 13:19:25

Petr.J >> Tohle je jinak vymyšleno a funguje i do 8 m hloubky.

https://www.sarfix.cz/Korum-Dura-Method-feeder-d137​.htm

Petr.J - Profil | St 10.4.2019 11:23:33

Fishky >> On si každý myslí, že to je tak, že krmítko s bábovičkou dosedne v neporušeném stavu na dno a tam se začne postupně rozpouštět. To funguje pěkně v akvárku, jak nám to prezentují na odborných videích, ale realita je jiná, při dopadu na hladinu se už dost krmení uvolní a na dno dopadne částečně naplněné a nástraha už většinou plápolá okolo. Jde tomu zamezit použitím hodně lepivého krmení, ale tam zase dojde ke snížení atraktivity. Jedine chytat na krátkou vzdálenost a ne příliš velké hloubce. To ale neznamená, že bych method krmátka nějak zavrhoval, používám je a používat bude, ale taktéž i normální krmítka s drátěnými žebry.