Míchate si nekdo svou vnadici smes?

Z ceho ji michate? Nebo kupujete jenom vcelku ty drahy hotovy.. diky
Autor diskuse: Zdenal - , 20.1.2005 plavaná - nástrahy, návnady

Martin M. - Profil | Po 24.1.2005 12:20:33

kato> naopak, doma delane muze byt lepsi. Krmeni kupuju pokade jine :-) V tomhle smeru tady jsou urcite zkusenejsi rybari.

Kato | Ne 23.1.2005 23:31:18

MM: a jaké krmení kupuješ? Takže doma dělané boilies není tak účinné jak kupované?

Martin M. - Profil | So 22.1.2005 18:21:49

Mam ve sklepe nekolik pytlu z velkoskladu se srotama, klickama, vlockama, strouhankou, ruzne obilniny a atd. Co jsem ale prestal studovat a dostal se financne jinam (trochu), spoleham se vice na komercni smesi, ktere jen redim vyse uvedenym. Treba mlete arasidy ci konopi nebo prazenou strouhanku nepouzivam uz vubec, je s tim moc behani a radeji jsem v praci o tuto dobu dela a koupim si hotove a lepsi. Obcas koupim treba nekolik kilogramu detskych piskotu nebo strouhany pernik (oboje kolem 50kc/kg) misto strouhanky do ostreho krmeni. Velkoobjemove vnadim hlavne varenym partiklem.
Vlastni vyroba ma podle mne ale velkou ulohu u doma delaneho boilie, tam skutecne ten rozdil poznat je.

richtřík - Profil | So 22.1.2005 18:07:19

Z této otázky se stala otázka o namáčení řepky.Já do krmení používám tmavou strouhanku,kukuřičný šrot,upraženou a velmi nahrubo pomletou řepku,lněné semínko,konopí,někdy i proso,přidávám nahrubo pomleté ovesné vločky,znovu opražené a mleté buráky,pomleté psí suchary,pokud seženu,tak mleté blešivce a nitěnky,rybí moučku.Partikl dávám až u vody.

Kato | So 22.1.2005 15:17:33

Já jsem teda ještě nepozoroval, že by mi řepka plavala. Mám ji tak den namočenou a pak ji vařím, až mi jdou lehce zrnka rozmáčknout. Mám ji potom pohromadě v igelitovém pytli ve stínu. Vždy si do kýble jen přisypu kolik jí potřebuju. Možná že v tom pytli je furt vlko, tudíž nemůže vyschnout a neplave. Krmím celkem dost, takže v kýblu nemá čas vyschnout. Ale taky když chytám na řece, tak nepoznám, jestli plave, či ne.

Martin M. - Profil | So 22.1.2005 14:54:25

pavel> jo, je to mozne. Mozna ja mezi slupkou a jadrem kapicka vody a ta prejde pri styku s mene vlhou hmotou (krmeni) do ni a pak je tam bublina a cele to plave... ale to je ciste teorie. Praxe je jen to, ze opravdu plave :-)
Jeste - repku pouzivam jen celou. S pomletou nemam dobre zkusenosti - divne kysele smrdi a slupky strasne lepi na ruce a nejde to setrit hadrou.

Siro | So 22.1.2005 14:45:07

Maty:na co,jak namáčim řepku?:o)))
Jen se ptam protože me se to ješte nestalo.
Možná to dělá nedostatečně nasáklý šrot který pak dodatečně vytahne z řepky vodu???
Já si večer před rybačkou zaleji šrot vodou a ráno teprve mícham.

Pavel | Pá 21.1.2005 23:54:46

MM: mám stejnou zkušenost a myslím, že je to tím, že se velká část vody vsákne do krmení, která je pak znatelně vlhčí.

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 22:23:12

Hamon: Já se dohadovat také nechci :-)) i když tak možná působím :-)

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 22:22:39

siro, miki: rád se na to někdy mrknu :-)) už jsem si s řepkou užil svoje. Mám ji namočenou 12 hodin, pak ji vařím cca 25 minut a přesto když ji dáte do krmení, tak vám z toho vyplave na hladinu :-) jestli ne, tak mám asi vlčí mlhu a někdo mi na hladinu háže nějaký sra .. :-))) Asi má pravdu MM, že se tam pod slupkou vznikne jakási bublina a ta jí neomylně vytáhne nahoru.

Martin M. - Profil | Pá 21.1.2005 20:22:12

Repka mi po tak 6ti hodinach v krmeni take plave na hladine a prilis nezalezi na tom, jak je krmeni mokre (delam ted hodne lepive smesi i na stojadou vodu). Je to paradox, protoze nevarena repka neplave, uvarena take neplave, ale uvarena a delsi dobu ponechana v krmeni plave! Asi vznikne bublina mezi slupkou a jadrem, nestudoval jsem to, ale fakt plave. Pokud necham repku zvlast, tak plave jen ta vrchni oschla vrstva z kyblu. Snazim se proto co nejvice repky do vody dostat samostatne bez sypkeho krmeni.

Hamon - Profil | Pá 21.1.2005 19:41:22

Maty:to mas pravdu,ale hovorim, ze nie vzdy tam rybu udrzis na srote a repke.AK si mozu vybrat srot alebo srot s nejakym posilovacom alebo nejakou chemiou. :-) Ale ja sa nechcem hadat,ze to niekedy nejde aj s cistym srotom,ale ja mam ine skusenosti :-( Chodim na dost prechytavanu vodu a tam to chce fakt nieco nove,lebo inak je to na nic :-(

miki | Pá 21.1.2005 17:07:55

Maty, Iceman: Řepku běžně používám a před nasypáním do návnady resp. do vnadící směsi ji nechám namočenou cca 4 hodiny, aby natáhla vodu. Zkoušel jsem ji i přidat bez předchozí úpravy a jediný problém byl v tom, že krmení jsem připravil cca 30minut před začátkem lovu a nadále jej musel udržovat "mírně" převlhčené. Nikdy, ještě jednou opakuji NIKDY se mi nestalo, že by mě řepka odplavala po řece kamsi. V průběhu lovu bylo třeba pochopitelně dovlhčovat směs, např. vodním rozprašovačem-zvláště za parného léta.
Kdybych si nebyl přesto jistej a tušil, že mě řepka z krmení "odplave", namlel bych jí(v mixéru) a zalil vroucí vodou. Vše lze pak nalejt do krmení a musí to být O.K, nehledě na to, že takto připravená řepka je i více aromatická. Bavíme se předpokládám o klasických řekách s mírným proudem. Na nějáké frčáky je řepka nevhodná.

siro | Pá 21.1.2005 16:39:59

maty,ice:vy řepku před použitim nespaříte a nenecháte natahnout vodu?

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 15:21:50

Hamon: a v čem byl ten rozdíl? Chemii nebo posilovačem tam ryby déle neudržíš, maximálně Ti je to pomůže dostat na krmení, ale udržet je tam musíš úplně něčím jiným podle mě, tedy :-)

Hamon - Profil | Pá 21.1.2005 15:16:14

Kato:No, na rieke to neviem porovnat,ale na vetsich nadrziach som pravidelne prikrmoval a tak, aby som tam tu rybu udrzal, nehadzal som toho vela a tie zabery fakt kolisali a potom sa mi stalo, ze pomaly ubudali,az uplne prestali.Evidentne odisly. Ten den nic a na druhy den tam boli znova,skusil som do krmiva pridat trochu chemie a posilovacov a rozdiel bol hned jasny.To len moja skusenost

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 14:24:52

Iceman: á modří už vědi :-)) Je jasné, že když se dá celá řepka do krmení a hned se to nezkrmí, tak to potom vesele plave po hladině. Řepku přidávám těsně před transportem do vody, popř. dokrmovat s ní samostatně.

Iceman - Profil | Pá 21.1.2005 14:17:18

Hlavně půlka řepky odplave po hladině, pokud jí máš déle v krmení, neb z ní krmení vytáhne vlhkost :-(

Kato | Pá 21.1.2005 14:09:11

Hamon: tak to se mi nestalo, nekrmím tak, že krmení tam nasypu a chytám, chce to průběžně zakrmovat, aby ty ryby měly furt co žrat. Navíc ta řepka je malá a ryby ji milují, takže tam budou tak dlouho, dokud vše nevyzbírají. Taky nechytám na nádržích, kde asi jezdí obrovské hejna, které to rychle vyžerou, chytám na řece a tam jsou asi spíš menší hejna....

Salám - Profil | Pá 21.1.2005 9:54:20

1/2kg koupeného krmení za 30 Kč, cca 1 kg kukušrotu, trochu řepky, trochu strouhanky, cca 1/4 kg kukuřice + např. pudink, koření, nebo posilovač, atd.

Pete - Profil | Pá 21.1.2005 8:03:08

Většinou si jí míchám tak s 5 komponentů např. šrot - pořípadě základovka, nějaká krupice (pražená) trocha strouhanky ,posilovač, partikl.

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 7:50:31

Iceman: asi zavolám moderátora otázky, ať vám začne ty hňupoviny mazat :-)

Iceman - Profil | Pá 21.1.2005 7:34:56

Potvrzuji Boba: Maty je machr.

Maty - Profil | Pá 21.1.2005 7:14:36

Bob: woe :-) nešiř poplašné zprávy, prosím :-)

Bob - Profil | Pá 21.1.2005 5:25:56

Jsem líný na to abych si míchal krmení sám. Již skoro rok používám různé krmení od carpsercisu. Objednávám přes internet vždy bednu cca za 1000,- ká , 1 kg za 58,- ká. Míchám to dle potřeby se strouhankou, obilnýma klíčkama, hlínou a pod. V létě přidám partikl.Hlavně buráky, pražené konopné semínko, měkčenou pšenici, ale i zavářku do polívky. A když to spočítám, tak mě vyjde kilo na 30,-ká.U vody přidám maso(masňáky, hnojňáky). A je to. Patentky a gamarusy ty nikdy neseženu, takže je nepoužívám.Když o tom uvažuju, tak si vlastně dělám to krmení taky sám. A jak to funguje? To se vždycky nechám překvapit.
Bach kluci, Maty je machr.

boban | Čt 20.1.2005 23:35:15

Jak píšou kolegové.Obdobné krmení namícháš za mrzký peníz v porovnání se značkovým.Poslední rok jsem začal používat krmení od Konopáska,které se dá naředit již níže zmíněnými komponenty(srouhánka,šrot,vločky) cena za 3l pytlík je 100koček a maximální spokojenost.

Hamon - Profil | Čt 20.1.2005 21:39:21

Kato:To mas pravdu s tou repkou a srotem,ale nikto nesmie chytat vedla teba, lebo potom sa cejni rychlo nazeru a zacinaju putovat hore dole,nie su len tvojom mieste a stava sa, ze nemas dlhsiu dobu zaber, potom pride nejakych 2-10 ryb a potom znova nic, take nieco som zazil, prv som vymenil zostavu udice, nic, nastrahu, nic a potom som vymenil krmivo, primiesal som tam trochu posilvace a este trochu aminokyselin, aspon tak sa to volalo a efekt bol okamzity, do konca rybacky cca hodina som nemal 5 min bez ryby.

Kato | Čt 20.1.2005 21:19:35

Dlouho jsem si kupoval směsi, ale pak to začalo lést do peněz, tak jsem začal mixovat a zkoušet sám. Přišel jsem na to, že je to v pohodě a LEVNĚJŠÍ. Když jdu na takovou normální rybačku, tak většinou míchám co dům dá.... Když ale si chci fakt aktivně zachytat, tak míchám dražší směsi. Nevím jak Vám, ale všim jsem si, že když ryby žerou, tak je celkem jedno, čím vnadím, ale udržet rybuna místě a celkem levně jde pomocí řepky a třeba šrotu (cejny).

siro | Čt 20.1.2005 21:06:29

koko:v které komerční směsi je prosímtě gammarus,patentky a nítěnky???
O doma mýchaném žrádlu se tu již jednou psalo a byly tam i recepty za pár kaček.

Třeba mirmen psal klasiku za 0,00nic.

Základ by měl být šrot,nebo strouhanka(pečivo,chléb+piškot,pernik,vánočka,oplatky...)
Dál cukr(sůl),mleté pražené konopné semínko,mleté praž. buráky,lněné s.,mletá řepka,kokos nebo slunečnice.
Nakonec komerční posik.,nebo vanilku,badián,skořici,papriku,kopru..... .

Zkoušej a zjisti si sám co a v jakém poměru a kde funguje:o)

Jako kluk jsem čapal na strouhanku+šrot míchaný s meltou a machorkou.Kapři se z toho mohli podělat a bylo to také za pár šupů.
Kde jsou ty časy:o))))))

Maty - Profil | Čt 20.1.2005 16:57:05

Miki: za mnou uváděnou cenu budeš mět hodně slušné krmení, ne barevnou strouhanku se šrotem :-)))

miki | Čt 20.1.2005 16:42:13

Namíchat si dnes svou vlastní kvalitní směs, není zase až takový problém. Problém je většinou ve výběru správného fleku a následné přípravě i práce(zakrmování) s krmnou směsí. Jinak se dá bezesporu souhlasit s Matym.
koko: Když se budeme bavit o přidání živých nástrah-patentky, nítěnky atp. bude cena pochopitelně vyšší, než u krmení bez"masa".

A ještě jedna zajímavost. Onehdy jsme dělali optický rozbor krmení dvou velice vážených firem vyrábějících krmení v ceně cca 150Kč za kilo. Zjistili jsme že tato krmení obsahují: "hnědé kousky"-pravděpodobně části semen, "žlutou strouhanku"-z bílého pečiva, "červenou strouhanku"-z bílého pečiva, "chlebovou strouhanku"(všechny tyto komponenty chutnaly slaně), "kukuřičný šrot", "bílé krystalky cukru", "aroma", "barvivo" a "čená zrnka máku", pravděpodobně ze strouhanky. U druhého krmení bylo složení podobné, jen s tím rozdílem, že na víc obsahovalo "strouhanku z perníku".
Jestli v krmení byla ještě nějáká látka umocňující stažení ryb na flek nevím, ale podobnou strukturu si může namíchat doma v podstatě každý, za cenu uváděnou Matym.