Srovnání chytání na plavanou/angličák/ a lov na feeder.

Co je podle vás úspěšnější pro lov plotic,cejnů a kapru na přehradě?
Autor diskuse: OndrejK - Profil , 5.5.2001 všeobecné - techniky lovu

Dědek - Profil | Po 4.1.2021 0:00:45

Floatek >> Našel jsi krásný pravěk :-))

Floatek - Profil | Ne 3.1.2021 23:53:52

Tak Martinův komentář z roku 2001 mě pobavil :-) ve smyslu že neumí s feederem

Mirek Saf. | Čt 10.5.2001 7:28:36

MM : Vybral by sis Solstace Match i na plavačku ?

Martin M. - Profil | St 9.5.2001 13:25:40

Mirek Saf.> jo, mam. Ten prut je vylozene na silne ryby a velka krmitka - davam na to 0.14mm a zatim jsem to neurval (3x u vody, nej. ryba 55cm cejn). Neni uplne pravda, ze ma spickovou akci - zkus na to nalozit 600g a zvednout - bude to celkem zatez, ale neboj, ja to zkusil a prut to vydrzi, zrejme by zvladl i vice, ale to uz neriskuju, i tak uz je to makacka na ruce. Pak uvidis, ze se ohne temer po cele delce. Tyto pruty musi mit z pocatku akci ve spici, aby se s nimi dalo hazet s 90g krmelcem, ale pri vetsim zatizeni se ohnou i dole.

Mirek Saf. | St 9.5.2001 11:25:34

Martin M : Už máš to sostace medium ? Zajímá mne , jak se chová na tenké vlasce při záseku ?

Martin M. - Profil | Po 7.5.2001 15:39:15

po asi 4 vychazkach s feederem je muj nazor ten, ze tam, kde lze pouzit plavana, je feeder daleko mene uspesny. Mozna to s nim ale jeste neumim...

Snap | Po 7.5.2001 14:52:15

Moje skúsenosti sú nasledovné:na väčšiu vzdialenosť (vzhľadom na plavák)používam feeder.Priemer hlavného vlasca 0,16mm a náväzec 0,12mm.Dohod okolo 40m,pevné umiestnenie,zanedbateľný vplyv kývania vody,spodných prúdov vody(veľký vplyv na angličák).Vyrušenie rýb dopadom feeder kŕmitka je minimálny,vyplaší ryby tak isto ako plavák s brokmi (pokiaľ nie je predvážený).Na príbrežné chytanie rýb (do 15m)je vhodný angličák,alebo winklepicker(jemnejší,kratší ako feeder).Podľa mojich skúseností je výhodnejšie na priehrade použiť neaký picker(winklepicker,feeder,...) ako angličák,ale každý jeden spôsob lovu má svoje čaro a preto záleží od dotyčného aký spôsob si vyberie.

Camil | Ne 6.5.2001 22:20:20

Záleží asi kde a kdy. Přehrada je dost široký pojem. Je rozdíl chytat v dolní a střední části a nebo nahoře na přítoku. A každá přehrada má svá specifika. Třeba na Dalešické přehradě je celkem běžným jevem kolísání vodní hladiny v rozsahu až o jeden metr během pár hodin. Na Vranovské přehradě je zase v posledních letech velký problém „kvetoucí“ voda, která nezřídka brání v jakémukoliv lovu kromě položené. Možná by to chtělo upřesnit otázku.
Z vlastní zkušenosti si pamatuji, že když jsem jako malej kluk ( zhruba před 20-ti lety ) jezdil na Vranovskou přehradu, tak jsme chytali cejny na způsob, který se dá tak trochu přirovnat k dnešnímu feederu, ale bez krmítek. Stačil nám obyčejný proutek, malé průběžné olůvko a střední háček. Chytalo se bez použití jakéhokoliv „číhátka“ a záběry jsme indikovali jen podle špičky prutu. Nebylo problém nachytat i 60 ks. cejnů mezi 40 až 50 cm za den. Takto se chytalo na místě, kde dno ustupovalo postupně. Naopak na hloubce se cejni lovili na průběžné, převážené splávky, tkz. na zvedačku. Dnes takto lovím cejny na přehradě já, ale s použitím matchového prutu a s angličáky. Jinak princip je stejný. Splávek lehce převážím, s tím že poslední broček leží na dně a pří charakteristickém zvedavém záběru cejna vyjede splávek, respektive anténa nad hladinu. Nic nového pod sluncem, ale při použití tenkého vlasce a trochy krup, je to stále dost úspěšná metoda. Ani není potřeba nijak zvláště prokrmovat. Stačí opravdu jednou za čas prohodit lovné místo hrstí krup, nic víc. Neříkám že bude úspěšná všude, ale na Vranově na cejny platí.
Co se týče plotic, tak bych se přimlouval za plavanou. Při použití dokonale vyváženého splávku a jemné sestavy, se dá „propátrat“ celý vodní sloupec a zjistit kde se plotice zrovna nacházejí. Jestli jsou u dna nebo ve sloupci.
A kapři ? V dolní a střední části přehrady bych spíše vyzkoušel položenou, protože na větší ploše jsou ryby najeté dále od břehu, kde mají více klidu. Na tuto vzdálenost by asi lov na splávek byl nepoužitelný. Možná feeder, ale otázka je, jak daleko lze dohodit a spolehlivě rozpoznat záběr. Totéž platí prakticky i pro lov se splávkem. Jiné je to v horních partiích přehrady. Tam lze použít stejné metody, jako na malé vodě. Jak už jsem napsal, není možné určit jednoznačně metodu, pokud není více informací. Každá přehrada je prostě jiná.

slon12 - Profil | So 5.5.2001 22:50:36

Nejraději však chytám na plavanou s pevným splávkem pokud je to jen trochu možné t.j. hloubka vody do 2,5-3m .S pevným splávkem se mi mnohem lépe manipuluje při popotahování nástrahy např. po dně . U angličáku ,který je průběžný většinou popotažením udice nazvedneš nástrahu ze dna - ne že by to bylo pokaždé na škodu ,ale myslím ,že pomalý pohyb nástrahy po dně ryby akceptují lépe ,ale pokud má někdo jinou zkušenost tak se rád přiučím .

slon12 - Profil | So 5.5.2001 22:45:02

Oba způsoby jsou výborné ,ale osobně mám raději plavačku - je pravda ,že plavaná je náročnější na přípravu - přesné vyměření hloubek - správné vyvážení splávku - oproti feedru máš výhodu toho ,že můžeš kromě chytání na dně prolovit i vodní sloupec
Feeder = míň práce + přesné umístění nástrahy velice blízko návnady na feedrovém krmítku a skoro stejně rychlá indikace záběru jako u dobře vyvážené plavané avšak pokud sestavíš správně udici na plavanou a dobře vyvážíš splávek tak ryba bere podle mně s větší důvěrou než u feedru.
hlavně se dobře trefovat do provnaděného místa .
A abych nezapomněl když nahazuješ splávek za nakrmené místo a pak udici do nakrmeného místa opatrně přitáhneš měla by být hustota záběrů větší než když ryby ze zakrmeného místa při každém náhozu s feedrovým krmítkem vyplašíš.