Zamrznuté jazero a kyslíkový deficit.

Ahoj, mám prosím odbornú otázku. Ako dlho vydržia ryby pri živote v jazere (základná osádka kapor, pleskáč, zubáč, šťuka sumec, ...), ktoré zamrzne? Myslím tým terajší priebeh zimy. Alebo inak sa opýtam. Kedy od zamrznutia hladiny je potrebné prerezať ľad, aby sa mohla voda okysličiť? Hĺbka jazera je od 6,5 – 1,3 m a má plochu 38 hektárov. V apríli 2015 bola do jazera aplikovaná baktéria PTP PLUS, čím sa kvalita vody zjavne zlepšila a aj opticky je voda podstatne čistejšia. Petrov zdar!
Autor diskuse: TINO - Profil , 14.1.2017 všeobecné - ostatní

Saddám - Profil | Út 17.1.2017 18:53:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To záleží na více faktorech. Nejen na složení obsádky , ale také na jejím množství, dále na tom, jestli má jezero přítok a odtok , na množství makrofyt, která na podzim odumírají .... Nejjednoduší bude odebrat několik vzorků na obsah kyslíku, a to z různých míst i hloubek.
Obecně platí, že aby mělo okno nějaký význam, musí být alespoń 20m dlouhé a vodou musí hýbat vítr. Za trvalých mrazů je jeho udržování poměrně náročné. Pokud se jedná o přírodní útvar, ne o např. komorový rybník, mělo by v případě nedostatku kyslíku postačit odhrnutí sněhu z ledu , aby do vody mohlo sluníčko. I v zimě obsahuje voda dostatek zelených řas, které při dostatku světla vodu okysličí fotosyntézou.