Háčky bez protihrotu

Zdravím všechny zúčastněné.Dnes jsem u vody našel krásný Háček na kapry bez protihrotu. Vzhledem k tomu že muškařím mám k ním kladný vztah.Chtěl bych je začít používat i na mimopstruhové vodě. Otázka zní, jaké máte zkušenosti s lovem na tento druh háčků, při lovu na plavanou a feeder. Jestli z něj padají červi, ryby a další postřehy klady a zápory, popřípadě jaké používáte značky háčků a jak nastražujete červy. Předem díky za odpovědi.
Autor diskuse: Zara - Profil , 1.9.2016 všeobecné - náčiní, doplňky

Přemas - Profil | St 21.9.2016 6:59:17

Na plavačku, feeder, kaprařinu háček s mikroprotihrotem. Na muškařinu a hlavně přívlač protihroty na háčku automaticky ničím :o)

Chmaťák - Profil | St 21.9.2016 6:01:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chytam na polozenou vetsinou s pevnym olovem, sekam normalne, spis jen prisekavam a jako kmen mam normalni vlasec. Pokud chytam vlasovou metodou a na vlasu mam boilie, peletu nebo kuku, pouzivam hacky bez protihrotu Starbaits SB 5 vel. 8 nebo 6 a s padanim ryb, nebo roztrhanymi tlamkami problemy nemam. Pokud pouzivam zivou nastrahu jako zizaly nebo cervy, pouzivam hacky s protihrotem Starbaits SB 2 vel. 8 nebo 6. Z hacku bez protihrotu mi zizaly zdrhaly. Hacky bez pritihrotu pouzivam z duvodu lepsiho vyndavani z rybi tlamky, dle meho nazoru jsou i setrnejsi k rybam a rozhodne se lip zasekavaji. Ale ze by mezi hacky s malym protihrotem nebo bez protihrotu byl nejaky markantni rozdil si osobne nemyslim.

TWIN 69 - Profil | Čt 8.9.2016 10:50:54

Jsem zastáncem háčků s mikroprotihroty.K tomuto jsem dospěl jak vlastními zkušenostmi,výrobou,tak i konzultacemi se zahraničními kolegy z oboru.

Zara - Profil | Čt 8.9.2016 9:44:56

Problem bude nejspíš v tom, že pokud někdo neumí rybu zdolat, tak aby s ní byl celou dobu v kontaktu a měl napnutý vlasec, tak k tomu asi může dojít, ale s tím problém nemam. navíc na to může mít svou vinu i váha krmítka, ale u feedru používám 15 až 20 g takže by to mělo byt v pohodě a u plavané bych v tom neviděl vůbec žádný problém.

Méďa cl - Profil | St 7.9.2016 21:53:50

švihov' každý máme svojí' zkušenost zatím jsem si nevšiml poškození ryb větší než s protihrotem a taky už jsem o tom četl a slyšel určitě ale záleží na síle drátu velikosti a tvaru háčku jak zdoláváš a v neposlední řadě návazec a montáž.Ale jak píšu každý máme své názory.

Colasrumem - Profil | St 7.9.2016 21:20:27

švihov >> Ano není to pravidlem, ale v porovnání s protihrotem, je to mnohem častější a hlavně rozsáhlejší zranění.

švihov - Profil | St 7.9.2016 21:13:01

Colasrumem >> kus pravdy na tom je,letos chytam 50:50 a opravdu jsou v tlamce ryby větší rány po háčku bez protihrotu,samozřejmě ne po každý, záleží na mnoha věcech, ale vůbec me to nenadchlo,za mě je protihrot šetrnější.

Colasrumem - Profil | St 7.9.2016 20:30:12

Méďa cl >> Ahoj, já neměl u háčků bez protihrotu taky problém s tím, že by mi ryba spadla. Měl jsem problém s tím, že měla poměrně dost často tak zrajtovanou hubu od háčku, že mi jí bylo až líto. Upozorňuji, že chytám na feeder a to s forpasem do čtrnáctky, takže nejsem žádný rváč rybích tlam a netahám ryby po hladině. U kteréhokoliv háčku s protihrotem mi tenhle problém odpadl a ještě se mi nestalo, že bych nemohl háček jednoduše vyháknout. Takže pokud někdo háčky bez protihrotu používá, je to jeho věc. Já je rozhodně používat nebudu.

Zara - Profil | St 7.9.2016 19:03:10

No vidím to stejně.

Méďa cl - Profil | St 7.9.2016 18:45:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj jestli mohu svou zkušenost háčky bez protihrotu používám normálně už i na fedeer lépe se ryby vyhakují nemám háček sekli v podběráku ani ve věcech jsem opravdu zastáncem bez protihrotu a když chytám s kamarádem není rozdíl v proměněných záběrech a zdolaných rybách a jak uvádí Martin 02 občas se koukněte jak rybáři nahozený pruty ve 40metrech zasekne dotočí a znovu zasekne naplno a vytáhne kilového kapříka nebo cejna po hladině to jsou ty praví trhači.

Zara - Profil | St 7.9.2016 18:34:13

Čus všem zúčastněným v této diskuzi, jsou tu celkem velké rozbroje k vůli takové drobnosti. Obecně v zato je na pstruhové vodě zavedena povinnost používat háčky bez protihrotu. Používám je a nevidím v tom žádný problém ryby drží na háčku velmi dobře, takže pokud to ryba vezme poctivě a háček se zasekne tak jak má, pak není žádný problém. Háčky bez protihrotu jsou tu kvůli podměrečným rybám a díky nim se dá ryba ve vteřině pustit, aniž by na ni člověk sáhl, to se mi líbí. Při lovu na mimopstruhové vodě chytím spoustu ryb které se mi ani nechce brát do ruky, protože jsou buď hodně malé nebo to mívají hluboko a potom je háček bez protihrotu to největší plus. To mi asi potvrdí každý. Ne jenom vyprošťování ale i zbytečně dlouhý pobyt na suchu rybě ubližuje a to hlavně v zimním období kdy odřenina a setřený sliz pro ní může být i smrtelná záležitost. Pokud se na tomhle shodneme tak je ryba puštěná ve vodě větší přínos než nějaká podložka. Jasně někdy to jinak nejde. Proto sebou nosím podložku, nebo igelit, namočím a mám klid. Takže otázka je proč se háčkům bez protihrotu tak bráníme. Opravdu jeho zápory předčí jeho klady? Líbí se mi myšlenka zamáčknutí protíhrotu ale z vlastní zkušenosti vím, že pokud je háček překalený tak to není to pravé ořechové. Proto je tu ten háček bez protihrotu a proto ho chci používat. jak se říká kdo chce hledá způsob a kdo nechce hledá důvod, takže jak na to, aby se smazali všechny negativa padaní nástrah a tak. každý nápad vítám. Jo a nenechme se ovlivňovat přesvědčením výrobců každý chválí to své a haní to ostatní.

Buffalo1969 - Profil | Ne 4.9.2016 20:41:26

Martin02 >> no tak tohle je taky možnost, v tom máš pravdu.

Martin02 - Profil | Ne 4.9.2016 20:31:00

Buffalo1969 >> Nebudu ti tvou teorii vymlouvat. Já si ale myslím, že za roztrhanejma tlamama jsou spíše pletené šnůry, příliš tvrdé pruty a pívečko s kořaličkou v rukou rybářů kteří sekají jak o život a kapry se snaží z vody dostat nejlépe smykem, jelita.

Colasrumem - Profil | Ne 4.9.2016 20:08:06

Martin02 >> Souhlasím.

Buffalo1969 - Profil | Ne 4.9.2016 17:55:12

Martin02 >> hmmmm....pán je srandista. Klidně ti řeknu kam máš jet aby jsi to viděl. Zas tak daleko to od vás není.

h2jezďí - Profil | Ne 4.9.2016 15:01:39

Cele to cist nebudu porezane a roztrhane huby maji take ze snurek proto jen s potahem a bez hrotu ale hrot neni nic co by zasadne vadilo

Martin02 - Profil | Ne 4.9.2016 14:42:06

Colasrumem >> Zas tak dokonalý rybář nejsem, používám je taky hlavně při fídru a ryby mi, stejně jako tobě nepadají, tedy rozhodně né tak často abych začal uvažovat o protihrotu. Absenci protihrotu ocením hlavně ve dvou případech a to když netrefim délku návazce nebo zaspím a ryba se zažere, háček bez protihrotu jde mnohem lépe vyndat což je pro rybu beze sporu lepší než páčit protihrot, nebo jí vypustit s ustřiženým háčkem. A nebo když se mi podaří místo ryby zaseknout sebe to je pak absence protihrotu k nezaplacení. Přečetl jsem si tvou kartu a myslím, že až na ty protihroty máme k rybařině velmi podobný postoj, takže navrhuji uzavřít příměří.

Colasrumem - Profil | Ne 4.9.2016 14:03:19

Martin02 >> Mě se to rozhodně nedotklo, s feederu mi ryby nepadají a kaprařina je mi fuk, jen mě zarazilo jak jsi patrně dokonalý rybář a dokážeš s prutem ovlivnit neovlivnitelné:o))) Háčky bez protihrotu určitě používat nebudu, protože mne nikdo nepřesvědčil o jejich smyslu:o)))) U háčku s protihrotem, který se používá stovky let je smysl naprosto neoddiskutovatelný.

Martin02 - Profil | Ne 4.9.2016 13:37:23

Colasrumem >> Príma odkaz, děkuju. Ale jestli jsi četl pozorně tak jsi se dozvěděl, že s tím svým super prima háčkem (nebyla to náhodou jen trošku zamaskovaná reklama:-)) zdolal jednoho šestnáctikilovýho kapra, upřímně gratuluju a rybu mu přeju, ale několik menších mu jich spadlo, a to měl protihrot. Jak mu proboha z tak príma háčku mohla ryba spadnout a spadla určitě tak šikovně aby si nenatrhla tlamu? Jo, je to šikovnej rybář a rybě se při spadnutí z jeho háčku jistě nic zlého nestalo. Já byl na rybách dneska ráno, jemný plavačkový proutek, kukuřička a pár červíků. Zaseknuto a zdoláno asi dvacet amurů kolem 50 cm (ty jsem tam původně vůbec nečekal, ale diky za ně) pár cejnů a plotiček, nespadla mi žádná ryba, jeden amur mi to urval, moje blbost málo jsem mu povolil. Takže trvám na tom, že když se použijí šikovné ruce, háček přiměřené velikosti a prut správné tvrdosti tak je háček bez protihrotu správná volba. Pokud se tě Jelito za prutem dotklo tak se omlouvám a nahraď ho slovem neumětel jako náš anglický kolega.

Halen - Profil | Ne 4.9.2016 13:04:04

Colasrumem >> Rozhovor je to bezpochyby zajímavý. Nicméně, na konci videa je vidět, kam se háček zapíchl kaprovi, kterého chytil. Je to nejlepší možné místo, do pysku. Bude tam sedět úplně stejně háček s protihrotem i bez něj. Navíc, i háček s protihrotem se MUSÍ v tom místě zapíchnutí otočit, když je ryba chvíli k rybáři při zdolávání hlavou a chvíli ocasem. Není možné, aby se neotočil. Kdykoli jsem chytil kapry s rozbitou tlamičkou, byly to koutky. A kdykoli jsem chytil kapra bez rozbité tlamičky, nikdy neměl od mého háčku pořezanou hubu, protože nepoužívám šňůry a nesekám jak smyslů zbavený - což se bohužel nedá říci o jiných rybářích, kteří sekají i při lovu kousek od břehu tak, jako by to měli vyvezené 200 metrů. :(

Mjaška - Profil | Ne 4.9.2016 12:27:16

Na plavanou nebo feeder používám háčky s protihrotem (povětšinou Colmic NK500), který zamáčknu - někdy více někdy méně jak to vyjde, aby přeci jenom nějaký zbyl - jdou lépe napichovat červíci a vyprošťování je snažší. Ryby mě padají více než s protihrotem, což je asi logické, ale jsem tak už zvyklý - u tenšího háčku typu Colmic BS5000 nechávám protihrot normální.

Supermořec - Profil | Ne 4.9.2016 11:42:53

Já používám jedině háčky s protihrotem . Moje zkušenost je taková , že čím menší je háček , tím větší musí být protihrot , jinak z něj padají ryby .

kareldj - Profil | Ne 4.9.2016 9:39:45

Háčky bez protihrotu mám ale ještě nikdy jsem je nepoužil a pokud nebudu muset ani nepoužiju, zásadně používám háčky s mikroprotihrotem, jsou podle mě k rybě nejšetrnější.

Aďo - Profil | Ne 4.9.2016 7:34:23

Vyskusal som z aj bez protihrotu a za mna jednoznacne z protihrotom. Osobne pouzivam len tie co su oznacene ako MICRO. Lahko prenikaju cez tkanivo. Spolahlivo drzia a vyberaju sa tiez lahko.

Willow - Profil | Ne 4.9.2016 7:11:08

Na pstruhovce dát bl háčky jako povinost,přívlač na Mp vodách taky a jako specialitu bych zavedl,jeden bl hák ,minimální velikosti 3/0 pro rybičkáře,co chytají na živou,nebo mrtvou rybičku,plus omezení velikosti rybičky na 15-20cm,minimálně,to by bylo všude candátů a štik.

Palusko - Profil | Ne 4.9.2016 0:23:36

S nazorom ze BL haky zranuju ryby viac ako haciky s protihrotom v ziadnom pripade nesuhlasim. Pohyby, ciastocne vyhaknutie a znovu zarezanie BL hacikov su len dohady a mystifikacia, je to mozne len ak je hacik zle zahaknuty, ak sa zahakne dobre tak to je takmer nemozne a proti fyzike. Videl som mnozstvo dorezanych papul co sposobili haky s protihrotom. Tenky drot haku, necitlive zaseky a zdolavanie je hlavna pricina dorezanych papul a je jedno ci pri hacikoch s protihrotmi alebo bez. Ak aj nejake male percento zraneni sposobi BL hacik, kazde vyprostenie hacika s protihrotom tej rybe vzdy sposobi vecsiu ranu. A to este nik nespomenul ze odtrhnuta ryba ma ovela vecsiu sancu zbavit sa montaze ak ide o BL hacik co je pre ne tiez velke plus.

Colasrumem - Profil | So 3.9.2016 20:17:36

Martin02 >> Tak milé jelito, přečti si a shlédni tenhle rozhovor s jedním z největších výrobců věcí na kaprařinu v Anglii, se zakladatelem a majitelem firmy Carp´R´Us, on ti vysvětlí proč na spoustě soukromých vod v Anglii je zakázáno používat háčky bez protihrotů. To jen Češi, kteří mají všechno se zpožděním a nakupují silně propagované věci bez toho, aby vůbec věděli jak fungují, neví. Přečti a zkoukni to až do konce a třeba ti dojde, že jsi jeden se zabedněnců tupě věřícím reklamě a neschopným rozumného přemýšlení o tom jak háček v hubě ryby vlastně funguje. http://cs.allreadable.com/2f529QgD Přeji příjemné vystřízlivění:o)))

Martin02 - Profil | So 3.9.2016 17:08:02

Buffalo1969 >> Vždyť to řikám, jelito s prutem:-)

Buffalo1969 - Profil | So 3.9.2016 16:51:23

Martin02 >> bez problémů........ryba se při otočení a nebo povolení z části vyhákne , háček je ostrej, tak se prostě prořízne kůží a nebo částí tlamky a ty řezance co jsem viděl na soukromáky kde se chytá jenom bez protihrotu jsou až neskutečný. Za mně jedině háček s protihrotem, ale v rozumný velikosti. nevyhákne se, tudíž se nemůže ani posunout při povolení a tlamku z mýho pohledu, pokud rybář není úplný "vymatlaný játro" nemůže rozervat.
Bob má prostě pravdu.

Maxwell - Profil | So 3.9.2016 16:51:00

Palusko >> prisel sem na to z vlastni zkusenosti a ty?

Martin02 - Profil | So 3.9.2016 16:41:01

Bušák >> Můžeš mi, prosim, vysvětlit mechanismus, který způsobuje prořezávání huby u háčku bez protihrotu? Podle mě je jedinou příčinou prořezávání háčku jelito s prutem.

Zara - Profil | So 3.9.2016 15:42:47

Tak vypadá ten hák, co jsem našel, jen by nemusel byt stříbrný i když to je asi fuk. Velikost odhadem 4.

Halen - Profil | So 3.9.2016 12:45:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám už jenom háčky bez protihrotu. Konkrétně Carpsystem typ I ve velikostech 4,6,8 a mám i pár ve velikosti 2, ale to už je opravdu dost velký háček. Nepozoruji žádné prořezávání hubiček, to nevzniká při zdolávání, ale při silných zásecích na krátkou vzdálenost či při použití šňůry jako kmene - při záseku nemá co propružit a tak povolí tlamka .... Používám háčky bez protihrotu i při občasné plavané či při chytání na multipicker, v menších velikostech - Trabucco Match, červíci nepadají, nastražuji je klasicky.
-
Háčky bez protihrotu - plusy pro mě (pro někoho možná ne ....)
+ snadné uvolnění z tlamky
+ lépe sedí, méně padají ryby zejména při lovu na velkou vzdálenost
+ subjektivně více záběrů (snadnější zachycení v tlamce?)
+ snadné uvolnění z oděvu či podběráku
- menší výběr tvarů a typů v obchodech

Zara - Profil | So 3.9.2016 12:20:10

Jsem přesvědčen ze největší rány vznikají, při přehnaném záseku a používání těžkých kaprových prutu na malých rybnících.Pokud ovšem používám jemné náčiní feeder A match, pak by mělo být celkem jedno, jak je háček konstruovaný, protože nejspíš ani nevytvořím takový tah aby háček řezal. Pak ještě záleží na tom kde se háček zapíchne pokud je v měkké tkáni tak bude trhat - řezat vždy, bez ohledu na typ háčku. Na klasických háčcích mě štve to vyprošťování hrubou silou a o oděvech ani nemluvím, jak je den blbec tak jsem největší vyprošťovaný úlovek :-).