Otázka na "rozoberačov" navi.

Ahoj kolegovci, kúpil som nový navi na plavačku a irituje ma jedna vlastnosť vraj spoločná pre všetky kolovrátky. Jedná sa o tzv. "mŕtvy bod" preklápača oblúka v ktorom sa oblúk nedá manuálne otvoriť, resp. dá, ale až po pootočení do inej polohy. Zhodou okolností je tento bod presne v mieste, kde som rokmi praxe naučený ho preklápať. Predajca tvrdí, že je to OK a skutočne to robili viaceré vyskúšané navi aj iných výrobcov hoci iný predajca tvrdil, že to žiadny navi nesmie robiť. Pýtam sa teda, prečo sa vlastne navi tak správa a dá sa tento bod nejako posunúť do inej polohy aby mi to neprekážalo?
Autor diskuse: Hupo - Profil , 28.7.2016 všeobecné - náčiní, doplňky

Specialista - Profil | Pá 29.7.2016 11:26:52

Za konstrukční výrobní vadu bych považoval, kdyby nešel odklopit oblouk překlapěče z polohy od prutu dolů pod naviják. Takto se to učí i v ryb. kroužcích a je to 'nejzdravější' pro naviják, zejména při nahazování

Unkas - Profil | Pá 29.7.2016 10:10:53

Hupo - >> Po čase si určitě zvykneš, že ti to potom ani nepřijde. Lepší než, aby se ti vrtali v navijáku a spíš mu uškodili než pomohli.

sven - Profil | Pá 29.7.2016 9:19:24

Podle mého názoru, je naviják v pořádku.
Díky tomuto "mrtvému bodu" jak píšeš, je jednou z funkcí navijáku ta, že při otevřeném oblouku řadiče stačí pootočit kličkou aby se tento vrátil do výchozí polohy.
Jinak by bylo třeba za všech okolností, zaklapnout oblouk rukou.
Na rady a odbornost některých, jak já jim říkám "podavačům zboží", bych nevsadil ani zlámanou grešli..

hraji - Profil | Pá 29.7.2016 8:15:42

Toto chování je dáno mechanickým řešením navijáku. Posunout se samozřejmě dá, ale nebude to ani jednoduché ani levné. Vykašlal bych se na to.