Lov pod brehom

Ahojte. Aké máte skúsenosti s lovom tesne pri brehu na kapra. Krmenie, nástrahy, na plávanú alebo na ťažko, cez deň či noc, pri trstine alebo strome.
Autor diskuse: davidiceman - Profil , 20.5.2016 kaprařina - techniky lovu

MachiBV - Profil | So 21.5.2016 7:46:20

Pod břehem chytám velmi rád a pokud to jde tak je to první místo na který se zaměřim. Samozřejmě je potřeba aby v místě byla dostatečná hloubka a klid. Ještě lépe, pokud tam budou převyslé větve či rákos nebo nějaká vázka. Ryby se v těchto místech přirozeně vyskytují z důvodu bezpečí a potravy, takže se dají chytat i s minimem návnady. Jedinou nevýhodou je, že se místo snáze rozplaší než na volné vodě. Často se mi stává, že čím blíže u břehu, tím více záběrů, někdy jak to hodím dál, než jeden metr tak záběr neudělam, ale stačí přehodit blíž a začne to jezdit, ale to záleží na podmínkách na tom kterym revíru. Chytám takto na koule abych si místo zbytečně neplašil záběrama od menších ryb, ono to někdy trvá než se ryby opět vrátí. Taky záleží jestli si to pokládáš přímo pod nohy nebo to házíš na protější břeh. Logicky pod nohama si to snáz vyplašíš, ale zase si můžeš líp položit montáž a přesněji zakrmit.

ltrab - Profil | Pá 20.5.2016 20:57:06

Lov kaprů na plavanou u břehu, nejlepší způsob lovu kapra na menších revírech a nejen tam. Za návnadu používám plavačkové nebo feedrové krmení do kterého přidávám nejčastěji kukuřici, za nástrahu používám kukuřici, červy nebo housku, nejprve lovím plotice a menší ryby a necelou půl hodinu po prokrmení umístím nástrahu na dno a pokud kapr má zájem o krmení a nástrahu, netrvá dlouho a tahám kapry, vnadím už pouze kukuřicí nebo červy. Pokud zabere kapr, okamžitě se snažím ho dostat několik metrů od lovného místa, lovím je tímto způsobem téměř celoročně, jak na mělčině tak na hloubce.

macc3 - Profil | Pá 20.5.2016 20:33:14




není to tedy kapřík :-)

davidiceman - Profil | Pá 20.5.2016 19:59:10

Krása


Kreja - Profil | Pá 20.5.2016 19:10:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U břehu je parádní chytání hlavně brzy z rána a v noci.Stačí naházet chleba na hladinu a kolikrát se člověk nestačí divit jak to začne mlaskat.Chytám většinou na těžko a za chvíli začnu házet na "mucačku" Dávám buď chleba nebo okrajuji špičky ze všech rohlíků co se doma objeví.Ty pak nechám pár dnů v lednici "přituhnout".A z hladiny to jsou parádní záběry.

davidiceman - Profil | Pá 20.5.2016 18:59:57

bysto >>
Preto je lepšie asi v noci chytať. Stiahnu sa biele ryby.

bysto - Profil | Pá 20.5.2016 18:42:05

Este k tomu tichu, treba myslieť aj na to, ze aká je cieľová ryba a kolko iných rýb tam pláva. Ked ideme na kapra a mame tam kopu pleskacov a karasov, a dali by sme napriklad červíky, tak sa kapra nedočkáme, lebo si to budeme stale plasit v takom pripade treba dat tvrdú kukuru, zemiak alebo gulicku. Pokial ale je malo bielej ryby, tak idealne červíky

kareldj - Profil | Pá 20.5.2016 15:44:24

Mám dost zkušeností s lovem kaprů pod břehem,ale úspěchy jsou při tom naproti,kde si lokalitu obejdu,přesně zakmím,na malé vodě na angličák,na větší na těžko,břeh u kterého chci chytat by neměl být obsazovaný rybáři,to znamená nechytatelný.nejlepší jsou různé převislé traviny hlavně trní a keře a nad nimi větve stromů,na krmení jakýkoliv partikl,možná pár koulí a čekat jen na ten záběr,pokud tam ryba je určitě přijde.

pepulda - Profil | Pá 20.5.2016 15:33:44

Muj nejoblibenejsi zpusob lovu... Kdyz si najdes klidne misto a sam budes v klidu tak ani nemusis resit denni dobu, zvlast kdyz chytas v mistech kde je rakosi, stromy apod. Nastrahu volim podle toho co ocekavam za ryby pripadne kuku z plechovky to vzdy jisti,na tu chytnes ledas co.. A mozna ta nejjednodussi a to jen hacek s nastrahou... A hlavne povolena brzda :-)

RS - Profil | Pá 20.5.2016 15:17:41

plavacka super rybacka !!! Idealni brzo rano pri svitani a pokud se clovek umi chovat tak si zachyta kralovsky !!! Nastraha je idealni volit dle rocniho obdobi rohlicek, kuku ,mastnaky,bramboru ...... zrovna co jim smakuje.....

davidiceman - Profil | Pá 20.5.2016 13:59:50

A cez deň alebo už v tme? Ja som si všimol že skôr po zotmení sa sťahujú k brehu.

Pstruh27 - Profil | Pá 20.5.2016 12:52:57

rybačka je to parádna len tiež sa nedá tak chytať úplne všade - tam kde je veľký rybársky tlak a neustály ruch okolo vody by som takto nechytal. Najlepšie miesta sú pre mňa pod previsnutými vŕbami a potopenými stromami - chytať buď na plavák alebo len jednoducho - háčik a nástraha, záber vidíš na silone. Ako nástrahu používam buď kukuričku z plechovky alebo cesto.

Saddám - Profil | Pá 20.5.2016 12:37:37

Nejlepší , ale i nejtěžší rybačka. Chytneš ryby jakékoli velikosti, když se ale neumíš chovat , tak prd.

bysto - Profil | Pá 20.5.2016 11:22:55

Ako pise svaro, kazda jedna chytena - ale aspon seknuta ryba znamena poplasenie miesta na minimalne hodinu, preto treba volit vhodne nacine. Pokial tam je len sachor, tak vklude jemnu montaz na plavacik, pokial tam uz je aj nieco tvrdsie, tak sa da tiez na plavak, ale s hrubsim silonom a pokial tam je bordel z kazdej strany, tak treba volit nekompromisne materialy. Je totizto skoda prist o rybu a este si aj poplasit miesto. Ono aj ked kukas na ten plavacik a mas udicu v ruke a chytas len pol metra od nejakeho stromu, tak ten kapor tam vbehne v momente, ani nevies ako. Osobne zastavam hrubsie a odolnejsie montaze aj za cenu, ze by to mohlo sposobit menej zaberov, ale apson mam istotu, ze co zaber, tak to vytiahnem.

svaro - Profil | Pá 20.5.2016 10:33:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Občas to skúšam pri brehu na ťažko. Vyberám miesto s hĺbkou aspoň meter a ideálne neďaleko rákosia, alebo pod prevysnutými kríkmi (poprípade v blízkosti stromov, ktoré práve niečo zarodili - dobrý typ je skúsiť to pod vŕbou, ako nástrahu vŕbové listy poskladané do kocky pod háčik ). Ak je na kríkoch (stromoch) nejaké ovocie, použijem ho aj ako nástrahu - je tak dobrá šanca na amura, ale aj kapra. Inak pri takomto chytaní používam kuku alebo červy - proste menšia nástraha. Ako píše bysto, mysli na to, že na dne pravdepodobne bude bordel v podobe konárov, rastlín... Ideálne by si mal dno presondovať pár hodmi (teda ak to miesto nepoznáš), ale pri brehu sú ryby na takéto ruchy citlivé a pravdepodobne ich vyplašíš. Preto radšej použi hrubší šokáč a nádväzec. Odpadávajúca záťaž tiež pomôže.

ceczubr - Profil | Pá 20.5.2016 10:19:22

Na splávek tak chytám 50 let,kuku,kostňáci,rohlík,kolínka,rousnice,základ tohoto rybolovu je absolutní klid a vzdálenost od břehu,třeba 3 m dozadu,hloubka je taky důležitá,čím je menší-tím musíš být opatrnější,většinou chytám na hl. 1.2-1.5,ale někdy třeba i na 2.5-3m,ale byly i extrémy,že mě okolnosti donutily chytat i 10- 30m daleko,ale to spíš s angličákem na přehradách a na hloub. třeba 10-15m,jinak už volím feeder.

bysto - Profil | Pá 20.5.2016 9:10:03

U nas na rybnicku tak chytavam vzdy na jednu udicu, hĺbka nieco okolo metra a tak cca pol metra od brehu. Chytám na gulicku a okolo ich zopár rozhadzem a dam 2 hrste repky. Chytám tak, ze z jednej aj druhej strany su kríky, tomu je prispôsobené aj náčinie. Silon 0,45 na celom navijaku, cca 2 metre olovenky a v klipe kamen(olovo zakaždým stratím, takze by to bolo drahe a aj dost neekologické).

Chelas - Profil | Pá 20.5.2016 7:38:17

Zdarec pokud chytam u brehu vyhledavam mista kde je hloubka minimalne 1,5 metru a nejlepe vedle nejakych stromu nebo primo pod stromem.Nastrahy pouzivam boilie a methodmix a nebo kdyz si chci zachytat mensi kapry tak vemu plechovku kukurice navazu pouze hacek a sleduju zabery na silonu