Potíže při uchovávání nástražních ryb

Dobrý den kolegové,rád bych poprosil o radu na výše uvedené téma.
Od loňského roku používám k uchovávání nástražek zakopanou kubíkovou nádrž,je v ní vzduchování i filtrace pomocí skelných filtrů a zeolitu po celý rok vše fungovalo bez potíží,ale někdy v polovině listopadu začaly rybky postupně a v čím dál větší míře vymírat,většina z nich už tam byla déle takže jsem hledal příčiny i v tomto.Nicméně před týdnem jsem začal přípravu na sumcařskou sezonu a situace se zdá se opakuje.Nemáte někdo z vás tušení co může být příčinnou??? moc děkuji za odpovědi.Petr
Autor diskuse: pier - Profil , 15.5.2016 všeobecné - ostatní

pier - Profil | Ne 15.5.2016 19:20:32

Pánové díky za odpovědi,zkusím ještě něco malinko dodat...vloni se mi právě díky tomu zeolitu který možná právě teď dělá problémy povedlo nastartovat tam proces tvorby bakterii, které by právě měly řešit problém o kterém píše Marmyš..při odchovu ryb v uzavřeném malém prostoru je to věc běžně fungující...v podstatě tento druh odpadu ty bakteky rozkládají, letos se to zatím nepovedlo...jinak vodu jsem samozřejmě vyměnil Yhned při prvních náznacích a bez efektu, každopádně vše nasvědčuje tomu že Luda1 bude asi hodně blízko pravdě,včera jsem dal pryč z filtrace ten zeolit a úmrtí ustaly..nemyslím že je vyhráno, ale vypadá to že problém je v něm...uvidíme..
Jinak vzduchování je tam stabilní a opravdu to vypadá že je spíš něco tráví...
Nápad dvou nádrží bych považoval za geniální ale momentálně nereálný..
Plíseň je asi taky možná varianta..vyzkouším to lehce prosolit:-)

Unkas - Profil | Ne 15.5.2016 12:28:14

Zkusil bych vyměnit vodu. Tím nic zkazit nemůžeš.

Luda1 - Profil | Ne 15.5.2016 12:22:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že rozkladem detritu z jejich h.ven se uvolňují plyny, které jim asi nedělají dobře. Dusík a tak. V podstatě se shoduju s názorem marmyše. V akváriu se o to starají rostliny...a i tam se čas od času mění voda...nebo alespoň částečně. To samé bych dělal i v tvém případě.

marmyš - Profil | Ne 15.5.2016 12:07:52

Měl bych raději dvě menší nádrže a vždy po nějaké době přendal rybky do čisté vody. Ony tam chčijou a to nepřefiltruješ:-)

LukeSSS - Profil | Ne 15.5.2016 11:02:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, ono se toho asi už moc vymyslet nedá, zaměřil bych se na hlídání kvality vody a provzdušnění, případně tam udržovat nějakou stálou koncentraci soli jak to dělaj chovatelé koi, vyhnout se přidušení rybek při převozu a rybky skladovat spíš krátkodobě. Jestli máš problém s plísní tak doporučuju rybky před vypuštěním do nádrže vždy vykoupat v solné lázni,dávám 1kg soli na cca 40l vody+vzduchování a po dobu cca 20min - mám vyzkoušeno že proti plísním to funguje.