Sušené kapří jikry

Napadlo mě usušit v sušičce na ovoce marinované kapří jikry ve stylu Fisch Jerky. Má s tím někdo zkušenost?
Autor diskuse: Šinic - Profil , 6.5.2016 všeobecné - ostatní

Šinic - Profil | Po 16.5.2016 16:44:50

Po týdnu jsem si konečně udělal čas na vyhodnocení marinád pro kapří jikry.
Předuzení jiker považuji za zásadní první krok k jejich přípravě. Navíc se při teplotě nad 72 oC ničí i choroboplodné potvory v jídle, k čemuž šedesátistupňové, několikahodinové sušení nestačí. V udírně na pečícím papíru po hodince na 75-80 oC se kapří pachuť hodně potlačí a jikry získají přibližně chuť masa prodávané uzené makrely. Nejsou moc soudržné, mají křehkou konzistenci vánočního pečiva.
Základem marinád byl vždy stolní olej ( Použil jsem ten nejchutnější co znám, bodlákový ze světlice barvířské. Má jemně oříškovou chuť, ale nesnáší teploty přes 120 oC ) a mořská sůl. S vyjímkou jedné jsem také do všech marinád dal citronou šťávu.

Pouze tato trojkombinace se ukázala jako nepostačující. Hodnotím ji jako podprůměrnou.
Podobně hodnotím i její doplnění o divokou směs koření ( Bobkový list, nové koření, pepř, paprika, jalovec ) a česnek.
O něco lépe, jako průměrnou jsem ohodnotil chuť "trojkombinace" doplněnou povařeným nálevem z vína, divokého koření a cibule.
Stejně tak doplněnou o Fisch Jerky marinádu ze sojové a worchestrové omáčky s pepřem a česnekem.
Jako průměrné dopadlo i okořenění pepřem a koprem.
Nadprůměrné se ukázalo použít místo citronu grep a mandarinku, chuť pak byla jemná a příjemná.
Podobně hodnotím i "trojkombinaci" doplěnou o bazalku, česnek, pepř a nadrobnou nasekanou petrželovou nať a jarní cibulku, která chuti vévodí.
Stejně jako o bazalku, petrželovou nať a víno, které dodá příjemně nakyslou chuť.
Nejvíc mi zachutnaly jikry s jednoduchou sladkooříškovou marinádou z oleje, soli, citronu a Nutelly
a také výrazná chuť z "trojkombinace" s pepřem, chili, petrželovou natí a medem.

Šinic - Profil | St 11.5.2016 12:02:52

Morus >> Kapří hranolky samozřejmě dělám, ale jako hlavní jídlo s různou přílohou. K posezení s kamarády je vzít mě nenapadlo. Dík za typ.

Morus - Profil | St 11.5.2016 8:29:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šinic >> chápu, měl bych tedy jeden tip právě k tomu pivku a tý kytaře. Možná to už znáš - kapří hranolky, to chutná asi každýmu kdo kdy ochutnal. http://www.trebonskykapr.cz/kapri-hranolky
K posezení u pivka a vína je to fakt ňamka.

minoq - Profil | Út 10.5.2016 22:11:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šinic - Profil | Po 9.5.2016 11:24:59

Morus >> Zdravím. Nedělám to pro sebe, ale snažím se vytvořit něco dalšího pro naše občasná společná posezení s kamarády, pivkem, dobrým papu, kytarou a pod. Přispívám rybími specialitkami jako oblíbenými nakládanými karboši, nebo uzenými úlovky a pamlsek ze sušených jiker by se taky hodil, ale musí chutnat všem, ne jenom někomu a v tom je ten problém.

Morus - Profil | Po 9.5.2016 11:13:33

Šinic >> to bude asi ten problém - to co ty se snažíš zakrýt tak pro mě je lahůdka. Právě tu kapří příchuť včetně tuku mám moc rád :)

hroch jarda - Profil | Po 9.5.2016 10:50:26

Výborná úprava jiker a je jedno z čeho je klasická smaženice s vajíčkem, ale nedávám tam cibuli. Jiker více a stačí osolit, opepřit a k tomu čerstvý chleba s máslem - no a už mi teče slina.

Šinic - Profil | Po 9.5.2016 10:33:10

Jikry jsem naložil na deset způsobů. Zítra půjdou na pečící papír tak na tři čtvrtě hodiny do udírny na 80 oC a pak na 60 oC do sušičky dokud nebudou jak vánoční cukroví. pak degustace a dá-li ten nahoře (jestli nějaký je), tak vyhlásím vítěze.

Sa(l)micka - Profil | Ne 8.5.2016 20:57:40

Tak zaudit lososa to jde, "uzenej" kaviár z lososa jsem i prodávala... kanadskej výrobek. Ale hádam, že to bude jenom tak protahnutý čmoudem, nebo závan toho "umělýho" kouře.

Denny - Profil | Ne 8.5.2016 20:37:27

Šinic >> Tak dej vedet,jak jsi dopadl.Kazdy riok vyhazujeme obrovske mnozstvi lososich jiker,tak treba by to slo upravit stejne.

Šinic - Profil | Ne 8.5.2016 18:39:19

Sa(l)micka >> Díky za ten typ s uzením. Dneska jsem konečně přines šedesátku jikrnačku a byla nabouchaná jikrama, tak můžu experimentovat do rána s marinádama a zítra to předudím a usuším. Doufám že to vyjde.

Sa(l)micka - Profil | So 7.5.2016 9:58:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zní to zajímavě, ale prozatim jsem slyšela jenom o marinovanejch jikrách a uzeným mlíčí. Zkus se inšpirovat někde u sušení tresek, nebo to maso možná lehounce zaudit (tuk by mohl vykapat) a až pak sušit - ale ďas ví, zda by to tak šlo.

Šinic - Profil | So 7.5.2016 0:32:45

Morus >> No abych pravdu řekl, tak zrovna z kapra sušený maso není nic moc. Složení marinády je hodně důležité, ale problém je v nedobré chuti kapřího tuku, kterým je pokryto maso po usušení. Zkoušel jsem ji potlačit různými způsoby. Namáčením v různých drezikách, či sypkých ochucovadlech, ale k dokonalosti jsem se nepropracoval. V prvním okamžiku to kapří pachuť přebíjelo, ale po chvíli účinnost klesla a smůla. Dočetl jsem se že Indiáni údajně žvýkali s Jerky plody muchovníku (něco jako sladké plody šípku) a to mě přivedlo ke zjištění, že je nejlepší k sušenému kapřímu masu si vzít, světe div se, lentilku. Rozpouští se v ústech dostatečně dlouho aby úspěšně potlačila chuť tuku a pak už zůstane pouze v puse maso prakticky bez chuti, které lze pomněrně dlouhou dobu žvýkat jako žvýkačku až se změní něco jako mleté maso a rozplyne se. Ale pochoutka bych tomu neříkal.
Jikry je něco jiného. V nich je kapří chuť obsažena jen nepatrně a také se nedají žvýkat, protože jsou křehké jak čerstvé vánoční sušenky a v ústech se rychle rozdrobí. U nich je to hlavně otázka složení marinády kterou bych potřeboval poradit.

macoprut - Profil | Pá 6.5.2016 16:13:25

Kdysi jsem něco podobného koupil v prášku,teď už nevím,zda to byly jikry,či mlíčí.Přidával jsem to do krmení,zajímavě to vonělo a mělo se to používat po namočení nechat zaschnout na návnadě,ale nikdy jsem na to nic nechytil,tak nevím.....c(__)

Morus - Profil | Pá 6.5.2016 15:34:26

přímo jikry jsem nezkoušel ale sušený maso z kapra je lahůdka, je třeba ho jen dobře naložit a na tenký plátky pak nakrájet.