Vakuovaný vařený partikl

Ahoj. Máte někdo zkušenosti s domácím vakuováním vařeného partiklu? Zavaření do folie s odsátím vzduchu. Například směs vařené kukuřice a řepky? Jak dlouhá může být doba uskladnění? V rybářských obchodech to nemají ani v lednici. Nebo je potřeba přidat nějaký konzervant? Další možnost je uložit v mrazáku. To se mi ale moc nechce.
Díky za vaše zkušenosti a názory.
Autor diskuse: Toku - Profil , 22.4.2016 všeobecné - nástrahy, návnady

Arachnos - Profil | Ne 25.4.2021 21:40:12

Fermentovaneho partiklu mam ve sklepe barel. Ten je vecny. Jen pridavam novy partikl do zbytku fermentovaneho a zije si to nerusene ve svem tempu. kultura je zavedena, tak mi to uz snad nezdivoci (porad mam tak barel kukurice, se kterou bych mohl odlakovat auto) . Ale mam pocit ze je nefermentovany partikl nekdy lepsi. Predevsim z jara.
Zavarovat jsem zkousel ale dost z toho mi zkyslo. Tak hledam nove cesty.

Kazdopadne zkusim namocit zavakuovat a pak uvarit v malych porcich. Nez pujdu, tak vysypu jeden pytlik a ten pouziju zase priste. Partikl varim najednou jednou rocne a pak vetsinou zamrazim. Je to hrozna pakarna a trva to i s macenim moc dlouho. Ale zena se zacina tvarit, ze ten suplik v mrazaku by mohl slouzit i k necemu jinemu nez dle jejich slov "tomu bordelu, ktery po mem vareni nachazi vsude mozne" njn... repka je mrcha

Calex - Profil | Ne 25.4.2021 17:45:24

Martin M. >> Tak tak...Při správné teplotě a bez přístupu vzduchu....Nic jinýho..Ty bludy co tady kolikrát čtu, nemají s fermentací nic společnýho...

sven - Profil | Ne 25.4.2021 13:31:55

Calex >> Tak je to je správné :-))))) Já bych takovou osobu nechal zmrskat kopřivama, polít dehtem, vyválet v peří a bejsbolkou vypráskat za hranice obce :-)))

Calex - Profil | Ne 25.4.2021 13:23:58

sven >> Bacha potom na zákon č. 99/2004 Sb.
a vyhlášku č. 197/2004 Sb. z června 2019 a hlavně na přílohu č. 7...
Je zakázáno ponechávat odpadky na břehu nebo je odhazovat do vody. Za hrubé porušení tohoto ustanovení je považováno, pokud by osoba provádějící lov ryb takto zacházela se skleněným odpadem. :-))))))))))

Martin M. - Profil | Ne 25.4.2021 13:20:44

Kvaseni/fermentace je zpusob konzervace sam o sobe, neni potreba to pak jeste konzerovat jinou metodou (zavarovani, vakuovani, konzervanty)... Vykvaseny partikl by mel byt stabilnim, vsechny ty zkazitelne latky uz sezraly bakterie pri kvaseni.

sven - Profil | Ne 25.4.2021 13:00:05

Toku - >> Když chceš vyzkoušet něco nového, tak ji zkus zavařit .-)
Uvařenou, ještě horkou kukuřici naplnit sklenice, zalít vodou ve které se vařila a otočit víčkem dolů.. To je všechno..
V pohodě vydrží na tmavém a chladnějším místě (např. sklep) až do příští sezony. Sice pustí trochu škrobového šlemu který nálev zakalí ale to není na závadu ale právě naopak..
A navíc, nepoškozuješ životní prostředí další dávkou mikroplastů, které se uvolňují především působením tepla na plastový obal.
V současnosti vařím jen cca 6 dávek. Jednu spotřebuji hned, jednu dám v mikroteňáku do ledničky a čtyři uložím do mrazáku. Pokud potřebuješ uchovat nějaký čas zmrazenou pro víkendovou výpravu, stačí přidat do termokrabice nebo termotašky, dvě-tři petky s ledem. V pohodě to vydrží zmrzlé dva až tři dny. A po rozmrznutí, ještě zbyde pár litrů pitné vody .-)

1568 - Profil | Ne 25.4.2021 12:34:31

Loni jsem zavakuoval uvařenou kuku, s cukrem, slil vodu, zavakuovat, a leželo to v garáži. Žádný změny po rozbalení. Prostě čerstvá kuku na sladko.

Arachnos - Profil | So 24.4.2021 21:03:08

Toto zrovna aktualne resim. Na jedne strance od vyrobce vakuovaneho partiklu jsem se docetl, ze ho vakuuji hned po maceni a vari ho uz zavakuovany. Takovej partikl sous vide :D. Za dva tydny koupim vakuovacku a vyzkousim. Asi pridam i trochu potravinarskych konzervantu a ae jen modlit aby mi to nebouchlo ve sklepe

marmyš - Profil | St 13.6.2018 12:20:30

hanyking >> Za jistých okolností a při menším množství by se dala kuku nechat oschnout třeba na sítu. Přes den na slunce,večer nadělat PVA sáčky a dopoledne druhý den lovit. Na týdenní výpravu a 20 kg kuku by to asi nešlo.

Murphy61 - Profil | St 13.6.2018 10:58:58

hanyking >> zasypat cukrem, solí nebo třeba melasu...musíš nasytit roztok, aby se v něm PVA už nerozpouštělo nebo to minimálně zpomalit

hanyking - Profil | St 13.6.2018 10:35:56

Viděl jsem v decathlonu vařený partikl i do pva. Nevíte jak to udělat aby tam pak nebyla voda a dalo se to dávat do pva?

viceroy - Profil | So 27.1.2018 7:39:53

tomisBMW >> máš to pěkný 👍

tomisBMW - Profil | Pá 26.1.2018 22:36:07

Zatím barvím jen mlsku, ( není nutné, baví mě to ) p,barvivo Tesco za 7kč a je hned po ruce.(regál vedle chlastu) Jen mimo vakuum, by mě zajímalo, zda zná někdo z vás těsto s anýzem ?

Toku - Profil | St 24.1.2018 10:32:08

RK >> Souhlasím.
viz Toku - .Po 22.1.2018 19:48:06 :-)))

kolinkovýdědek - Profil | St 24.1.2018 10:14:02

.... a po 2-3 denním sušení do mrazáku ... řepku bys neměl vakuovak ... hrozí nebezpečí nasátí do zatavovacího přístroje a následné ucpání. Ale je to tvoje rozhodnutí.

RK - Profil | St 24.1.2018 9:07:44

Toku >> Přesně jak říká Marmyš. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše.
Mne taky baví zkoušet nové věci, ale spíš co se týká chytání ryb.
Věř, že tohle je slepá ulička, která je k ničemu.

tomisBMW - Profil | Út 23.1.2018 21:55:34

Toku >> A ja jaj, já to zkusím a podám info ;-)

Toku - Profil | Po 22.1.2018 19:48:06

tomisBMW >> Ahoj, přiznávám bez mučení, že jsem se na to tak trochu vybodnul. Je s tím docela práce..... :-) Když jedu na ryby, uvařím čerstvé. Když nespotřebuju, dam do mrazáku. Anebo když toho zbyde míň, na konci lovu nasypu do vody....

tomisBMW - Profil | Po 22.1.2018 19:01:02

Toku - >> Ahoj, zajímá mě zda máš ozkoušeno ? Jak dlouhá může být doba uskladnění vařeného partiklu ? Zatím jsem vařil jen boilie a tam je to super. Co to ale udělá s partiklem netuším.

Heršvec - Profil | St 4.5.2016 12:28:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Toku >> Nemáš za co. Jinak pokud budeš chtít zkoušet konzervanty tak zkus od CC Moore Preservative. Žádnej zápach, žádná barva, jen taková hustá voda a funguje perfektně.

Toku - Profil | St 4.5.2016 12:23:08

marmyš >> Jasný, máš pravdu. Opravdu není potřeba z toho dělat vědu :-)
Nejde mi úplně ani tak o uchovávání velkého množství partiklu. Ale spíš mě baví zkoušet nový věci :-)

marmyš - Profil | St 4.5.2016 12:12:01

Toku >> Uvař tlakáč,dej něco do lednice,něco do mrazáku a až spotřebuješ,tak uvař nový. Zas není třeba z toho dělat vědu. Taky chodím s fídry.

Toku - Profil | St 4.5.2016 11:58:07

marmyš >> Mrazák zabírá místo a žere elektřinu. Chytám převážné jen feeder, takže až takovou spotřebu partiklu nemám :-)

Toku - Profil | St 4.5.2016 11:56:06

Heršvec >> Díky za super info. Hodně mě zaujala ta věc s chili omáčkou. Ani ne zrovna ta konkrétní příchuť, jako spojení konzervantu a zároveň možnost "nadipování".

Heršvec - Profil | St 4.5.2016 11:47:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řešil jsem ten samý problém, akorát s tim rozdílem, že partikl jsem měl asi 3 měsíce fermentovaný a pak jsem se ho rozhodl zavařit. V krámě to mají normálně na pultu, protože to je zalitý konzervantem, to je jasný. Já zkusil zavařit trochu fermentovaný kukuřice a musim říct, že vydrží bez toho aby začala plesnivět nebo divně smrdět. Pytlík jsem nevakuoval, kupodivu se časem zavakuoval sám. Co byl ovšem problém bylo to, že jsem u kukuřice nechal trochu toho nálevu ve kterým se to všechno fermentovalo (kefír s vodou) a asi po měsíci, když jsem pytlík otevřel tak se z toho láku udělal takovej hnusnej šlem, kterej ani nešel rozmíchat v kýblu, prostě držel jak semenonasaku. Ale kukuřice byla furt dobrá, nesmrděla po plísni ani nejevila náznak počáteční plísně, prostě nic. V druhym pytlíku jsem zavařil fermentovanou řepku s konopím a zalil čili omáčkou (takovou tou s tim kohoutem na obalu, každej rákosník jí má ve večerce), sama omáčka obsahuje celkem dost konzervantů tak jsem si řekl, že by to mohlo fungovat i takhle a taky že jo. Stejnej výsledek jako u kukuřice akorát bez toho hnusnýho šlemu. Takže asi takhle k vakuování partiklu.