Rybářský lístek - příprava na zkoušky

Ahoj přátelé, rozhodl jsem se, že si udělám rybářský lístek a koupím si povolenku.. Bohužel, kromě elektronických testů na rybsvaz.cz se mi nikde nedaří sehnat kompletní seznam otázek na zkoušky z rybářských znalostí. Proto se chci zeptat, zdali někdo nevíte kde by se dal takový seznam pořídit. Zatím mi testy nikdy nevyšli tak, že bych neprospěl, ale i tak bych se rád připravil na to, co mě čeká. Četl jsem zde, že to někdo dostal z protekce, jinej si to zaplatil atd... Chci být poctivým rybářem a listek si zasloužit, ne zaplatit... Rovnou můžete přidat i nějaký postřeh z vašich zkoušek. Jak to probíhá atd. :) Děkuji všem přispívajícím ! Petrův zdar :)
Autor diskuse: Hitmann - Profil , 10.4.2016 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Hitmann - Profil | Ne 17.4.2016 12:37:33

Vzhledem k faktu, že se nám původní téma podařilo vyřešit a poslední příspěvky už nemají s tématem nic společného, tuto diskuzi zamykám. Děkuji všem kteří přispěli. Olda

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.4.2016 12:34:30

zdevac >> Nápodobně :-)

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 12:31:46

Mrknato >>
Nechápu a je mi to jedno. A jak vidíš, problémy s RS nemám. Opravdu nerozumím tomu, co pořád řešíš. U vody se chovám tak, abych 1. neškodil rybám a zvířatům více, než je nezbytně nutné a 2. neměl problémy s RS.

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 12:27:29

Anýzový dědek >>

V pohodě, hezký den :-)

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.4.2016 12:18:24

zdevac >> Vědomě třeba poruším přítomnost u prutů a jdu si vedle pokecat s kamarádem, ale jsem na dohled od prutů. Není to pohodlnost, ale úmysl si jít pokecat, když se nic neděje.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 12:12:53

zdevac >> Dnes je to nastaveno tak, že 1.RL můžeš získat pouze na základě zkoušky, kterou vykonáš u jednoho z akreditovaných subjektů. Každý subjekt to má nastaveno jinak. Jde jen o to kde a u koho a za jakých podmínek bude adept zkoušku konat. Vše ostatní je balast.

Osobně si ale bláhově myslím, že právě zkoušky k 1. RL se konají dle zákona, vyhlášky a navazujících zákonů. Nikoliv dle nějaké knížečky a dobroserských BP. Chování k rybám, jako "lovné zvěři" řeší zákon i tradice. Proč to řeší také a jinak BP? Jak při ctění tradic může jít rybář lovit ryby pod led, na dírky? Jak rybář dbalý tradic úlovek který má den ve vezírku nakonec dobrosersky pustí, jak může rybář lovit na 3 udice? Ta knížečka co máš je na howno......

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 11:54:38

Anýzový dědek >>

Moc nebo nic? Ta poslední věta vyznívá skoro jako kdyby ses snažil, ale občas z nějakého důvodu vědomě porušíš. Co tě k tomu vede? Pohodlnost? Nebo třeba dobrý úmysl, který by bez porušení předpisů nešel realizovat?

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 11:50:35

Mrknato >>

Špatně jsi to pochopil. Celé od začátku. Já se nad tím nerozčiluji. Tedy nad některými věcmi ano, konkrétně nad špatných chováním k živým tvorům. Nad porušováním BP nebo zákonů jako takových se nerozčiluji.

Celá má reakce se týkala zkoušek k rybářským lístkům a nesouvislosti mezi znalostí zákonů a jejich dodržováním. Je úplně zbytečné podmiňovat RL zkouškami nebo kroužky. Jestli někdo chce, aby se u vody všechno toto dodržovalo, RL mouhou kldině být pro každého a zdarma, ale u vody musí být funkční kontrola a restrikce. Je to smutné, ale lidé jsou takoví.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 11:40:57

Mrknato >>
Záleží na rozhodnutí každého soudruha:-))

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.4.2016 11:35:09

zdevac >> U tebe nemá smysl moralizovat- ty se zkrátka nudíš a pokrytecky si prostě děláš co se tobě zlíbí.
Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu , až se jde na pivo.
Nechci nijako předbíhat událostem, ale ono i na tebe dojde..
O sobě mohu říci , že taky nejsem svatoušek, ale snažím se, abych toho vědomě na úseku rybářství moc neporušoval...
A v tom je mezi námi rozdíl

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 11:33:18

zdevac >> Rozumím ti, a předpokládal jsem to, co napíšeš. Pak je mi ale divné, že se rozčiluješ nad jinými rybáři, nebo občany, kteří dělají něco jiného, než ty a než píše ta knížečka, co nosíš sebou na ryby...... Ti lidé asi konají podle jiných knížeček, nebo oni nemohou a ty ano?

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 11:23:58

kakr >> No ale většina proškolených rybářů zůstává pod širokými křídly Vaší MO... nebo ne?

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 11:22:39

kakr >> Pokud to obsahoval tehdejší RŘ = tehdy rybářská vyhláška, možnost hájení, tak hospodář hájil, to umožňuje i dnešní vyhláška, výjimky.

Já píšu o BP VRP, které jsou uživatem (svazem) stavěny jako nová součát zákona, ale takové parametry nemají. Proč bych psal něco jiného? U nás na jednom revíru máme výjimku na změnu lovné míry PO na 30cm. Když to jde na jednom revíru, proč to nejde všude a vždy????

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 11:21:44

Anýzový dědek >>

Nebudu ti odporovat. V zásadě máš pravdu. Ostatně i s tím zastřelením nejsi daleko. Řadu věcí nedělám jen proto, že se nevyplatí. Ale o tom řeč není. Jsem si naprosto jistý, že podobně se chová naprostá většina lidí. Viz dopravní předpisy. nevěřím, že existuje někdo, kdo někdy vědomě něco nepřekročil.

A že jsem pytlačil? No, podle tvé definice často asi pytlačím stále :-) Papíry sice mám, ale řadu věcí porušuji. Za některé by mi asi sebrali papíry na dost dlouho :-) A jsme zpět u toho, co jsem psal - samotná znalost zákonů a přípravy na RL ještě nezaručí, že to lidé budou doržovat. Jediné, co na ně bude platit, jsou takové kontroly a sankce, aby se jim to nevyplatilo.

A hlavně zase nesmyslně nemoralizuj, jaký jsem pytlák. Porušování zákonů je naprosto běžné, stačí se podívat, co tu lidé píší třeba o nonstop chytání, jak je to s kempováním, chytáním z hausbótů nebo přítomností u prutů.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 11:14:16

Mrknato >>
Bubláš z mrákot.(copyr. M.D.)
Občan který vykoná zkoušku na RL a dostane od nás Osvědčení není a ani nemusí být "náš" člen.
I nečlenové potřebují k zakoupení povolenky RL, to by jsi měl vědět......

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 11:11:20

Mrknato >>
Nevím, neřeším to. Když něco potřebuji vědět, vezmu tu knížečku, co mi dali k povolence, a podívám se do ní. Kapr 35, Lipan 30 kromě výjimek, kde je 40. A podobně. Už jsem to tu psal mnohokrát. Nechci podobné nesmysly řešit. Než někde začnu chytat, podívám se do papíru, co tam smím a co ne. Takže asi máš pravdu, ale rozhodující je papír k povolence a podle toho má RS kontrolovat. Pokud s tím nesouhlasíš, můžeš si stěžovat, dát to k soudu nebo cokoliv jiného. Můj postoj je ten, že to dodržuji, neb na ryby chodím pro zábavu, pro strávení volného času v přírodě, poslední, co mne zajímá, jsou dohady s RS a řešení nesmyslů. Z mého hlediska to nic jiného není.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 11:09:33

Mrknato >>
Před chvilkou jsi psal něco jiného.
Co hospodář, mohl vydávat doplněk k Rybářskému řádu a měnit zákonné míry ryb a doby hájení?

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 11:06:37

kakr >> U vás členi za zkoušky neplatí ani halíř, ale Potěmkinovské statisíce nad limit ha průměru zarybnění vám přihrávají ti z "půdy"....... Proč se pak chrtit o nějaký ten litr.......

Unkas - Profil | Ne 17.4.2016 11:05:11

kakr >> v MO Jihlava je to jinak. Bez kurzu a zaplacenýho litru se můžeš jít klouzat. Jak to je jinde to nevím. Myslel jsem, že je to všude stejný.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 11:03:03

kakr >> Ale KNV byl orgán státní správy a měl jistě i zákonodárnou moc udělovat výjimky a o to jde, byla to velká šajba. Míry lososoidů 23cm a 4ks rybek, platily všude i u nás....... V současnosti Krajské úřady též vydávají vyjímky, ale o ty nejde, jde o tu bujnou fantazii strejců, co ty považuješ za zákon, brepto.......

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.4.2016 11:01:44

zdevac >> Ono ukazovat na ostatní je u nás módní trend, ale každý by měl především začít u sebe. Donedávna jsi pytlačil a nyní je z tebe mravokárce.
Ty nejsi nic jiného než vychcánek, který hledá jen výhody pro sebe a to ať ve vyhlášce o silničním provozu nebo v zákoně a vyhlášce o rybaření.
Fakt zcela čistě pokrytecké jednání.
To bych taky mohl říct, že pokud bych věděl, že mi za tvoje zastřelení nebude hrozit postih, tak že tě zastřelím (nebrat doslovně), ale je to na stejné myšlenkové úrovni jako tvůj výrok :"Když tedy považuji v RŘ nebo BP nějaké pravdilo za nesmyslné nebo zbytečné, nezabývám se jim, pokud vím, že nebude žádný postih."

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 11:00:03

Unkas >>
Proč bys musel chodit do přípravného kurzu? Ve vyhlášce se o žádných kurzech nepíše. Jen o zkoušce. U nás se za zkoušku neplatí ani halíř.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 10:56:03

zdevac >> Na silnici naštěstí neplatí žádné BP tiráků, obcí, nebo podnikatelů.... MD to ale zkusilo s kruháči a už couve.......
Souhlasím, že pravidla si nelze vybírat, tak mně prosím vysvětli, jak je to s mírou kapra, lipana, omezováním rybolovných způsobů, závoděním, uzavíráním revírů, vyčleňováním částí revírů, a.j. pikantérií? Platí zákon, nebo bujná fantazie uživatelů zloooooobovaných strejci v MO? To mi řekni.....

Platí lovná míra kapř 35cm, nebo svazová40cm, či moje 25cm? Platí lovná míra lipana 30cm, nebo 40cm, nebo moje 18cm? Co je správně? Já a ani svaz nemáme na tyto míry žádnou výjimku........ jen se chceme za každou cenu lišit.......

Unkas - Profil | Ne 17.4.2016 10:54:52

kakr >> Tak musíš chodit do nějakého přípravného kurzu, který je zakončen zkouškou. Stojí to ten litr. Nesmíš být takovej hnidopich. :-)

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 10:50:21

Unkas >>
Za zkoušky se platí litr?
Divné u nás jsou zadara.

Unkas - Profil | Ne 17.4.2016 10:47:55

Ahoj. Neznám nikoho, kdo by zkoušky na rybářský lístek neudělal. Takže jsi tím moc nemusíš lámat hlavu. Jde hlavně o ten litr co musíš zaplatit. To, že chceš být poctivým rybářem je jistě fajn. Přeju pohodu u zkoušek i následně u vody.

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 10:42:32

Mrknato >>

Ne, není důležité, jaká ta pravdila jsou. Nemůžeš si vybírat, jaké pravdilo budeš dodržovat a jaké ne. Na silnici se také nemůžeš rozhodnout, že přednost z prava je pdole tebe blbost, takže ho budeš ignorovat. Jistě, můžeš bojovat za změnu, můžeš se soudit a já nevím, co dalšího. Ale pokud jsou nějaká pravidla platná, měl bys je dodržovat, pokud tak neděláš, měl by za to přijít postih. Ale nemůžeš si vybírat, které pravidlo se ti líbí a které ne. Proto jsem psal, že je to na jinou debatu. Zde bych se omezil na to, že RS má kontrolovat ta pravidla, která se považují za platná a závazná.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 10:39:41

Mrknato >>
Zase kecáš -
Rok 1984 - rozhodnutím KNV Brno se stanoví zákonná míra pstruha obecného, pstruha duhového a sivena na vodách P i MP na 23cm. Držitel povolenky P si může ponechat 4ks lososovitých ryb včetně lipana. Na MP vodě 3ks lososovitých ryb včetně lipana.

Až sleze kocour ze skeneru poskytnu důkaz.

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 10:38:23

Anýzový dědek >>

S čím? Nevím o tom, že bych aktuálně nějaká pravidla týkající chytání ryb se porušoval :-) I když, asi vím, svatý nejsem. Ale to je přesně o tom, o čem píši - znalost zákonů a pravidel a zkoušky na RL mne k dodržování nepřivedou. To je to samé, jako s rychlostí u auta. Povolenou rychlostí jezdím jen tam, kde vím, že jsou radary. Ve zbytku se řídím vlastním úsudkem. Nedělá mi problémy jet na přehledném úseku přes 200. Když tam ale mají radar, nastavím tempovat podle něj a jedu, jak je povoleno. A podle tohoto vzorce se chová většina lidí. Takže pokud by se u vody mělo něco změnit, dosáhne se tím ne učením a administrativou, ale důslednou kontrolou a citelnými tresty. Opět lze použít příklad ze silnic. Zaplatit pár tisíc za rychlost je sranda, takže překročení do 40 v obci a 50 mimo obec znamená, že se dá bez obav jezdit klidně 140 po okrskách. Ale za 150 už je pokuta 5-10 tisíc a 6 - 12 měsíců bez papírů, takže to si už jeden rozmyslí.

Když tedy považuji v RŘ nebo BP nějaké pravdilo za nesmyslné nebo zbytečné, nezabývám se jim, pokud vím, že nebude žádný postih. A on není, protože kontroly od RS buď nejsou, nebo jsou nedůsledné. A dokud se nezmění toto, budou si lidé dělal i nadále, co chtějí. Je to lidská přirozenost. A v nějaké oblasti pravidla překračuje každý z nás. Zde jsem vybral ryby a silnici, ale to bohatě stačí. Nevěřím, že tu není nikdo, kdo by neporušil například rychlostní limit 30 km/h, protože mu přišel nesmyslný a pravděpodobnost postihu byla nulová.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 10:28:26

kakr >> I milicioněr mohl...... Mohl, ale v rybařině to nedělal nikdo. Neměl důvod.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 10:26:29

zdevac >> Důležité je ale JAKÁ PRAVIDLA!!!! Ta dnešní jsou v duchu "rozděl a panuj". Když nebude stačit sucho, povodně, kormorán, pytláci, tak se možná najde druhý Nero, který zapálí místo Říma sádky. Jistě že to "někdo vítá"..... Tak to bylo, je a bude.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 9:52:06

Mrknato >>
Dříve mohl měnit zákon i KNV ?
Krajský národní výbor pro později narozené.

Anýzový dědek - Profil | Ne 17.4.2016 9:46:28

zdevac >> Začni u sebe ... :-)

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 9:30:30

Mrknato >>

Toto nechci rozebírat, to je na jinou debatu. Podstat zůstává stále stejná. Není důležité, zda rybář pravidla zná, ale zda je dodržuje.

kakr - Profil | Ne 17.4.2016 9:30:27

Zdevac by byl pro RS přínosem, cituji -

A druhy ryb se učit nebudu, nevidím důvod. Více méně mne to nezajímá a je mi to jedno. Beru dvě tři ryby (amury a dravce), to mi stačí. A jestli jsem chytil a pustil cejna, plotici nebo perlína... ryba jako ryba.

Mrknato - Profil | Ne 17.4.2016 8:57:11

zdevac >> Zásadní problém je, že zákon a řády jsou v monoha věcech v přímém rozporu a rybář je postaven před dilema, zdali bude dodržovat zákon, nebo bude servilní a bude dodržovat "interní řády" a to samé platí i o RS....... Ty s tím problém nemáš, uděláš co po tobě chce MO, stejně jako občan Severní Koreje je servilní ke Kimovi.

Já si skromě myslím, že když rybář bude dodržovat zákon a na řády se vyprdne, neměl by o povolenku přijít, a ani dostat nějakou smyšlenou pokutu, která se uděluje pouze za porušení zákona, tedy pořádku na úseku rybářství. Pokud ano, žijeme v banánové republice a RS jsou banana sherifové a já se pak vůbec nedivím těm, co dělají to, co jsi popsal........... Co soudruzi v MO pěchují do hlav abonentů k získání 1.RL a z čeho je zkouší netuším a je mi to jedno.

Opakuji, že dříve se žádné zkoušky nekonaly, Rybářský řád se rovnal vyhlášce a zákonu a problémy byly téměř nulové. Jenže co je jednoduché, jasné a přehledné brání v podnikání a stanovování umělých odlišností VRP, protože jinak by je mohlo zjistit, že podnikání ve VRP je zbytečné, drahé a není v zájmu rybářů.

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 0:41:35

Mrknato >>

No souvisí i nesouvisí. Mě osobně třeba nezajímá, zda někdo zákony a řády zná, nebo ne, ale zda je dodržuje. Z tohoto důvodu je RL opravdu jen pro registraci rybáře, ať si nezná vůbec nic, je to jeho problém. Ale jakmile nebude dodržovat rybářský řád, měl by přijít o povolenku. Takže ne kvůli RL, ale kvůli pokutě a zabavení povolenky by si měli lidé rybářský řád a další pravidla, jako jsou třeba BP, ve vlastním zájmu nastudovat.

zdevac - Profil | Ne 17.4.2016 0:37:38

nofish >>

Ne co se prý, ale co jsem za loňský rok na vlastní oči opravdu viděl. Doporučuji zajít někdy na nějaký pražský revír typu Rokytka nebo Mratínský potok.