Technika lovu v kalné vodě a proudu + fungující nástrahy

Déšť, zvedlé hladiny řek, kalná voda, velké množství plavoucích vázek - všichni to jistě znáte, přijdeme natěšení k vodě a zjistíme že voda ještě není úplně čístá nebo zrovna povodí opravuje koryto řeky někde nad Vámi. Konči pro Vás chytání ? Pro mne naopak ten pocit překvapení a nejistoty teprve začíná.

Skoro celý minulý rok opravovali koryto mé oblíbené řeky, takže čísté vody se člověk dočkal maximálně v neděli (kdy v pátek skončili s prácemi a do neděle se to trošku pročistilo) ovšem pondělí - sobota voda jako kafe. Nechtěl jsem bojkotovat celý rok řeku, kvůli kalné vodě tak jsem si našel metodu, která docela dobře fungovala a funguje i teď na jaře (zvedlá a kalná voda). Převážně chytám na položenou, tak jsem začínal vymýšlet, jak zatraktivnit rybám nástrahu

Krmení jsem úplně vysadil a můžu říct, že to něčemu v kalné vodě přispívá. Příjde mi, že jak se zvedne voda, začne se klasicky hýbat i dno, zvedne se kal, a ryby jsou z toho docela zblblé. Jediné kdy to nějak fungovalo, bylo když jsem měl feedrové krmítko a 2,5 dlouhý návazec - z krmítka se to šoulalo pomalu po dnu těch 2-3m, takže to končilo kolem nástrahy. S klasickými 15-30cm návazci všechno krmení odplavalo hodně za nástrahu.

Nejlepší nástrahou u mne vyhrálo pečivo a červi a žížalky. Na koule, pelety, kukřici, naprosto bez jediného záběru (házeno na stejné místo) ale na rohlík ryby jsou velmi aktivní i v kalné vodě. Toť můj poznatek, a jak je to u Vás ? Chodíte k vodě když víte že je kalná ?

Jinak na plavoucí nepořádek u dna se mne osvědčilo, vzít dva kameny, mezi ně natáhnout 2-3 lajny vlasce (stačí k šutřu připevnit klacek) a hodit cca 2-3m nad lovné místo - docela mi to pomáhá, když po dně letí bordel tak takto "síť" něco pochytá a nedělá to potom neplechu u rozpoznání záběru. Jeden šutr si házím 10cm od břehu, abych ho potom mohl vytáhnout i s vlascem a nedělal bordel ve vodě. A co u Vás ? Máte někdo svojí homemade vychytávku ?
Autor diskuse: ToNebere - Profil , 18.2.2016 všeobecné - techniky lovu

Na co Vám berou nejvíce v kalné vodě ?

A) Pečivo0%

B) Červi17%

C) Žížaly67%

D) Kukuřice0%

E) Pelety17%

F) Boilie0%

G) Umělé nástrahy0%

H) jiné0%

Od 18.2.2016 hlasovalo 12 čtenářů.

Rogi - Profil | Čt 18.2.2016 19:24:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kalna vyssia voda,to mam asi radsej ako normal stav.silnejsi prietok tlaci ryby ku kraju a tie su vtedy lahsie lokalizovatelne.naj nastrahu do blatovej vod mam uz roky overenych rosnakov.a ked sa rieka zdvihne a tecie nie kalna,ale doslova blatova,vzdy vyrazam na mreny,vtedy mi idu uplne pod brehom a aj tie krajsie kusky.

makass - Profil | Čt 18.2.2016 19:17:34

Ja bych vyzkoušel nadlehcit peletu a obalit nejakym fluo těstem nebo fluo dipem.

ToNebere - Profil | Čt 18.2.2016 19:10:53

packa >> nad pořádným teleskopem jsem taky uvažoval, ovšem nejbližší řeka má koryto tak 6-7m, ale na Moravu 9-13 bych to chtěl zkusit :))

packa - Profil | Čt 18.2.2016 19:05:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

když se zvedne a zakalí řeka(Labe) nastupuje 6-7 metrovy teleskop,pod spicí brko nebo splavek jako policajt a poradna rousnice-nebo ti ten rohlik(kurka) a začne ten pravy rybolov

ToNebere - Profil | Čt 18.2.2016 18:15:53

Někdo další tipy ? Teď když je momentálně voda kalná ? Alespoň u nás.....

ToNebere - Profil | Čt 18.2.2016 9:50:29

P.&.S. >> Jo s tou vzdáleností od břehu máš pravdu, taky mne to bralo více ke břehu, než v hloubce v korytu a žížaly, červi asi nejlepší nástraha.....

P.&.S. - Profil | Čt 18.2.2016 9:19:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ToNebere - >> nazdar, v kalnej vode som chytal asi pred troma rokmi keď boli u nás záplavy a voda nie a nie aby klesla. Keď sa však vrátila do koryta rieky tak som chytal s jedným feedrovým prútom a jednoduchou paternostrovou zostavou pozostávajúcej z jedného 15g olovka a háčika veľkosti 8. Nadväzec som mal cca 60-70cm a ako nástraha boli účinné len veľké dážďovky. Nahadzoval som len meter max dva od brehu. Vyplatilo sa to, dva dni po sebe som chytil kaprov do 3kg, na fotke je jeden z nich :-).