GPS cez mobil alebo tablet

Prosím Vás o radu ako riešiť gps navigáciu. Dá sa to aj bez toho že by som kupoval original navigaciu so sonarom?Napr. či sa dá stiahnuť nejaká aplikácia do mobilu alebo tabletu.Dakujem

pohodak - Profil | Čt 4.2.2016 20:31:04

marktomark >>
Veru vela starsich veci bolo podstatne lepsich a najme dostupnejsich

pohodak - Profil | Čt 4.2.2016 20:28:57

Dnes uz ma skoro kazdy tel GPS navygaciu. Ja som uz aj pokukoval po telefone CAT https://www.datart.sk/Mobilny-telefon-Cat-S30-DUAL-​SIM.html .
Ja pouzivam GPS v starej tlacitkovej nokii C5 jedina nevyhoda co to ma je to ze to ma maly displaj.
Inac vydrz baterky u daneho star telofonu neskutocna s GPS a telefonovanim mi vydrzala cely den. urcite by potiahla aj viac ale testoval som ju na lyzovacke a vonku bolo - 8.
Skusal som ju aj na rybach a bez problemov. Nepotreboval som k tomu ani mob. signal.Dokonca je tam aj ta moznost ze sa to da vypnut aby to nehladalo cez net. Hlada potom svoju polohu o nieco dlhsie ale v pohode.
Ked sme isli v aute a hladali sme cestu cuduj sa svete novucicke tel. som s tou sunkou polozil do smutku a to mali google mapy online.Mne to inac aj zobrazuje kolko druzic zachytilo a niekedy mam 4 a niekedy aj 7. Nemam stou sunkou problema. A hlavne to nikomu neposiel info kde a kedy som.
Pokial chces pouzivat GPS na vyvazku bez bojky sa asi nezaobides ked ti ide o presnost.

marktomark - Profil | Čt 4.2.2016 20:07:51

Ja pouzivam android mobil s navigaciou Oruxmaps.
Mapy si robim vlastne priamo v tom programe. Sice v novsich verziach su obmedzene mapy kvoli autorskym pravam. V starsich verziach nebol problem, robil som si mapy Google Hybrid/Satelit.
Vzdy ked sme isli na vodu, zapol som tracking, a ked som potreboval zaznacil som si bod s popisom. Zaroven v navigacii mi pise aka je presnost gps, vacsinou 2-3metre, niekedy sa podari aj 1meter.
Je vela dalsich programov na mobil - android ktore sa daju pouzit aj s vlastnymi mapami.

nemam screen z vodnej plochy, iba z lesa, ale takto nejak to vyzera

altero - Profil | Čt 4.2.2016 19:38:15

Užívateľská zložka je tvorená GPS prijímačmi, užívateľmi samotnými, vyhodnocovacími nástrojmi a postupmi potrebnými na vyhodnotenie meraní. GPS prijímače vykonajú na základe prijatých signálov z družíc predbežné výpočty polohy, rýchlosti a času. Pre výpočet všetkých štyroch súradníc je potrebné prijímať signály aspoň zo štyroch družíc. Prijímače sa delia na jednokanálové a viackanálové. Jednokanálové prijímače sú vybavené len jedným vstupným kanálom, takže pri sledovaní viacerých družíc musia postupne prepínať tento vstupný kanál na jednotlivé družice. Viackanálové prijímače majú dostatočný počet vstupných kanálov, aby mohli súčasne sledovať všetky dostupné družice a tým zvyšovať presnosť výpočtu. Jednou zo základných úloh GPS je navigácia v trojrozmernom priestore. V poslednom čase nastal prudký rozvoj výroby GPS prijímačov v ručnom prevedení, ktorý by sa dal porovnať s rozvojom mobilnej komunikácie v posledných piatich rokoch.

zdroj> https://sk.wikipedia.org/wiki/Globálny_lokalizačný_systém#Ako_GPS_pracuje

roman - Profil | St 3.2.2016 21:03:31

Palusko >> já vím, jen u slova anténa si vždycky představím výsuvnou anténu co jsem měl na prvním mobilu a představa navigačky ze které trčí anténky jak na ježkovy mě prostě dostala.....Ale já bych to určitě nenazval anténama ale spíš nějakým přijmacím modulu o určité citlivosti, aby byla dostačná přesnost musíto zachytit signál ze 3 družič, někde v lese, na sídlišti apd určitě nebude přesnost nijak zvláštní, pokud vůbec nějaká.Názory že za deště je přesnost špatná jsou celkem úsměvné.... Ta poslední věta nebyla určena pro tebe...

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 18:23:13

Borek-kerob >> Na kešky chodím taky hlavně s garminem, je to pohodlnější už jenom pro to, že může být stále zapnutý a jsem na něj zvyklej. Telefon používám spíš jenom jako nouzovku, když garmina nemám u sebe. Někdy se mi ale stalo, že garmin létal z místa na místo a telefonem jsem kešku našel, ono to je jak kdy a jak kde.

Figos - Profil | St 3.2.2016 16:41:05

Pokud máš dobréj telefon tak stačí i telefon.Já to taky tak řeším přes něj.....

Borek-kerob - Profil | St 3.2.2016 16:37:47

Petr.J >> taky delam leta GC a stejne mi to neprijde. Bud pouzivam Garmin Oregon nebo telefon (v minulost iPhone 3GS, Samsung Galaxy S2 a ted Galaxy S5) a i ta S5 nedosahuje přesnosti Oregonu od Garmina. Ne že by to s tim dělat nešlo (má to dokonce spoustu vyhod oproti Garminu), ale garmin je presnejsi a na zmenu polohy reaguje vyrazne pohotoveji (pokud se nepletu, Garmin umi videt vic satelitu najednou, než telefon).

ToNebere - Profil | St 3.2.2016 16:07:04

Petr.J >> určitě když máš navigaci je to lepší než na telefonu. Taky záleží jaký máš telefon. Já s tím na Sony měl docela problém. Garmin je Garmin o tom žádná používám na kolo a spokojenost. Já to posuzoval podle telefonu. Mít sebou navigaci je to rozhodně přesnější. a taky je tam několikrát více antén

Palusko - Profil | St 3.2.2016 15:50:55

roman >> Bud si isty ze mas :) to su len nejake drotiky alebo cievky potahane vnutri :)

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 15:49:37

ToNebere >> Já nevím s tou odchylkou. Na geocachimg používám garmin dakota, je to jedna z nejlevnějších turistických GPS navigací a v otevřeném terénu ně to vždy dovedlo přesně na místo, ani když je pod mrakem to nějak zvlášť nevadí, pouze to trochu déle hledá signál, ale potom je přesnost dobrá. Problém je třeba v lese, tam se přesnost zhoršuje někdy třeba na 20 m ale to při zavážení nehrozí :-) Někdy to porovnávám s mobilem a vždycky to bylo s místem skoro stejně. U mobilu je pouze nevýhoda, že při navádění dost žere baterky a když se vypne dispej tak po znovuspuštění musí znovu hledat družice. Neviděl bych ale v použití mobilu při zavážení problém, snad jenom jeho odolnost za zhoršeného počasí, v dešti bych se můj mobil asi bál vytáhnout. Turistická navigace je na tom s odolností mnohem lépe, vydrží bez újmy potopení do vody, není problém, když upadne na zem, jednou mi dokonce vypadla z držáku na kole a vlétla do drátů, mimo několika odřenin na plášti se jí nic nestalo.

ToNebere - Profil | St 3.2.2016 15:25:40

minonka292 - >> pokud chceš používat navigaci např v rámci telefonu funguje to jednoduše. První tě to zaměří za pomoci mobilní sítě tam je odchylka mezi 100-250 metry. Další věc je GPS signál který ti polohu pomůže určit s metrovou odchylkou. Ale pozor při vysokých a hustých mrakach se odchylka mnohem zvyšuje při nepřízní počasí je to až 5 metrů. Takto např funguje Android s Google maps. Zkoušeli jsme to na mlynech v rámci zavazeni ale pokaždé jsem se dostali na jiné místo v řádech několik metrů. Když bylo poslední den hnusně skončili jsme alespoň 20m od bojky která byla už zaměřena. Nejlíp se orientuje podle přírody. Mám sebou zápisník a tam si píšeme orientační body v krajině a to je potom přesnější. Ale existují i mrtvé místa kterou jsou špatně pokryté mobilní sítí i GPS a tam bych tomu nevěřil skoro vůbec už jen kvůli tomu že i při rychlém připojení je tam určitá časová prodleva v zobrazení.

roman - Profil | St 3.2.2016 14:50:44

Palusko >> ja na navigačce nemám nemám žádnou anténu a funguje ooo)))

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 13:05:56

Poušťák >> To mi přijde jako přesné. Ani bojka neukáže místo naprosto přesně, je naklopená podle větru, nebo proudu.....

Palusko - Profil | St 3.2.2016 13:00:47

Mozno vas sklamem ale nie je navigacia ako navigacia, respektive presnost zalezi od poctu anten. Lacne mobily ich maju samozrejme menej ako kvalitne zariadenia na to specialne urcene. Rozdiely v presnosti mozu byt par centimetrov pri najkvalitnejsich az 4-5m pri okresanych.

Poušťák - Profil | St 3.2.2016 12:46:44

Petr.J >> +- 2 metry

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 10:44:33

Na otevřené vodni plose bude gps ukazovat naprosto presne.

Koubas - Profil | St 3.2.2016 10:08:34

Martin02 >> co znamená v rukách co stím umí zacházet? ja sem vždy myslel že zapnu GPS na mob a musí ukazovat přesně.

Martin02 - Profil | St 3.2.2016 9:08:23

TITANOS >> Tak tomu věř, že v otevřeném prostoru a v rukách co s tím umějí zacházet to na metr vpohodě dá i ta nejlevnější navigace.

SMEHLA - Profil | St 3.2.2016 8:02:04

RST >> nebude to lepsi ve verzi full ??? kam ti ji mam poslat ??

TITANOS - Profil | St 3.2.2016 7:25:29

RST >>
...velmi rad by som ti pomohol ale ozaj neviem a a neverim ze gps pre civilne pouzitie je na meter presne aj ked sa to zda, je tam urcite nejaka odchylka zamerne z vojenskeho hladiska. Inac ten fishing point hacko na Liptovskej mare na 600 m som našiel v noci uplne v pohode.

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 6:41:33

p.lorenc >> Dělám několik let geocaching, jak mobilem, tak navigací a co se týká přesnosti, je to stejné.

RST - Profil | St 3.2.2016 5:53:20

TITANOS >> Neznáš nějakou fintu jak do tohoto programu ve FREE verzi naimportovat body z KMZ souboru???

p.lorenc - Profil | St 3.2.2016 5:52:17

Petr.J >> Páč jsem se o téhle bavil s kolegou zde a že je dobrá... Jen to nebylo o rybách ale o motorkách. GPS v telefonu na metr nevěřím.

Petr.J - Profil | St 3.2.2016 5:45:45

p.lorenc >> no to musi bejt na ryby idealni, proc jsi ale vybiral tak levnou, garmin prodava i drazsi a to je pry mnohem lepsi. Osobni zkusenost teda nemam, me funguje telefon.

TITANOS - Profil | St 3.2.2016 3:06:08

...ak mas android, stiahni si s Google play FISHING POINTS, pouzivam to 2 roky a parada, aspon nemusim mat stale sonar v clne ked idem vyvazat. Zoberiem stary mobil do vrecka a hotovo.

p.lorenc - Profil | St 3.2.2016 2:27:57