Předpružený vlasec

Zajímalo by mě, jestli se dá při chytání na položenou s předpruženým vlascem dosáhnout podobných výsledků jako na feeder.Já osobně jsem s touto technikou dosáhnul lepších výsledků , než s klasickou položenou, ale špatně funguje na krátkou vzdálenost. Má někdo nějaké srovnání?
Autor diskuse: NOVAS - , 8.1.2005 feeder - techniky lovu

Azbest - Profil | Po 10.1.2005 20:22:36

Aha.Tak dobře-uvěřuju.Máš to vohráblý,takže víš o čem mluvíš.

Poradím | Po 10.1.2005 17:16:02

Metodu popsal NOVAS , je to využití průtažnosti vlasce. Vlasec se vyšponuje s citem do té míry, že se zátěž ještě udrží na místě. Využití na větší vzdálenosti a třeba při tahu vody někdy nic jinýho nezbývá. Na mělčině si to dej do vody, natáhni kolem břehu a vyzkoušej si záběr. Doporučuji ne hubou. Nechtěl jsem se tady přít s feederem, co je lepší metota, to ne. Jen to, že se takhle dá chytit i docela malá ryba, která udělá při normální položený takovej záběr-nezáběr, že to člověk ani neregistruje.

Azbest - Profil | Po 10.1.2005 11:58:40

Já to ůplně nepochopil.To předpružení způsobí,že při jemném záběru olovo vystřelí zasekne háček do ryby?To by muselo bejt za něco zaháknutý.ne?Na volným dně mi to přijde neuskutečnitelný,ale asi s tím máte zkušenosti.

siro | Po 10.1.2005 6:55:48

Azbest:byl jsem pomalejší:o(

siro | Po 10.1.2005 6:54:01

MM:napsal jsi to dobře.Používá se to hlavně při vyvážení a čapačku na větší vzdálenost,nebo před vázkovým polem.Těžké olovo se na monofilu vlascem napruží aby i při jemnějším přizvednutí(nejen kapr hrčáku) olovo vystřelilo a vpálilo rybě i 1/0 skobu do huby-jedno v kterém směru bude ujíždět.
Chytáš li v blízkosti vázky nemá ryba tolik prostoru k natažení mon. a zajetí do ní+nechá se mírným tahem vlasce odvést od vázky.
Fakt se ale používá u bobkárny na dálku a porovnávat s tím fídr čapačku kdy chytaš do 50m je mimo mísu.V podstatě ale i u fídru chytáš na předpružený vlacec:o))

Poradim:je to jen o montáži.Dám li na feeder paternoster s 5cm návazcem-má to ryba ťaflý už při ochutnávání.Rozhodně to není citlivější než fídr.

NOVAS | Po 10.1.2005 6:45:49

Martin M...Opravdu musí být těžší olovo.Po nahozu napnu vlasec kličkou navijáku,další předpružení provedu otáčením cívky.Musíš prostě cítit to našponování.Brzda je utažena opravdu na minimum, jen aby se cívka neotáčela tahem vlasce.Policajt signalizuje klesavé záběry, jak píšeš ty,ale většinou jsou to jízdy přes brzdu.Padáky jsou od malých ryb ,nebo v zimním období , kdy jsou zaběry opatrnější. Azbest...Právě v chladných dnech to funguje spolehlivě.Záběry , které na policajtovi nejsou znatelné,s touhle technikou zvládáš.Nemám zkušenost s lednem a únorem ale do konce sezony to funguje , i když záběrů samozřejmě ubývá. Poradím...Já tuhle techniku nevymyslel.Vyčet jsem ji v Rybářství , tak to snad za samosek považováno nebude.

Martin M. - Profil | Ne 9.1.2005 20:36:21

Poradim> neporadils. Tak nam teda porad, jak se to teda dela, diky.

Poradím | Ne 9.1.2005 20:32:38

Pokud to nebude považováno za samosek.
Jen tak na okraj- jak je definován samosek?

Poradím | Ne 9.1.2005 20:26:49

Pokud je to dobře vypnuty tak to střelí každou rybičku, popisoval to někdo asi před dvěma roky, vyzkoušeno a potvrzeno, u feederu než šahneš po udici tak tady se už třepe. Žádny agresivní záběry, stačí ochutnávka. Taky jsem nevěřil, je třeba se přesvědčit.

Azbest - Profil | Ne 9.1.2005 18:28:11

Asi myslíš chytání na "raketu".S feederem je to nesrovnatelný a v zimě snad skoro nepoužitelný.Jen pro aktivní ryby a agresivní záběry.

miki | So 8.1.2005 17:34:57

No, jestli je to skutečně tak jak už to napsal předemnou MM a já bych to také tak chápal, tak ti musím zcela otevřeně říci, (a asi se budu opakovat), že originální feeder, těžko nahradíš.

Martin M. - Profil | So 8.1.2005 9:28:29

Ja mozna dost dobre nevim, co myslis tim predpruzenym vlascem na polozenou? Dokazu si to predstavit jen pokud pouzijes hodne tezke krmitko ci olovo (aspon 50g + navnada), kdy po nahozeni napnes vlasec tolik, ze olovo jen stezi drzi na miste (na hladkem jilovem dne ovsem nebude stacit ani 200g kapka). Swinger nebo policaj je tesne pod prutem a signalizuje jen klesave zabery. Podobnych vysledku jako na feeder podle mne nedosahnes. Budes chytat jine druhy ryb, v jinych velikostech a v jinem mnozstvi. Pokud budou brat jeseni, tlousti, plotice ci cejnci, tak to bude v nejlepsim tak 1:10 pro feeder. Sanci mas u cejnu, karasu a kapru.