chytání ve větru a mírném proudu

Zdravím,mám dotaz jak chytáte ve větru a mírném proudu tak abyste poznali záběr a splávek vám co nejpomaleji odplouval z prokrmeného místa,chytám na bolo 6 m, ve vzdálenosti 6 - 10 od břehu v hloubce 3-7 metrů,jaké používat splávky,montáže,vyvážení atd. Za každou radu a tip budu rád
Autor diskuse: jericho - Profil , 27.8.2015 plavaná - techniky lovu

MirkoKovis - Profil | Pá 4.9.2015 12:44:53

Taj ti to ukazuje MM.

Honza. - Profil | Čt 3.9.2015 8:18:13

hraji >> díky, jsem to tak nějak tušil... :-))

hraji - Profil | Pá 28.8.2015 21:37:22

Honza. >> nic, žádná poučka neplatí v rybařině absolutně. Psal jsem, že je třeba najít tu mez, kdy se splávek nepotápí a přitom je na dně dost vlasce k tomu, aby to sestavu brzdilo. Někdy cejn nechce brát nástrahu, která jen sem tam drcne o dno, spíš to vezmou plotice nebo skaláci, a někdy to berou i cejni, jindy chtějí cejni, aby šla nástraha co nejpomaleji a pak nastává doba pro forpas na dně. Je třeba zkoušet a hledat.

Honza. - Profil | Pá 28.8.2015 10:34:24

to hraji:
občas chytám taky na bolo-6m a většinou si poměřím hloubku přesně, aby se háček dotýkal dna nebo byl pár cm nade dnem, přesto zadrhává mírně na dně, jak to děláš, když píšeš že necháš celý návazec(30-40cm) "jít" po dně, to se musí dost zadrhávat a znepříjemňovat lov, ne? (Mám na mysli plynoucí klidnější řeku)

hraji - Profil | Pá 28.8.2015 8:27:01

RK >> chce to zlepšit techniku nahazování a nic se nemotá.

RK - Profil | Čt 27.8.2015 15:54:16

hraji >> Já se zase snažím nedávat tam mraky bročků. Torpila-zarážkový brok a záběrový. Řetízek je fajn, ale jak se to neudělá dobře, tak hrozí motání-ošklivé motání s broky v sobě-fuj.. Nevypozoroval jsem , že by to mělo zásadní vliv na záběry ryb. Tím neříkám, že v závodní plavané nemůže rozmístění různě těžkých broků mít vliv na přirozenější předložení nástrahy. Ale já plebejec i když jsem zkoušel hodně, tak jsem něco markantního nevypozoroval.
Stejně tak v odhozu. Buď propad-bez broku, nebo jeden maličkej. Při klasice hlavní brok, nebo dva tři sražené u sebe a v odstupu jeden záběrovej u obratlíku nad návazcem. Tady řetízek fungoval taky dobře, ovšem motanice číhá vždy za bukem a s řetízkem je to na spáchání seppuky:-)

hraji - Profil | Čt 27.8.2015 10:19:05

TOPR >> vždy tam dávám malinký broček, aby torpila nelétala jak se jí zachce

TOPR - Profil | Čt 27.8.2015 10:15:04

hraji >> A necháváš torpilu skluznou na horu nebo ji fixuješ ?
Jde o váhu , lehkou tak do 10 gr. dávám fix ale těžší už nechám volně . Co ty ?

hraji - Profil | Čt 27.8.2015 10:11:22

TOPR >> ono je to jednoduché, když máš pod torpilou šest broků, musíš počítat s tím, že nejméně tři budou hned pod ní a budou tvořit zarážku, aby se torpila neposouval apo vlasci směrem k návazci. A zůstávají ti tři volné bročky, jeden je hned u návazce, ten klidně může jezdit po dně, bude taky brzdit. A ty dva zbývající broky nechám mezi návazcem a torpilou kousek od sebe.

TOPR - Profil | Čt 27.8.2015 10:08:38

hraji >>Prosím tě , pokud stlačuješ torpilu co nejníž ke dnu a máš tam šest až deset broků mezi torpilou a forpasovou smyčkou , jak dlouhý je celek řetízku ? A necháváš jít třeba poslední broček po dně ?

hraji - Profil | Čt 27.8.2015 9:24:17

Pokud chytáš na šestimetrovou bolo šest metrů ob břehu, můžeš celkem jednoduše celou sestavu na zakrmeném místě přibrzdit napnutím vlasce. Pokud chytáš dál od břehu, pak je dobré posunout hlavní zátěž (torpilu) co nejníž nade dno a pokud možno nechat po dně táhnout celý návazce, to sestavu přibrzdí.
Splávky na boloňku jsou tak většinou výrobců přímo označené, mají nosnost přibližně od 3 do 20 gramů, většinou jsou tvaru mrkve, tedy protáhlé, nahoře širší, dole do špičky, ale dá se použít i jiný tvar. Mívají nosnější anténku, a taky silnější, aby ji bylo vidět při lovu ve větší vzdálenosti. Vyvažují se povětšinou torpilou s hmotností o cca gram menší než je nosnost splávku a dovažují se broky, které vytvoří řetízek od torpily k návazci. Osobně se snažím, aby těch broků bylo aspoň šest, lépe deset. Návazce používám délky 30 až 40 cm. Splávek vyvažuji přesně na anténku, tak, aby byl citlivý, ale aby jej nepotápělo každé zachycení nástrahy při tažení po dně. Chce to trochu cviku a zkušeností.
Otázka větru tu byla probrána, pokud fouká proti proudu, využívám síly větru k brždění sestavy (zvednu vlasec špičkou boloňky do vzduchu aby vytvořil "plachtu", při foukání po vodě nechávám vlasec na hladině a často jej srovnávám, aby nevytvářel kapsu, která brání zaseknutí.

TOPR - Profil | Čt 27.8.2015 7:53:44

Větr proti proudu je pohoda.Větr s proudem to je sviňa -))

ltrab - Profil | Čt 27.8.2015 6:33:49

Záleží na směru a síle větru a proudu, někdy mi pomáha, někdy ne, pokud ne, snažím se aby nástraha krmným místem proplouvala.

Rogi - Profil | Čt 27.8.2015 2:33:14

Vo vetre davam spicu bolonezky k hladine,nech vietor netlaci na vlasec a zaroven pribrzdujem trochu plavak.Ten davam vtedy schvalne tazsi,nez v bezvetri,lepsie sa to ovlada.chytavam tak 6 m od brehu.Nieco to pomoze,netreba sa toho vetra bat.A zaber je citatelny rovnako,ako v bezvetri.