Jeseter sibiřský

Je vysazování tohoto nepůvodního druhu regulováno nějakým zákonným opatřením ? Smí se jeseter vysadit na revíry, kde se přes přítok či odtok může dostat do tekoucích vod? Rozmnožuje se v našich podmínkách? Ovlivňuje způsobem přijímání potravy ( víři bahno a požírá drobné živočichy) kvalitu vody, případně obsádku jiných druhů ryb? Je subjekt, který vysadí do revíru nepůvodní druh trestně odpovědný za ovlivnění biotopu? Kdo řeší případy, kdy jsou na soukromé vody ( jen a jedině pro zisk majitele) vysazovány nepůvodní druhy ryb nebo ryby, které jsou dováženy ze zahraničí například bez řádné veterinární kontroly ? Děkuji za věcné, k problému zaměřené odpovědi.
Autor diskuse: mirmen - Profil , 6.1.2005 všeobecné - ostatní

Pavel | So 8.1.2005 1:21:39

Véna S. :Omezení s vysazováním nepůvodních druhů ryb padlo.Nyní je vše na uživalteli, který si tyto ryby sám zaplatí. Otázkou je ale, kdo je v ČRS uživatel, jak se zde již někdo ptal. Na něco je to rada, na něco územní svaz a na něco MO. Moje informace pochází z Mze z nedávné doby.

rick - Profil | Pá 7.1.2005 7:07:38

Osprey, nevim nejsem zběhlí v jeseterech. Myslel jsem že jsou bíly (sev. americu a beluga neboli sibisrky) Podle fotek nevidim rozdíl mezi ti co lupnou v Rhinu a tady na Grunty tím že u nás padlo pár kousky bližko k 100 kg

osprey - Profil | Čt 6.1.2005 16:07:29

rick: Jeseteři lovení v Holandsku ale asi budou jeseteři velcí - původní evropský druh, který kdysi pronikal Labem až na naše území. Nebo je to taky něco vysazeného?
Míchání druhů jako mezidruhové křížení asi nenastane, je ale možné, že by vysazený druh mohl bránit návratu dočasně vymizelých druhů, které se v budoucnu začnou vracet do míst, kde byly vyhubeny.

Je třeba hodně rozlišovat mezi vysazením jesetera sibiřského do soukromé pískovny a třeba do Labe.

mirmen: Jeseter sibiřský nikde co jsem slyšel netvoří tak výraznou část biomasy, aby se jednoznačně projevil. O přirozeném výtěru nevím. S upadající produkcí přírodního kaviáru bude ale chov všech jeseterů do budoucna poměrně lukrativní záležitostí, která asi způsobí to, že budou tyto ryby běžně k mání i pro soukromé revíry. U nás se dělaly pokusy s mnoha druhy jeseterů, ale takový úspěch jako j. sibiřský v poslední době nikdy žádný jiný nezaznamenal.

rick - Profil | Čt 6.1.2005 10:35:06

Nevím jak to je tady ale např se poslední době v Holandsku objevují stalé častějí ulovky jesetera a to dost velky do 2 m. Tahne z severní moře po Rínu a Maas až do Nemečka. Tak se umim představit že se objeví i na Labe, v americe se hodujou na mrtví lososí tak trochi se už přiblizujeme. Myslím že stejne míchání druhu se nezastaví, vodní toky jsou více propojení než jak to bylo před 100 let a s zlepšení čistota se budou objevovat nepůvodní druhy. Pokud vím tak se vytíra jenom na stěrk v silným proude , tak bych se moc nebál i kdýz pár prerostlých jednice v malým rybníku asi mužou dělat neplechu.

G.Moolis - Profil | Čt 6.1.2005 8:52:21

1. Mělo by být regulováno - viz. Véna S.
2. Vysazení pouze na povolení, ale nedělej si iluze.
3. Kvalitu vody určitě ovlivňuje, otázka je jak moc a jestli negativně. Horší než kapr už to asi být nemůže.
Subjekt by trestně odpovědný být měl.
Kdo to řeší - viz Véna S.
Standas: Venca přece nenapsal, že jeseter se stal původním druhem, protože se u nás na sádkách dělá.

Véna S. - Profil | Čt 6.1.2005 8:48:20

Standas: Netvrdil jsem, že je pak původní rybou, jen jsem reagoval na mirmenovu otázku o dovozu násad ze zahraničí.

Standas | Čt 6.1.2005 8:21:09

Véna S: Tím že se odchová u nás v líhni se přece ten jeseter ještě nestane původní rybou!

Véna S. - Profil | Čt 6.1.2005 8:01:53

mirmen: Dnes se dá sehnat jeseter odchovaný přímo v naší zemi. Je několik firem, které ho u nás vytírají a odchovávají, většinou jde na vývoz.
Nasazování nepůvodních druhů je jiná záležitost, Řeší to zákon o ochraně přírody a krajiny a je nutný souhlas příslušného úřadu veřejné správy v této oblasti.