Lov bez swingrov - áno či nie?

Chytávate na krátkych kaprových výchádzkach (3 - 6 hodín) bez el. signalizátorov ? Mám na mysli lov na boilies/pelety. El. signalizátory samozrejme majú svoje opodstatnenie ale podľa skôr na noc, víkendové či niekolkodňové výpravy. Aký je Váš názor a Vaše skúsenosti? Vítané sú všetky príspevky a samozrejme aj fotky :-)
Autor diskuse: Pstruh27 - Profil , 6.5.2015 kaprařina - náčiní, doplňky

použitie el. signalizátorov

A) vôbec ich nepoužívam20%

B) používam len v noci7%

C) používam len pri dlhších výpravách18%

D) neviem si lov bez nich predstaviť55%

Od 6.5.2015 hlasovalo 105 čtenářů.

Pstruh27 - Profil | Po 11.5.2015 7:09:58

Makrelobíjec >> no tak som sa trošku sekol v zadaní ..... v začiatku diskusie som sa opravil a všetko uviedol tak ako má byť....

Pstruh27 - Profil | Po 11.5.2015 7:02:35

RK >> ako píšeš - môžeš si swinger podľa potreby zaťažiť, dobre na ňom vidíš tzv. padáky ktorých je pokial nechytáš priebežku pomerne dosť, to či padák pokračuje či nie neriešim, akonáhle swinger "padne" je jasné že ryba potiahla 50 g a ťažšie olovo po dne čiže je jasné že ryba už je "pichnutá"..... swingre používam len keď chytám pelety alebo boilies mimo hák a vtedy sa mi osvedčili - na klasickú "položenú" napráklad s kukuričkou, makčenou peletou, žížalou je podľa mňa vhodnejší naozaj ten policajt ...... Inak - feeder chytávam hodne

Makrelobíjec - Profil | Ne 10.5.2015 21:39:00

to jsem nevěděl ,že na slovensku jsou swingry a el.hlásiče to samí :)

Saimon - Profil | Pá 8.5.2015 22:48:15

pípáky sem koupil po jedné odpolední vycházce kdy jsem přišel o 3 ryby jen kvůli tomu že šly do padáku a já když navazoval nebo chystal PVA si toho nevšiml. Do té doby sem spolíhal jen na zvuk brzdy a taky to šlo. Samozřejmě se snažím pípáky mít na takovou hlasitost abych slyšel a neslyšeli ostatní, je to zbytečný na sebe ukazovat. Ale když vedle mě sedne někdo s pípákama na max citlivost a max volume a dá tam klasickej krmelec a na hák pár červů a mlátěj mu do toho cejni dlaňové velikosti tak to už je fakt přehnaný a několikrát sem byl i požádat jestli by to stlumil.

K otázce- používám pípáky i na krátký vycházky pokud jdu sám, pokud je tam někdo se mnou tak sou sice pod prutem, ale často vypnutý

Dr. Greenthumb - Profil | Pá 8.5.2015 20:17:40

Dnes jsem zkoušel feeder se signalizártorama. jelikož jsem chytal na pelety a záběry jsou razantnější a trošku déle trvá než zabere, bych asi u toho koukáni zaspal. Vidle jsme trochu zapíchl šikmo na mě aby silon se opíral o rolku. Paráda opravdu zupa lov. Citlivost jsem nastavil na nejvíc co šlo a fakt paráda a pomoc. Doporučuji všem

arnošt - Profil | Pá 8.5.2015 20:07:22

Danda05 >> Jasně že si je zapnu.Koukat pořád na pruty by mě nebavilo ani ve dne,natož v noci,když každý slušný rybář spí... :)))

marmyš - Profil | Pá 8.5.2015 5:20:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pípáky naplno a sluchátka z walkmena na uších,i to jsem už viděl. Kdo pípáky chce ať je používá,ale druhý rybář by je neměl slyšet.

Neznaboh:-D - Profil | Pá 8.5.2015 4:43:25

Danda05 >> Ahoj. Věř, že na fishky televizi neberu, a chrápat tam taky nejezdím... Jde o činnosti běžného zrna. Chystání krmení, kdy to nedělám u prutu kvůli klidu na místě, tvorba návazců, nebo jen prostě potřeba. A nedokážu si představit a za to obdivuji feedraře, být 100% soustředěný po celou dobu lovu, rád koukám kolem sebe a chytám na místech kde dokáže být poměrně silný vítr a někdy bývá problém slyšet plynulou jízdu a to můžeš stát 3m od prutu:-)

Neznaboh:-D - Profil | Pá 8.5.2015 4:39:15

RK >> Není vůbec za co:-)

jirisyky - Profil | Pá 8.5.2015 2:53:56

Danda05 >> podle toho co tu píšeš, jsi pán dokonalý. Škoda, že nejsem autor, by jsi měl hned zde stopku, když píšeš o spaní a ne k tematu

Danda05 - Profil | Pá 8.5.2015 0:08:34

arnošt >> No jenom ty jsi byl na delší výpravě někdy :))) hlavně zapni pipaky:))musíš se přece vyspat..

Danda05 - Profil | Pá 8.5.2015 0:06:20

Palusko >> Tak úplně vidím jak si myslíš že jsem klasickej krmitkar a masar ze jdu na dvě hodiny k vodě a proto se mi to nelíbí. Taky jezdím na týden a tak. A nejradši mám noční chytání, když je dovoleno, ale právě proto jsem přes noc vzhůru, proto ze to je super i když je hnusně a je to ten pravej lov a ne bejt zalezlej v teplicku v bivaku. Vyspim se přes den, v jedenáct to stáhnu a ve tři zas chytám a cajk. Jako vždyť vy si evidentně pletete pojmy, když je někde povoleno chytat 24 hod, tak to neznamená že u toho můžu 9 hodin prochrapat proboha. O to mi právě jde. Jako ze si postavím stan a jdu chrápat no kde to jsme, a vzbudí me priposlech, no tomu říkám lov..

arnošt - Profil | Čt 7.5.2015 23:01:30

On je dost velký rozdíl,jestli mám čas na 4-5 hodin a jdu to prostě zkusit na náhodu a nebo když vezmu půl tuny proviantu a zabydlím se u vody na týden nebo dva.To jsou dva rozdílné světy.
V tom prvním případě by se dal lov praktikovat i třeba jen s policajtem nebo předšpičákem,v tom druhém by to prostě nešlo.
Já myslím,že nejvíc se bouří ti,kdo nikdy na týdenní výpravě nebyli.

Rajsi - Profil | Čt 7.5.2015 22:49:42

Danda05 >> tady to pípání při každém dolaďování swingeru nemá rád asi nikdo. Ale s tím spaním je to takové sporné. Když je někde 24hod lov tak je naprosto jasné, že se během lovu rybář prospí a to pak vidím příposlech jako výhodu...lepší než nechat kapra vymotat cívku. Ale víš jak to je( někdo má pruty až v bivaku a je schopný reagovat okamžitě a jiný je zase tak napitý, že mu řve příposlech a stejně furt chrápe)...jde všechno pokud se to dělá nebo používá rozumně, proto je tolik situací, je také hodně lidí co si s ničím hlavu neláme....nejde zkrátka vše hodit do jednoho pytle a hotovo. Ale bohužel se to děje a přes veškerou snahu to nakonec odnese ten kdo se chová tak jak se patří.

Palusko - Profil | Čt 7.5.2015 21:47:47

Danda05 >> Ty by si dal 2 tyzdnovu vypravu bez toho aby si si siel v klidu lehnout?

molca - Profil | Čt 7.5.2015 20:51:48

Já je používám hlavně z toho důvodu, protože ne vždy mám od kapra jízdu. Stačí male přizvednutí nebo malý padak který ve větru stejne nepoznám, a tohle potahování umí prave ti větší kapři, z padesáti procent mám jízdu a zbytek je jen to nepatrné potahovaní kterého bych si normálně nevšiml, hlavně když tam člověk sedí třeba půl dne. Tak to vidím já, tak ať vam to jezdí 😁

Danda05 - Profil | Čt 7.5.2015 20:45:10

Rajsi >> Jo tak v tomhle případě ok, to zní rozumně. Proč ne. Spíš nemám rád právě když si to někdo sponuje a je to slyšet kilometr, nebo když to má někdo proto aby si mohl jít v klidu lehnout..

jirisyky - Profil | Čt 7.5.2015 20:34:34

Obojí používám stále. Přesto je "nejlepší", když někde vedle pípák naplno a přes něj došponovává vlasec.

Rajsi - Profil | Čt 7.5.2015 20:31:12

Danda05 >> Ani ne tak činnost jako situaci. Třeba na řece máš velký průtok a chytáš těsně pod břehem, pod špičkou prutu (jdeš dál od prutů kvůli klidu) každým prutem na jinou stranu (po a proti proudu), máš krásné zarostlé místo kde nejde dát pruty těsně vedle sebe, tak je máš třeba 5m od sebe. Sedíš v kopřivách a když ti zavrní vibrace příposlechu (žádný zvuk přes celou řeku, který vadí i mně, ale to neřeší použití nebo nepoužití elek.signalizátorů) a rozsvítí se dioda, tak je fajn vědět ke kterému prutu se vydat sekat. A jen přidám...když fouká jako prase, tak cvrček stejně neslyším. To je jen jedna ze situací kdy je dobré elektroniku použít a přitom nerušit ostatní.

Danda05 - Profil | Čt 7.5.2015 20:12:33

Rajsi >> Tak asi jo, ale mě prostě přijde divnej i ten elektronickej zvuk na rybách v přírodě, a to nejsem žádnej starej chlap :)a jakou jinou činnost myslís ? Hlavně mi neříkej když si jdeš lehnout..

Rajsi - Profil | Čt 7.5.2015 20:05:25

Danda05 >> Je potřeba představit si víc situací u vody než jen sedění na křesílku a čumění na pruty. Jsou situace kdy se hlásiče i příposlech hodí.

Danda05 - Profil | Čt 7.5.2015 19:53:20

RK >> Ahoj, naprosto souhlasím, co to jako je zapnout si pipaky a jít dělat něco jiného. Tak snad jsem na rybách a sleduju pruty a když nesleduju tak jsem poblíž a slyším brzdu. Jenže to by si borci nemohli na rybách jít lehnout nebo koukat na tu telku. Protože když jsou déle na rybách tak přece nebudou stále u prutů.. nevím tohle nechápu.

RK - Profil | Čt 7.5.2015 17:37:39

Neznaboh:-D >> Děkuji za odpovědi Neznabohovi i Rajsimu. Teď jsem spokojený, protože jste mi to hezky vysvětlili a nebyli jste na mne oškliví jako Ewička Farna.....:-)

Neznaboh:-D - Profil | Čt 7.5.2015 17:28:17

RK >> Ahoj chytám cca 20let, opustil jsem už více méně krom vláčky a sem tam plavačky všechny ostatní rybolovné techniky a to hlavně kvůli času. Další vývoj, že jsem skončil jen u pelet a boilie je, že mě nebavilo se matlat v krmítkovkách atp, tohle mi vyhovuje nejvíce, proto jsem došel do tohoto stádia:-) Hodím a čekám a buď něco přijde nebo ne:-) Už mi nejde o kvanta záběrů, ale relax. Ohledně swingerů přilepenýma pod prutem jsem zvyklý, že většinou přijde hrčák, minimálně spadák. Proto neřeším houpání číhátek atd, když mám v úmyslu zjemnit dám řetízkáče:-) Swinger obecně napne vlasec si myslím daleko lépe než klasický policajt, používám i zpětná olova... Jinak byla asi chyba někde jinde když Vám kapři zahoupali a šli do spadáku, swinger musí indikovat spadák, kdyby byl záběr:-)

Rajsi - Profil | Čt 7.5.2015 17:04:06

RK >> Pokud chytám klasicky na dně s úprkovou montáží, tak to stačí...když to padne na max, tak to už držím prut v ruce a domotávám do kontaktu. Pokud chytám zig rig nebo na svahu a mám takový padák tak si jednoduše jednou otočím kličkou tím zvednu swinger a padák získá zhruba dvojnásobek prostoru. (to je ale jen z nejistoty jestli mi to jen nesjelo po svahu nebo jestli na zigu ryba opravdu visí) Mám ale zkušenost, že jak to začne padat, tak není na co čekat. :-)

RK - Profil | Čt 7.5.2015 16:52:41

Rajsi >> Ok ,díky. Jestli to dobře chápu, tak ti swinger klesne, kam až může(a to není moc), ale nevidíš, jestli padák skončil, nebo pokračuje, jako třeba na předšpičkovém poldovi.
Je to tak?

Rajsi - Profil | Čt 7.5.2015 16:46:03

RK >> Já mám swingery právě kvůli padáku a jeho lepší signalizaci, mám maximálně došponováno a povolenou brzdu. To jen k jeho významu při mém použití.

RK - Profil | Čt 7.5.2015 14:42:50

Pstruh27 >> V pohodě, tomu rozumím. Ale jelikož nejsem ortodoxní kaprař, tak mi uniká význam svingerů. Myslím to tak, že když ho nepoužiješ a pouze povolíš brzdu , tak tam asi není velkej rozdíl. Tady uvidíš pravda ten pohyb svingeru směrem k prutu o těch deset čísel. Nebo bys použil mezi očka těžšího poldu s korálkama, kterej se po záseku odpojí, tak je to asi to samé. Samozřejmě vím, že swinger si můžeš různě zatížit podle třeba síly proudu, vzdálenosti atd. A z debat ,,kaprařů", kteří chytají s kaprovými feederovými speciály jim vyplívá, že swinger je na detekci záběrů to nejhorší možné:-)
Já mám na tuhle problamatiku svůj názor, ale zajímá mě Tvůj.
Díky

Pstruh27 - Profil | Čt 7.5.2015 14:22:37

RK >> v pohode - to Tvoje " nie" je ako odpoveď postačujúce. Aby tu bol aj môj názor - el. signalizátory nepoužívam, len swingre. Chodím zväčša k vode na pár hodín a mám rád klud - "pípaky" ma dosť rušia už keď ich používajú druhí - ja sa im teda vyhýbam ale keby chodím k vode na celý víkend alebo dlhšie tak by miesto v mojej výbave mali.

RK - Profil | Čt 7.5.2015 14:18:06

Pstruh27 >> Debaty se vyvíjejí a z různic může vypadnout něco dobrého a podnětného. A Ewča si začala ,,mami" :-)

K tvé složité otázce: Ne

Edit: Ale počítej, že otázka toho moc nenabízí k debatám, kór když bude ještě usměrňována.:-(

brčál - Profil | Čt 7.5.2015 14:13:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdar,já používám swingery a pípáky jen při dlouhodobém lovu,kdy jedu i v noci.na kratší chytání přes den mám předšp.čihátka a mám rád klid a ne aby mi všude okolo mě řvaly pípáky,stejně musí člověk být u prutů.ale asi je jiná doba .... :-))

Pstruh27 - Profil | Čt 7.5.2015 14:00:28

"RK" a "Ewa Farna" - poprosím oboch diskutovať k veci - t.j. - používate pri love kaprov el. signalizátory :-)