Doba trvanlivosti po tepelném zpracování

Ahoj všem. Zajímalo by mě, kdo má zkušenosti s tepelným opracováním (např. upražené konopí), jak dlouho si uchová svou kvalitu způsobenou právě tímto opracováním? Myslím v domácích podmínkách, prosím, vynechte vakuované balení a pod.
Autor diskuse: Pedruna - Profil , 1.4.2015 kaprařina - nástrahy, návnady

meďo1 - Profil | Út 14.4.2015 10:04:33

Coufič >> Ja som pražil mix semien z LIDL pre lesne vtáky. Ruru som si najskor vyhrial na 200 stupnov a nasledne som tam plechac so semienkami vlozil na 5 min. Po piatich min. som ruru otvoril a semienka premiesal. Cele som to opakoval 4x (4x 5 minut pri teplote 200 stupnov) = niekde som to tu vycital, odskusal a za mna 1*. Uprazene som to zomlel a primiesal do zakladnej zmesi na boilies, aby celu to zmes prevonalo a vlozil som to do uzatvaratelných nadob. Krasne to vonalo aj po mesiaci, ale uprednostnujem to spracovat cim skor, lebo to straca na intenzite vone.

Pvl - Profil | Pá 10.4.2015 7:39:51

Pedruna >> Já jsem pražil tak nějak od oka -- aby se to nespálilo --, teplotu .taky nevím .

Pedruna - Profil | Pá 10.4.2015 7:21:58

Pvl >> s tím tak nějak počítám... když budu mít menší množství konopí např. v jedné vrstvě, tak to asi moc potřeba nebude, ale když budu pražit třeba mouku, tak s tím asi bude potřeba občas promíchat. Ale jde mi o to, při jaké teplotě a jak dlouho...

Pvl - Profil | Pá 10.4.2015 7:08:37

Pedruna >> Každopádně je potřeba s tím hýbat .

Pedruna - Profil | Pá 10.4.2015 6:25:27

Coufič >> Akorát jsem měl v plánu tu samou otázku sem dnes poslat... :o) Někde jsem četl (o konopí), že při 70st C snad 30 minut v elektrické troubě, ale nevím, jestli to tak opravdu je... Možná by s tím měl zkušenost i nějaký závodní plavačkář, kteří toto dělají na závodech běžně...

Coufič - Profil | Čt 9.4.2015 20:17:03

Ahoj všichni. Teď jsem si pročítal články o uchování praženého partiklu, ale já bych, jestli je to možný, potřeboval spíš poradit s postupem pražení. Předem dík za radu.

Heršvec - Profil | Pá 3.4.2015 15:09:50

Pedruna >> Jasně, že to má smysl. Do boilie směsi přidávám praženou sójovou moučku, do krmení praženou strouhanku. Kamarád co dělá boilie ve velkym tak všechno koření praží než ho smíchá se směsí. Sám osobně si netypnu čím to je, ale prostě to maká líp. Je fakt, že taková opražená strouhanka v krmení voní daleko víc.

dardajarda - Profil | Pá 3.4.2015 14:22:59

Tepelně upravuji v domácích podmínkách různé suroviny kvůli zlepšení jejich vůně, chuti a pojivosti. Nebudu vám tady vypisovat co všechno, ale po umletí to vychladlé skladuji běžně týdny, něco i měsíce v igelitových sáčcích se zipem, kde vytlačím při zapínání maximum vzduchu ven. Nic se nekazí, žádné napadení škůdci, po otevření vše krásně voní. Skladuji v bedně v garáži, jeden sáček se zipem 20x30cm mě vyjde na korunu. Vejde se do něj například kilo strouhanky nebo 1,5 kg mletého konopí.

Pedruna - Profil | Pá 3.4.2015 12:18:48

A má někdo zkušenosti s pražením jiných surovin, kromě zrnin? Třeba moučky.... Má to smysl nebo tento efekt funguje pouze u zrnin?

drvoštěp - Profil | Pá 3.4.2015 9:11:12

Pedruna >> Hlavně si nespálit prsty :) Pokud máš plastovou násypku na mlýnku tak bacha .

Pedruna - Profil | Pá 3.4.2015 9:05:39

drvoštěp >> Takže to umelu za tepla, hned, jak to vyndám z trouby?

drvoštěp - Profil | Pá 3.4.2015 9:00:57

Pedruna >> Hned po upražení umlýt a dát do dózy.

Pedruna - Profil | Pá 3.4.2015 8:57:05

A to konopí a jiná semínka, melou se hned po upražení, nebo až vychladnou? Jestli si mám dát do chladu a temna :o) upražená celá semínka, nebo už jen tu drť...?

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 14:08:12

visage >> To je ono :))

visage - Profil | Čt 2.4.2015 14:03:58

drvoštěp >> však to sú zaváraninové poháre našich babičiek, také mám aj niekde na povale :-)))

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 13:44:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pedruna >> Tak toho se neboj.Já myslel min.měsíc.Na tohle jsou dobrý ty sklenice s drátěným uzávěrem,něco takového.V IKEA je výběr a za dobrý peníze.

Pvl - Profil | Čt 2.4.2015 13:42:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pedruna >> Když je upražíš ty 3 dny určitě vydrží . Hlavně před uskladněním nechat pořádně vychladnout .Asi se přesně nedá říci kolik dnů nebo měsíců . Myslím si, že měsíc bude v pohodě . EDIT : samozřejmě je dobré uskladnění v chladu a i tma, bude dobrá

Pedruna - Profil | Čt 2.4.2015 13:37:22

D9ky za příspěvky, i když se stočily trochu někam jinam... Jde mi o to, že nemám tolik času, abych si sedl ke stolu a namíchal si směs od začátku do konce. Může se stát, že si připravím část a než začnu pokračovat, uplynou třeba tři dny... A mě jde o to, že když si upražím konopí a jiná semínka, popř. ingredience, jak dlouho mi vydrží v dané kvalitě, když je řekněme zavřu do zavařovací sklenice. Nebo je nutné takto zpracované suroviny upotřebit ihned?

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 9:36:17

Smrtak >> Ano ,teplota v obývacím pokoji.Manželka je zimomřivá :)))

Smrtak - Profil | Čt 2.4.2015 9:33:56

drvoštěp >> pokojový=kľudový?

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 9:02:36

hotentot >> Sečti 45 + 2 děl dvěma a zjistíš to.Takhle mám nastavený pokojový termostat :))))

hotentot - Profil | Čt 2.4.2015 8:55:02

drvoštěp >> Ty jsi eskymák nebo arab???

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 8:25:56

Kolegyně si praží různè semínka a vždy je dává do dóz kde odstraňuje vzduch.A pak to po večerech chroupe.

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 6:17:09

Smrtak >> Ok,v pohodě :).Já bych taky zamrazil.

Smrtak - Profil | Čt 2.4.2015 0:12:49

drvoštěp >> :) sry chlape, dajaky som cely den podrazdeny ;)

Ak by sa aspon vyjadril, na co mu bude dobre. Predlzil by som aj keby to supol do chlanickyúmrazaku

drvoštěp - Profil | Čt 2.4.2015 0:04:48

Smrtak >> No ,pokud to bude (konopí) volně loženè tak každým dnem bude ztrácet na kvalitě a ještě se mu do toho dají moli.Pokud to bude ve vakuu tak doba se prodlouží.Ale rybám nebude vadit ani jedna varianta. p.s škoda že humor běžel vedle :)

Smrtak - Profil | St 1.4.2015 23:53:10

drvoštěp >> chlape

K tovjmu prvemu komentu: pýtal sa ako dlho mu vydrzi oprazene konope, nepytal sa sposob konzervacie, alebo nejaku moznost predlzenia jeho trvanlivosti. dokonca to jasne napisal, neviem ci ti tam nesedi

K tvojmu druhemu komentu: Izbova teplota sa u nas rozumie asi 18-22 stupnov celzia. Kludne uvazuj s lubovlnou z celeho vesmiru.

Pedruna, netusim, chces si spravit nejaku zasobu oprazeneho konope?

drvoštěp - Profil | St 1.4.2015 23:14:49

Smrtak >> Čo si predsavuješ pod pojmom izbová teplota ? Eskymák 2Celsia v obývačke a arab 45Celsia v spalni? :)))) p.s sorry za slovenštinu ;)

Smrtak - Profil | St 1.4.2015 23:05:32

drvoštěp >> Po upražení bude voľne sypané vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote?

drvoštěp - Profil | St 1.4.2015 22:45:34

No,chceš odpověď a hned to zařízneš Tvým-prosím vynechte vakuované balení a pod. Tak nevím co očekáváš...