Štědrovečerní kapr

Jakým způsobem jste letos upravovali kapra na Štedrovečerní večeři? Byli jste pochváleni nebo naopak?
Autor diskuse: Lubka - , 31.12.2004 kaprařina - ostatní

Woody - Profil | Čt 6.1.2005 17:43:06

U nás taky klasika. Celá akce byla ještě okořeněna slámovým vínem Burgunda Šedá 2002. Nemělo to chybu a to já ryby moc nemusím. Jen pro zpestření, kupoval jsem 23. 12. kapry u Globusu na černém mostě, měli poslední dva. Nabízeli mi k dokoupení ještě 2 Líny a nějakou rybu co prý neví co je zač. Tak jsem odborně konstatoval Amura cca 40 cm. Člověk nikdy neví kdy se mu rybářské zkušenosti sejdou.

CeP | Út 4.1.2005 23:36:28

no klasika kaprovej rizan.ze dvou kapru pekne seriznu filety, z jednoho necham dve hodiny naporcovane filety macet v mliku, pak osusim, lehce nakorenim a trojobal. porce z druhyho zaleju korenenym olejem a necham prez noc v lednici, osusit obalit nejdriv sunkou, platkem sejra a do trojobalu. kluk si vydyndal este lososa, tak sme popadli dirkovej prut a jeli do Makra. pripraven prirodne jen na masle.
nezbylo nic...

Faistil - Profil | Út 4.1.2005 18:37:35

Mates: Chlape z čeho máš žaludek :-))
A teď ten vánoční kapr: Zapíkací misku vymazat máslem a vysypat strouhankou. Na dno trochu cibule a zakápnout kečupem. Pak kapr, osolený a posypaný kari kořením. Na něj zase trochu cibule, trochu kečupu a hodně strouhaného křenu. Na vrch plátky másla a trochu strouhanky. Zapíct v troubě.
Jinak snad ani vánočního kapra nepamatuju. S bramborovým salátem je to mňamka.

Lubka | Út 4.1.2005 10:05:16

Mates: tak tomu říkám"sumář úlovků". Já se hodně postil, a nepřibral!!Zatím můj nejlepší výkon z aposlední dobu.

Mates(původní) | Út 4.1.2005 9:55:36

No klasika - trojobal.24.12 jsem sežral 8ks řízků,25.12 jsem sežral 12ks a 26.12 10ks a už zase celej rok nemusim.

Carlos - Profil | Út 4.1.2005 0:10:46

Koupeného ! kapra jsem sice zamordoval a naporcoval ale u mě to vyhrály řízky z divočáka jako již několik let nazpět.

rybomil | Po 3.1.2005 11:45:52

Když jsem viděl ty potlučené chudáky karpoše, měl jsem 100 chutí na filátka z candoše. Leč byl jsem poměrem 2 :1 přehlasován pro klasiku alá kapří řízek, salát.Připravila přítelkyně a docela chutně.
Ale na zubatý držky to nemá!

Moravák - Profil | Po 3.1.2005 11:34:21

Štědrovečerní pochutiny měla plně ve svých šikovných rukách mamka. Rybí polévka a řízek z kapra. Polévka super, ale s těma řízkama mě trochu zklamala, protože jsem čekal smaženého na másle. Povídat jí to nebudu. Příště pro jistotu stáhnu i kůžu a i ty řízky budou hned lepší, pokud neprosadím něco jiného.

Bob - Profil | Po 3.1.2005 9:02:04

Klasika je klasika, tedy smažený, ale bohužel naše mladá to hodí do friťáku a hotovo. Jenže smažený na pánvičce je mnohem lepší. Baby mě přehlasovali. "Máš ruce? Tak si to udělej sám." Ještě včera jsem měl zbytek na večeři. Byl jěště jedlý.

šeptal - Profil | Po 3.1.2005 8:36:39

Kuci, já letos ani kapra neměl. Odnesl to amur. Teda spíš amurek, co ho manželka někde vyšašila. Já ho jatečně opracoval a pak se ho ujala manželka. Skončilo to klasickou strouhankou a bramborovým salátem. A bylo to fajne.

xycht - Profil | Ne 2.1.2005 18:16:29

Klasicky ve strouhance, byl sem pochválenej jako vždycky :-) Horší bylo že sem se těch řízků přežral a bylo mi z toho blbě...

Lubka | Ne 2.1.2005 14:44:19

Otázku sem zadal proto, že už posledních několik roků kromě klasicky smaženého udělám(já, protože docela rád vařím)několik kousků jinak,různě. Letos např. zapečeného s křenem a sladkou smetanou.Máte někdo taky takovou tradici, nebo prostě jenom smaženina?

Radek Ch. | Pá 31.12.2004 11:30:45

Hmmmm - nechtěl bych dopadnout jako Jindra, i když on tak dopad dobrovolně :-)). Já přenechávám ženě, každý rok klasika ve strouhance a pro mladou řízek - prý kapr má moc kostí ( a to to vykošťuji ... nevím, co by ještě chtěla )

jindra - Profil | Pá 31.12.2004 10:25:34

Mirek: Dobrá to žena, tý se drž. To já vůl jsem se, po novotě, chtěl vytáhnout, udělal Štědrovečerní večeři, a 25-let se této tradice marně snažím zbavit :-))).
Jinak jako ty, na Štědrý den klasika,řízek, jenom občas různé experimenty s kořením.

Mirek | Pá 31.12.2004 1:05:23

Kapr se dá upravovat na tisíce způsobů, ale na Štědrý den je určitá tradice ho připravovat obalovaného jako smažený řízek. S trochou dobrého koření je vynikající. I když jsem rybářem několik let, myslím si, že veškeré kuchyšké úpravy se mají přenechat ženám. Pokud mám nějaký dobrý nápad nebo recept, manželka vše chutně uvaří, takže jsem zatím neměl potřebu jí do toho nějak fušovat.