MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Syrové sladkovodní ryby

Ahoj kolegové, je zde diskuze i spousta receptů na úpravy ryb, ale vždy se jedná o jejich tepelnou úpravu. V asijských a východních kuchyních se ale objevují i ryby syrové. Já pouze zkoušel dělat sashimi z candáta a chutnalo celkem dobře. Máte tedy nějaké zkušenosti s jídlem ze syrových, vámi ulovených ryb?

Ať už to může být sušení, sushi, sashimi, tatarák z ryb, nakládání v soli....

Díky za odpovědi, těším se na ně, Šlapeto

Autor diskuse: Šlapeto ®
Zařazeno do: všeobecné - domací dílna, 9.1.2015

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N bioinformatik - ® Pá 20.3.2015 14:58:10
Doporučil bych ti ceviche. Receptů je hafo, je jeden i v apetitu. Někde doporučují maso jen z mořských ryb, ale v Peru ho dělali i z ryb z řeky (to jsem si nedal... když jsem viděl tu řeku).

Co mě zaráží, tak v dostupných receptech uvádějí marinování několik hodin. Co jsem měl já, tak to bylo vopravdu čerstvý. Kostky masa zaleješ limetkovou šťávou (v Peru jsou nějaký speciální limetky - hrozně kyselý), přidáš chili papričku, cibuli, olivovej olej, sůl, pepř a jde se jíst. Jenom se to rozplývá na jazyku...mňam
Peruánci jsou na to právem hrdý.

K tomu doporučuju jejich pálenku - Pisco... v čechách se dá taky sehnat:)
N sven - ® Pá 16.1.2015 18:55:01
chřenovák >> mně se líbilo jak to Blesk rozvinul do maxima :-))
N chřenovák - ® Pá 16.1.2015 18:53:10
sven >> Už jsem si toho všiml☺
N sven - ® Pá 16.1.2015 18:48:11
chřenovák >> no, pěkně zpracované téma Bleskem :-)))
Viz. původní verzi o devět příspěvků níž :-)
Pan doktor je znalec, to se hned pozná .-)
„Sushi paní nikdy nejedla. Ani jiné syrové ryby. Většinou si kupovala filety pangasia, případně tresky. Samozřejmě jedla i sladkovodní ryby,“ konstatoval Pulcer.
N chřenovák - ® Pá 16.1.2015 18:27:20
Šlapeto - >> http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/296469/z​ahadny-parazit-jak-se-dostane-do-tela-nakazu-siri-i​nfikovane-ryby.html
N Čík - ® St 14.1.2015 15:36:19
Royale with Cheese 3 >> A proč ne z amura?
N Čík - ® St 14.1.2015 15:35:49
medvěd >> Jo,dělám ho z amura a ty přísady to píšu tam dávám všechny.Ovšem v menším množství než do tataráku z hovězího.A z jakých ryb ho děláš ty?
N bart.bm - ® St 14.1.2015 12:54:07
Šlapeto - >> napis ceskemu guru ceskych kuchyni Ladovi Hrusku...ten jiste na tohle tema neco uklohni :-)
N bart.bm - ® St 14.1.2015 12:47:42
loda30 >> taky jsem si rikal :-)))))
N Royale with Cheese 3 - ® St 14.1.2015 11:59:10
Čík >> neuvěřitelný. Slyšel jsem, že se dá udělat tatarák z hub, z brambor, dokonce i z ho.vna, ale z amura ?
N sven - ® St 14.1.2015 11:55:40
loda30 >> :-))
N loda30 - ® St 14.1.2015 11:42:06
sven >> No jo, už jsme dlouho nebyli na seznamu :-D
N medvěd - ® St 14.1.2015 10:49:06
Čík >> tatarák z amura???Taky dělám tataráky z ryb,ale ty přísady který uvádíš tam dáváš opravdu všechny?
N sven - ® St 14.1.2015 10:37:27
Šlapeto - >> ahoj. Asi je dobré si to přečíst, než si dáš to sushi :-)
http://www.novinky.cz/domaci/358706-lekari-nasli-v-​tele-pacientky-z-krnova-vzacneho-parazita-o-delce-1​0-centimetru.html
N : vydrák - ® Po 12.1.2015 17:44:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Šlapeto >> Já dělám dle tohoto receptu.
Pokud dělám jen zavináče, vypustím tu část s krájením masa na kostičky atd. Nejlepší ryba na salát a zavináče je bezkonkurenčně cejn!

Rybí salát z 1kg ryb
Ryby očistíme, vykucháme a vyfiletujeme. Čisté filety rozdělíme na menší kousky, silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hod. proležet.
Nasolené ryby pak naskládáme do nádoby a zalijeme prvním nálevem:
První nálev - ocet s vodou 1 : 1

Po 3 - 4 dnech vylijeme první nálev,ryby zbavíme kůže a dáme druhý (vychladlý) nálev:
Druhý nálev: ocet 0,25 l, voda 0,75 l, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kul. pepře, 4 kul. nového koření, 2 bob. listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 velké stroužky(nakrájené, nasekané)česneku, 10 minut povařit. Poměr cukru a soli, octa a vody lze upravit dle vlastní chuti.
Ryby při tom prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka

Po dalších 3 - 4 dnech slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer (má pak stejnou chuť jako ryby). Ryby a cibuli zatím nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku, zamícháme a necháme do druhého dne proležet.
N Šlapeto - ® Po 12.1.2015 17:27:30
: vydrák >> diky, vydraku, za pochvalu...lec otazka "je boilie lesni jahoda lepsi nez jahoda" by mela vetsi uspech :))) mas nejaky tip na dobre zavinace? :)))

Nezbyde mi nic jineho, nez projet zahranicni weby a trosku to tu obohatit nejakymi recepty...jen nemam momentalne moc casu a spis jsem se chtel nechat inspirovat :)))
N : vydrák - ® Ne 11.1.2015 18:06:56
Šlapeto - >> Salát a zavináče. Klasika,kterou dělám i já.
Jinak ryby prakticky vůbec nejím a to z jednoho prostýho důvodu - kosti. Takže si moc rád tady přečtu nějakej dobrej recept na úpravu,která by byla pro mě přijatelná.
Dobrá diskuse,chválím:-)
N chřenovák - ® Ne 11.1.2015 17:28:08
Pepé - Vsetín >> Doporučují tu ryby přemrazit kvůli těm parazitům http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004410-ryby-2-ce​rstve-morske-ryby
N Šlapeto - ® So 10.1.2015 20:02:28
Pepé - Vsetín >> diky, neslo mi ani tak o preziti, ale spise o pochutnani :)))
N sven - ® So 10.1.2015 13:33:08
doliz >> ono to s tím lososem také není žádná hitparáda...:-)
http://www.celostnimedicina.cz/listerioza.htm
http://ekonomika.idnes.cz/i-pochoutka-jako-losos-mu​ze-byt-nebezpecna-fjy-/test.aspx?c=A070223_691885_t​est_str
N Pepé - Vsetín - ® So 10.1.2015 13:26:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Ahoj, nebudu nijak objevitelský, ale všechny lososovité ryby je možné v případě potřeby bezpečně pozřít syrové (pokud jde člověku o přežití a nemá oheň). [TV pořad o přežití]
Vyloženě schválně jsem to ale nezkoušel. Vystřevení je ale nutnost kvůli možným parazitům a případné nákaze trávící soustavy, to by člověku někde daleko od civilizace určitě nepomohlo!
N doliz - ® So 10.1.2015 13:17:49
Syrový ryby jsou dobrý, zatím jsem měl jen lososa, ale mám v plánu vyzkoušet i naše sladkovodní. Kamarád jednou chytil malýho okouna do čeřínku, klepl ho a na místě ho zežral. Prej chutnal dobře, ale já bych ho teda radši nejdřív vykuchal a očistil...
N sven - ® So 10.1.2015 13:15:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Šlapeto - >> ahoj. Já mám zkušenost jen s výrobou zavináčů, těch jsem dříve nadělal dost. Teď už mě to nějak nebere. Recept byl dal určitě dohromady ale není to nic převratného, podobných je na netu v nejrůznějších modifikacích přehršel .....ten můj, tu někde v archivu visí...
Ochutnal jsem ze zvědavosti i sušené ryby, (směs bílé ryby) a nebylo to nejhorší... dokonce se stoupajícím promilem ethanolu v žíle, to vyvolalo chipsový efekt,... tak dlouho jsme uzobávali až jsme to hostiteli dočista sežrali...:-)

Recept neznám ale něco bych příležitostně vyzkoušet mohl.
http://www.susicka.cz/informace/susene-maso-jerky.a​spx
N Čík - ® So 10.1.2015 12:50:08
splavek >> Ten syrový losos se jmenuje gravlax.http://cs.wikipedia.org/wiki/Gravlax
N splavek - ® So 10.1.2015 12:43:58
Šlapeto >> Zavináče, to je ze syrových ryb, myslím, že tohle dělá spousta rybářů a nejen oni.
Taky si vzpomínám, jak jsem někde četl tenhle recept. dělají to tuším ve Finsku, ale nikdy jsem nevyzkoušel. Filety s pstruha nasolíš, obalíš čerstvým nasekaným koprem a dáš na pár dní mezi dva ploché kameny, byla uvedena žula. Necháš v chladu a posléze se konzumuje. Kolik dní nechat zaležet si nepamatuji. Chtělo by to vyzkoušet. Jak už jsem uváděl výše jen si pamatuji recept, ale nikdy jsem nezkoušel.
N Čík - ® So 10.1.2015 12:26:47
Já dělám občas tatarák z amura nebo pstruha.Ryby vyfiletuji,vytahám hřbetní kosti(mimochodem u pstruha je to hrozná pakárna),protáhnu mlýnkem na maso.Jednou jsem maso ze pstruha škrábal nožem a pak to bylo jako bláto,takže nedoporučuji.Přidám sůl,pepř,žloutek,hořčici,cibuli,worchestr,papriku,k​mín a trochu dobrého kečupu.K tomu topinka.Foto bohužel není.
N Šlapeto - ® So 10.1.2015 12:01:22
Pánové, neříkejte, že nikdo nedělá syrové ryby :)))
N JanStropnický - ® Pá 9.1.2015 18:56:52
:) http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=27879

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | domací dílna ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSensas Feeder křeslo London

Za 5 499 Kč s DPH.
Speciální feederové křeslo s kompletním vybavením


akce, rybareniNyní LEVNĚJI - RidgeMonkey - toaster XL

Za 899 Kč s DPH.
Výrobek, který způsobil naprostou revoluci na kaprařském trhu v UK! Ve verzi XL za sníženou cenu! Originál RidgeMonkey!


Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
Párysův rybářský ráj Párysův rybářský ráj

Jičín, Hradecká 816