MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Syrové sladkovodní ryby

Ahoj kolegové, je zde diskuze i spousta receptů na úpravy ryb, ale vždy se jedná o jejich tepelnou úpravu. V asijských a východních kuchyních se ale objevují i ryby syrové. Já pouze zkoušel dělat sashimi z candáta a chutnalo celkem dobře. Máte tedy nějaké zkušenosti s jídlem ze syrových, vámi ulovených ryb?

Ať už to může být sušení, sushi, sashimi, tatarák z ryb, nakládání v soli....

Díky za odpovědi, těším se na ně, Šlapeto

Autor diskuse: Šlapeto ®
Zařazeno do: všeobecné - domací dílna, 9.1.2015

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N bioinformatik - ® Pá 20.3.2015 14:58:10
Doporučil bych ti ceviche. Receptů je hafo, je jeden i v apetitu. Někde doporučují maso jen z mořských ryb, ale v Peru ho dělali i z ryb z řeky (to jsem si nedal... když jsem viděl tu řeku).

Co mě zaráží, tak v dostupných receptech uvádějí marinování několik hodin. Co jsem měl já, tak to bylo vopravdu čerstvý. Kostky masa zaleješ limetkovou šťávou (v Peru jsou nějaký speciální limetky - hrozně kyselý), přidáš chili papričku, cibuli, olivovej olej, sůl, pepř a jde se jíst. Jenom se to rozplývá na jazyku...mňam
Peruánci jsou na to právem hrdý.

K tomu doporučuju jejich pálenku - Pisco... v čechách se dá taky sehnat:)
N sven - ® Pá 16.1.2015 18:55:01
chřenovák >> mně se líbilo jak to Blesk rozvinul do maxima :-))
N chřenovák - ® Pá 16.1.2015 18:53:10
sven >> Už jsem si toho všiml☺
N sven - ® Pá 16.1.2015 18:48:11
chřenovák >> no, pěkně zpracované téma Bleskem :-)))
Viz. původní verzi o devět příspěvků níž :-)
Pan doktor je znalec, to se hned pozná .-)
„Sushi paní nikdy nejedla. Ani jiné syrové ryby. Většinou si kupovala filety pangasia, případně tresky. Samozřejmě jedla i sladkovodní ryby,“ konstatoval Pulcer.
N chřenovák - ® Pá 16.1.2015 18:27:20
Šlapeto - >> http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/296469/z​ahadny-parazit-jak-se-dostane-do-tela-nakazu-siri-i​nfikovane-ryby.html
N Čík - ® St 14.1.2015 15:36:19
Royale with Cheese 3 >> A proč ne z amura?
N Čík - ® St 14.1.2015 15:35:49
medvěd >> Jo,dělám ho z amura a ty přísady to píšu tam dávám všechny.Ovšem v menším množství než do tataráku z hovězího.A z jakých ryb ho děláš ty?
N bart.bm - ® St 14.1.2015 12:54:07
Šlapeto - >> napis ceskemu guru ceskych kuchyni Ladovi Hrusku...ten jiste na tohle tema neco uklohni :-)
N bart.bm - ® St 14.1.2015 12:47:42
loda30 >> taky jsem si rikal :-)))))
N Royale with Cheese 3 - ® St 14.1.2015 11:59:10
Čík >> neuvěřitelný. Slyšel jsem, že se dá udělat tatarák z hub, z brambor, dokonce i z ho.vna, ale z amura ?
N sven - ® St 14.1.2015 11:55:40
loda30 >> :-))
N loda30 - ® St 14.1.2015 11:42:06
sven >> No jo, už jsme dlouho nebyli na seznamu :-D
N medvěd - ® St 14.1.2015 10:49:06
Čík >> tatarák z amura???Taky dělám tataráky z ryb,ale ty přísady který uvádíš tam dáváš opravdu všechny?
N sven - ® St 14.1.2015 10:37:27
Šlapeto - >> ahoj. Asi je dobré si to přečíst, než si dáš to sushi :-)
http://www.novinky.cz/domaci/358706-lekari-nasli-v-​tele-pacientky-z-krnova-vzacneho-parazita-o-delce-1​0-centimetru.html
N : vydrák - ® Po 12.1.2015 17:44:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Šlapeto >> Já dělám dle tohoto receptu.
Pokud dělám jen zavináče, vypustím tu část s krájením masa na kostičky atd. Nejlepší ryba na salát a zavináče je bezkonkurenčně cejn!

Rybí salát z 1kg ryb
Ryby očistíme, vykucháme a vyfiletujeme. Čisté filety rozdělíme na menší kousky, silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hod. proležet.
Nasolené ryby pak naskládáme do nádoby a zalijeme prvním nálevem:
První nálev - ocet s vodou 1 : 1

Po 3 - 4 dnech vylijeme první nálev,ryby zbavíme kůže a dáme druhý (vychladlý) nálev:
Druhý nálev: ocet 0,25 l, voda 0,75 l, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kul. pepře, 4 kul. nového koření, 2 bob. listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 velké stroužky(nakrájené, nasekané)česneku, 10 minut povařit. Poměr cukru a soli, octa a vody lze upravit dle vlastní chuti.
Ryby při tom prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka

Po dalších 3 - 4 dnech slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer (má pak stejnou chuť jako ryby). Ryby a cibuli zatím nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku, zamícháme a necháme do druhého dne proležet.
N Šlapeto - ® Po 12.1.2015 17:27:30
: vydrák >> diky, vydraku, za pochvalu...lec otazka "je boilie lesni jahoda lepsi nez jahoda" by mela vetsi uspech :))) mas nejaky tip na dobre zavinace? :)))

Nezbyde mi nic jineho, nez projet zahranicni weby a trosku to tu obohatit nejakymi recepty...jen nemam momentalne moc casu a spis jsem se chtel nechat inspirovat :)))
N : vydrák - ® Ne 11.1.2015 18:06:56
Šlapeto - >> Salát a zavináče. Klasika,kterou dělám i já.
Jinak ryby prakticky vůbec nejím a to z jednoho prostýho důvodu - kosti. Takže si moc rád tady přečtu nějakej dobrej recept na úpravu,která by byla pro mě přijatelná.
Dobrá diskuse,chválím:-)
N chřenovák - ® Ne 11.1.2015 17:28:08
Pepé - Vsetín >> Doporučují tu ryby přemrazit kvůli těm parazitům http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004410-ryby-2-ce​rstve-morske-ryby
N Šlapeto - ® So 10.1.2015 20:02:28
Pepé - Vsetín >> diky, neslo mi ani tak o preziti, ale spise o pochutnani :)))
N sven - ® So 10.1.2015 13:33:08
doliz >> ono to s tím lososem také není žádná hitparáda...:-)
http://www.celostnimedicina.cz/listerioza.htm
http://ekonomika.idnes.cz/i-pochoutka-jako-losos-mu​ze-byt-nebezpecna-fjy-/test.aspx?c=A070223_691885_t​est_str
N Pepé - Vsetín - ® So 10.1.2015 13:26:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Ahoj, nebudu nijak objevitelský, ale všechny lososovité ryby je možné v případě potřeby bezpečně pozřít syrové (pokud jde člověku o přežití a nemá oheň). [TV pořad o přežití]
Vyloženě schválně jsem to ale nezkoušel. Vystřevení je ale nutnost kvůli možným parazitům a případné nákaze trávící soustavy, to by člověku někde daleko od civilizace určitě nepomohlo!
N doliz - ® So 10.1.2015 13:17:49
Syrový ryby jsou dobrý, zatím jsem měl jen lososa, ale mám v plánu vyzkoušet i naše sladkovodní. Kamarád jednou chytil malýho okouna do čeřínku, klepl ho a na místě ho zežral. Prej chutnal dobře, ale já bych ho teda radši nejdřív vykuchal a očistil...
N sven - ® So 10.1.2015 13:15:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Šlapeto - >> ahoj. Já mám zkušenost jen s výrobou zavináčů, těch jsem dříve nadělal dost. Teď už mě to nějak nebere. Recept byl dal určitě dohromady ale není to nic převratného, podobných je na netu v nejrůznějších modifikacích přehršel .....ten můj, tu někde v archivu visí...
Ochutnal jsem ze zvědavosti i sušené ryby, (směs bílé ryby) a nebylo to nejhorší... dokonce se stoupajícím promilem ethanolu v žíle, to vyvolalo chipsový efekt,... tak dlouho jsme uzobávali až jsme to hostiteli dočista sežrali...:-)

Recept neznám ale něco bych příležitostně vyzkoušet mohl.
http://www.susicka.cz/informace/susene-maso-jerky.a​spx
N Čík - ® So 10.1.2015 12:50:08
splavek >> Ten syrový losos se jmenuje gravlax.http://cs.wikipedia.org/wiki/Gravlax
N splavek - ® So 10.1.2015 12:43:58
Šlapeto >> Zavináče, to je ze syrových ryb, myslím, že tohle dělá spousta rybářů a nejen oni.
Taky si vzpomínám, jak jsem někde četl tenhle recept. dělají to tuším ve Finsku, ale nikdy jsem nevyzkoušel. Filety s pstruha nasolíš, obalíš čerstvým nasekaným koprem a dáš na pár dní mezi dva ploché kameny, byla uvedena žula. Necháš v chladu a posléze se konzumuje. Kolik dní nechat zaležet si nepamatuji. Chtělo by to vyzkoušet. Jak už jsem uváděl výše jen si pamatuji recept, ale nikdy jsem nezkoušel.
N Čík - ® So 10.1.2015 12:26:47
Já dělám občas tatarák z amura nebo pstruha.Ryby vyfiletuji,vytahám hřbetní kosti(mimochodem u pstruha je to hrozná pakárna),protáhnu mlýnkem na maso.Jednou jsem maso ze pstruha škrábal nožem a pak to bylo jako bláto,takže nedoporučuji.Přidám sůl,pepř,žloutek,hořčici,cibuli,worchestr,papriku,k​mín a trochu dobrého kečupu.K tomu topinka.Foto bohužel není.
N Šlapeto - ® So 10.1.2015 12:01:22
Pánové, neříkejte, že nikdo nedělá syrové ryby :)))
N JanStropnický - ® Pá 9.1.2015 18:56:52
:) http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=27879

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | domací dílna ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Poděkování

Vážení kolegové, dovolte mi ,tímto poděkovat za nezištné jednání kolegovi pod nikem Edward.a z Frýdku Místku. Dnes mi přivezl pro děti z rybářského kroužku v Sedlnicích spoustu rybářských potřeb /...

Členská schůze MO ČRS Písek

Členská schůze MO ČRS Písek se bude konat v úterý 4. dubna 2017 od 17:00 hodin v hudebním sále Kulturního domu nábřeží 1.máje Písek

Členská schůze ČRS MO Kladno

Teď v neděli 26. 3. 2017 od 9.00 hodin restaurace RACEK v obci SRBY okr. Kladno.
Holt musíte dojet autem, autobusem, z Kamenných Žehrovic třeba pěšky, ale hlavně přijďte, ať víme co nám výbor...

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniRon Thompson Prut Desperado Spod (SLEVA 52%)

Za 1299
Kvalitní spodový prut za skvělou cenu! 3,66 m (12 ft) 4,5 lb. zakrmování s tímto prutem bude jedna báseň.


akce, rybareniCarbotex DSC 150m 0,205

Za 196
Carbonem upravený vlasec, dvakrát potaževý siliconem pro obtížný rybolov, pevnost uzlu, nízká paměť pro vynikající nahození, vhodný pro sladkou i slanou vodu.Barva šedánávin 150 mnosnost 5,85 kg