Syrové sladkovodní ryby

Ahoj kolegové, je zde diskuze i spousta receptů na úpravy ryb, ale vždy se jedná o jejich tepelnou úpravu. V asijských a východních kuchyních se ale objevují i ryby syrové. Já pouze zkoušel dělat sashimi z candáta a chutnalo celkem dobře. Máte tedy nějaké zkušenosti s jídlem ze syrových, vámi ulovených ryb?

Ať už to může být sušení, sushi, sashimi, tatarák z ryb, nakládání v soli....

Díky za odpovědi, těším se na ně, Šlapeto
Autor diskuse: Šlapeto - Profil , 9.1.2015 všeobecné - domací dílna

bioinformatik - Profil | Pá 20.3.2015 14:58:10

Doporučil bych ti ceviche. Receptů je hafo, je jeden i v apetitu. Někde doporučují maso jen z mořských ryb, ale v Peru ho dělali i z ryb z řeky (to jsem si nedal... když jsem viděl tu řeku).

Co mě zaráží, tak v dostupných receptech uvádějí marinování několik hodin. Co jsem měl já, tak to bylo vopravdu čerstvý. Kostky masa zaleješ limetkovou šťávou (v Peru jsou nějaký speciální limetky - hrozně kyselý), přidáš chili papričku, cibuli, olivovej olej, sůl, pepř a jde se jíst. Jenom se to rozplývá na jazyku...mňam
Peruánci jsou na to právem hrdý.

K tomu doporučuju jejich pálenku - Pisco... v čechách se dá taky sehnat:)

sven - Profil | Pá 16.1.2015 18:55:01

chřenovák >> mně se líbilo jak to Blesk rozvinul do maxima :-))

chřenovák - Profil | Pá 16.1.2015 18:53:10

sven >> Už jsem si toho všiml☺

sven - Profil | Pá 16.1.2015 18:48:11

chřenovák >> no, pěkně zpracované téma Bleskem :-)))
Viz. původní verzi o devět příspěvků níž :-)
Pan doktor je znalec, to se hned pozná .-)
„Sushi paní nikdy nejedla. Ani jiné syrové ryby. Většinou si kupovala filety pangasia, případně tresky. Samozřejmě jedla i sladkovodní ryby,“ konstatoval Pulcer.

Čík - Profil | St 14.1.2015 15:36:19

Royale with Cheese 3 >> A proč ne z amura?

Čík - Profil | St 14.1.2015 15:35:49

medvěd >> Jo,dělám ho z amura a ty přísady to píšu tam dávám všechny.Ovšem v menším množství než do tataráku z hovězího.A z jakých ryb ho děláš ty?

bart.bm - Profil | St 14.1.2015 12:54:07

Šlapeto - >> napis ceskemu guru ceskych kuchyni Ladovi Hrusku...ten jiste na tohle tema neco uklohni :-)

bart.bm - Profil | St 14.1.2015 12:47:42

loda30 >> taky jsem si rikal :-)))))

Royale with Cheese 3 - Profil | St 14.1.2015 11:59:10

Čík >> neuvěřitelný. Slyšel jsem, že se dá udělat tatarák z hub, z brambor, dokonce i z ho.vna, ale z amura ?

sven - Profil | St 14.1.2015 11:55:40

loda30 >> :-))

loda30 - Profil | St 14.1.2015 11:42:06

sven >> No jo, už jsme dlouho nebyli na seznamu :-D

medvěd - Profil | St 14.1.2015 10:49:06

Čík >> tatarák z amura???Taky dělám tataráky z ryb,ale ty přísady který uvádíš tam dáváš opravdu všechny?

sven - Profil | St 14.1.2015 10:37:27

: vydrák - Profil | Po 12.1.2015 17:44:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto >> Já dělám dle tohoto receptu.
Pokud dělám jen zavináče, vypustím tu část s krájením masa na kostičky atd. Nejlepší ryba na salát a zavináče je bezkonkurenčně cejn!

Rybí salát z 1kg ryb
Ryby očistíme, vykucháme a vyfiletujeme. Čisté filety rozdělíme na menší kousky, silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hod. proležet.
Nasolené ryby pak naskládáme do nádoby a zalijeme prvním nálevem:
První nálev - ocet s vodou 1 : 1

Po 3 - 4 dnech vylijeme první nálev,ryby zbavíme kůže a dáme druhý (vychladlý) nálev:
Druhý nálev: ocet 0,25 l, voda 0,75 l, 20 dkg cukru, 2 dkg soli, 8 kul. pepře, 4 kul. nového koření, 2 bob. listy, 1-2 hřebíčky, 3-4 velké stroužky(nakrájené, nasekané)česneku, 10 minut povařit. Poměr cukru a soli, octa a vody lze upravit dle vlastní chuti.
Ryby při tom prokládáme cibulí nakrájenou na silnější kolečka

Po dalších 3 - 4 dnech slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na hrubém struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer (má pak stejnou chuť jako ryby). Ryby a cibuli zatím nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu a nakrájenou kyselou okurku. Přidáme majolku, zamícháme a necháme do druhého dne proležet.

Šlapeto - Profil | Po 12.1.2015 17:27:30

: vydrák >> diky, vydraku, za pochvalu...lec otazka "je boilie lesni jahoda lepsi nez jahoda" by mela vetsi uspech :))) mas nejaky tip na dobre zavinace? :)))

Nezbyde mi nic jineho, nez projet zahranicni weby a trosku to tu obohatit nejakymi recepty...jen nemam momentalne moc casu a spis jsem se chtel nechat inspirovat :)))

: vydrák - Profil | Ne 11.1.2015 18:06:56

Šlapeto - >> Salát a zavináče. Klasika,kterou dělám i já.
Jinak ryby prakticky vůbec nejím a to z jednoho prostýho důvodu - kosti. Takže si moc rád tady přečtu nějakej dobrej recept na úpravu,která by byla pro mě přijatelná.
Dobrá diskuse,chválím:-)

chřenovák - Profil | Ne 11.1.2015 17:28:08

Pepé - Vsetín >> Doporučují tu ryby přemrazit kvůli těm parazitům http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004410-ryby-2-ce​rstve-morske-ryby

Šlapeto - Profil | So 10.1.2015 20:02:28

Pepé - Vsetín >> diky, neslo mi ani tak o preziti, ale spise o pochutnani :)))

Pepé - Vsetín - Profil | So 10.1.2015 13:26:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, nebudu nijak objevitelský, ale všechny lososovité ryby je možné v případě potřeby bezpečně pozřít syrové (pokud jde člověku o přežití a nemá oheň). [TV pořad o přežití]
Vyloženě schválně jsem to ale nezkoušel. Vystřevení je ale nutnost kvůli možným parazitům a případné nákaze trávící soustavy, to by člověku někde daleko od civilizace určitě nepomohlo!

doliz - Profil | So 10.1.2015 13:17:49

Syrový ryby jsou dobrý, zatím jsem měl jen lososa, ale mám v plánu vyzkoušet i naše sladkovodní. Kamarád jednou chytil malýho okouna do čeřínku, klepl ho a na místě ho zežral. Prej chutnal dobře, ale já bych ho teda radši nejdřív vykuchal a očistil...

sven - Profil | So 10.1.2015 13:15:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto - >> ahoj. Já mám zkušenost jen s výrobou zavináčů, těch jsem dříve nadělal dost. Teď už mě to nějak nebere. Recept byl dal určitě dohromady ale není to nic převratného, podobných je na netu v nejrůznějších modifikacích přehršel .....ten můj, tu někde v archivu visí...
Ochutnal jsem ze zvědavosti i sušené ryby, (směs bílé ryby) a nebylo to nejhorší... dokonce se stoupajícím promilem ethanolu v žíle, to vyvolalo chipsový efekt,... tak dlouho jsme uzobávali až jsme to hostiteli dočista sežrali...:-)

Recept neznám ale něco bych příležitostně vyzkoušet mohl.
http://www.susicka.cz/informace/susene-maso-jerky.a​spx

Čík - Profil | So 10.1.2015 12:50:08

splavek >> Ten syrový losos se jmenuje gravlax.http://cs.wikipedia.org/wiki/Gravlax

splavek - Profil | So 10.1.2015 12:43:58

Šlapeto >> Zavináče, to je ze syrových ryb, myslím, že tohle dělá spousta rybářů a nejen oni.
Taky si vzpomínám, jak jsem někde četl tenhle recept. dělají to tuším ve Finsku, ale nikdy jsem nevyzkoušel. Filety s pstruha nasolíš, obalíš čerstvým nasekaným koprem a dáš na pár dní mezi dva ploché kameny, byla uvedena žula. Necháš v chladu a posléze se konzumuje. Kolik dní nechat zaležet si nepamatuji. Chtělo by to vyzkoušet. Jak už jsem uváděl výše jen si pamatuji recept, ale nikdy jsem nezkoušel.

Čík - Profil | So 10.1.2015 12:26:47

Já dělám občas tatarák z amura nebo pstruha.Ryby vyfiletuji,vytahám hřbetní kosti(mimochodem u pstruha je to hrozná pakárna),protáhnu mlýnkem na maso.Jednou jsem maso ze pstruha škrábal nožem a pak to bylo jako bláto,takže nedoporučuji.Přidám sůl,pepř,žloutek,hořčici,cibuli,worchestr,papriku,k​mín a trochu dobrého kečupu.K tomu topinka.Foto bohužel není.

Šlapeto - Profil | So 10.1.2015 12:01:22

Pánové, neříkejte, že nikdo nedělá syrové ryby :)))