Lov na 4,5m bič

Je mne 10 let a mam 4,5metrovy bic. Otazka zni: nevadi, ze nemam bednu, kdyz chytam? A nebude to treba trapny, kdyz chytam na nadrzi na bic?
Diky za kazdou odpoved.

vase nejoblibenejsi ryba na bic

A) KAPR11%

B) OUKLEJ4%

C) OKOUN2%

D) PLOTICE62%

E) PODOUSTEV7%

F) SLUNKA7%

G) NĚCO JINÉHO7%

Od 3.1.2015 hlasovalo 45 čtenářů.

RK - Profil | St 7.1.2015 9:34:16

jirisyky >> Tady jde o to, že rady se dávají , ale bohužel se různí.
Takže se vyvine debata a ta je nezbytná, jinak by klučina nevěděl, kterou si vybrat. Není to ideální, ale nic lepšího neexistuje.
Ale všichni se shodli, že bič je skvělá rybolovná technika i bez bedny a není to trapné. Takže zadavateli bylo odpovězeno a teď už jenom s úžasem může sledovat co všechno ta rybařina obnáší v ,,dospělém" podání. Prostě jsme pořád děti................:)
PS: A nakonec z toho plkání a pošťuchování - alespoň pro mne - vždy vypadlo něco poučného.
Lepší, než dobře míněný odkaz na 5.let starou debatu.......

jirisyky - Profil | Út 6.1.2015 21:05:55

Pánové, nic mě do toho není, ale diskuzi zakládal 10letý klučina. Držte se tématu a dejte mu vy zkušení radši radu a své jiné psaní si nechejte třeba do plkárny, co Bohušové?

splávkař - Profil | Út 6.1.2015 21:00:08

Juraj >> Ale tady nikdo neurčoval jinému jak má chytat, jen tu byla diskuse kdy jeden doporučoval něco co kdyby sám zkusil nikomu nedoporučil neb by sám věděl, že je to hloupost, doporučoval navíc těm, co tápou.
Hloupost je psát o nahrazování děličky bičem(na které se nikdo ani neptal), bič s gumou je dle mého názoru pro ty co se tu ptali jen zbytečná, drahá, komplikace a falešná naděje která jim víc vezme než dá.
Je mi jasné, že spousta mrkmenů má teď za hit sezony 2015 bič s gumou ale vsadím se, že u vody to zas bude 500:1, jestli vůbec někoho s gumou v biči potkám.

hraji - Profil | Út 6.1.2015 20:42:58

Pepé - Vsetín >> vy z toho Valašska to máte jinak ;-)

jirisyky - Profil | Út 6.1.2015 20:41:17

jaroslavstehlikst - >> ahoj, je mé 33 a v loni jsem dostal 7m bič, někdy začátkem roku. Vyzkoušel jsem ho až na podzim, ale jelikož jsem měl pomalu i problémy nahodit, tak jsem ho uklidil a nahodil kaprák. Ten den jsem byl bez ulovku.
Tím ti chci říct, nezalekni se tezšich začátků (třeba budeš šikovnější než já) a jdi za svým cílem. A až budeš tahat rybku za rybkou a ostatní budou na tebe koukat, že taháš rybku za rybkou a oni nic, bude tě to hřát dvojnásob

Pepé - Vsetín - Profil | Út 6.1.2015 20:39:13

hraji >> Bohuš žádnů čepičku nechťél, ten si rači připlatíl... :-)

nechťél sa ani kůpať, dyť sa kůpál v sobotu...

hraji - Profil | Út 6.1.2015 20:34:40

Každý má a může chytat jak se mu to líbí a jak ho to baví. Proti gustu žádný dišputát. A jestli radši s gumou nebo bez, i to je věcí každého rybáře.

Juraj - Profil | Út 6.1.2015 20:31:49

RK >> Já na jednu stranu souhlasím. Výhoda biče je v jeho jednoduchosti a potažmo rychlosti chytání. Nicméně po té, co mi jednou najeli kapři a já se většinou jen smutně díval, jsem došel ke úplně stejnému nápadu. Nevidím důvod proč pro tento účel nezagumovat levný bič. Není to žádný tuzex, ale je to řešení. Než 4m bič radši použiju matchku, to dá rozum, ale i tohle si jednou za sezónu neodpustím. Prostě to má své kouzlo. Radost, že jsem něco vyřešil.
Někdo si po čase řekne, že to není pro něj, jiný nebude úplně spokojený a půjde dál - bude si klást další otázky: "tohle není ono, co dál? Boloňka, matchka, dělda?" Bude se ptát a hledat SVOU CESTU. a O TO JDE PŘEDEVŠÍM! Najdou se dokonce i tací, pro které bude zagumovaný bič na nějakou dobu uspokojivým řešením. Pro některé dokonce napořád a to je skupina lidí, kterým je váš názor a pohled na věc úplně u zádele. Oni jsou spokojení. Můžete o tom diskutovat, můžete cokoli namítat, můžete s tím dokonce nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat. :-)

sven - Profil | Út 6.1.2015 17:06:35

MatoK75 >> nevím, že bych psal tobě...Ty jsi "RK" ? Pokud ne, tak si svůj psychoanalytický rozbor mé osobnosti, strč laskavě za klobouk ...
Včera jsem žádal autora diskuse aby všechny mé příspěvky pokud mu přišly natolik kontraverzní, že mi dal žlutou kartu, tedy smazal...bohužel marně.
Tedy jsem o to žádal admina a ten slíbil , že to udělá dnes.. Tedy trpělivost, vydržat´.. pak snad dojdeš klidu....

RK - Profil | Út 6.1.2015 13:15:49

Juraj >> Ahoj. Pročetl jsem si pečlivě celou debatu.
Asi je tady střet v tom, že Splávkař je opravdu erudovanej a lidi, kteří nejsou tak daleko to irituje.
Je pravda, že Splávkař dokáže vytočit tím svojim způsobem komunikace, kde je mimosmyslově jakoby podsouváno, že ,,jsi vlastně debil." Nicméně, když si člověk toto odmyslí, tak radí podle mustru člověka, kterej radit umí a hlavně může. Konkrétně- bič je skvělá rybařina, jednoduchá ve své podstatě tím , že nejsou žádné mezičlánky. Prodloužená ruka bez zbytečností. Nevýhoda pouze dosah a větší ryba. To je ale holt bič. Jakákoliv guma navíc je určitě možná, ale radit začátečníkovi možné nestandardní alternativy není určitě správné. A určitě se shodneme, že každej, kdo si projde gumové období, se nakonec vrátí ke klasice. Tak proč to nepřiznat. Vše ostatní je kompromis a to není to pravé ořechové.
Píšu to celé proto, aby se možná nekoukalo na jakoby ,,aroganci a velkou přemoudřelost" pisatele, ale na jádro pudla a zamyslet se, jestli to má hlavu patu. Protože radit bič s gumou, tak se dá taky dodat, že bude vhodnej k rajčatům a s vhodnou gumou i na sado maso srandičky.......?
A závěrem....Splávkař a já ho neznám, je vždy slušný a vyžaduje pouze argumenty, nebo protiargumenty. A to je přece fajn....nic osobního...a ještě se můžeme něco užitečnýho dozvědět....

pohodak - Profil | Po 5.1.2015 22:44:50

jaroslavstehlikst - >>
Kasli na bednu a kasli na ostatnych zober bic a chytaj kolko sa ti raci.
Viem o com pises neboj nebudes vyzerat divne a nevadi ze nemas bednu
Ja som zacinal ties tak sedel som na vedre s krmivom a vedla mna flasa s vodou a poviem ti su to tie najkrajsie spomienky
Celu svoju vystroj, jedlo a nastrahy a krmivo som vtesnal do jedneho maleho vaku na chrbte + vedro na korman a slo sa na ryby boli to super casy ked som sa nemusel trapit odvodom danami a podobne
Nejde o to na com sedis ani ci mas vystroj za tisice ale ide o to ako si to ty uzijes na rybach a vermi ani vystroj a ani peniaze ti ten pocit nedaju.
Jedine pohoda ktora ma na rybach panovat ti da to co prava rybacka ti ma dat.

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 22:01:09

Juraj >> To co jsem napsal je realita.
Já se na tohle nemusím dívat cizíma očima, já jsem si tím sám prošel, to ještě mrk nebyl, každej kousek uhlíku byl malej poklad, měl jsem od toho také své očekávání ale skutek utek. Byl jsem u toho, když to zkoušeli jiní, dnes už jen vzpomínají....
Jsou specifické situace kdy zkušený rybář dokáže bič s gumou náležitě využít, ale to je vyšší dívčí a tomu kdo s bičem začíná bych tím hlavu nemotal.

Juraj - Profil | Po 5.1.2015 21:47:21

splávkař >> Taháš mě do žabomyších sporů, které ničemu nepřispívají.

Zkoušel jsi se někdy podívat na cokoliv pohledem někoho jiného? Pokud ano, tak to zkus prosím i v tomto případě. Nikdo kdo pokládá takovou otázku si rozhodně nebude kupovat bič, který je dražší než odkládačka, notabene proto aby ho uříznul a zagumoval.

To by musel mít v hlavě kuličky a bezednou kapsu na peníze.

To je k tomuto tématu má poslední reakce vůči tobě. Měj se hezky.

Ahoj.

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 21:38:51

Juraj >> Když začnu odzadu tak slušnej bič vyjde dráž než chytatelná dělda, zlámat o násaďáka bič je mnohem snažší, než zlámat o něj děldu, na většinu děliček díl seženeš, většina zlomenin děliček jde slušně opravit.
Když zlámeš o rybu bič, dost pravděpodobně se poskládá na víc(viděl jsem i 6) kusů a jediný použitelný kus-špička ti i se stonfem uplave.
Když máš štěstí a zlámeš dobře, zjistíš, že díl opravit většinou nejde (díky malé konicitě), novej díl se shání blbě akdyž, stojí balík.
Když zagumuješ bič, zlikviduješ nejspíš špičku, z biče je rázem kopyto a aby tě to bavilo, musíš být asi trochu masochista.
O nahrazování děldy bičem nemůže být ani řeč.
Já jsem plavačkář a pověsit si policajta na fídrovej prut mi nepřijde divný, když slyším jak se někdo(ten co nemá odbičováno pár set hodin) chystá na bič s gumou tak mi ho je líto, rybáře, biče....

Juraj - Profil | Po 5.1.2015 21:16:01

splávkař >> Je nepodstatné na jakou děldu to sedí. Mám s děldou odchytáno velmi málo - přesně dvě cca tříhodinové vycházky a to ještě s velkým časovým odstupem (jakési Milo Spider nebo tak nějak), ale i tak je mi jasné, že je to o něčem jiným, než zagumovanej bič.

Nicméně zagumovanej bič je řešení. Pro některé plně uspokojivé, pro jiné jen další krok na cestě k vyzkoušení a nakonec třeba i k zakoupení děldy. Rozhodně bych od toho nikoho nezrazoval.
Každopádně je to mnohem ekonomicky dostupnější a proto mnoha lidem i bližší řešení.

Bylo by dobré nechat po tom na nich jestli půjdou dál a dojdou ke tvým závěrům, nebo ne. To pak má mnohem větší cenu, když k tomu dojdou sami a ztotožní se s tím, než když vezmou za svůj názor odborníka, utratí balík a po té zjistí, že to vlastně není pro ně to pravé ořechové.

Co myslíš?

Manni - Profil | Po 5.1.2015 19:07:46

jaroslavstehlikst >> Pro zklidnění situace bych doporučil se mrknout na film 'Nevídáno, neslýcháno', kde Louis de Fune předvádí se skromným vybavením, jak lze chytat na bič s úspěchem, je to pěkná podívaná, i když film vznikl kolem roku 1958. Jsem teď na tabletu a neumím dát odkaz, stačí zadat název filmu na youtube a jste tam......

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 18:55:00

jaroslavstehlikst - >> Já bych ti poradil k biči to, abys nic kolem neřešil, udělal si tu nejjednodušší montáž a vyrazil s krabkou červů k vodě. Neseď na jednom místě, krom stojáku doporučuju menší toky, tůně, jízky a budeš sám překvapen co vše se s bičem dá zažít.
za diskusi se svenem se omlouvám, ale na ty jeho nesmysly nešlo nereagovat a i svenovi bude prospěšný když to tu necháš aby si to po sobě až vychladne mohl přečíst. Když toho bude dost , tak se zase smázne, zrestartuje , celej jak to asi dělá když už toho je moc...

MatoK75 - Profil | Po 5.1.2015 18:36:11

jaroslavstehlikst >> Ak ti teda môžem poradiť, rozhodne sa toho neboj, lov na bič je jedna z najkrajších a najzábavnejších vecí, ktorú môžem praktizovať. Rozhodne ťa naučí o love rýb viac ako kaprárina alebo feeder. Neboj sa prvých neúspechov alebo nezdolaných rýb. Čo sa týka stoličky, tú nemusíš zatiaľ vôbec riešiť, skôr by som ti odporučil dobrý podberák a rázsošku, o ktorú si ten bič oprieš pri love. Neskôr, ak ťa to chytí a budeš chcieť viac postúpiť, tak budeš riešiť podobné veci ako bedňa, sady bičov alebo deličiek, sieťky, podberáky a pod., ale zatiaľ to nepotrebuješ. Zatiaľ sa len zabávaj lovom akejkoľvek ryby :) A pamätaj, nie je to o tom, že čím väčší háčik, tým väčšia ryba :)

splavek - Profil | Po 5.1.2015 18:21:17

splávkař >> Ano to máš pravdu, já taky koketoval s amortizérem na biči, abych se posléze ujistil, že ho tam nechci. Utržená velká ,nebo větší ryba k tomu také patří, to už je riziko podnikání. Můžeš třeba zvolit variantu boloňka, třeba šestka a chytáš jak na bič a naviják je pojistka při zdolání bonusové ryby. Což takhle zhusta dělám.

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 18:13:46

splavek >> Kolega co neví a ptá se je v okamžiku kdy bez větší zkušenosti a rozhledu začne zkoušet na biči nějaké variace na amortizér jako adept na plavačkáře značně ohrožen, neb bič by alespoň pro začátek měl být o něčem úplně jiném a utržené ryby na které prostě nestačil k tomu patří.

jaroslavstehlikst - Profil | Po 5.1.2015 18:10:23

dekuji tem dvou poslednim a od ted kdo da koment a bude se týkat neceho jineho nez MÉ otázky ma ČERVENOU KARTU

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 18:06:56

Juraj >> A nemyslíš, že stačilo napsat jedno označení děličky se kterou sven přišel ke svým poznatkům, na kterou to co píše sedí, a byl klid?
Jaké máš poznatky ty ze své zkušenosti s děličkou a zagumovaným bičem, opravdu tyhle dvě věci máš ze zkušenosti za tak podobné jak naznačil sven?
K.R.Mítka je ve fázi kdy řeší jak nehonit bič na lodičce a to co mu radil sven mu z mé zkušenosti situaci nevyřeší, možná to zvedne hranici velikosti ryb o něco málo cm pro které bude muset s lodičkou. Jezdíš po závodech tak jistě víš, jak dlouho bič který uplave s rybou průměrně brázdí hladinu než zmizí.

splavek - Profil | Po 5.1.2015 18:05:36

Kolegové přestaňte se tu dohadovad, jak báby na trhu. Tuhle otázku tady vložil náš mladý kolega, proto, že se chtěl něco nového dovědět, popřípadě se chtěl ujistit, že jeho cesta vede do smysluplných končin a Vy mu tu jen ukazujete, jak se tady umíte hašteřit, dohadovat a chytat se za slovo a diskutovat s prominutím o exkrementu. Takže se tady vyjadřujte k tématu, nebo náš mladý kolega co touží koketovat s krásnou slečnou plavanou,přeběhne do bivaku a k hlásičům.

Pepé - Vsetín - Profil | Po 5.1.2015 18:02:34

je to smutné! Kluk se na začátku při založení vlákna ptá na konkrétní věci a tady se pak s odstupem času rozvine taková diskuse...

Juraj - Profil | Po 5.1.2015 17:48:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splávkař >> Chudák K.R.Mítko, kvůli kterýmu Váš spor vzniknul. Z tvého pohledu pravověrného plavačkáře máš samozřejmě pravdu, ale i Sven to uznal už ve svém původním zápise 11:33:39, pod který se klidně podepíšu, bo bych to sám nenapsal líp. Ty jsi se chytl větičky , že "zdolávací akce je totožn"á. Tady lze polemizovat, ale pro potřeby K.R.Mítka byl Svenův zápis naprosto perfektní a vyčerpávající. Tvé výlevy jen kalí vodu a budí v lidech kteří to třeba chtějí vyzkoušet zbytečné pochybnosti.

Pohled někoho, kdo má doma jednu a více děliček je značně zavádějící.
Máš sice pravdu, ale tady bude lepší, když si jí necháš pro sebe. Je to Tvá pravda, kterou rádo podpoří dalších x specialistů. Z vašeho pohledu souhlasím.
Ale odpověď na zadanou otázku z pohledu tazatele dal Sven na 1!!!

Tak už toho prosím nech, neb to podstatné se díky žabomyším sporům ztrácí. Dík.

MatoK75 - Profil | Po 5.1.2015 16:09:34

sven >> Nehovorím, že nevie, čo robí. Používa hlavu tým správnym spôsobom. Keď sa na Labe tak chytať dá a s úspechom, tak o tom naozaj nemusíme diskutovať. Môžem mu len gratulovať a uznávať ho. Ale robiť z toho niečo všemocné tiež nemôžeme. To že sa tak chytať dá na Labe neznamená, že sa tak bude dať chytať na Dunaji, Váhu, Morave, atď.

Neodolám, a použijem tvoj vlastný výraz, ktorý si použil v predchádzajúcom príspevku.
Je to levná alternativa k děličce.

Myslím, že tie samotné slová hovoria za všetko, nie je k nim žiadna ďalšia technická špecifikácia. Pre mňa je bič s amortizérom len jednoducho bič s amortizérom, nie náhrada deličky. Keďže topset býva oproti biču tuhší (vaše slová), tak je guma potrebná. Bič je pružnejší a preto z môjho pohľadu nie je potrebné používať gumu. Čo sa týka väčších rýb, rád by som vedel čo pod tým rozumieš. Lebo napríklad takého 50 cm kapra nie je problém zdolať na 6m bič a 0,16 silon. Len to človek musí trošku vedieť a nebyť drevený. A zasa si myslím, že ísť s bičom alebo s deličkou na sumce, ako som prednedávnom videl vo videu v sekci plávaná, je extrém, za ktorý je zodpovedný daný človek a to už nie je rozum, ale fanatizmus.

MatoK75 - Profil | Po 5.1.2015 15:10:01

sven >> No neviem, takže bič dokáže reálne nahradiť deličku, stačí len pripevniť amortizér. Toto je presne to, čo reálne nie až tak znalý človek venujúci sa rekreačne plávanej z vašich slov pochopí. Nemusíte mi tu vysvetľovať nič ďalšie, dávať žiadne výnimky alebo protiklady. Jednoducho toto je reálny význam toho, čo tvrdíte páni. S bičom mám odchytaných 11 rokov od svojich začiatkov až doteraz. Len raz v živote ma napadlo dať na bič amortizér. Nehovorím, že to nefunguje, za určitých podmienok to fungovať môže priam neuveriteľne. Ale nazývať to alternatívou k deličke? Reálne, zlatá stredná cesta neexistuje, lebo všetko je to len kompromis k niečomu a keď je niečo kompromis, tak je to naprd. A môže to hoci aj fungovať. To máš ako s tým pretekárom, ktorý chytá na picker na riekach. Niekde to zvládne, niekde sa to dá. Niekde to môže byť aj tá najlepšia metóda. Ale chcem ho vidieť na Dunaji v Bratislave s pickerom. Už som jedného takého frajera stretol na Váhu na pretekoch. Hovoril si, že na rieke nemusí mať heavy, že s light prútom odchytá všetko. 5 hodín som sa mohol pozerať na jeho kŕmitko, ako sa prevaľuje pred nami tak 1,5 metra od brehu.

Je to len o hlave a jej používaní. Keď niekto potrebuje ísť proti prúdu, nech sa páči. Ale keď pri tom nepoužíva hlavu, tak to potom aj vyzerá.

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 14:11:27

JJanekk >> Někdy je potřeba si trochu rýpnout, jinak se nedozvíš víc než co se stokrát psalo a je tedy zbytečný se ptát znova:-)).
Já za zásadní vidím to, že topset si oddělíš tam kde je třeba, gumu můžeš spodem zkracovat. Bič je danej, montáž je o fous kratší a guma jak známo pruží. To co ti dá k dobru malej kousek gumy šikovný ruce zmáknou jen s bičem, s delší gumou máš problém kam s ní- a těch grotesek u vody jsem už pár viděl.
Argument typu úsměvu do podkovy guma neřeší, jen posouvá, kaprák by to posunul dál, sumčák ještě víc..., ale kde máme tu kouzelnou jednoduchost, lehkost a rychlost lovu s bičem??

JJanekk - Profil | Po 5.1.2015 14:00:10

splávkař >> hele ty už zase moc reješ... :) On asi mysel, že v obou případech má v ruce kus uhlíku ze kterého vyjíždí guma. Akce samotného prutu je samozřejmě úplně jinde, bič pruží a ohýbá se, topset děličky nikoliv (v ideálním případě). To jsi měl na mysli?


Jinak to by byl další můj argument proti použití gumy do biče, to že se člověk připraví o dynamické výpady zdolávané ryby, které při použití amortizéru v děličce nejsou tolik cítit. Navíc by bič byl určitě těžší v ruce, pokud se nahoru přidá amortizér na kostřičce. Za mě tedy gumu do biče nebrat.

záděra - Profil | Po 5.1.2015 13:16:30

splávkař >> Lucu jsem bral jen jako příklad o kterém vím, že se nebojí toto použít. Na tomto lovu nevidím nic špatného, naopak. Nemáš úsměv do potkovy, protože skoro všechno vytáhneš, pouze to trvá dýl. :-)

splávkař - Profil | Po 5.1.2015 12:40:02

záděra >> Tady se ale probírá desetiletý kluk s 4,5m bičem a ne každý do Lucy kdy vůbec doroste.
Netvrdím, že se nedá chytat s bičem za použití gumy ale je to specifická záležitost ke které by si když už tak měl dotyčný přijít sám a ne tím začínat na základě toho, že mu to někdo třeba aby prodal poradí.
Tak i tak, porovnávat bič s děličkou co se možností a funkce při zdolávání týče se dle mě moc nedá.

záděra - Profil | Po 5.1.2015 12:26:39

splávkař >> Tys nikdy neviděl Lucu ( a možná že není sám) chytat drobnou rybu ze dna na 10m bič s udicí připevněnou k amortizeru? Účel světí prostředky. Taky jsem si tím prošel, když jsem chodil na perlínky a několikrát to očesal kapřík. Takhle se chytat nesmí?

Pstruh27 - Profil | Po 5.1.2015 11:51:27

jaroslavstehlikst - >> na bič nechytám - nedá sa všetko stíhať ale cítiť sa trapne teda vôbec nemusíš. Ani kvoli tomu že chytáš na bič a ani kvoli tomu že nemáš bednu. Pozastaví sa nad tým len idio.t ktorý vacsinou nič nechytí lebo nemá o rybách ani potuchy. Rybár s bičom v ruke, stojaci či sediaci je pre mňa úplne normálna vec :-)

Manni - Profil | Po 5.1.2015 11:23:01

K.R.Mítko >> Jsou biče, které by měly vydržet i velkou rybu, samozřejmě osazené adekvátní montáží, klidně i 0,20 kmenem a 0,18 mm forpasem, což je už pravda poměrně brutální. To kouzlo jemného chytání je pak ale pryč....

JJanekk - Profil | Po 5.1.2015 9:03:50

K.R.Mítko >> v podstatě jo, bič prostě není určen pro chytání velkých ryb. Na druhou stranu s delším bičem (8 a více m) a s řekněme standardní letní sestavou (kmen 0.16, forpas 0.12) dokážeš dosat z vody pěkné ryby.

K.R.Mítko - Profil | Ne 4.1.2015 23:37:49

Manni >> dík. Proč se ptám používám bič občas na chatě když to nebere a bavím se drobotí, ale jak už to tak někdy bývá sem tam to vezme větší cejn nebo kapřík pak chvíli zapasíme a než to urvat tak to rači hodím do vody i s bičem vemu loď a odjedu prut na vodě už ho zdolám bez problémů. Chtěl bych na bič chytat i tam kde nebude možnost lodě a tam se to tedy řeší silným kmenem, tenkým navazcem a čeká se co povolí?