Chytání dravců-úlovek vydry

Byl jsem večer (asi tak v 7 v 8 hodin) na dravcích dlouho nic. Pak se ve vodě něco hodilo a že byla už tma, tak jsem si myslel, že to byl sumec. Ale po dvou minutách se mi prut rozjel... Nenechávám zažrat, protože tak prudký záběr jsem ještě neviděl. Po dlouhé době jsem "úlovek" dostal ke břehu. S otevřenou pusou koukám, co jsem to zasekl. VYDRU a když začala pískat, chrčet a vrčet, tak naštěstí upadla. Má někdo podobný zážitek?

Se chci zeptat jak je tomožný a co to má znamenat.
Autor diskuse: dandas456 - Profil , 1.11.2014 dravci - příhody, kuriozity

Stilet - Profil | So 8.11.2014 12:53:35

potočák 62 >> Ten pohled se neomrzí, vždycky mi je trochu líto těch snaživců, odháněných menších kluků, co nedostanou čuchnout k jikře, ale jsou neuvěřitelně neodbytní :-)

potočák 62 - Profil | Pá 7.11.2014 21:25:40

Stilet >> Tak už to vypuklo,dneska jsem byl na prohlídce a na každým přelivu se vytíraj,tolik trdlišt a tolik generačky jsem ani nečekal.V neděli jdu zas tak uvidím jestli se mě povede udělat foto.Petrův Zdar

Essekr - Profil | Pá 7.11.2014 16:48:13

u vás se touto dobou může chytat ještě po 7 večer ?

dandas456 - Profil | Pá 7.11.2014 16:32:21

rybobuch >> je sem ji taky chytil na dyji rev. 421017

Véna S. - Profil | Čt 6.11.2014 8:56:30

Aby to bylo k věci, před dvěma roky jsem v noci u nás na řece chytil vydru tzv. za triko. Napřed mi něco silně šplouchlo pod nohama a během chvilky jsem měl záběr na feeder hozený proti proudu do výmolu u břehu. Chvílí jsem ji tahal, viděl jsem ji na hladině, nedaleko byl osvětlený objekt.Slabý forpas nevydržel.
Jinak s vydrou už máme nekolik let problémy. Máme sádky u řeky, vydra se tam naučila chodit, je hrozně vynalezavá a pořád zkouší všechny možnosti, jak se k rybám dostat. Každou chvíli roztrhá pletivo okolo sádek, lezla vypouštěcími rourami od řeky do sádek, zde jsme museli do každého požeráku na trubku zapřít staré železné katro, podhrabává se pod plotem a pod. Nakonec jsme zakoupili el. ohradník, který nyní instalujeme okolo nádrží v sádkách.
Je to hezhé zvíře, ale zároveň potvora, která jakmile se někam naučí, bude tam chodit, dokud tam bude šupina. A i když to všechno vyloví, občas se vráti to zkontrolovat, jestli tam náhodou ještě něco nezbylo. U nás byla tak oprsklá, že trubkami lezla do sádek i během dne, i přesto, že okolo chodili lidé na procházku. Řeka je u nás zarybněná celkem dobře, ale pořád je pro ni zajímavější dojít si někam, kde jí lov nedá tolik práce. Máme chovný rybník vedle našeho pstruhového revíru, menšího potoka. Potok je od vyder totálně vybraný a proto chodí i s mladými do toho chovného rybníka. Neni to žádná radost, když na jaře zjistíš, ze např z komorované K2 ti chybí 2 - 3 q. Když je slabší led, nebo už začíná na konci zimy měknout, vykouše si v něm okolo rybníka dýchací otvory, aby se jí lépe lovilo. Viděl jsem, kam až se vydra dostane po takových kapilárách, že by tomu člověk nevěřil. Dle mého názoru už jich je skoro až příliš na to, aby se ještě chovaly a vysazovaly, to často na malé toky, kde má potom problém se uživit, protože už tam nějaká vydra je, nebo se pere o potravu s norky, černými čápy a volavkami.

Stilet - Profil | Čt 6.11.2014 7:56:08

Kozič origin >> Asi se spolu nepobavíme, neber to osobně, neznám Tě, ale teoretiky a odborníky, co šli kolem vody, parkem, lesem, loukou a jasně prozřeli jak to v té přírodě doopravdy je, potkávám často a času jsem s nimi už ztratil zbytečně hodně. Petrův zdar

Stilet - Profil | Čt 6.11.2014 7:39:40

potočák 62 >> Tu informaci mám z AOP (pod čarou), ale není to důležité, důležité je opravdu to, že ČR je snad jediná, která stále platí za vysazování nových vyder a stále je vysazuje (v Pavlově mají asi silné zastánce). Ve většině ostatních států není ekoterorismus tak jednoduše možný jako u nás. Tah je v plném proudu, nevím ale co se stane nyní, teplota ráno i v horách +10°C. Když jsme u těch raků, vydrýsci se je naučili chytat a v létě jsou u krajů řeky desítky zbytků klepet.

Kozič origin - Profil | St 5.11.2014 21:40:14

Stilet >> Neplácám páté přes deváté a netvářím se chytře. Ani se nedívám jen do zrcadla, nebo z okna paneláku. Nevím, proč neustále podléháš nějakým osobním představám. Chápu ale, že ze psaného textu pro tebe cizího člověka, jde okolnosti a záměr špatně soudit.
No já jen, že stále čekám na tu odpověď na moji hloupou otázku (je to tu několikrát, tak se již nebudu opakovat).
A co by mi měl kdo říct, že nejde? Jako to, aby člověk udržel tu rovnováhu co nikdy neexistovala? Nebo jako aby člověk zachránil všechny druhy, i ty, o kterých třeba ještě ani nezjistil, že existují? Je vůbec člověk schopen si opravdu do důsledku uvědomit všechny návaznosti spjaté se svým zásahem, byť je myšlen sebelíp? Je tu vůbec člověk na světě od toho?
Lidí je jak sraček a přesto řešíme vydru...
Co se raků týče, byly to potoky od RpR směrem proti proudu a "Starozuberák". Někdy ve druhé pol. 90´. Byli to raci z Olomouce od Holzera. Počet nepamatuju. Dvě plastové vaničky obsahující kusy rozmanité velikosti.Byla to akce s Frantou Šulganem.
Myslím, že bysme se pobavili líp na jiné téma. Ale jestli chceš, tak pořád čekám na tu odpověď. Byl by to totiž zásadní průlom. Pak by již stačilo sehnat patřičné množství daných živočichů a rostlin, a nařídit jim, co mají dělat...

potočák 62 - Profil | St 5.11.2014 21:10:38

Kozič origin >> Mě by to vysazování raka taky docela zajímalo,sousední organizace má státem uznaný chov raka říčního a vím co papírování a vyjádření různých úřadů je k tomu potřeba,že je daleko jednoduší vysadit vydru než raka říčního protože by se nemohli hrabat a regulovat jak je napadne.Nějaký raky jsem od nich měl a na černo jsem je vysazoval tam odkud v minulosti zmizeli ale na můj oblíbený revír jsem je vysazovat nemusel protože tam byli podle obecní kroniky za Rakouska-Uherska,přečkali První Republiku,Přečkali regulace,znečištování, otravy a až s nástupem vyder málem vyhynuli,naštěstí už mají snad to nejhorší za sebou a začínají se pomalu vzpamatovávat.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | St 5.11.2014 20:44:43

Stilet >> V tom s tebou nemůžu souhlasit protože když byl zkoumán genetický původ vyder u nás tak byla zjištěna samice s mladými původem z německa a je tam doslovně uvedeno-jako chybným se jeví vysazení jedinců do středu areálu výskytu vyder v čr.Jinak jak u vás, už začali táhnout? Petrův Zdar. Ps.jinak šlo o začátek chovu a vysazování vyder u nás.V pozdějším období to zřejmě bylo obráceně.Je zajímavý že i když jsou vydry tak ohrožený tak je v žádným státě nechtějí.

Stilet - Profil | St 5.11.2014 20:26:01

potočák 62 >> Jen poznámku k těm vydrám z německa, šlo o to, že se vyvážely vydry tam a oni včas pochopili nebezpečí jednotvárného genofondu a odmítli další dovoz a tehdy vznikla teorie, že se dovezly jejich vydry k nám, ale šlo pouze o neodebrané naše vydry s tím, že se "hodila" informace, že jsou jakože z německa. A chovnou stanici platilo MŽP.
Doporučuji přečíst "Program péče pro vydru říční (Lutra lutra) v České
republice v letech 2009 – 2018". Mám to v pdf, pokud to nenajdete na net. Tu studii platilo rovněž MŽP.

potočák 62 - Profil | St 5.11.2014 20:14:57

nofish >> Když někdo chce tak si informace sežene.Ovšem některé věci nejsem schopen zjistit-asi jsou tajné jako například kolik bylo oficiálně u nás vysazeno vyder z umělého chovu.Jedinou věc kterou se mě povedlo zjistit že k tomu byli částečně použitý vydry dovezený z německa a že Nadace na záchranu vyder stejně jako česká ornitologická společnost jsou v převážné míře financovány od sousedů.Jinak jsou samodřejmě informováni o skutečném počtu akorát jsou čísla před veřejností úmyslně zatajována a zkreslována.Pokud tě zajímá rozšíření vyder v čr tak si zadej přes goodle- vydra říční rozšíření a tam Rozšíření vydry říční-ALKA WILDLIFE je tam rozšíření v roce 2006 a koncem roku 2011 včetně map a podobně.Potom napiš svůj názor.Petrův Zdar. ps dneska u nás vypukl tah přírodních potočáků do kapilár,pozorovat je při tom je paráda alespon člověk vidí že ty tisíce hodin strávených lítáním po potokách mělo smysl.

Stilet - Profil | St 5.11.2014 20:14:19

Kozič origin >> Tvůj text je srozumitelný v tom, že plácáš páté přes deváté a tváříš se při tom přemoudře - asi už máš tolik zkušeností a moudrosti, že víš, že nic udělat nejde. Vypadá to ale, že některým z nás ještě nikdo neřekl, ŽE TO NEJDE...
Ale zaujal jsi s tím sazením raků do vlásečnic Rožn. Bečvy. To mi prosím osvětli. Které to byly vlásečnice, odkud byla násada raka a jakého a který rok???
V roce 1955 a 1956 sadilo MO Rožnov cca 1500 raků z chovu na Bystřičce, byla tam snad polovina kamenáčů, ale pamětníci už si jisti nejsou, jen že byly dvě velikosti:-(. A pak v 80-tých letech, když zahajovala výroba bar. obrazovek v Tesle, tak se hlavně do toku R. Bečvy dovezlo velké množství raků říčních, jako citlivý kontrolor čistoty vody. Jsou tam dodnes. Tehdy Ti mohly být tak dva roky. No a pak se s rakem manipulovalo při opravách přehrady H. Bečva a to 2 x . Většina raků (a "škeblí") se odvezla právě na Bystřičku a pak zpět, to ale nebylo "sazení" ale záchrana.

nofish - Profil | St 5.11.2014 15:52:21

potočák 62 >> mě by docela zajímalo, jestli zelenomozci mají platná čísla, ne odhady, kolik bylo kdysi a kolik je teď, těch vyder a tak... Jestli toho náhodou tak nepřibývá... to jen navazuji na to co píšeš, na tu "nepůvodní" krajinu.

Kozič origin - Profil | St 5.11.2014 15:29:53

Stilet >> Opět jsi mi neodpověděl. Navíc máš asi problém s mým textem, což chápu, většinou píši složitě, což není čtivo pro každého.
Tak si to přečti ještě jednou, a uveď, kde jsem zmínil, že do přírody nevrtám. Povím ti to přesně- nikde
Ptám se znovu. Kolik čeho má kde... atd...? Já to nevím. Nemám ani žádné studie a tabulky a tak, protože na tohle nic takového aplikovat nelze.
Jestli to nevíš ani ty, tak se nemáme o čem bavit, jelikož dva lidi, co nic neví se nemají o čem bavit.
Promiň, ale doufal jsem v relevantní odpověď, která by mě vytrhla z níže uvedených pochyb.
Mimochodem. Sadil jsi někdy raka říčního? Proč ne, když chceš dosáhnout té rovnováhy? Určitě jsi sadil pstruha, proč ne teda toho raka?
Já jsem náhodou ty raky do vlásečnic napájející R. Bečvu sadil. K čemu by bylo, kdybych to měl ale dělat pořád....
Už mě chápeš? Jako lidi nemůžem spasit z dlouhodobého hlediska nic. Jen se v tom můžem co nejmíň vrtat.

Stilet - Profil | St 5.11.2014 8:18:54

Kozič origin >> Abys byl pochopen?....Ty nemáš v domě pitnou vodu, topení, odvod sr.ček do kanálu, zpevněnou příjezdovou cestu, auto, elektřinu, příjem telefonu, internetu, rádia, televize, nenakupuješ jídlo a všechno potřebné? Žiješ v zemľance u řeky, topíš na ohništi a jíš co nalezneš, případně si ulovíš něco co se ulovit nechá...tak díky za Tvou přirozenost a že do té přírody vůbec nevrtáš :-)))).

potočák 62 - Profil | Út 4.11.2014 21:57:36

Kozič origin >> Pokud do nepůvodní(upravené) krajiny vysadíš původní druh tak přirozeně způsobíš kolaps ekosystému.Je jednoduší vychovat několik desítek vyder než ročně vychovat několik desítek či stovek milionů obojživelníků.Jinak si najdi vydra říční rozšíření a tam Rozšíření vydry říční-ALKA WILDLIFE konec roku 2011.Jen tak na okraj autoři se ochranou vyder živý. Petrův Zdar

Kozič origin - Profil | Út 4.11.2014 21:34:10

Stilet >> Myslíš, že tam ty vydry budou, když nebudou mít co žrát? Jako že začnou žrát kamení? Přes veškeré počty by bylo přirozené, že asi ne. Jenže se jim(taky) ty ryby nasypou. Tomu se říká jako ta rovnováha?
Nebo co počítáš?
Znovu se tě ptám, kolik čeho má kde být, jak má co růst a kdo má koho sežrat (to bych se ostatně zeptal i těch, co sadí vydry a tak s heslem mamuty pro příští generace).
Zatím jsi mi to neobjasnil, neb jsi vypočítal, že vydry žerou vzduch (kromě toho, že ochranáři se řídí radami jiných odborníků, kteří se shodli s jinými amatéry). Budem-li brát pstruha setého jako veškerou obsádku.
Ten boj o vyžírané ryby tedy nevidím jako snahu o nějakou přirozenost.
Vysazení vydry je ale úplně stejně pošetilý čin, to ovšem beru taky jako fakt.
Abych byl pochopen. Mě jde hlavně o přirozenost a té se můžem maximálně přiblížit, jen pokud se budem do té přírody co nejmíň vrtat. Bohužel to ale mnohdy nebude pěkné.

Stilet - Profil | Út 4.11.2014 20:48:53

Kozič origin >> Ale to vidíme, že Ti je to jedno, jaký obrázek má kdo v mysli - někomu ty obrázky z hlavy a huby i do rukou přejdou, ale to asi nebude Tvůj případ.
Tož strčím do toho fakt(u).
Ttřeba všeobecně se odborníci i amatéři shodli, že vydra potřebuje k životu úživné povodí o velikosti 30km2. Což může být 6 km hlavního toku x 5 km přítoků, kanálů aj. Takže na délce toku např Rožn. Bečvy (P VODA) cca 24 km by "měly" (mohly) v klidu žít 4 vydry. Souhlasíš s počty? Tak proč jich tam vysadili ochranáři a následně napočítala sčítací komise 13 ks + 4 mladé? Je to 4 x víc. Souhlasíš s počty? A co to přepočítat na kg potravy (ryb) spapaných těmito milými vydrýsky.
4 ks spotřebují cca 300 x 4 = 1200 kg (mají dietu). Rybáři odloví cca 500 kg (parchanti nenažraní) - vše za rok.
ALE 17 ks vyder spotřebuje 300 x 17 = 5100kg (taky dieta). a ZP na revíru je jen 8 000 ks PO 15cm - někde to vypadá na chybku...co říkáš?

Kozič origin - Profil | Út 4.11.2014 18:13:17

potočák 62 >> Do čeho že by měl člověk zasáhnout? Bože! Víš kolik se děje po celém světě v různých živočišných sférách dějů? Co chceš napravovat? A podle čeho? Podle toho, co napíší odborníci? Studie se mění podle letopočtu a podle toho, co se komu hodí.
Nechci znát nějaké doporučované stavy, Já chci znát přesné stavy. Protože jestli to někdo ví, nebo dokonce počítá, tak by to měl vědět přesně.

Kozič origin - Profil | Út 4.11.2014 17:58:43

Stilet >> Lačním po faktech. Pokud teda víš, kolik čeho má kde být, co má jak růst a kdo má koho sežrat. Rád se totiž ponaučím, co je jako ta rovnováha a jak vypadá. Ale jsem si jistý, že tou rovnováhou zvete jenom nějaký libý obrázek z vašich myslí.
Žádná rovnováha totiž nikdy nebyla a nebude. Existuje toho takový něpěkný důkaz. Evoluce.

Stilet - Profil | Út 4.11.2014 8:24:09

potočák 62 >> Máš to marný, máš to marný...stále přibývá moudrých diskutérů, kteří mají názor, že neříkají tak ani tak, ale na jejich slova určitě dojde...nechtěj po nich fakta, kolem sebe se nedívají (jen do zrcadla) ...a ani dnes, v době dostupnosti jakékoliv informace se neobtěžují po nějaké informaci pátrat, ale z patra ti hodí svůj jistě správný názor, okořeněný nějakým z kontextu vytrženým údajem.

potočák 62 - Profil | Po 3.11.2014 22:43:29

Kozič origin >> žijeme v krajině kterou lidé stovky let přizpůsobovali svým potřebám.Já nepreferuji ryby,obojživelníky a pod.nad vydry,volavky,černý čápy,kormorány ale jestliže máme kulturní krajinu a vydry,volavky,černí čápy,kormoráni nemají kromě člověka žádného přirozeného nepřítele a díky této uzpůsobené krajině jsou schopny postupně vyhubit desítky živočišných druhů,tak člověk musí zasáhnout a udržovat rybožravé predátory na takovém počtu aby nemohli nějaký druh vyhubit.Mezi lety 1950-1990 u nás byl stabilizovaný počet vyder a nikomu vydry nevadili ani rybářům a k zvrácení rovnováhy došlo až umělým vysazováním vyder spojeným s rostoucím počtem kormoránů,černých čápů a volavek.Jinak ti doporučuji přečíst si zprávu předních odborníků zpracovanou v roce 2000 kde jsou doporučovány stavy predátorů s ohledem na to aby na jedné straně měli prosperující populace a na druhé straně nemohlo dojít k zhroucení ekosystému a porovnej to se součastností.Petrův Zdar

Kozič origin - Profil | Po 3.11.2014 21:51:04

potočák 62 >> Preferovat vydru na úkor ryby lze úplně ze stejných pohnutek, jako preferovat svou existenci na úkor ostatních druhů. Je to tak, ale je pochopitelné, že někdo má radši ty ryby a někdo třeby zase vlaštovky a tak. Jen by si měl člověk zachovat takový nějaký nadhled. Co se týká přírody, tak bysme neměli rozhodovat o ničem, bohužel jsme se tak nějak nevím proč, naučili úplný opak a děláme, že to tak není.
Proto je těžké se o tom bavit, poněvadž bysme museli skončit popřením své vlastní podstaty.
Chtěl bych se jen zeptat, jak se pozná, že je něčeho moc. Jako jedna věc je nějaká pěkná sájnsfikšrovnovážná vize jakože té pěkné přírody a druhá věc je ta příroda skutečná. Rovnováha je vize označující pěkný, leč zakonzervovaný stav. Ono to v rámci jednoho lidského života nejde moc vypozorovat, ale nejde to tak, nešlo a nikdy nepůjde. Protože kdyby byla ta rovnováha, tak bysme si dodnes užívali tu nirvánu rovnováhy na stromech. Holt asi ale i tehdy bylo něco v nerovnováze...

Stilet - Profil | Po 3.11.2014 8:09:48

Jo, potkávám je často na P vodě a párkrát mi přijela za wobem, pod nohama salto a ...pak se utopila:-).
Jestli se ptáš co to má znamenat, odpověděla by Ti matka příroda něco ve smyslu, že pokud ji chceme fušovat do řemesla, ať se pořádné díváme jak to dělá sama a ať se díváme dobře, ne jen z okna paneláku. Lidské ego už zničilo tolik a přestože se zaštiťujeme pokrokem - je to často jen pohodlnost a lenost.

Stilet - Profil | Po 3.11.2014 7:59:14

Ravachol >> Tvá povídání jsou tak neuvěřitelně infantilní, že to zavání až úmyslem. Nejseš ty jeden z těch slavných vlčích hlídek, co se nechali točit televizí NOVA jak v zimě bránili myslivcům zastřelit vlka tím, že běhali po lesích a plašili všechnu zvěř od plných krmítek, bo tam by se myslivcům na vlky nejlépe číhalo? A zvěř umírala hlady a vysílením. A protože vlci už netáhnou, je třeba se zviditelnit něčím jiným tak Vydrýsek - všichni ho milují bo Chaloupka udělal večerníček. A po myslivcích jsou na řadě rybáři...potřebuješ nepřítele k životu?
Jsi hloupý člověk bez jakéhokoliv rozhledu a znalostí, který svou hloupostí škodí a je jedno jestli úmyslně, nebo jen z neznalosti základních přírodních zákonů. Petrův zdar.

alx - Profil | Po 3.11.2014 7:18:34

Ravachol >> jsi můj člověk, nemám rád kočky ze stejného důvodu ;-)

rybobuch - Profil | Ne 2.11.2014 22:37:59

Moje zkušenost s vydrama - horní Dyje. Během cca 3 let od prvního výskytu lze na původně dobře zarybněném revíru občas chytit rybu nad 15 cm. Revírem protahuje a jakmile ryba naroste, tak odloví.
A ty žáby zmizely také. Vydra se lidí naprosto nebojí ( asi přisla na to, že je chráněná) a lze ji vidět i přes den na obecním rybníku uprostřed dědiny. Vypleňuje i produkční rybníky, neboť ji lovit očividně baví. Hromada kaprů s ožraným rypákem. Výsledkem působení vyder je u místních beznaděj a rezignace na rybochovné činnosti. Zelení pitomci se z toho radují.....

potočák 62 - Profil | Ne 2.11.2014 22:03:38

nofish >> Máš pravdu.Petrův Zdar