brno a dravci

zabíváte se také v brně lovem dravcu
zajímaly by mě vaše výsledky a co na ně líčíte
já jsem teda ze stavem dravců v brně dost zesmutněn
Autor diskuse: kkki - Profil , 19.10.2014 dravci - revíry, cestování

Twen - Profil | Út 11.8.2015 23:31:49

hraji >> Bingo, štiky se vytřou cca v březnu, vodu odpustí z obavy před jarními záplavami a jikry zůstanou na suchu.Letos jsem byl třikrát na dravce a jen candáta přes 50 a 2 boleny nad 60 . Takže co - sadit jen choulostivé candáty anebo ještě lépe těžko sehnatelné sumce? Přehrada by mohla být dobrý sumčí revír, stačí tam nasypat ty sumce v tom počtu místo štik , které se stejně nevytřou.Pár fousatej mohlo přežít to rabování elektrikou,když čistili tehdá přehradu od cejnů a šlo zřejmě do soukromáků.

hraji - Profil | Pá 7.8.2015 10:04:51

Fishky >> přehrada není náš revír, pokud nejsi spokojen s tím, jak pracují jiné organizace, musíš to prezentovat tak, že ty, jako člen MO Brno 3 si myslíš, že ti v Brno 1 a Brno 2 to dělají úplně blbě. A pokud možno to prezentovat tak, aby se to ti z Brno 1a Brno 2 dověděli.
Co se týče štik na přehradě, nechat vychytat vysazené štiky bylo rozhodnutí, které jsem nemohl ovlivnit. Jestli bylo správné nebo ne, to je otázka pro hospodáře příslušné MO.
Jsem přesvědčen, že candáti se na přehradě třou, i když jim hnízda nikdo nechystá (nevím o tom, že by chystal, ale vyloučit to nemohu, nemám informace), se štikami je problém, štiky se třou na traviny u břehu v době, kdy má přehrada mimo jiné i funkci ochrany před velkou vodou, a tak je docela možné, že se štiky vytřou a jikry zůstanou na suchu, není to dobře, ale musíme vycházet z toho, že přehrada není jen revír. Když se štiky třou i na Svitavě (bez naší laskavé asistence), když se tam vytírají i jiné druhy ryb (taky bez naší laskavé asistence), je třeba nechat tu přírodu dělat její práci. Je pitomost chtít všude mnoho velkých dravců, najednou, to je proti přírodě.

Fishky - Profil | Pá 7.8.2015 9:51:48

hraji >> Všechno.

Jirko, přiznejme si, že tuším před dvěmi lety - vysadit mírové štiky na Prygl a nechat je obratem vychytat byl hodně štědrý krok. Dravce bychom si měli chránit, omezit přisvojení na 1 ks/ den, případně 5 ks do roka. Pravidelně je vysazovat případně umožnit jejich tření... je toho moc. Dělají se na Prýglu hnízna pro candáty na vytření? Prygl není typická kaprová voda - jde spíš o vodu podobnou Vranovu, kde bychom mohli mít krásné dravce, velké sumce, štiky i candáty. A dařilo by se jim tam, jen jim vytvořit podmínky. Pokud se vysadí a obratem skončí v igelitkách...

GRUPA - Profil | Pá 7.8.2015 9:49:53

Fishky >> já nevím jak ti to mám říct, ono je jedno kdo tu násadu dělá, ale jsou sezóny kdy se to prostě nedaří. Nedaří nikomu a je úplně jedno zda jsou to Ponětovice, Pohořelice nebo Litvínov.
Zařízení pro chov ryb je hezké, ale na revíry které mají skoro 250 ha, to by jsme zabrali celé Brno. :-D
Na velikosti záleží.
:-)

hraji - Profil | Pá 7.8.2015 9:41:58

Fishky >> co z toho, co je uvedeno ve Stanovách, se dle tvého názoru neděje?

Fishky - Profil | Pá 7.8.2015 9:39:57

GRUPA >> i na toto ve stanovech je pamatováno a další povinností svazu zní b) zřizuje anebo získává do svého vlastnictví či nájmu rybníky k chovu násad a generačních ryb, zřizuje a provozuje zařízení pro umělý chov ryb a jiná rybochovná zařízení

- takže svaz by měl mít rybníky s generačními rybami a ty pravidelně vytírat - toliko z citací ze Stanov.

(Třeba v Břeclavi či Ponětovicích vím že mají generačky a vytírají je, zda jiné MO toto maj ošéfované nevím - případně zda to řeší MO, jenž obhospodařuje Prygl)

GRUPA - Profil | Pá 7.8.2015 9:31:52

Fishky >> no to se pleteš a to dost. Pokud nemáš kde ty štiky koupit, tak je prostě nasadit nemůžeš a pokusíš se to navýšit další roky. Ono "vyrábět" ryby, není jako péct rohlíky. Někdy se to prostě nedaří a nedá se nic dělat.
Všichni prskají že je málo dravců, ale po každé otravě se ukáže v revírech počet dravců dostačující. Ono je rozdíl co ve vodě skutečně je a co se chytá.
Revír není akvárko, koupím, dám a mám to tam. To je běh na X let.

Fishky - Profil | Pá 7.8.2015 9:14:38

GRUPA >> Ahoj, myslím, že zas tak jednoduše se svaz na absenci násady vymluvit nemůže, protože zarybňovací povinnost a chov ryb je jeden z jeho nejzásadnějších úkolů. viz Stanovy MRS, o.s. § 4 Úkoly Svazu a jejich plnění bod e) Svaz vyrábí rybí násady pro zarybňování rybářských revírů, v nichž mu byl povolen výkon rybářského práva. Takže vytře štiky, candáty, sumce a nasadí do revíru.

GRUPA - Profil | Čt 6.8.2015 17:24:00

Co se týče ostatních revíru a dravců, tak se da chytit všude, jen to není tak jednoduché jak ti násaďáci či granulovaní pseudopstruzi.

GRUPA - Profil | Čt 6.8.2015 17:21:01

Vaseck >> na přehradě jsou štiky, candáti i sumci. Vsazují se v počtu jak to okolnosti dovolí. Nejde jen o to co hospodář chce vysadit, ale jde taky o to, jestli jsou vůbec takové ryby k mání. Třeba loni se candát a štika skoro nikomu nedařil, takže jeho nabídka nedokázala uspokojit poptávku drtivé většiny revírů nejen v MRS.
Já osobně musím říct, že candáta či štiku chytím skoro vždy, ale ta velikost, to je bída. To ovšem neznamená že tam větší není.
Sumců je tam taky dost, toho už jsme tam taky chytil, takže to chce zkusit být úspěšnější lovec.
Co se týče těch tisíců kusů u štiky, tak tam je potřeba si uvědomit, že se jedná o několika centimetrové štičky, které dožijí pohlavní dospělosti jen z cca 7% +/-
Takže tak..

Martian - Profil | Čt 6.8.2015 17:19:06

Fishky >> všechny vysazeny ryby by mely byt hajeny minimálně dva týdny, aby je ty igelitovy mrdky hned nevybraly... Ale toe furt dokola 😅

Fishky - Profil | Čt 6.8.2015 17:13:53

Vaseck >> Brněnské MO na vysazování jiných ryb jak kápr a duhááák celkem prdijó, ale papír snese hodně a tak se napíše že jako maj splněno :) a kápřiky a duháky vybouchaj igelitkáři co čekaj hned pod kádí když se sype - odkud maj asi info, že se bude sypat? :) Jestli si chceš zachytat, musíš dál od Brna, a často ani ne tak daleko, jen prostě změnit revír které obhospodařují neschopné MO, nic víc v tom není.

lipan - Profil | Čt 6.8.2015 17:08:46

Vaseck >> Jsou tam Franta, Pepa a Mařka. Jožku a Báru loni sežrali.

Soulfish - Profil | Čt 6.8.2015 16:44:59

Vaseck >> jsou

Vaseck - Profil | Čt 6.8.2015 14:41:42

no já chodím na Svratku 5 a taky se mě to nezdá. hlavně jsem četl, že vysadili kolik tisíc štik a nikde nic. Je to divný. A candát to samý. Pořád vysazujou jen kapry na nic...

Ještě otázka? Jsou na přehradě sumci?

kkki - Profil | St 31.12.2014 13:55:04

Sice už někdy chycená v říjnu ale to je jedno

Abe - Profil | Ne 19.10.2014 21:02:44

1. Rychtyk, zab(ý)vám se v Brně lovem dravců
2. Výsledky jsou vcelku ucházející a líčím na ně pouze umělé pasti
3. Já jsem se stavem dravců v Brně celkem spokojen, akorát nestačí dorůst, tak je pouštím
4. Petrův zdar

petrston - Profil | Ne 19.10.2014 20:54:44

Chodím pravidelně Svratka 4,5 a Svitava 1. Svratka 4 mam u baraku, takže tam jsem asi nejvíc. Dravci tam jsou ale nic moc. Letos se povedla jedna štika a bolen. Okounu je tam dost, ty lapnu pokaždý. Ale spíš menší do 20cm. S5 už moc nechodím, byl jsem na začátku sezóny. Lapl asi tři štiky, ale teď co jsem byl 4x tak nic krom okouna. Ani nebylo vidět, že by něco lovilo, tak buďjsou jinde nebo jsou vychytaný a nebo jsem došel ve špatnou dobu. Chodím teda furt na stejný místa. Svitava 1 je fajn tam je to dobrý na tlouště. Ale je hodně vláčkařů, takže docela tlak.