Rybářův zápisník a neb jak to všechno začalo

Pamatuje te si ještě na vaše úplně první rybářské začátky.?
Na vaše první rybářské vybavení.?
Máte fotky z dětství z rybaření?
Autor diskuse: Akéla - Profil , 20.9.2014 všeobecné - příhody, kuriozity

mato.barta - Profil | Po 22.6.2015 20:06:57

Ja som sa k rybárčeniu dostal na dovolenke v Chorvátsku, kde nejakí iní slováci chytali ryby. Keď som sa vrátil domov, ako prvú udicu som dostal set z Dráčika :D Navijak sa rozbil do 3 mesiacov ale udičku mám doteraz :) Dá sa použiť keď idem ku vode cez nejakú húštinu pretože zložená má 45-50 cm.

Matěj H. - Profil | Pá 15.5.2015 16:38:44

Já jsem s rybařením začínal přibližně v roce 2009. Přivedl mě k tomu můj děda.
Chytal jsem jen malé rybky (Cejnek,plotice atd.), protože mě větší ryby nebavily (trvalo to moc dlouho chytit větší rybu aspoň kolik mi na tu dobu bylo let). Začínal jsem s dědou na soukromáku pak mě rybaření chytlo. Tak a v tomhle roce už mám povolenku.
Mé první rybářské vybavení je: prut: Cormoran EUROCOR JET Minispin (1,80m,10-30g),
naviják: Konger Nordic 120 (už je drobek v horším stavu, ale pořád funguje).
Mám jednu fotku, ale není v počítači je vytisknutá (Kapr 69cm můj největší kapr chycen v roce 2010)
To jsem byl ještě hodně malej. :-)

rover - Profil | Pá 26.9.2014 9:40:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dříve i malé dítě vědělo, jak správně zacházet s rybou ...

Knapík - Profil | Pá 26.9.2014 9:09:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U mě to začínalo v létě 1981, což je dřív, než jsem si myslel. Ještě mi nebyly ani 3roky a zatím to kroutím bez pauzy.

tilak - Profil | Pá 26.9.2014 8:48:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mňa k rybolovu priviedol moj otec okolo roku 1975.Chodieval som s ním na lov na priehradu a asistoval pri výlove a sieťkovaní rýb:) Neskor som sám začal chodiť s partiou kamarátou loviť na velký splav na menšej riečke blízko mojho domu.Bolo tam velmi pekne a velký výber druhov rýb na lovenie:kapor,jalec,ostriež,mrena,pstruh,belička,po​dustva,šťuka,hrúz.Lovil som na prút z duralu,naviják obyčajné koliesko a vlasec 0,35mm,plaváčik z korku z flašky,alebo bčka husy,olovká vyrobené z oloveného plechu.Celé prázdniny tam bolo čo loviť,rýb bolo velmi vela :) Nástrahy lúčny koník,kukurica,chlebová gulička,červíky spod kameňov na to brali jedna radosť:) Dnes tam chodím už len z nostalgie zaspomínať na krásne časy,uloviť tam nieje moc čo lebo doba sa velmi zmenila:(

Laďa K - Profil | St 24.9.2014 10:27:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Shafi >> Já rybáře v rodině neměl.Tak jsem "chytal rozumy" od těch starších.Tehdy samozřejmě nebyl internet, tak to jinak nešlo. Ale to základní jsme si odnesli z kroužku. já děckám rád poradím, ale nechápu, jak může dostat papíry dítě, co neumí navázat háček. Dnes maj děcka to nejmodernější vybavení /na tom rodiče nešetří/, ale ty základy většinou chybí. Jistě, že žádný učený z nebe nespadl a není nad vlastní zkušenosti.My měli těsto, žížaly, kolínka apod. Holt doba jde vpřed a komerce vítězí.Dnes se nechytá na rohlík, ale rohlíkové boilie, žížaly se kupují, ale nechci zasírat otázku.

Shafi - Profil | St 24.9.2014 10:01:16

Laďa K >> Za nás už mohl být dozorem i rodič a několikrát jsem je k vodě i dostal, ale ani jeden nerybařil a tak to nebylo ono. Ale jinak máš pravdu s tím dozorem.

Laďa K - Profil | St 24.9.2014 7:13:58

Shafi >> Na druhou stranu je fakt, že ten dozor těch nejmenších by měl být, ale stačil by někdo z rodiny.To tehdy nešlo.
V dospělosti jsem několik let vedl ryb. kroužek, tak i pár rybaříků po mě zůstane.

Shafi - Profil | Út 23.9.2014 12:12:07

Laďa K >> Ten dozor bylo někdy hrozné sehnat. O prázdninách jsem v dopoledních vedrech oběhl celé Antošovice, než jsem našel jednoho jediného rybáře, který svolil a nechal mě chytat kousek od sebe. Měl jsem za to možnost mu podebrat 86 cm velkého candáta, který zabral na lisovaný rohlík.Měl jsem radost, jako bych ho ulovil sám, když se mi ho podařilo podebrat. Těšil jsem se, že až mi bude 15 let, nebudu muset nikoho hledat a žádat o dozor a taky budu moci chytat na dva pruty a dokonce na živou rybku.

Meter-Vetra - Profil | Út 23.9.2014 10:26:52

Laďa K >> škoda že na to jezero nechodil dáky ten dedko keby si pokracoval v rybárstve mohol by si doplnit informacie ktore tak potrebujem z práve tohoto obdobia. :-(((

Laďa K - Profil | Út 23.9.2014 10:06:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mé rybářské začátky v roce 1963 se pojí ke Smolenské přehradě a rybářskému kroužku v Jevíčku. p. Elisek nám dával do těla a ryb. řád jsme museli umět jako "Otčenáš". I praktická výuka nebyla pozadu a navázat háček a sestrojit udici na těžko i na plavanou byla povinná norma, stejně jako rozeznávání druhů ryb a jejich míry.Tenkrát jsme dostávali povolenku jen na dobu prázdnin a to jen mimopstruhovou.Pamatuji se, že jsme museli mít dozor a někdy to byl problém. Představte si nadrženýho kluka, jak se štve na kole k přehradě a tam nikdo, nebo se i stávalo, že starší rybáři nám dozor dělat odmítli. To byl právě jeden z důvodů, proč jsem s rybařinou v dětství zkončil. Mým prvním vercajkem byl duralák tokoz z druhé ruky a navijáček Reex a hnědý vezírek s kovovými kruhy - ještě mám vše schovaný.Duralák občas vezmu provětrat, abych vnukovi ukázal, jak se tehdy chytalo. Chytal jsem asi dva roky a pak převládly jiné zájmy. No a v 35 letech jsem se k rybařině vrátil a doufám, že to ještě pár let vydrží.

Shafi - Profil | Út 23.9.2014 9:35:27

Souhlas s Dědou Lebedou, je to dobře učené, ale jen špatně pochopené. Od roku 1 do roku 100 probíhalo první století a od roku 101 do 200 druhé století a tak dál, kdy v roce 2001 začalo 21. století. Dvacátá léta začínají číslicí 20 a končí 29 a třeba devadesátá začínají 90 a končí 99. Nyní opravdu ještě nejsou dvacátá léta 21. století. Ale nic ve zlém, jsou i horší zmatky:)

Děda Lebeda - Profil | Út 23.9.2014 9:06:34

Anýzový dědek >> něco již pamatuji a u označování staletí nelze tuto formu použít, řídí se to jinými zásadami. Opravdu se pletete.
Léta 1900-1909 jsou vlastně léta nultá, i když to zní podivně, roky 1910-1919 pak léta desátá a 1920-1929 léta dvacátá.
Dle Vašeho přístupu by pak roky 1990-1999 byly roky stými. S těmi staletími jste si v tom udělal spíše zmatek.

Shafi - Profil | Út 23.9.2014 9:04:48

Asi před 30 lety, mě starší kamarádi vzali na zatopené louky pod ulici Rudnou v Ostravě, kde voda zaplavila zahrádky .Vzniklo tak několik jezírek a vodních ploch, které sice moc nevoněly a byly plné žabince, ale nebylo tam třeba povolenky. Začal jsem samozřejmě se žlutým kolečkem a silonem 0,25 a hákem jak na žraloka a doufal ve svou první rybu.Marně, ale nevzdal jsem se a za pár dnů mi rodiče dali penízky na můj první prut Lipno za 176 Kčs a pstruhový naviják za 20 Kčs. Těžké bylo naučit se s tímto vybavením nahodit víc jak 10 metrů a ryby taky nejevily zájem. Pak ale přišla řada na smekací naviják Reex za 65 Kčs a to už byl jiný level:). Podařil se mi zdolat první karásek a postupem času přišlo na 4,5 metrů dlouhý teleskop Sona, zdokonalení lovu pomocí husího brka za 0,80 hal a hlavně vstupu do rybářského kroužku a první povolenky.

Norek 1953 - Profil | Po 22.9.2014 17:38:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja začinal někdy padesatem devatem v Křešicích u Lit.Udička brčko a par bročku aprvni oukleje na mouchu radost to byla velika.Někdy po dvouch letech na prázdninách v Jaroměřicích nadRokytnou jsem získal první povolenku jako po dobu prazdnin od p.Brtnickeho a stala tři koruny a platila jen na Rokytku byl to širši potok ale co tam bylo krasnych tlouštu a uhořu i štika.Tento potok totiž napajel Zelinářskou nadrž a občas něco splavalo pro nas učedniky Petrova cechu.No a pak se to rozjelo hroznym tempem Nežarka,Lužnice,Odra,Opavice,Jizera a ruzne potoky,rybniky a pisaky.To je tak ve zkratce vše.Čago at vam to jezdi.

Tomisss - Profil | Po 22.9.2014 17:17:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

u mě mé rybářské začátky nastartoval děda a dodnes jsem mu za to vděčný, jako malý kluk jsem s ním jezdíval na ryby a chytával na plavačku malé rybky, tenkrát jsem vždy večer před rybami nemohl usnout a pak se každou chvíli budil, abych náhodou nezaspal (zůstalo mi to dodnes :) )
To byly začátky, těstíčko nebo červík na háčku, malý půlgramový splávek s oranžovou anténkou a teleskopický prut :)
A největší zážitek byl, když jsem po několikáté vycházce ulovil cejna (v té době jsem ještě ryby neznal) a to hned bylo...splávek rychle zajel pod vodu, já jsem zasekl a inu, cejn není plotice, aby šel rovnou z vody, začal jsem zmatkovat a volat na dědu: ,,Dědo, dědó, zaseknul jsem kapra, rychle podběrák, podběrák, dědo, mě ten kapr stáhne do vody, rychle! "
Když si na to dnes vzpomenu, tak se tomu rád zasměju :)

unudle - Profil | Po 22.9.2014 17:07:42

Jarda Š. >> Noris Shakespeare je bratr Chucka Norrise?

Akéla - Profil | Po 22.9.2014 17:00:09

Je videt ze nekomu vzpominky na dobu jak se dostal k rybolovu hodne rikai i po dlouhych letech.
Ale jsou mezi nama bohuzel i exoti kteri uz jsou tak vyrybareny ze si klidne nahlas radeji nevzpomenou ba radeji reknou ze si to nepamatuji jak strasne uz jsou stari a rybarinou unaveni.
Jasne ze ten kdo nechce tak zapomene velmi rad na cokoli.
Ale reknete mi co je to za lidi.Vzdyt to nema prece s nicim spatnym co se zde probira nic spolecneho.
Ja bych musel mit v neoblibenych diskusich kazdou druhou.
Mistr Vydrak dokonce taktne upozornil admini na to ze je to duplic.diskuse.Treba se chtel ale zalibit a nebo zavdecit

Lada.Sl - Profil | Po 22.9.2014 16:21:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U mě to všechno odstartoval děda. Jako kluk jsem s ním jezdíval na ryby po každé, když jsem se dostal k nim. Však ale jako dítko neposedné jsem pořád pobíhal po lese a milý dědula neměl z chytání moc velký požitek. Až přišel s takovou tou dětskou sadou, vzpomínám jako dnes na černý teleskop s bílou špičkou a duhovým vlascem, který ani nevím jaký byl vlastně průměr, jediné na co si pořádně vzpomínám je ten pocit když jsem viděl jak splávek mizí pod vodou a do těsta z chleba se mi zakousla plotička. Pro mne to byla ale velryba. A stejný pocit zažívám do dnes. Kdykoliv když cítím v prutu drobné trhnutí, všechno se ve mě rozehraje stejným pocitem jako tenkrát když jsem chytával svoje velryby na malém rybníčku u dědy za domem...

geriatrix - Profil | Po 22.9.2014 16:02:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moje první vybavení bylo krásné žluté kolečko se silonem průměr 40, velký hák a splávek, kupovali mě to naši, když jsme jeli na dovolenou na Lipno, chytil jsem H***O, ale radost byla veliká, tahal jsem to za loďkou jako kačera. Zajímavé že tohle si pamatuji dobře, na vybavení, po té, co jsem si pořídil poprvé povolenku už si tak přesně nepamatuji.

Akéla - Profil | Po 22.9.2014 15:59:30

rover >> Ahoj.To nema chybu.Na svuj zacatek velmi slusny ulovek.

Jarda Š. - Profil | Po 22.9.2014 15:19:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Akéla - >> Na první vycházku, když jsem dostal první povolenku, si pamatuji, chytal jsem modrý prut Tokoz plný laminát 180 cm, naviják Noris Shakespeare Dynamic 2170, vlasec Silon 0,20 mm, na plavanou se splávkem z husího brku tlouště a jednoho malého se mi podařilo chytit.

rover - Profil | Po 22.9.2014 15:12:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jóó, každý nějak začínal ...

Jarda Š. - Profil | Po 22.9.2014 15:02:52

Anýzový dědek >> Na jakou jsi chodil školu, že tě to učili jinak, než na ostatních školách?

Anýzový dědek - Profil | Po 22.9.2014 14:57:41

Děda Lebeda >> Nezlob se ale potom tedy v současné době žijeme ve 20 století podle této definice a ne v 21. století.
Takže ta definice na Wiki je mylná.
Nás učili, že rokem 1960- 1969 jsou léta 70. a šedesátá od roku1950-1959.

Děda Lebeda - Profil | Po 22.9.2014 7:20:57

Anýzový dědek >> omyl vážený pane kolego
http://cs.wikipedia.org/wiki/1960%E2%80%931969

Bušák - Profil | Ne 21.9.2014 17:36:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Akéla - >> byly to krásný časy který nejdou jen tak zapomenout,a nikdy se už bohužel nevrátí

Denny - Profil | Ne 21.9.2014 16:10:57

Meter-Vetra >> Ja tohle napsal jen tak pro zajimavost :-) V sedesatych letech jsem zacinal chytat a byl jsem ze vseho vykulenej :-)

Meter-Vetra - Profil | Ne 21.9.2014 16:02:35

Denny >> Pochádzam z dedinky popri ktorej tečie rieka hron a do siete tam podnikavci z lodky rabovali ryby ešte aj v 80 rokoch a do čerena si osobne myslím aj do dnes.Ale to nie je podstatne čas kedy sa to dialo mam na mysli.

Denny - Profil | Ne 21.9.2014 15:41:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Meter-Vetra >>Tohle sice neni z sedesatych let,ale o nejakych 20 let driv. Muj tata se narodil u Dunaje.Nikdy nerybaril a tenhle konicek mu nic nerikal.Jako dnes si pamatuju,kdyz za mnou jednou prijel na ryby,jen se kouknout,jak se pokousim ulovit sumce.Pak prohlasil,ze by to pro neho byla ztrata casu,protoze kdyz na Dunaji lovili sumce,jeho tata vzal snuru,kde bylo spousta haku,na to napichali co se dalo a natahli to do reky.Rano se vzal kun a vytahlo se udajne par sumcu :-)

Meter-Vetra - Profil | Ne 21.9.2014 13:55:46

Anýzový dědek >> Ja som pocul vela z rozprávania ludí čo tu nie su už snami . Len škoda že stej doby len samé povedčky o love do siete .Neustále mi spomínali akysi výmenny obchod ryba za slaninu alebo za klobasu. Ale o love na udicu netočil ani jeden znich (myslím z toho obdobia) O takom niečom mi rozprával len jeden človek ktorý pred čosi viac ako rokom opustil tento svet. Ale nebudem to rozoberat lebo sa opat stanem terčom posmechu.

Akéla - Profil | Ne 21.9.2014 13:52:21

Anýzový dědek >> Moje rec.Nahodou je tohle vecne tema.Ja mam rad kdyz starsi ale mladi vypravy jak se k rybarine dostali.
Kazdy ma svuj pribeh.
Tohle je vazne lepsi nezli nekomu nutit svoji nastrahu.
Nebo mu tlouct do hlavy ze on ma nejlepsi prut spacak stan a nejlepsi rybolovnou techniku.
A zavrsi to mega ulovky.
A uplne tady zboznuji jak pisi o tom kolikrat za sezonu kdo vytahl ze soukromeho reviru toho nejvetsiho kapra a jako hrdina ho osetril a po te pustil.Ale zase jsme u toho.
Proste do te diskuse nevstoupim ani slovem.

Anýzový dědek - Profil | Ne 21.9.2014 13:44:41

Akéla >> Pokud se do toho nezačne plést politika, tak postřehy budou zajímavé.

VimbaVimba - Profil | Ne 21.9.2014 13:44:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To moje začátky byly zhruba takové, že za mnou přišel straší bratr, že potřebují holku do týmu na zlatou udici. Tak jsem se naučila úplně všechno, jenom chytat ne. To mi vždycky bráška navázal a já nahodila. Skoro mám pocit, že jsem snad ani nic nechytila a jediné, na co si pamatuji, byla štika,která mi skočila na rotující těsto při stáčení. To si pamatuji, protože to moc nebralo, bylo to na závodech a já měla ruku v sádře a po tý štice jsem strčila ruku i s tou sádrou do vody....
Jinak chytat sama za sebe jsem začala až letos.
Jo a výbava v dětství: Prut Lipno a naviják Rex. Později jsem dostala lepší prut, ale značku si vážně nepamatuji.

Anýzový dědek - Profil | Ne 21.9.2014 13:43:00

Meter-Vetra >> Roky 1960- 1969- jsou léta sedmdesátá :-D
Co bylo před r. 1960 si nepamatuju - nebyl jsem na světě- byl jsem na rybách.
Bohužel o SRZ nevím vůbec nic.

Unkas - Profil | Ne 21.9.2014 13:42:46

Do paměti mích rybářských začátků se nesmazatelně vryl, dnes už dávno nebožtík, pan porybný Vácha, který nás tři kluky neustále honil podél řeky. Snažil se nás chudák donutit, aby jsme si pořídili za 20 Kčs prázdninový pionýrský rybářský lístek, tak se to nějak jmenovalo. Nicméně, pan porybný se dožil vysokého věku ve skvělé kondici za což si neskromě myslím, že může děkovat právě honičkám s námi. Dej vám pánbůh nebe pane porybný.

Akéla - Profil | Ne 21.9.2014 13:38:16

: vydrák >> Ahoj .Byl jsi na vojne?

Meter-Vetra - Profil | Ne 21.9.2014 13:30:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moja prvá skusenost bola taká že pri love beličiek a karasov ako soplave dieta som naraz natrafil na akýsi čudný jav. Nakolko som nemal udicu a drhol rybky len na kus silonu z hačikom a plavák zápalka. Stalo sa mi jedneho dna že sa mi drevená bakulka zlomila na polovicu asi je jasne preco .Natrafil som totiš na rybu zvanu kapor a bola to láska na cely život :)