Hrách na kapra

Máte niekdo skusenosti s hrachom? Raz som bol pri jednom rybárovi a dával pod háčik 2 guličky hrachu(suchy prevrtany) a 2 medové puffiny a celkom to aj išlo.Potreboval by som nejake tipy,rady diki moc :)
Autor diskuse: zaYo - Profil , 29.6.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

cechura09 - Profil | St 27.2.2019 19:40:18

Dědek >> Na Yvetu taky cosi lezlo. Cestou pro pomeranče jsem jí vzal i do čaje........ I když toho do čaje moc nedala, cítí se prý mnohem líp, uvidíme ráno.....:)

RK - Profil | St 27.2.2019 19:19:52

Dědek >> to není planá debata, já tě pečlivě poslouchám.
Já mám stejnou zkušenost s bílými a barevnými červy. Vsadil bych levou kouli, že mnohokrát mi nejlíp fungovala kombinace červeného a bílého.
A pak barevný nebyli. Ale kámoš je ještě měl od minula. Rozsekal jsem ho namraky. A bylo to možná tím, že byl lakomej a cervenejch se nechtěl vzdát, nedal mi ani jednoho😁
Co tím chci říct, nikdy se nesázej ani o pravou....

Dědek - Profil | St 27.2.2019 19:08:33

RK >> To samé tmavá peleta a žlutá plovoucí gumová kuku... Darmo mluvit a ani se mi nechce. Něco na mě leze, nemám chuť planě debatovat.

Dědek - Profil | St 27.2.2019 19:07:26

RK >> Žížala se nebarví na bílo, nebo žluto, protože to nejde :-)))

Já method téměř nechytám, je to pro mě zcela okrajová záležitost. U koulí ti řeknu jediné. Tmavá dvacka, se světlou - bilou desítkou, či osmičkou na panáčka, je rychlejší záběr.... A to píšu o plovkách bez chuti a zápachu, normálně neutrál. Proč asi?

RK - Profil | St 27.2.2019 18:59:00

Knedla12 >> víš proč se furt mluví o methodu?
Protože je to jako s Madonnou.
Umí hovno zpívat, ale vydělává pořádný prachy.😁 Coppy-RK

RK - Profil | St 27.2.2019 18:55:01

Knedla12 >> a nebo tím, že s ním někdo krmil, třeba i jinde. A nebo to bylo místem. Kolikrát se stane, že bere jenom levej prut.A za další, neměl jsi nějakej rum i v sobě?😁
Teď vážně. Stát se může všechno. 😁

Knedla12 - Profil | St 27.2.2019 18:47:41

RK >> Už jsem se vylekal že by nějaká diskuse byla bez methodu.

K tématu: hrách je bílkovinné krmivo a to jak je známo, zasytí. Oproti tomu kukuřice je prakticky jenom složitější cukr a ten je daleko rychleji rybami stráven. Určitě nebude od věci s ním vnadit, hlavně při dlouhodobém užívání, na rychlou chytačku bych ho asi vynechal.

Asi 7 let zpátky jsem byl se strýcem a bratrancem na jedné přehradě, nikomu to moc nebralo a já měl v tašce hrášek naložený v rumu. Tolik ryb co jsme tam pak nachytali, no masakr. Otázkou je, jestli to bylo hráškem nebo rumem :)

RK - Profil | St 27.2.2019 18:34:10

Dědek >> to možná i je. Teď ale záleží, kdy a kde a tim pádem, jestli 😁
Každopádně nevěřím na kontrast v methodu-nastraha& krmení. Většinou se chytá ve vodě kalné, potom většinou v určité hloubce, potom ne vždy je nebe bez mráčku a slunce v nadhlavníku. A do toho, jak vnímají kaprovité ryby barvy a jak se mění barvy vlivem pronikání světla do různých hloubek? A čím se kupříkladu řídí kapr v hloubce 4m, v kalné vodě při hledání potravy?Proč nebavíme žížaly na žluto, nebo kontrastní modrou?A jak je to vlastně v noci?
Těch otázek je mnoho a už nám trochu napovídají.
Každopádně to nezapadá do kalkulace výrobců futra a nástrah. Co by bez barvicek dělali. Jak by to v těch krabičkách, pytličcich ošklivě a fádně vypadalo. A jak by se to pak prodávalo? A jak by se to prodávalo bez těch pro rybáře známých vůní. Jahůdka, malina, oliheň, nemytá pička a ten vyzutej Tonda 😁
Je jasný, že dneska jsou už rybáři víc naučený na barvičky a vůně, než ryby. A stokrát opakovanej nesmysl se stává pravdou. A nikdo už pak nechce měnit něco zažitého, něco, čemu věřil X let. Notabene, když je utvrzovan v tom samém utvrzovači, kteří jsou utvrzováni jím samým. Je to jako bulvár. Víme, že je to trošku bulvární, ale ta Lada Gaga fakt asi musí bejt kráva. A hned to pustím dál, protože jsem to přece četl.
No a pak je jiná možnost, nečíst bulvár, nevěřit všem kravinam, co jsou na netu a na hajzl si vzít nějakou odbornou literaturu. Ale ta je fádní, jak nástraha bez barvičky😁

Valuček - Profil | St 27.2.2019 9:00:37

s tím vařením - těžko říct, jak to doopravdy je. Lepší to asi bude, uvaření a vykvašení ještě lepší. Já se před lety dostal do mírného konfliktu s chlapem, co viděl, jak krmím a tahám tam kapry, přitom mi stačila jen vnadící směs a do toho trošku kukuřičky z plechovky. Jemu se na vedlejším fleku nedařilo, tak mi tam začal sedat, když sem byl v práci. Tak sem ho slušně poprosil, a´t to nedělá, přestal tam chytat úplně, ale naházel mi tam nevařenej hrách - nevím kolik, ale abych to věděl, tak ho dost rozsypal i na fleku. Tak sem si říkal, to je konec, teď se nafouknou, nebude jim dobře, nebudou brat, a snad opak byl pravdou - kapři brali ještě líp. Při kuchání jsem žádnej hrách nenašel, tak buďto to nežrali, nebo sem to nepoznal, každopádně jim to nijak nevadilo. Ale uvařit je určitě rozumnější.

Petr.J - Profil | St 27.2.2019 6:32:25

hanyking >> Určitě to uvar.

hanyking - Profil | St 27.2.2019 1:16:39

Ahoj byl jsem dnes u nás v jzd krmivech a prodávají žlutej hrách za 9Kč. Tak místo bobu dám zatím hrách protože bob 12 + pošta což by kilo zvedlo kolem 20Kč. Není mi jasné jestli hrách vařit nebo stačí namočit a nechat kvasit. Když bude 2 týdny až měsíce tak jak může rybu poškodit? To už se přece nenafoukne.

Petr.J - Profil | Út 26.2.2019 21:31:17

2 hrnky hrachu, hrnek řepky, lžíce soli a kostička masoxu, pěkně uvařit, to je vyzkoušená věc. Když se předkrmí 2 dny, je 3. den zábava zaručena.

rybař20 10 - Profil | Út 26.2.2019 21:01:14

Zdravím. Uvařenou kukuřici, někdy zaleji melasou. Prubnul někdo hrách ?

Dědek - Profil | Út 26.2.2019 20:47:52

RK >> myslím, že světlá a tmavá barva je i pro rybu rozdíl. Nebavím se, jestli žlutá, nebo bílá.

RK - Profil | Út 26.2.2019 19:39:04

Fishky >> odlišnost v barvě je super.....
To se říká, ale je to pravda?
Tady se aplikují lidské zkušenosti z jiných ,,odvětví,, Růžové stydké pysky nás na první dobrou zaujmou na opálené slečně na nudaplaži v Chorvatsku víc, než na vyblité zrzce. Černá Hašlérka nás zaujme v reklamě více na bílém tričku, než na tmavém, když nám vypadne z pusy na prvním rande ve stupidní reklamě.Atd.
Ale opravdu to platí v dvoumetrové hloubce na většině našich vod na ryby? Kdy žlutá kukuřička trůní na method krmení tmavém?
Třeba barvy ryb ve svatebním šatě jsou vyrazne, protože se většinou odehrávají ve vodě mělké a ještě chladnější tedy čisté, kde ty barvy mají smysl.
Později v kalné a hlubší vodě už ryby neinvestují tolik do parády. Taky proč?
To klišé, kdy se koberec pšenice ozvlaštní kontrastní popkou je podle mého nesmysl. Možná na křišťálových pískovnách za intenzivního záření slunce.
Podvodní záběry, které jsem viděl, kdy je nakrmeno třeba kukuřici a v prostred trůní něco výrazného, nepřineslo nic. Ryby chalujou to, proč tam přijely. Je to dostupné, je tam toho hodně, to je ten princip.
A nakonec to odpovídá i zkušenostem že Školního pokusnictvi ve Vodňanech. Barvy ano, ale hlavně u dravců a ještě jenom někdy.
Bavím se o příjmu potravy...

Kruan - Profil | Po 25.2.2019 21:23:38

chytali jsme na zluty hrach (pozor koupit neloupany)..kulicky, ktere jsme dávali na háček jsem vytáhl dříve... zbytek jsem uvařil pořádně... kapři se naučili rychle...hlavne poradne uvarit at ryby netrpí...

retrívr - Profil | Po 25.2.2019 21:02:19

Protože Ti jde o dobré informace. Poradím. Když koupíš dobrej prak a potrénuješ, pak myslím, že při jarním vyhřívání to bude velmi účinné.Nakonec se třeba do jara přihlásíš.

nekut - Profil | Po 25.2.2019 19:26:04

Calex >> Jo ahá, teď jsem to teprve pochopil, takže jen pro psy a kočky, já si myslel že i pro lidi.......................Zase nezmoudřím.

jeden3 - Profil | Po 25.2.2019 17:55:33

Calex >> vis jak poznas,ze se na reviru hodne krmi hrachem???
no podle toho,ze k hladine stoupa neprimerene mnozstvi hodne velkych bublin :-))

Calex - Profil | Po 25.2.2019 17:14:23

nekut >> Však jsem psal, že je to vhodný pro malá, střední i velká plemena psů a taky pro kočky.😂😂

nekut - Profil | Po 25.2.2019 16:52:04

Pvl >> Jo, anebo taky ten mazavka vidí, že je to někdo, na koho v jeho oboru nemá, což ale neznamená že jinde je taky genius, jen mu to v té chvíli nedojde, a tak jde o dvě třídy dolů.

Pvl - Profil | Po 25.2.2019 16:23:29

nekut >> Víš proč byly příspěvky smazány ? Aby ten dotyčný (chválený) neusnul na vavřínech Jsou lidi které pochválíš ,a v zápětí už to na chválu není Hned všechno pokazí :o§)

nekut - Profil | Po 25.2.2019 16:17:59

Calex >> Jo a dobrý, já měl do dnes pocit, že jsem zavrženíhodný masař, ale díky Tobě vím, že se vlastně jen starám o své zdraví. Což je v kontextu MRKU zase ale špatně, neboť jako správný důchodce 70+ bych měl buď natáhnout ráfy, nebo alespoň odejít z mrku, nemusel by mi veliký MM mazat příspěvky, když chválím někoho za to, že je šikovnej na ruce, hlavu i pravopis.

nekut - Profil | Po 25.2.2019 16:09:52

A abych nebyl od tematu, samozřejmé je, že se jedná o kapře chycené na hrách, že..........................

nekut - Profil | Po 25.2.2019 16:08:38

Calex >> Úžasné, tak mi řekni, proč i přes vydatné celoroční požírání kaprů jsem čím dál blbější. Jo, nebo radši neříkej, já to vím, už mi ani kapř nepomáhá. A ano, naše kočka, když ucítí jakoukoli rybinu, tak začne chodit po zadních. Čuba tedy ne, ta je jen strašlivě sežraná, takže kočka, když něco od ryb dostane, tak s tím maže pod auto, aby na ni čubajzna nemohla.

Calex - Profil | Po 25.2.2019 15:46:34

nekut >> Kapr je super....Maso z kapra obsahuje vysoký podíl omega 3-mastných kyselin, vitamínu D, jódu, vitamíny skupiny B
- rybí maso je důležité pro správné fungování centrálního nervového systému, dále B3 pro správnou srdeční, nervovou i svalovou činnost
- konzumace ryb pomáhá zlepšení zdravotního stavu
- vhodné pro malá, střední i velká plemena psů i pro kočky.😂😂😂

nekut - Profil | Po 25.2.2019 15:36:50

Dědek >> Nóóó, a to se dostáváme k velmi fikanému záměru původního lofce, jak nenápadně pěstovat hrách kolem rybníka. Tý jo, ty lidi jsou opravdu chytrý...................

Dědek - Profil | Po 25.2.2019 11:53:24

nekut >> no jo, ale v tomto případě je pro sadbu hrachu, použit kapr jako hnojivo :-)))

nekut - Profil | Po 25.2.2019 10:54:29

Dědek >> Máš houbec jakou fantazii. Já už vidím, jak na mělčině vyrůstají celé záhony hrachu. Jen přijedeš blíž, už vidíš, jak se vinou z roztržených kapřích pupků, obalené květy, a již se někde objevují malé lusky. Jak radostný pohled...........................

Dědek - Profil | Po 25.2.2019 10:30:29

drvoštěp >> To teda jsou, mám sám vyzkoušené. Při tom množství, co se do vody naháže, by bylo asi všude vidět, že chcípají ryby. Nikde jsem nic takového nezaznamenal, že by někde chcíply ryby nacpané nevařenou kuku...