Nechuť kaprů v létě

Taky vám ted neberou? At to zkouším kde to jde moc nejdou.Je to u vás taky?
Autor diskuse: Hackl - Profil , 27.6.2014 kaprařina - příhody, kuriozity

Glasy - Profil | Po 14.7.2014 7:37:43

Blue >> no tak chutě bych řekl že mění mnohem častěji....;-)

FOUSATEJ HAT - Profil | Po 14.7.2014 7:32:32

Hackl - >> Taky :-)

Blue - Profil | Po 14.7.2014 7:23:18

Glasy >> dík přesně tohle jsem chtěl slyšet napíchnout tu PVA klasicky na háček, mě to příjde i lepší aby se to nezamotalo jak to dopadne na hladinu.
Ono dneska ta propaganda a všeljaké reklamy jsou hrozný člověk by si pomalu myslel že s těmy návnadami nejde nechytnout pořádného +20kg šupináče :-) Já třeba vloni jsem zkoušel POP-UP hodně a prostě celej rok nic až ke konci někde říjen-listopad mi na to šly pěkný kapříci 60-65cm. ale to byla náhoda já jsem nevěděl co tam dát tak jsem zkusil toto a náhodou na to šly. Mi příjde že chut kaprů se mění pomalu každých 14 dní jednou jdou na to pak zase na ono ale tohle mám vyzkoušené jen u rohlíkáčů (malí kapříci do 55cm.) na boilí se teprve učim tak uvidim..
Ale dík za odpověd :-)

Blue - Profil | Po 14.7.2014 7:16:05

Zdenal77 >> dík opravdu si toho vážim tolik psaní já to hned zítra skouknu a odepíšu ted jsem se vrátil z noční a sem servanej jak borůvky :-)

Glasy - Profil | Pá 11.7.2014 7:49:37

Blue >> Ahoj...dovolím si odpovědět

1) punčošku můžeš normálně napíchnout na háček(za uzlíkem), případně navlíknout pomocí jehly na návazec až k háčku.

2)svázat můžeš buď pomocí PVA šnůrky(pásky), nebo prostě uděláš uzlík....uděláš očko a protáhneš PVA naplněnou "směsí"stáhne uzlík až k směsi ať to pěkně drží tvar...pak uděláš ještě jeden(to je příprava na další plnění) a mezi uzlíkama odstřihneš....mám pocit že když projedeš kaprvidea tady na Mrku tak to v nějakém bude...

3)necháš to tam tak dlouho, dokud tomu budeš věřit...nejčastěji vyrážím na několika hodinové výpravy,takže přehodím max. jednou. s druhým prutem chytám buď na krmelec,plavačku nebo z hladiny....

4) tězke radit...na jedné vodě mi fungují halibut pelety a na druhé zas sladké....budeš muset vyzkoušet....

Zdenal77 - Profil | Pá 11.7.2014 7:45:10

Blue >> ahoj, já byl zrovna včera večer se synem u vody, je prvním rokem rybář...teda snad se nato nevyprdne ale nesl večer hrdě kapra mamině domů, a ještě něco, byli jsme u vody kde byla hlava na hlavě v uvozovkách a nikdo nic,opravdu, a měl jsi vidět ty borce a dědky když jsme po čtyřech hodinách měli ulovené čtyři pěkné kapry a ještě si jednoho osmiletý kluk nesl kolem nich domů...sranda no, na tvoje otázky Ti odpovím v SZ, zatím čau

Blue - Profil | Pá 11.7.2014 1:04:34

Zdenal77 >> Bys nevěřil ale dneska jsem na tebe myslel sice jsem si nepamatoval nick atd.. ale byl jsem v krámě něco málo doplnit a koukal jsem i po PVA materiálech,.......A jsem rozhodnut hned za 14 dní jak mi skončí turnusy a budu mít zas volné výkendy to vyzkoušet jak mi radíš :-) Nechci naletět a pohořet na nějaké maličkosti co nebudu mít proto se tě na pár věcí optám jestli ti to neva ?
1. tu PVA punčochu připevnuješ vlastně k čemu a jak ? (standartně že jí na konci zapíchneš na háček ?)

2 jak uvážu konce punčochy ? je na to taky nějaký PVA provázek ?

3. Když budu mít vše nahozené atd....jak mám dlouho čekat na záběr než to přehodim znova ? stačí 5-8 hodin nebo déle ?

4.porad co dát pod háček jaké boilí se ti nejvíc osvědčilo (já používám hodně 20mm bud Yelow Zombies (ananas) nebo jahody od Carp Servis.

Jinak já to mám podobné jako ty u nás v rodině je sice plno rybářů (celkem 3 + 2 dorůstaj :-) ale s rybama to mám jako ty,rybu vezmu jen několikrát do roka na léto na gril když odevzdávám sumáž tak nikdy jsem tam víc jak 10 ryb neměl pokaždé se mi to pohybuje kolem těch 7-8 kousků. Já to mám opravdu jako zábavu do hospody nechodim tak jezdim na ryby..A na vánoce jsem už kapra neměl několik let pokaždé máme bud rybí prsty kvůli klukům nebo nějakého lososa z globusu :-) Poslední dobou to rybaření beru spíš hodně jen kvůli odpočinku člověk tam nemusí nic dělat -jen odpočívám a kluci aspon nejsou pořád u PC nebo TV tam se vyřáděj dostatečně, Je nerad vidim u PC ale co jsou prázdniny tak nejde je jinak zabavit na delší dobu.....

Blue - Profil | Pá 11.7.2014 0:49:08

Donn79 >> Tohle mě už taky napadlo si to dělat sám ty koule,koukla jsem už i na rollbaly ale nechci naletět je mnoho druhů a většinou každý válí jen jednu velikost a to hlavní nevím z čeho mám dělat ty koule (boilí) z čeho se vlastně skládají,
Složení co se dočtu na zadní straně sáčku s boilí se nedá věřit kolikrát tam píšou takové přísady že nevim kde to vůbec seženu a nevěřim tomu že některé z uvedených položek tam vůbec jsou např. (vajíčka).......

ještě bych se tě rád optal pokud prozradíš z čeho děláš to těsto na to boilí.. (pokud je to tajné klidně do zp) :-)

Zdenal77 - Profil | Čt 10.7.2014 3:22:58

Blue >> krm klidně kukuřicí, můžeš zkusit nějaké pelety-vyjdou podstatně levněji, boili ti stačí opravdu málo, pár kuliček ke každému prutu ...třeba v pva, pokud budeš na víc dnů zkus kukuřici postupně úplně vynechat a hodit tam jen pelety a boili, pravděpodobně Ti ubyde záběrů které se snad dostaví ale budou to už ryby jiné kategorie než když tam sypeš drobný partikl, já ti do toho nechci nijak kecat ale jednou pokud budeš přemýšlet u vody kde a co , budeš těm důchodcům sám tvrdit že prostě berou, jen to chce zkoušet, být trpělivý,věřit tomu co děláš a pak budeš určitě alespoň občas úspěšný i za pár peněz, ale stejně pokud nato kápneš a bude Ti to fungovat tak tam ty peníze stejně rád vrazis, uvidíš v tom smysl, bude Tě to bavit prostě, já ryby nejím a vezmu jen pár kusů ročně rodině ale to všechno kolem rybaření miluju a je to pro mě pořád velká výzva...myslím že vždycky bude, paradoxně jsem v rodině nikdy rybáře neměl a já do toho zahučel úplně...napořád, tak zkus hledat a najít co tě tolik láká,čemu do teď sám nevěříš a jednou za spoustu prutohodin budeš sám překvapený že to funguje a i opakovaně, nebo se nato celé vybodneš a tohle jsem napsal zbytečně, je to jedno...měj se a ať se daří 😉

Donn79 - Profil | Čt 10.7.2014 1:09:29

Blue >> Také nekrmím drahýma koulema,jak píšeš stojí to dost pěněz a taky jeto blbost a tam házet jen na zakrmení.Já si boilies na zakrmení válím sám,výjde to mnohem,mnohem levněji a také vím co tam dávám.Samozřejmně že pod háček dám něco lepšího,atraktivnějšího,dražšího.Začátek pro válení bolies je trochu finančně náročnější,rollbal,pistole,atd..ale ve finále ušetříš.

Blue - Profil | Čt 10.7.2014 0:46:40

PRO- Bullteriér-Dr.Greenthumb-Zdenal77

Dík za rady určitě na tom něco je ale člověk se musí pořád učit a vlivem stále nových zlepšováků a novím věcem cizím názvům atd... je to těžší a těžší chytit pěknou rybu na fotku, akord při dnešním rybářským tlaku na tu vodu....Docela mě pobavilo jak jste mi radily at se optám místních a hlavně těch starších s těmi já mluvim pořád kdykoliv jdu se známe už tak se pozdavíme a hned se ptám jak to jde a jestli něco někdo chytil a v 90% procentech slyšim že nikdo nic těch zbylích 10% procent ukazuje na druhou stranu pískovny že tam kdo si cosi tahal ale nic konkrétního nevědí..Právě já doted chytal přesně jak říkáte klasicky na krmítko až ted jsem přešel na boilí návazce už myslim že umim jen ještě jsem nikdy nezkusil chytat na PVA punčochy ale když mi to radí tak tedy dám na vás a na příští několika dení akci vezmu PVA sebou,zakrmovat boilí se mi popravdě moc nechce není to levná záležitost a když vidim za kilo kulí klidně 300kč tak jen ta představa mě dostává ale kdyby nebilo jinak tak proč né sem tam to zkusit když budu na více dní,,ale určitě zkusim tu kukuřici....

jen se optám jakým množství tak zakrmujete ? boilí nebo kuku.

Děti jsou radost a bez nich by mě to ani nebavilo kdyby mě tam neměl kdo zlobit-však to znáte děcka běhaj se psem pes mi podběhne pod prutama obojek zavadí o vlasec převrátí to stojan do toho začne drnčet mobil atd... tomu říkám klid a relax u vody :-)

Blue - Profil | St 9.7.2014 19:55:05

první letošní metrovka :-)



Večer odepíšu na reakce ted odbíhám vařim

Steel - Profil | St 9.7.2014 18:58:06

Bullteriér >>

No jestli chytá s krmítkem na položenou tak tím tvým hledáním nakrmí akorát tak půlku rybníka a ve finále chytne kulový.

tuzemak - Profil | St 9.7.2014 18:48:51

Bullteriér >> ze zkušeností zde,můžeš psát romány,a stejně si někteří furt melou svoje,přeci nepřiznají chybu.-)) ale jo,dobrá slohovka,rád si takovou občas přečto.

Bullteriér - Profil | St 9.7.2014 18:45:26

tuzemak >> Když si to pár krát přečte,tak jo :-)
samozřejmě specifika co já mám na mysli je doopravdy na delší psaní.Toto bylo jen ve zkratce a stejně jak vidíš tak je to slohovka :-)

Ty jsi to ale pochopil,protože koukám že jsi mi dal " líbáka " .-)

tuzemak - Profil | St 9.7.2014 18:42:59

Bullteriér >> bohužel to tvoje napsaný málokdo pochopíí...

Bullteriér - Profil | St 9.7.2014 18:42:31

Steel >> Samozřejmě je to možné. Psal jsem že rybu je třeba hledat a to s tím přítokem bylo uvedeno jako příklad,aby si kolega udělal nějaký obrázek o tom o co jsem se mu snažil vysvětlit..

Bullteriér - Profil | St 9.7.2014 18:40:53

Blue >> Zdravím tě kolego.. jak už psal Zdena77,tak se pleteš ve spoustě věcí,neboli jsi přesvědčen o něčem co není pravda. Naši dědové chytali na bambusové pruty a věř že neřešili nějakou vzdálenost apod... Ryba když hledá potravu,tak jí hledá všude. Stačí v pohodě a s úspěchem chytat do 50 metrů od břehu.
Další co si musiš rozmyslet je jakým způsobem chceš chytat a jaká je tvá cílena ryba. Ono napsat kapr do 80 cm je trochu či více zavádějící..
Pokud chytáš na krmítko ( myslím že jsi někde níže psal ) tak se s ním dá úspěšně lovit menší kapři ve větším množství. Počítám s tím že klasika krmítková směs apod...
Pokud chceš ty kapry kolem 80cm a výš,tak se opravdu hodí už nějaký PVA a nástraha se kterou aspon častečně vyselektuješ menší kapry a bílou rybu... Jakmile budeš vnadit směsí která láka bílou rybu a malé kapry,tak věř že ti ten velký jen tak nepřijde..
Větší kapři se zdržují opodál rozruchu a v klidu se pasou :-)

Každá varianta obnáší trochu jiné sestavy a to musíš přispůsobit,takže ano je to o penězích,ale základ pro kaprařinu není nic tak drahého...Pokud tedy nechceš být jako my zkažení reklamou apod a budeš do toho rvát desetitisíce jako my :-)

Jinak co se týče dětí,tak tě moc nechápu.. Pro mě jsou děti částečně propustka k vodě a jejich radost v očích s ulovené rybičky je lepší než nějaký top kapr a veř,že už jich pár chycených mám...
Přeji hezký lov.

Zdenal77 ,kendy.dom ,Starc55 ,Dr. Greenthumb , Franc - Děkuji.

Steel - Profil | St 9.7.2014 18:32:51

Bullteriér >>

Vesměs souhlasím. Jen nechápu, proč by se ryby měli zdržovat převážně u přítoku, ryby jsou všude. Chytám na opačném konci (u odtoku) a kapři berou krásně, kdežto u přítoku chlapy nemají většinou záběry nic moc, když jdu okolo, zeptám se + jsou naproti mě, takže vidím, že mi nekecali a opravdu nic netahaj. :D

Franc - Profil | St 9.7.2014 18:15:04

Bullteriér >> moje řeč

Zdenal77 - Profil | St 9.7.2014 17:46:29

Bullteriér >> Celkem rozumně shrnuto...chce to i přemýšlet.

Dr. Greenthumb - Profil | St 9.7.2014 17:40:54

Zdenal77 >> jj.

Zdenal77 - Profil | St 9.7.2014 17:33:47

Blue >> pleteš se ve spoustě věcí cos napsal, já většinou beru jen malé pruty 2,7m a 4000 navijáky,děti beru taky, u tohoto způsobu lovu máš na ně spoustu času...

kendy.dom - Profil | St 9.7.2014 16:35:21

Bullteriér >> vysvetlil jsi to moc pekne

Patrik Šanda - Profil | St 9.7.2014 15:31:45

Myslím si, že jak v noci napršelo a teď se ochladilo, tak že pudou.

Dr. Greenthumb - Profil | St 9.7.2014 14:35:17

Bullteriér >> pěkně

Starc55 - Profil | St 9.7.2014 14:06:46

Bullteriér >> Líp už to vysvětlit nejde. Dobře jsi to napsal.

Bullteriér - Profil | St 9.7.2014 12:16:57

Hackl - >> Ahoj.
Zde na MRKu je toho napsáno spoustu a já osobně jsem na toto téma psal taky,takže bych se nerad opakoval,ale ve zkratce to nastíním...
Kapr,že v létě nebere??? Toto je odpověd jen těch co rybu nechtějí hledat nebo nevědí jak... V létě kdy teploty vody jsou nejvyšší je jasné,že kapr se bude vyskytovat s největší pravděpodobností někde,kde je dost kyslíku.. Třeba u přítoku,kde má zároveň i dost přirozené potravy...
Jde o to si vodu projít a určit kde by ta ryba mohla s největší pravděpodobností být a podle toho se zařídit...
Nechápu dnešní kapraře,který si vyberou " super " místo pro postavení biváku apod. a zároven si myslí,že ryby tam na ně čekají. Zvlášt když jsou zrovna na nejvíc nevhodném místě pro rybu... Potom píšou jak to tam je na prd.

Další otázkou je nástraha. Je potřeba si uvědomit,že nástraha je jen určité procento úspěchu. To že si někdo koupí pytel boilie za 600kč a hned si myslí že to musí chytat je taky špatně..

V každém určitém období ryba bere jinak a za jiných okolností v závislosti na teplotě vody,potřeby energického nebo výživového přijmu ryby,kyslíku ve vodě,přirozené potravy apod. To vše dělá každou vodu odlišnou a proto na každé vodě funguje něco jiného...

Pokud chytáme na boilie,je potřeba si uvědomit co obsahuje a jak ve vodě bude fungovat vzhledem k tomu co rybě v daném období prospívá atd.. To se samozřejmě na koupeném boilies nedozvýš. Pravda je taková,že at koupíš jakékoliv boilies,tak je vždy vyráběno systémem co nejlevněji vytvořit a co nejdráž prodat...Jistotu máš tedy jen ve vlastní výrobě...

Od toho se dostáváme k tomu jaké boilies zvolit. Jak už jsem psal,tak v každém období je pro rybu něco důležitějšího než ostatní,takže podle toho se dá taky řídit.

Kapr jako takový je prostě prase a sežere vše..Boilies má určité složení a každy komponent se chová jinak a má svoje idealní podmínky.Tím chci říct,že někdy na stejné boilies berou a jindy ne..Není to tím že nefunguje,ale tím že jsou i ostatni faktory.PH vody,teplota vody,roční období.
To že tu někdo napíše funguje jahoda,tak ale néé kvůli vůní nebo příchuti,ale tím že změní PH vody v okolí. Nebo myslíš že kapr ví jak chutná Jahoda?Broskev? Banán? Věř že né.Nám rodiče řeknou tohle je to a tak to chutná,ale ryba se naučí jen žrát to co jí prospívá a neví co to je..

Kapr jako takový ve skutečnosti nereaguje na pach aromatu,ale spíše na chemický signál který napodobuje určitým způsobem dráždící prostředek,vyskytující se v přírodě při hledání potravy....Tyto dráždivé pachy se nazývají estery a jednoduché estery obsahují amylacetát ( příchut hrušky ) a etylbutrát ( příchuť ananasu ). Má nízkou hodnotu pH a uděluje některým aromatům hořký až palivý pocit...Nasledně se používají pak sladidla která tu palivost zmírňuje. To je jen část toho všeho...

Já když jsem u vody,tak vždy naberu vodu do sklenic a hodím do nich mé vybrané boilies. To které se nejlépe rozpouští a uvolnuje atraktory,tak to potom přezbrojím a nahazuji už s touto nebo podobnou nástrahou a zatím se vždy vyplatilo.. Z 0 jsem snad ještě od vody neodešel...
Na léto je asi nejvhodněji pomoc si i dipem apod aby se ryba nalákala,protože při těchto teplotách moc aktivní není.
V poslední řadě snad už jen to,že se neřid nějakými radami ostatních a zkus se nad tím zamyslet hlouběji. Chytat umí každý ale hozením nástrahy do vody to je vždy jen 50% na 50%. Jdi tomu štěstíčku trochu na proti a věř, že když se zamyslíš nad přijímáním potravy ryby a za jakých okolností,tak se ti to procento úspěchu zvýší..
Sedět u vody umí každy,ale něco proto udělat umí jen pár rybářu..
Přeji úspěšný lov...

Dr. Greenthumb - Profil | St 9.7.2014 6:19:06

Blue >> navař kuku k tomu kup krmný boilie v masovce,nebo koření,nebo na sladké bázi a malej balíček kvalinejších koulí v chuti který kmíš. a jeden booster a máš vystarané na 4denní výpravu. neřeš dálku rybu stáhneš i na 10m od břehu. je plno fajn článku kde ti radí jak rychle udělat záběr. co ti píšou kluci tady to je už vyšší. ví kde ryba se zdržuje ráno a večer nebo v noci. mají vodu přečtenou. pokud neznáš vodu a dno, stačí se poptat kolem břehu rybářu hlavně starších. poptatse, a bere co? vy tu jste pořád skoro že, nevíte tahá tu někdo co? a sledovat okolní rybáře. kam často chodí a sedí a jak daleko hážou atd. tohle platí u vod kde chodíš často. když neznáš vodu věřím že kvalitním method krmením a pár peletama vařeným partiklem rybu nalákáš k sobě. je to hlavně o skoušení. taky chdím tři dny bez domů ale pátej den to přijde. chce tomu co děláš věřit a hlavně né hned po prvním dnu vše hoďit do vody. to si pak kup pár splávku a chytej u břehu čudle a nějakej kapřík se splete. je to fakt o čtení te vody. a bude hůř. ryb je málo a budeš muset za tou rybou chdit a hledat jí. na některch revírech u nás to už tak je. jinak s dětma chodím taky a dá se rybařit. :-)

Blue - Profil | St 9.7.2014 5:21:27

Zdenal77 >> No jo se ti řekne ty máš na to věci já 16h nepřehodim ani kdybych se zbláznil,na tohle já nemám věci na navijáku mám 150metrů vlasce a navijáky to jsou 4000 takže je to spíš takové to rybaření opravdu jen o pobytu u vody a sem tam něco chytit rozhodně kdyby mi na to skočil nějakej 10+ tak nevim jak to dopadne :-) A moje možnosti hodu jsou tak kolem 60-70 metrů víc prostě nehodim když brutálně švihnu tak mi to zas celé uletí potom to letí tedy až k ostrovu přibližně 120-150metrů ale letí jen krmítko a montáž bez vlasce :-) Já bych rád chytal kapry tak kolem těch no maximálně 80cm....je to prostě hodně o penězích atd.... a já nebudu měnit celou výbavu jen kvůli fotkám trofejních ryb je to sice hezké ale na tohle zas nemám tolik času já vidim jak jezděj v biwi atd.. několikrát do měsíce na několik dní to mě by doma nepustily a když tak jedině s dětma a to zas jsou ůplně jiné starosti než co a jak nahodim :-)

Blue - Profil | St 9.7.2014 5:11:03

Hackl >> :-) to hle znám já dokonce zkoušel na to koukat a těsně před dopadem trochu škubnout aby se to jako našponovalo a je to ještě horší ono se to vyšponuje a vrací se to zpět za krmítko a kolem dokola takže nedoporučuju škubat pak je to ještě horší,,ted jsem začal chytat bez krmítka jen zátěž(olovo) záběrů sice ubilo ale ono to beztak nikdy nebilo nijak slavné ale za to se mi to už nemotá :-)

Steel - Profil | Út 8.7.2014 9:44:45

milankocian >>

To musíš zjistit sám. Neexistuje univerzální návod, jak na ryby. Musíš na to přijít sám, dle tvého revíru. Mě to trvalo taky pár let, než jsem zjistil, jak na ně.

Nesmíš přijít k vodě, svihnout boilie do půlky rybníka a jít spát, protože tak to dělá nějakej Kratěna ve videu. To je jiná liga, místo spaní se zkus zamyslet.

milankocian - Profil | Út 8.7.2014 9:26:37

Steel >> tak mi řekni jak na ně kámoš :)