Chemický rozbor chycených ryb ?

Je možno provést test na škodliviny obsažené v mase chycené ryby ?Rychlý test- na základní škodlivé látky-forma -v amatérských podmínkách .
P.S. Je toho svinstva šíleně moc.
Pavel
Autor diskuse: Schleie - Profil , 21.6.2014 všeobecné - ostatní

Morus - Profil | Po 23.6.2014 8:41:00

pamatuju si mlhavě že něco takovýho jsem četl před lety kde porovnávali candáty a kapry z Lipna a z Orlíku. Co se týká rtuti tak ty z Orlíku měly asi osminásobek oproti Lipnu. Ale aby člověk překročil max denní bezpečnou dávku rtuti, musel by do sebe nacpat asi 5 kilo kapřího masa denně. U candáta stačilo asi půl kila. Ale přesný údaje si nepamatuju. V každým případě kapr je bezpečná ryba vzhledem k obsahu těžkých kovů, z toho se neotrávíte.

Moravák - Profil | Po 23.6.2014 8:07:52

Před pár lety vydalo Ministerstvo zemědělství pěknou brožurku z několika revírů (Lipno, Orlík, Nové mlýny, Dalešická přehrada, Sklaička atd.), kde byly rozbory různých rybích druhů a vyjádření, kolik porcí daného druhu můžete spořádat, aby jste dosáhli hraniční hodnoty pro danou škodlivou látku. V některých případech jsem se docela divil. Pokusím se to vyštrachat a naskenovat.

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2014 8:51:21

No a kdo nejí kapř, co žerou kuřata v můčkách, tak by si měl dát pozor i na pstruhy ......

vahaj - Profil | Ne 22.6.2014 8:41:17

K - 70 je vlastně záslužná akce, která zohledňuje všechny aspekty zdravé výživy :-)))

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2014 8:37:25

Taky je vám divný, že kapř, které chytají WaM jsou furt vyšší a širší, než delší a nebere to konce? ...............

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2014 8:32:17

No a jako inspiraci pro chov a overfišig kapř totok:

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2014 8:27:10

No ale spíše by to chtělo se zajímat i o složení bolelísu.... kam míří totok.....

Mrknato - Profil | Ne 22.6.2014 8:17:44

Schleie - >> Keďže rýba pláva, je zdravá ako rybička..... Toto potvrzuje i svaz:

7. Jsou ryby, které přežily havárii zdravotně nezávadné a mohou se konzumovat?

U ryb, které přežily, lze předpokládat, že proběhl detoxikační proces, kdy se v játrech převážná část kyanidů mění na thiokyanát (rodanid), který je pro ryby relativně netoxický. Tento proces je umožněn aktivitou enzymu rodanidáza. Její aktivita je ovlivňována teplotou vody. Při teplotách, jaké v současné době v Labi jsou, lze předpokládat nižší aktivitu enzymů. Pokud ale ryby přežily, svědčí to o tom, že detoxikační proces proběhl.

Zdroj : http://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality/priloha_21_st​ranka2

Bušák - Profil | Ne 22.6.2014 7:11:13

Schleie - >> Máš naprostou pravdu,v rybým mase je dost špatných věcí ke konzumaci,čím větší ryba tím vic škodlivin,nejhorší je to u dravců,nejen proto by se měli starší a větší ryby pouštět

Ledňáček (Iceman) - Profil | Ne 22.6.2014 6:35:34

ČRS vydal brožurku kde byli uvedeny rozbory ryb z ruznych lokalit a obsahy látek. Koho to zajima tak zapátrá.

Morus - Profil | Ne 22.6.2014 0:06:30

Schleie - >> kašli na rozbory, už z toho co tu bylo řečeno vyplývá že ryba bude nejmenší svinstvo. Řiď se spíš tím odkud je ryba chycená. Pokud někde z Labe, asi nebude úplně čistá. Ale např. já chytám na Lipně a tam se vlejvá jen semtam nějakej šumavskej potok takže ta ryba bude odtud čistá. Dobrý bude vyhnout se velkým dravcům, např. candát přes 70 cm už nějakou tu rtuť mít v sobě bude, ale třeba kapři tyhle svinstva nemývaji.

PYTLAKS - Profil | So 21.6.2014 12:31:12

tuzemak >> :-)

Miraryb - Profil | So 21.6.2014 11:37:31

Zkrátka: "Nakupujte hezky Česky" Německý a Polský šmejdy:-((
Není nadto mít vlastního dodavatele z vesnice a je v částečně vystaráno, jenže...
JENŽE v mládí jsme na vesnici pěstovali kde co, včetně králíků, kterých jsme produkovali až 300 kusů ročně a pokud nám pošlo 10 za rok, tak to bylo moc. A to jsme nemuseli očkovat. Dneska známej (od kterého je beru) pokud je neoočkuje, tak mu uhynou všechny na mor, koksiciozu, nebo jak se ty nemoce jmenujou.

arnošt - Profil | So 21.6.2014 10:59:25

Možná lepší se po tom nepídit,co je kde obsaženo za sajrajt.Ty ryby jsou ještě možná to menší zlo.Jenže co by měl člověk potom jíst?Ve městě je docela problém na balkóně sypat zrní slepicím a v kumbále chovat pašíka...Ani ředkvičkám a šnitlíku se za oknem v truhlíku moc nedaří. :-(
Takže prostě musí stačit nejíst salám s příchutí masa za 10 korun kilo a pangase...

tuzemak - Profil | So 21.6.2014 10:01:06

cejar >> klidně toho půl dne obětuju,v práci jenom kroutí hlavou,jak si o svačině žeru:o))

tuzemak - Profil | So 21.6.2014 9:59:26

PYTLAKS >> to je pravda,ale větčinou je akce na mražený,a to je frmol v obchodě,lidi to berou útokem:-))

cejar - Profil | So 21.6.2014 9:59:23

tuzemak >> Svatá pravda,do trouby kus krkovičky a bůčku,na plotnu do hrnca hovězí žebro (ale né do papiňáku!),to je jiný bujón než z pytlíku. A klidně jednou za čas obětuju sobotní dopoledne přípravě svačinek na celý týden pro celou famíliju.
Ty sanitrové jako ,,uzené" svinstva z interšpáru ať si páni kapitalisti sežerou sami...

Rybatorstr - Profil | So 21.6.2014 9:56:49

MAXXSKATER >> Každopádně je to pryč :-))

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:49:10

Rybatorstr >> To já jsem snad už ani nezažil nebo si to už nepamatuju. :-) Je to jedno s druhým ...

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:47:36

tuzemak >> Něco menšího tam snad v kuchyňce bude, ale používám hlavně mikrovlnku. x)

PYTLAKS - Profil | So 21.6.2014 9:45:30

tuzemak >> pokud je to mražené,tak ne,ale čerstvé ano:-)

Rybatorstr - Profil | So 21.6.2014 9:44:59

tuzemak >> Jak jsem psal - je v tom i ta lenost :-))

tuzemak - Profil | So 21.6.2014 9:36:28

pánové to je jen výmluva,že člověk nemá čas,si něco doma nachystat na jídlo do sklenic,maso nechám upéct v troubě,samotná práce je cca na 2h,než to naskládám do sklenic,a mám minimálně na týden nachystáno do práce na svačinu,či na svačinu k vodě,sezení u PC vám sežere daleko více času...

Rybatorstr - Profil | So 21.6.2014 9:31:35

MAXXSKATER >> Kde jsou ty časy, kdy v konzervě bylo skutečně maso....

Domácí je domácí, ale ne vždy je na to čas a chuť :-))) Maličko pracuje i lenost a pak šup do hrnečku :-))

tuzemak - Profil | So 21.6.2014 9:29:49

MAXXSKATER >> máte v práci vařič?

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:29:23

Rybatorstr >> Nejsmutnější na tom je, že tyhle šmakulády si tu vyrábíme hlavně my sami a Poláci.

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:28:41

tuzemak >> Já doma mám domácí sádlo, ale to se taky nedá žrát furt. :-) Ale jinak je to dost o pohodlnosti takhle polívčička do hrníčku, to je pravda a nemá ani tu nejmenší cenu o tom debatovat. =)

Rybatorstr - Profil | So 21.6.2014 9:28:26

MAXXSKATER >> Na západě kvalitu a ostatním zbytky....

tuzemak - Profil | So 21.6.2014 9:26:49

MAXXSKATER >> spíš seš lenošné si doma něco nachystat,sáček strčíš do kapsy,a místo taléřku použiješ hrnek na kafe,no blééééééééééééé:D

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:25:06

Rybatorstr >> Tak to jsi zřejmě uhodil hlavičku na hřebíček, celé je to jeden veliký plán ... :-)

MAXXSKATER - Profil | So 21.6.2014 9:22:58

tuzemak >> Tak to já bych si tohle taky dal, kdybych to měl, ale musím vydržet s polívkou. =)