Je ostroretka bonzák?

Ahoj, před jistou dobou jsem vyslechl názor, který ve mne vyvolal úsměv. V ruhu diskutujících rybářů jeden řekl ,, ostroretka je bonzák". Narážel na to, že když chytí jednu z hejna a pak ji pustí, tak tato ryba poté nějakým způsobem varuje ostatní družky a hejno přestane brát.
Nebral jsem to vážně. Nicméně nedávné zkušenosti na řece byly takové, že v množství říčních ryb co jsem chytal a zase pouštěl nikdy nebyla více než jedna ostrá. Podoustve , jeseny ,plotice i kapry jsem chytal opakovaně.
Tak jsem začal uvažovat jestli na tom názoru něco není...
Co si o tom myslíte?
Autor diskuse: Luckyman - Profil , 15.6.2014 všeobecné - druhy ryb, rekordy

MAXXSKATER - Profil | Ne 15.6.2014 19:27:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> Kdysi jsme si něco podobného mysleli tady u nás na řece u tloušťů, člověk chytil jednoho a pak už jiný většinou dlouhou dobu nezabral. :-) Starší rybáři říkali něco o tom, že vypouští jakési varovné buňky. :-)))

dvorák - Profil | Ne 15.6.2014 19:21:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jsem to vyzkoušel,nebonzovala ani jedna. Každé jsem domluvil a další záběr na sebe nenechal dlouho čekat :-)
Po včerejší standartně gumové housce se mohli utlouct...

Luckyman - Profil | Ne 15.6.2014 13:48:20

šmudla007 >> Moje zkušenosti s okouny jsou takové, že na jednom fleku jsem jich nachytal opakovaně v krátkých intervalech několik (všechny jsem pouštěl). Zkušenosti hlavně z lehké přívlače. Fakt je že dosud poslední roky jsem na řekách chytal hlavně v pstruhovém pásmu a mým cílem byly jiné druhy ryb než zmíněná ,,ostrá" . Po změně bydliště jejich lov teprve objevuji a proto ,, vyzvídám" :-)

Martin M. - Profil | Ne 15.6.2014 11:40:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tohle se tusim psavalo ve starsi literature, pokud mne pamet neklama - ze staci spatne zaseknout ostroretku, jen ji skrabnou hackem, a je po lovu, cele hejno prestane brat.
Mne se mockrat stalo, ze jsem ostroretek nachytal nekolik desitek.
Znam ale useky rek, kde je videt az na dno pres celou reku, a je videt, ze ostroretky jezdi treba jen samotne nebo 2-3 ks spolu, a je pak jasne, ze vice jak 1 ks se ulovit nepodari a je potreba cekat nez pripluje nejaka uplne jina.

V Anglii veri, ze to plati u vsech ryb, proto si velka cast rybaru ulovene ryby dava do vezirku a pusti je na konci lovu (casto aniz by je fotili, vazili, pocitali). Nekteri chodi poustet ryby o kus jinam, aby se rychle nevratily do sveho hejna a nevyzvanily jim to.

Ja docela verim, ze pustena ryba se rychle vrati do sveho hejna a svou "nervozitou" dokaze ostatni ryby take znervoznovat, ale jeste vetsi vliv muze mit to, co tu psal jiz nofish - ona ta ryba hlavne chce odplout co nejdal od nebezpeci a ostatni ryby ji budou nasledovat. Stejne tak se muze chovat ryba ztracena pri zdolavani. Nemyslim si ale, ze by k tomu byly ostroretky citlivejsi nez jine druhy ryb.

Minimalne je praxi overene, ze jakmile se na rybarskych zavodech v polocase nebo prubezne behem zavodu zvazi a vypusti ulovky z vezirku, ryby prestanou brat. Tam je ten efekt vetsi a lepe viditelny, nez kdyz ryby pousti jen jeden rybar prubezne po jednom kuse.

twister - Profil | Ne 15.6.2014 11:37:42

Na zaklade mych zkusenosti musim rict, ze na vetsi rece rozhodne ne. Na rozkrmene rece jsem chytal na bolonku jednu za druhou.

Juraj - Profil | Ne 15.6.2014 11:21:07

Jelikož je chytám na stejných místech jako ondrouss, tak se mohu pod jeho zápis jen podepsat.

splavek - Profil | Ne 15.6.2014 11:15:02

Mě se spíš stalo, že ostroretky se nerozpalšili vlivem nějakého bonzu, ale pokud bylo ve vodě dostatek krmení a neustále se dokrmovalo, tak brali jak o život,došlo krmení a bylo vymalováno. Samozřejmě v případě, že ryba žrala jak nedovřená. Pokud došlo futro, nebo ho je málo, tak se hejno přemístí jinam.

šmudla007 - Profil | Ne 15.6.2014 11:07:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když opravdu braly, tak jsem měl záběry co 10-20 minut, občas jsem nějakou pustil a vliv to nemělo. Ale když vyplaším hejno tak kompletní. Něco podobného se povídá o okounech(proto je angličtí genlemani sakujou než přemíští celé hejno do vezírku a pak je na konci lovu váží a hromadně pouští).
To že nechytnu žádnou nebo jenom jednu za vycházku se mi také podaří (mnohem častěji, než že berou co chvilku).
Největší bonzáci jsou štiky, tu když chytnu jednu, tak při zdolávání vyplaší hejno v okruhu i 100 a více metrů, kolikrát i v dalším rybníku.

ondrouss - Profil | Ne 15.6.2014 10:53:03

Asi také dost záleží na velikosti vody a množství ostroretek v ní. Pokud chytám na malé řece do 20m šířky, ryby si snáze poplaším při zdolávání a lovu. Dají se ale chytat pravidelně, takže myslím, že není "bonzák"
Na vetší řece žádný problém nevidím.

osprey - Profil | Ne 15.6.2014 10:52:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dvakrát jsem jich chytil víc než 30 ks za sebou. Nebyly cílem, chtěl jsem parmu a jel jsem kvůli tomu daleko. Jinak bych jich tolik ani chytit nechtěl a nechal bych toho.

Oboje byly velké řeky, rybu jsem pouštěl 30 m od provnaděného fleku.

Na malé řece to jistou roli hraje. Hejno často po vyplašení sjíždí a to tím spíš, čím víc se v lokalitě chytá. Mám jistou fintu, jak to řešit, ale na web ji dávat nechci.

A dost často taky chytím jen jednu - mám dojem, že v určitých místech jsou ty holky dost roztroušené.

S&F - pescador - Profil | Ne 15.6.2014 10:52:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Při samotném cíleném lovu ani ne ... Tedy pokud tě nevidí tak jich nalovíš jak zde bylo zmíněno dost z jednoho místa.
"Bonzák" je ale jinak jak píšeš ..... nebo alespoň zde u nás na potoce kam chodím na pstruhy je hodně plachá a při vyplašení začnou v tůni jezdit a blázdit ... strhnou tím pak i kolegyně. Lov pstruhů je pak v danné tůňi tak ukončen právě tímto, co by se dalo nazvat "bonzem"

Varada - Profil | Ne 15.6.2014 10:44:29

Podle mě se občas hejno poplaší při zdolávání nebo neopatrném puštění a tím to je že záběry na čas ustanou,asi taky záleží na konkrétní vodě....

Bušák - Profil | Ne 15.6.2014 10:41:33

Luckyman - >> ahoj,to se mi nezdá,několikrát jsem jich chytil několik za sebou,záleží kolik jich najede do míst kde chytáš

kakr - Profil | Ne 15.6.2014 10:39:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >>
Bonzák není, když to umíš tak se dá nalapat ostroretek na jednom fleku hafo, klidně 15+..

nofish - Profil | Ne 15.6.2014 10:37:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luckyman - >> čistě teoreticky. Je to hejnová ryba. Pustíš ji, rychle plave pryč. Přidá se k ní zbytek hejna? ... Jen úvaha.