Pytláctví chatařů, karavanistů, maringotkářů na Orlíku, Slapech apod.

Ahoj, chtěl bych znát Vaše poznatky o pytláctví, nedodržování RŘ, ničení přírody a další nešvary, které mají na svědomí chataři, karavanisti a maringotkáři na našich velkých přehradách typu Orlík, Slapy... Jde mi o lov dravců v době hájení, lov na víc prutů, vyhrazování míst, znemožnění ostatním rybářům výkon práva a vůbec o historky, co jste zažili a jak Vám tito pytláci s RL a okupanti těchto nádherných koutů naší přírody znepříjemnili život... Rád uvítám všechny reakce. Díky.

Sa(l)micka - Profil | Čt 10.9.2015 13:01:17

Nebo vlastně ještě jeden takovej případ. Stalo se to na podzim při závodě v přívlači "Král Úhlavy". Docela trapas. Prostě se takhle ráno všichni šineme na úsek. Pořadatel nám řiká "hele, berte to hodně u kraje, dál od řeky nelezte, bydlí tady jeden takovej..." Tak co, žejo. Pěkně po krajíčku po pěšině kolem roští u vody. Kolem klid, ticho. Při přesunu nazpět stejná situace. Ale když měli jít na sektory ti z druhý várky, jen co bylo drobet líp vidět (byla po ránu mlha), přiletěl z jedný blízký zbořeniny chlap staršího neurčitýho věku a začal:" já tam mam kamery a fotopasti, vy mi tam lezete" porád si mlel svoje a byl slyšet snad na všechny sektory nahoru i dolu, ač šli pánové tak, jak jim bylo pořadatelem nakázáno. Docela upřímně se divim, že onen "narušitel" nedostal do držky, neb se na těch prostředních sektorech toho dne nechytlo skoro nic.
(Jen pro informaci, upozornění na kamery bylo napsáno fixama na starý papundeklový bedně od banánů, přidrátovaný na stromech všim možným, takže si asi dovedete představit, co to bylo za typaře.)

Vítek - Profil | Čt 10.9.2015 12:40:11

Já jim říkám "leníci". Považují všechno kolem za své léno - vodu a ryby v ní, břehy, takový bonus na přilepšenou vyplývající z jejich rozmarného chápání okolností. Jsou hodně škodliví.

Miras - Profil | Čt 10.9.2015 12:20:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

katův šleh >> Já narazil na tohle udělátko - těch trojháků tam bylo cca 15.

Sa(l)micka - Profil | Čt 10.9.2015 12:20:13

Možná je to kousek mimo téma, neb se v tomhle případě jedná o řeku Sázavu v jednom určitým místě v Týnci. A je to o tom, jak se lidi umějí nebo neumějí domluvit mezi sebou.
Kámoš bydlí pár metrů od vody, pohodář. Jenže má velice nerudnýho otecka, co hlavou moc nepobral. Nu a teď si představte situaci, že se na břehu usadí dva rybáři, nahodí si v klidu, binec nedělají, jsou potichu. Kámoš si s nima jde pokecat, jak jim to bere, vše ok. Popřeje jim zdaru, nic mu nevadí, ještě taky aby jo.
Následně za pár hodin vyleze z brlohu jeho otec a venku kravál s podtitulem "jak si dovolujete nahazovat na místo, kde se koupem?! a já na vás zavolam policajty!!!" Prostě absolutní vykleštěnej samec od krávy. (za A je ten krajíček řeky v majetku PVL, za B se rybáři chovali slušně, za C nejsou jasnovidci) Jak vidno, nepříjemnosti nejsou jenom ze strany rybářů. Jde jen o to, na jakýho pitomce narazíte.

1568 - Profil | Čt 10.9.2015 12:00:02

katův šleh >> Čemu se na tom divíš????Tohle je na Orlase bohužel normální stav!:-(((((

drvoštěp - Profil | Čt 10.9.2015 11:53:26

katův šleh >> Ty jsi byl pro ně náplava. Tohle znám z Nechranic a pár okolních vod kde si dědkové myslí že voda je jejich...

katův šleh - Profil | Čt 10.9.2015 11:24:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vyrazil jsem na tři dny na Orlík a setkal jsem se s něčím, co mi hlava nepobrala. Pytláci, s nimiž jsem doposud měl tu čest, byli většinou mladí kluci s kolečkem v kapse, kteří zdrhali vždy, jakmile zaslechli podezřelý šramot (ostatně, kdysi jsem tak sám začínal. Teď jsem ale potkal s někým, kdo chytal tím nejprasáčtějším způsobem, hrdě se k tomu hlásil a vůbec nechápal, že to někomu může vadit.Zajel jsem s loďkou vláčet na druhý břeh od kempu a po chvíli jsem se do něčeho zamotal. To něco byla asi třímetrová hůl. Ta byla na jedné straně přikotvena pomocí špagátu a kamene, na druhém byl nadvakrát přeložený asi metrový kus šedesátky okovaný trojháky. Tak jsem ten aparát odřízl, naložil a když jsem se za chvíli vtracel zpátky, tak jeden z rybářů, co mě z kempu pozorovali už z dálky halekal, jestli jsem mu to tam nechal. Jakmile jsem přirazil, odehrála se následující konverzace.
On: Ty ses mi tam do toho zamotal, viď?
Já: To je vaše?
On: Rybička asi upadla co?
Já: To už je docela hodně hnusný něco takovýho.
On: Ani ne. A sakra, tys mi odřízl ten špagát.
Já: Hele, já neříkám, že jsem někdy v životě nepytlačil, ale není tohle už náhodou trochu moc?
On: Teď abych to dělal znova.
Vzal si svou hůl, napil se z lahváče a zvolna odcházel k nahozeným prutům. Zůstal jsem jako opařený a přemýšlel, jestli mu nemám normálně dát přes držku, ale nakonec jsem od toho upustil. Jednak nevím, co bych si vzal na ožralém dědkovi a navíc nevěřím, že by si z toho odnesl nějaké poučení. Co ale bylo daleko více zarážející je fakt, že tato rybolovná metoda tam přišla naprosto neetická snad jenom mě. Ostatní rybáři se chovali, jako by šlo o naprosto standardní záležitost.

Ještěr. jun - Profil | Ne 29.6.2014 10:46:12

Killbeggan >> Zdarec, kolego. Tak jsem včera cca po roce vyjel provětrat feeder pod rekreační středisko Kovo, eventuelně chatovou osadu Husárna. Přijel jsem na 05hod. a rybářů tam bylo poměrně dost , hlavně rádoby " kaprařů". No nic , že jsou někteří bordeláři o tom žádná. tak jsem se posunul směrem vpravo a to pod chatu s parožím. Nevím jaké měla č.p. ale abych se dostal k jádru věci. Pod tou chatou seděli pán s paní možná manželkou a taky chytali na feeder. No a po rozednění na ně nastoupil majitel chaty s tím , že mu přehazují vlasec a že mají odejít a prý místa je kolem dost a nějaké další povídání které jsem neslyšel. jenže ten dotyčný majitel chaty měl stojan s pruty těsně pod chatou u kterých nebyl a měl je tam určitě i přez noc a jistě u nich neseděl což neni taky košér. a měl zavezeno šikmo vpravo a šikmo vlevo čímž si vlastně zaklajmoval asi tak 8m břehu pod hatou. Dobrá finta. No a jen , žě ty lidičky přišli za šera nemohli předpokládat tento spůsob lovu na dálku a ani nemohli vidět natažený vlasec. Takže jsem se přesvědčil, že lidi se nemění a je vše při starém. Tak se v chatové osadě Husárna mějte fajn a přeju co nejméně rybářů a dalších narušitelů.

Hovy - Profil | Pá 20.6.2014 11:08:31

Na Slapech vím o jedněch lovcich jezdí na člunu a za sebou táhnou síť vědí o nich a jelikož patří mezi místní zbohatliky nedělá se nic tak tady se to asi taky nevyřeší kam se na ně hrabe nějaký chatičkář co si upitlačí pár kapříků

elhierro - Profil | Pá 20.6.2014 10:14:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přemýšlel jsem, jak přesně definovat "sportovce v bivaku". On je to vlastně takový "MOBILNÍ CHATAŘ". :-)

Macinek - Profil | St 4.6.2014 15:06:29

pfly >> To bude asi hlubší problém.Ten tady zřejmě nevyřešíme.Zkusím to někdy s kamarádama od špuntu třeba nás něco napadne:-)

Pvl - Profil | St 4.6.2014 14:10:23

Mrknato >> No vidíš, jak jsme si porozuměli . kupodivu

elhierro - Profil | St 4.6.2014 13:08:56

kakr >> kdyby se "neplácalo" na MRKu, "peoplemetry" se nebudou točit, byla by tu nuda a cena MRKu by klesala. Tedy příjem z reklamy by byl co? Nižší, nižší. :-))) Z toho důvodu jsou zavedeny diskuze i o houně, čím větší houno, tím více příspěvků, hádek, osočování. A o to přeci jde, ne? Tedy jaké světlé zítřky?

pfly - Profil | St 4.6.2014 11:42:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Macinek >> O lidech to určitě je.Ale nedělám si iluze,slušných a pravidla dodržujících bude vždycky menšina.Ostatní,jak nad sebou nemají pendrek,jsou jak burani bez kousku slušnosti.

Anýzový dědek - Profil | St 4.6.2014 9:23:32

kakr >> Konečně rozumné slovo :-)

kakr - Profil | St 4.6.2014 9:16:10

Mrknato >>
Pokud chceš něco změnit a to jistě chceš, tak musíš činit. Dnes už můžeš, kriminál Ti nehrozí.
Plácáním na MRKu ke světlým zítřkům nedospěješ........

Macinek - Profil | St 4.6.2014 9:10:38

Mrknato >> Nějak nechápu co tím básník chce říci...Co to tady vypisuješ za moudra?

Mrknato - Profil | St 4.6.2014 9:08:36

kakr >> No, protože kalibr všech kalibrů Vašek Havlůj, tu založil občanskou společnost..., která je nadevším. To i polecajtovi zvadne pendrek.... Navíc současný stav vyhovuje většině, tak proč si stěžují? Já jen reaguji, to by jsi si mohl všimnout, při svým rybářským vzdělání, zprominutím....

A že si ty do té smysluplné diskuse také troškou nepřispěl?

Mrknato - Profil | St 4.6.2014 9:03:00

Macinek >> Říkat, že je to v lidech, je vrchol hňupství. Aby si každý nedělal co se mu líbí, co si prosadí, co je v něm, tak pro to máme zákony. 99% lidí, co říká, že je to v lidech, samo zákony nerespektují a ti nejworaženější je veřejně mění.

kakr - Profil | St 4.6.2014 9:02:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >>
Nechápu proč formát Tvého kalibru již dávno všechny nešvary které se v rybářství dějí nehodil na papír, nenavštívil nejbližší služebnu PČR a podal tam trestní oznámení na neznámého pachatele.
Nic to nestojí, PČR se tím bude zabývat a na MRKu se uvolní prostor pro smysluplnou diskuzi:-))

Macinek - Profil | St 4.6.2014 8:56:59

Řekl bych,že je to o lidech.Místní chatař pokud je trochu normální hájí svoje okolí potažmo vodu,aby si sám neničil místo kde to má rád.Horší jsou např. podnikový chaty těm je to putna platí 100,-Kč/den a jedou drancovat.Byl sem svědkem jak přivezli pulťák na vozejku k tomu prodlužka a vakovali co se jim na prut dostalo.Když naplnily nebo jim to popadalo zakopali do lesa.To lidově řečeno se ve Vás pak vaří chca*ky.

Mrknato - Profil | St 4.6.2014 8:55:16

pfly >> Stát, ve kterým si zájmová skupina může měnit zákon, vyhlášku, si to zaslouží. Jen houšť a větší kapky.....
Ony ty maringotky, chaty nebudou "pytláctví", když si to dotyční prosadí a prosadit lze téměř cokoliv.....

pfly - Profil | St 4.6.2014 8:49:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nesváděl bych problémy s pytlačením jen na tuhle sortu lidí.Možná jen víc bijí do očí jejich prohřešky,protože jsou vázáni déle na jedno místo.
Co vím,tak nejvíc pytlačí právě sami rybáři,kteří mají revír většinou ,,zmáklý,, a pletou si povolenku s permanentkou na rybí maso(nevím odkud jsi,ale příkladně ústí Mastníku na Slapech byl vždycky vyhlášený ráj na candoše-pochopitelně před hájením).O dodržování počtu odnesených ryb nemluvě..
Pokud není důsledná nestranná kontrola a evidence,nezmění se v tom nic.A tohle není o mentalitě národa...Stačí se podívat na Němce,co si u nich nedovolí,u nás s vysmátým ksichtem.
Dodnes svaz nemá evidenci rybářů,kteří udělali nějaký přestupek a neměli by tedy dostat povolenku.Proč bych RŘ neporušil,když mi za to v podstatě nic nehrozí?Pokud budu chtít a budu na to mít prachy,můžu být třeba v deseti MO :))

Mrknato - Profil | St 4.6.2014 8:45:43

Pvl >> No tak to potom musíš přijmout fakt, že zase jiným členi je u ánálu, jestli ještě loví, nebo už pytlačí samosekem z maringotek, chat, či two mann biwi. Jestli ryby pouští, či je filetují, zamražují, bo masakrují. Potom je každá diskuze zbytečná.

Pvl - Profil | St 4.6.2014 6:06:50

Mrknato >> Já ti nic ukazovat nebudu protože je mi to šumák . Jen jsem " dal " úvahu proč jsou někde míry takové a jinde makové . Kdo co a proč ? je mi celkem jedno .

Knedla12 - Profil | Út 3.6.2014 22:22:05

rover >> To sice ano, ale čím víc se bude kapř chytat, tím víc se bude vysazovat ;) Buhužel....

rover - Profil | Út 3.6.2014 21:12:56

Knedla12 >> Čeho je dost, toho je příliš, není-liž pravda ?

Knedla12 - Profil | Út 3.6.2014 21:09:20

rover >> To nemá cenu ani kuchat..raději dva cejny a je to to stejné ;) a chuťově lepší!

rover - Profil | Út 3.6.2014 21:07:51

Knedla12 >> Těch minulých 35 bylo OK, ... takže kdo z Vás by si "nevzal" ...?