Boiliesová zmes

Neviete mi poradiť čím sa dá nahradiť glutén v podomácky robených suchých zmesiach?Aký je rozdiel medzi robenými boiliesmi a kupovanými čo sa týka množstva(koľko je cca guliek z 1 kg zmesi).Oplatí sa mi robiť ich doma?
Autor diskuse: Lovec - Profil , 25.11.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

virta | Pá 17.12.2004 2:32:29

Svop: Pre mňa sú ideálne také 3-4 dňové výpravy a netreba sa báť experimentovať, to je základ, len tak sa dá napredovať. Napr. mením miesto po 24 hodinách ak z neho nepríde záber, nech by na sonare vyzeralo akokoľvek dobre, ak mám skoro istotu, že ryba zbierala a záber neprišiel. Koľkokrát tak objavím oveľa "úrodnejšie" fleky, ktoré na prvý pohľad nič nehovorili. A hlavne stále sa vzdelávať a rozprávať s ľuďmi, od ktorých máš čo pochytiť a vyhneš sa aj mnohým zbytočným experimentom, ktoré už pred tebou niekto skúšal a nedopadli najlepšie. Ale boiliesáčina je hlavne o čase a tiež dosť o peniazoch, doteraz som týmito položkami netrpel a keď k tomu prirátaš zanietenosť pre boilies, tak sa dá toho hodne pochytiť. Ale poznám ľudí, proti ktorým som úplný amatér a pred ktorými smekám zas ja, je to prirodzený rebríček. Takže ak máš ten čas a peniaze, potom záleží len od tvojej šikovnosti a rozumu, schopnosti experimentovať a neustáleho sebavzdelávania, kam sa dostaneš.

Honzas - Profil | Út 14.12.2004 8:23:49

Svop : U vody od rána do večera ? -:))))))))))))))))))))) Když se v hlavní sezoně dostanu na ryby 3x do měsíce, na 2 víkendy v roce a za celý rok na jednu týdenní výpravu, tak jsem šťastný člověk, Je fakt, že pokud se k vodě už dostanu, tak tam chci být min.10-12 hod. a nejlépe přes noc. Zkušenosti ale nesbíráš jen u vody. Hodně důležitá je diskuse jako tato a výměny zkušeností s jinými třeba zkušenějšími kolegy. A hlavně se do toho musíš zakousnout a přemýšlet o různých věcech, ikdyž zrovna nechytáš a pak se u vody pokusit všechno zúročit :-)

Svop - Profil | Po 13.12.2004 15:59:30

Honzas, Virta: vaši debatu sleduju už od začátku a je fakt (jak napsal Lovec) přínosem. Jenom si připadám, jako bych se ocitl v jiném světě? To jste tyto zkušenosti opravdu nasbírali sami u vody? Vždyť to byste tam museli sedět od rána do večera a od novýho roku do silvestra ?!? :-)) Jinak smekám před váma obouma.

Lovec - Profil | Po 13.12.2004 8:43:06

Honzas:vôbec mi to nevadí, táto diskusia, je len a len pre mňa prínosom.

Honzas - Profil | Po 13.12.2004 7:49:05

Virta : S tím časem pro ryby mě ani "nehovor". Přes týden práce, o víkendech si mě žádá rodina a navíc máme rodinný domek, který si také žádá své, takže neustále bojuji s rozdělováním času mezi rybařinu a to ostatní. Boilie vyrábím přes týden po večerech, většinou po 3 kg. Už mám takový zaběhlý systém, takže mi 1 taková várka od přípravy, přes umytí nádobí až po uložení hotových koulí trvá cca 4 hodiny. Ke koření Ti zatím nic říct nemohu, protože neustále zkouším různé varianty a nemohu dělat žádné závěry. Mohu Ti jen říct, že jsem nemíchal směs koření podle teploty vody, ale podle teploty jsem upravoval jen dávkování. V případě kořeněné ryby šlo vždy o hodně pálivou směs a pro teplou vodu jsem dával 40g na 1 kg s.s. a s ochlazující se vodou jsem zvyšoval dávkování až na 250 g na 1 kg s.s. pro studenou vodu o teplotě asi 6°C. S tou teplotou se ale pak měnil i poměr jednotlivých komponentů ve směsi, tak aby byly koule dostatečně "otevřené". Jednotlivé druhy koření jsem vybíral podle jejich účinků na organismus, tak aby podporovaly trávení a zvyšovaly chuť k jídlu. Základ takové směsi mě poradil Vladys. Na netu přes vyhledávač se dá najít mnoho odkazů ohledně koření, jejich jednotlivých druhů a vlastností :-).

virta | Pá 10.12.2004 22:57:15

Honzas: No vidíš, niekedy tie isté boilies a výsledky diametrálne odlišné, ale myslím, že to je v tomto fachu celkom bežné. Ten Addicted bola hotovka, ty si ju zrejme miešal z kupovaného mixu. Inak som si všimol a viacerí z priateľov mi potvrdili, že majú podobnú skúsenosť, že rovnaká hotovka a mix majú dosť rozdielnu úspešnosť, napr. sting fish od Nasha. Ten prach sa zriedi 1:3 s mletým vtáčakom, riadne sa to "osolí" silicou black pepper a podľa našich skúseností je to podstatne účinnejšie ako hotovka sting fish, dokonca sám za seba môžem povedať, že na hotovku sting fish som myslím ešte ani nič nechytil, hoci v krabici ju mám ešte aj teraz. Na druhej strane ak by som mal napodobniť hotovku Spicy fish od SB, asi by som to vopred vzdal... K tej Nutre nešťastnej, ako som už písal, každá firma má silnejšie aj slabšie boilies a to platí aj o nich. Okrem už spomínaného kaviáru som mal na ich hotovky dosť smolu, nadôvažok som neraz bol svedkom, ako partie priviezli Nutru zo zahraničia a celí natešení to začali ládovať do vody a pomaly do 10 minút očakávali zábery. Po 5 dňoch boli z toho dosť roztrpčení a keďže som chytal neďaleko nich a s mojou "domovinou" som bodoval, objektívne som musel priznať, že za tie peniaze si skutočne zaslúžili viac, proste že vynaložené prostriedky nezodpovedali kvalite... Musím ale podotknúť, že s tými hotovkami narábali dosť nešťastne. Potom prišiel ten krach s Triggou a mozaika bola poskladaná. Ale vravím, pre tých svojich favoritov od Nutry sa vyberiem do Rakúska, u nás sa to zohnať nedá, ale tie sweet fruit a podobne mi asi zoschnú v krabici... Na tých niektorých dipoch niečo bude, podobne ako opisuješ tú Triggu je to aj s Nashom a aj niektoré namáčadlá od SB sú veľmi dobré. S tým mixom som naozaj myslel, že robíš z komerčného, u nás sa to volá Robin Red fish mix, ale vidím, že si riadny kuchár a poctivo to miešaš, všetka česť. S tými koreninami som aj ja kdečo skúšal, napíš ktoré kombinácie ti tak dobre zaberali, ak to nie je výrobné tajomstvo, dajme tomu na 20 stupňovej teplote vody. Inak patlať sa v tých zmesiach budem určite ešte aj ja a nie raz, ale zlaté časy, keď som mal na ryby času koľko som chcel, sú už asi preč. Preto sa aj viac orientujem na tú selekciu hotoviek a snažím sa chodiť na revíry, kde viem, že tá väčšia ryba je na menšej ploche. Na dobu, keď som kapre naháňal na vyše 1000ha vode mi už asi zostanú len spomienky, aj keď aj toho roku som mal pár takých výprav. Inak dík za dobrý pokec, myslím, že ani Lovcovi to až tak moc nevadí, možno natrafil na niečo, čo ho zaujme a jeho otázku vladys zodpovedal zrejme vyčerpávajúco. Zatiaľ!

Honzas - Profil | Pá 10.12.2004 9:25:42

Lovec : Doufám, že se nezlobíš za ty naše diskuse s Virtou ve tvé otázce, která se týká trochu něčeho jiného. Myslím si, že podělit se veřejně o své zkušenosti je zajímavé i pro ostatní.

Honzas - Profil | Pá 10.12.2004 9:22:17

Virta : Tak zrovna se směsí Addicted od RH mám špatné zkušenosti. Směs vypadala dost dobře, ale zklamala, jak v chladnější, tak v teplé vodě. V pohodě ji převálcovala má rybina. Použil jsem ji na hodně prochytávaných vodách jako Háromfa, NM a na domácí vodě, kde je od kuličkářů také dost silný tlak. Tvůj názor na oliheń od RH jen potvrzuje dobrou zkušenost, kterou má s touto hotovkou má můj parťák. Tím lososem byl opravdu Salmon-caviar-black pepper od Nutry, nějak jsem si to popletl. Fakt je ten, že tahle hotovka také dobře kontrovala mé domácí výrobě a někdy byla i úspěšnější a že je tvým favoritem se ani nedivím. Letos mě svými názory trochu překvapuješ, protože loni jsem měl pocit, že jsi na Nutru reagoval tak trochu jako býk na červený hadr. K té hotovce Triga , se kterou nemáš dobré zkušenosti, mohu jen dodat, že byla úspěšnější v kombinaci se stejnojmenným dipem. Nevím, jaké je složení komerčního mixu RR fish mix, ale kořeněnou rybu, kterou dělám jsem si sestavil sám podle mých dosavadních zkušeností s výrobou boilie a chytání na něj. Některé věci jako množství koření pro jednotlivá období roku, druhy koření, kombinace EO nebo skladba pojiv pro házení kobrou jsem konzultoval s Vladysem. Poměr jednotlivých komponentů ve směsi jsem v průběhu roku měnil dle měnící se teploty vody a také jsem zkoušel různá složení vlastní směsi koření, které jsem doplňoval RR od SBS nebo RR od JT. Od esence Frankfurtská klobása-SBS jsem také čekal víc a docela mě zklamala na podzim ve vodě cca 8° na směsi pt.zob s kořením. Naopak se mi letos osvědčil Nahnilý krab od SBS a Monster Crab od RH (až na ty ruce, které mi potom smrděly ještě 3 dny). Do jaké chuti mám u jednotlivých směsí jít také samozřejmě nikdy přesně nevím, proto mám většinou vyrobeny jeden až dva různé základy a na každém udělané 2-3 varianty chutí(vůní), které pak při lovu zkouším. Takže to pak na našem místě vypadá jako někde ve spižírně, kde visí třeba 5 pytlíků s nějakými dobrotami . Mě ta alchymie kolem výroby boilie zatím baví, takže nelituji ani času, námahy nebo peněz a dělám to třeba většinou pro parťáka, který stráví u vody víc času než já a spotřebuje tedy víc koulí než já.

virta | Pá 10.12.2004 2:16:23

Honzas: Pravdupovediac, s RH nemám moc odchytané. Používal som len plavačku MC mix na vyváženie zostavy s potápavou boilie na bahnitej vode, ale že by to malo niečo do seba... Ale pomerne dobre chytá jeho Addicted (myslím, že tak sa to správne píše), chytala spoľahlivo aj na hodne prechytávanej vode. Oliheň od RH chytáva kamarát a je spokojný, myslím, že čo sa týka tých olihňových boilies, táto patrí na špicu. Celkovo je oliheň asi jedna z naj, majiteľ jedného súkromného revíru mi vravel, že odkedy je spustený, tak každá z boilies mala silné aj slabšie obdobia, ale oliheň chytá prakticky stále, za tú dobu tam tá gula proste ešte nevysadila. Ja som ju mal od SB, ale 24mm, chalani na 20mm pochytali, ja som prišiel skrátka... Neviem, či si toho lososa nemyslel náhodou salmon-caviar-black pepper od Nutry, osobne som na túto gulu zaťažený a je to môj top favorit medzi boilies, u nás na Slovensku sa hádam ani nedá zohnať, vlastne tak ako väčšina dobrých boilies od Nutry, iba také, čo mi ešte stále ležia v krabici - wonder fruit a sweet cajouser a podobne, žiadne terno. Trigga je boilie, na ktorú som už počul hádam všetko možné, od nadávok až po chválenie do nebies, osobne som s ňou prišiel do styku len raz a to preto, že ma moc nenadchla, vtedy zachytala horšie ako moja vlastná zmes prakticky za ideálnych podmienok (koniec apríla tesne pred trením). Asi je x ľudí, ktorí majú s ňou iné skúsenosti, ale mňa nejako neoslovila. Inak ten tvoj mix, tá korenená ryba nie je náhodou RR fish mix? Súdim len podľa tej SBS, že by to mohol byť Niklov mix... Niečo podobné som robieval aj ja, dokonca aj toho roku veľakrát, ale s frankfurter sausage alebo green crab keď sme pri SBS, ale ak mám byť úprimný, tak očakávania boli väčšie ako realita, hlavne čo sa týka tej klobásy. Inak to, že spravíš mix o 50% lacnejšie je jasné, aj o viac ako 50%, ale si si vždy taký istý, do akej "chute" máš ísť? Mne sa niekoľkokrát vypomstilo, že hoci som si dopredu spravil 5 druhov boilies (aromaticky) na 3 základoch (korenená ryba, ryba-GLM, seed mix), na rybačke mi z nich chytala iba jedna a aj to len tak-tak. Práve pri takých 2-3 dňových rybačkách je výhodou mať pri sebe paletu dobrých hotoviek, majú pomerne rýchlu odozvu a viem sa lepšie zorientovať, do akej chute sa mám tlačiť. Naviac ak som na revíry, kde netreba veľa vnadiť, tak pre mňa to je zatiaľ najlepšie riešenie a keď si pomyslím na tú námahu, čo by ma stálo tie boilies pripravovať, tak nemám čo váhať. Možno som len zlenivel, ktovie...

Honzas - Profil | Út 7.12.2004 7:51:22

Virta : Možná si trochu nerozumíme, ale nevadí, nechme to už být. Vraťme se k vlastním směsím a hotovkám. Nezkoušel jsi hotovku oliheň od R.H.? Kámoš ji v létě dával při dvou krátkodobých lovech na 1 prut a nachytala to samé, co má kořeněná ryba se Squid Octopus od SBS + komb.EO B.P. a Asaf.. S tím lososem s černým pepřem, o kterém jsem psal níže jsem se spletl, nebyl od R.H. Zatím mě ještě hotovky o svých kvalitách nepřesvědčily a stále jim nevěřím. Myslím, že dokážu udělat na krátkodobý lov stejně silnou směs, která přitáhne rybu a min.o 50%levněji. Jediná značka, se kterou mám "špatné" zkušenosti ne Nutra. Její Triga v kombinaci se stejným dipem v roce 2003 na NM několikrát zabodovala, když ostatní koule zůstaly nepovšimnuty.

virta | Út 7.12.2004 0:52:37

Honzas: Dotyčná fotka je na klasickom filme, nemám digitál ani ju nemám v PC. Ako som sa tak pýtal, tak by ju asi bolo treba naskenovať, pravdupovediac v týchto počítačových grifoch nie som veľmi doma. Ale ak by prišlo na lámanie chleba, tak by som to asi dal do nejakej internetovej kaviarne, tam by už hádam vedeli, čo s tým... A k tej rade fotografií - každý, kto pozná ten-ktorý revír vie, či tá fotka je spravená odtiaľ alebo nie. Zhodou okolností fotka zo spomínaného revíru by bola na prvý pohľad poznateľná podľa pozadia, je tam časť vody a časť brehu, ktoré sa nedajú pomýliť s iným revírom. Aby som svoje tvrdenia dokladal fotkami iných kaprov z iných revírov, tak až tak hlboko som neklesol... Ak by bola prijatá mnou navrhnutá stávka, tak by som si dal tú námahu niekomu to dať na odoslanie. Pravdupovediac, nemal som ani tušenie, že jedna 15tka spôsobí taký "rozruch", ja sem napíšem občas k témam, ku ktorým si myslím, že by som mohol pýtajúcemu rozšíriť obzory, resp. zareagujem na nejakú podotázku, ale naťahovať sa s niekým, či som nejakú rybu chytil alebo nie... Stanovisko som zaujal jednoznačné a myslím, že už ani z jednej strany nie je vôľa ďalej tým zaťažovať návštevníkov mrku, a už vôbec nie Lovca, ktorý zadal pôvodnú otázku.

Honzas - Profil | Po 6.12.2004 9:12:02

Virta : Toho tlumočníka jsem špatně pochopil a už je mi to jasné. S uveřejněním fotografie patnácky jsem to "chválení" nemyslel doslova. Pokud ale někde napíšu, že jsem ulovil takovou nebo makovou rybu a mám ji ve foťáku a PC , tak ji automaticky přiložím ke svým slovům. Jinak bychom tu mohli psát cokoliv a nemusíme si věřit. Je sice pravda, že by se dalo "lakovat" a použít fotku z jiného (třeba lehčího) revíru, ale to už je na cti každého člověka. Není zas tolik lidí, kteří mají nachytáno a vyfoceno řadu ryb nad 12 kg, aby si z nich mohli nějakou vybrat jako vhodný argument pro svá tvrzení. A ten kdo své úspěchy zveřejňuje, nebude mít moc šancí hrát nějaký fotografický mariáš.

virta | So 4.12.2004 1:49:46

Honzas: Vladysa osobne nepoznám a ten "tlmočník" bol v tom zmysle, že tlmočil názor niekoho iného, nakoľko ako písal, tak dotyčný nemal prístup na net, nič viac v tom nebolo. Keď som si minulý rok zaobstaral pripojenie na net (aj teraz musím písať takto neskoro v noci, lebo kvôli odľahlosti sa mi prakticky cez deň nedá pripojiť a na linke môžem mať len tú najzákladnejšiu verziu pripojenia - čiže je to o nervy koľkokrát...), tak vladys bol myslím jedným z prvých, ak nie vôbec prvý, ktorý na moje niektoré otázky reagoval. Nemám ani najmenší dôvod prechovávať voči nemu zášť, práve naopak a z počutia viem, že požíva úctu aj od iných kaprárov. Na druhej strane ma to trochu "naprdlo", aj keď vystupoval len ako sprostredkovateľ (ten "tlmočník"), možno to bolo aj tou neskorou hodinou a aj prácou - chýli sa koniec roka a podnikateľom finišujú prípravy na vyčíslenia daňových základov... A chváliť sa 15tkou? Nevravím, že také kapre chytám bežne, ale to chválenie je asi na úrovni poslania 2-3 SMS správ priateľom, ktorí vedia, kde práve chytám a možno tam chcú prísť, alebo už boli a porovnávame. Dnes už sú revíry, na ktorých sa dá tých rýb do tých 15kg nachytať, na jar som bol na jednom takom zrovna v čase, keď sa tam napúšťala vyradená generačná ryba, do rána som sa ani nevyspal a ryby od 8 do 12kg som už odhákovával rovno vo vode, takže aj takýmto spôsobom by sa dalo prísť k tým fotografiám. Len na porovnanie po mne nastupoval myslím v nedeľu Star baits team a do stredy mali chytených okolo 30 kaprov, ale z 95% tejto váhovej kategórie, ku tomu dňu ako som volal so správcom sa tiež cez tých 15kg nedostali.

Koloušek | Pá 3.12.2004 21:36:17

Vladys: Můžeš upřesnit použití té plazmy. Co je to za výrobek, kde a za kolik to jde pořídit? Nikdy jsem to neslyšel a celkem by mě to zajímalo. Dík

vladys | Pá 3.12.2004 12:36:37

virta> Som velmi rad, ze si nebral moj vcerajsi prispevok ako osocovanie, pripadne ako utok na tvoju osobu ako som uz pisal v vcera. Ak som sa Ta nim dotkol, tak sa ospravedlnujem, nemal som v umysle zacat tu akekolkvek "zabo-mysie" vojny. Cielom mnou sprostredkovaneho prispevku bola reakcia na opis tvojho 24 hodinoveho lovu, tj ako bol prezentovany tebou tu na mrk-u ostatnym navstevnikom a ako ho vnimali priami ucastnici, z ktorych jeden z nich ma poprosil o sprostredkovanie ich nazoru.
Dnesne prispevky som im vytlacil, reagovat budu osobne podvecer ako som pisal vcera.
K bodom 1-5 sa Ti vyjadria sami, ja sa vyjadrim k druhej casti bodu 6.
Precital som si moj prispevok opat, ale neviem najst pasaz, kde si obvineny, ze si vymyslas ulovky. Je to formulovane vo forme otazky. Nakolko som nebol priamym ucastnikom, nedovolil by som si niekoho priamo obvinit, ze si vymysla niekoho ulovky.
Mrku zdar :))

vladys | Pá 3.12.2004 12:05:26

honzas> ani ja som nemal v umysle rozputat takuto vymenu nazorov. Za co sa Lovcovi a ostatnym ospravedlnujem, nakolko zaberame vymenou nazorov miesto urcene pre odpovede na jeho otazku.
lovec> Ak chces nahradit psenicny gluten v zmesiach inou pojivou zlozkou, pouzi ako tu uz bolo spominane napr. lactalbumin, alebo sojovy izolat pripadne ak mas dost penazi tak vajecny albumin. Pomer jednotlivych pojidiel voci celkovemu objemu suchej zmesi sa priamo umerne meni, napr. podla pomeru pojivych a nepojivych zloziek ako aj poziadavky na rychlost uvolnovania atraktorov, rychlost rozpadu boilies a pod, faktorov je niekolko. Standardne na kg suchej zmesi mozes pouzit 50 az 100g sojoveho izolatu v kombinacii s 50 az 100 g lactalbuminu. S ich presnym davkovanim sa treba pohrat a vyladit to.
Dalsim pojivym komponentom, ktory rad pouzivam, je plazma. Obsahuje 70% proteinov a je na 95% rozpustna. Pouzivam ju v mnozstve od 20 do 60 g na kg suchej zmesi, najcastejsie v kombinaciami s rybimi muckami. Myslim , ze stoji tiez za vyskusanie.

Honzas - Profil | Pá 3.12.2004 8:38:42

Virta : Neměl jsem v úmyslu rozpoutat podobnou výměnu názorů, jaká se rozpoutala, ale budiž. Vladyse znám osobně a nechápu co jsi myslel tím "tlumočníkem". Nevím, jak Vlada znáš, ale podle toho titulu, kterým jsi ho obdařil, tak asi vůbec. Ty Tvé zkušenosti se Spice Fish od SB v chladnější vodě mě zajímaly proto, že jsem letos na vlastní směs kořeněná ryba chytal téměř celý rok a podle teploty vody jen měnil poměry jednotlivých komponentů a dávkování atraktorů. Nevím jak Ty, ale já bych se s tou patnáctkou pochlubil.

virta | Pá 3.12.2004 3:09:13

6.Vôbec to neberiem ako osočovanie, keď niekto povie, že si vymýšľam úlovky, kdeže... veď on to v podstate myslel dobre a Ty tiež, koho by to nepotešilo. A skreslené informácie? Jediná vec, čo bola skreslená, že som neodhadol správne počet prútov na 4 ľudí pri vode. Tak teda neskreslene: JA 3 PRÚTY, ONI 7 PRÚTOV - JA 5 KAPROV, ONI 1 KAPRA. A k tomu 15kg kaprovi asi toľko: bol som tam 2-krát, to potvrdí aj správca. Ten druhýkrát som vyšiel naprázdno, hoci by som mohol napísať neviemčo, lebo som bol na revíry úplne sám... paradoxne si vymýšľam úlovky, no nič. Takže toho kapra som chytil vtedy, keď tam bol aj Tvoj priateľ. Ak staví celú svoju výbavu, ja stavím svoju a potom sa môžme porozprávať. Tú fotku mám vo foťáku a ešte nájdem aj toho človeka, čo ma fotil, je to ten pán, ktorý tam má na vode tú tyčovku s kúskom polystyrénu na vrchu, práve som mu ju prevážal, keď prišiel ten záber. Mám dosť ďaleko k tomu, aby som si vymýšľal úlovky. Pravdupovediac, si ma trochu sklamal, mal som Ťa za človeka s odstupom, aj keď sa pasuješ len do úlohy "tlmočníka". Osobne by som niekomu asi takto verejne nedokázal napísať, že si vymýšľa úlovok a to ešte za niekoho iného. Ak si Tvoj priateľ stojí za slovom, tak som ochotný sa s ním staviť ako som povedal o celú svoju výbavu proti jeho, za tým si stojím. Uvidím, či to prijme a bude si stáť za slovom. A to všetko kvôli jednej vete, na ktorej bol nesprávny len počet prútov, ale ten som odhadoval vzhľadom na počet ľudí pri vode, to som vysvetlil. To ostatné už je len ješitnosť, ja sa nepovažujem za nejakého nadrybára, oproti MK som úplný amatér, neraz som to aj tak medzi rečou verejne deklaroval. Ale tiež nie som nejaký chmuľo, čo si potrebuje vymýšľať ryby, zas toľko mám odchytané.

virta | Pá 3.12.2004 2:35:00

4.Sorry, ale to už je úbohosť, že ma museli budiť z 50m pískaním. Príposluch mám rovno pri uchu, myslím, že by som ho počul skôr... To, že som tvrdšie spal a trochu neskôr sa vymotal zo spacáku naznačuje aj tá 9. hodina, v noci som čakal rybu a tak som si ráno prispal. Ale myslím, že ten príposluch 30cm od hlavy v zapnutom bivaku ma predsa len zobudil a nie akési pískanie z 50m. Kým sa človek vymoce zo spacáku, obuje, rozopne bivak, tak to trochu trvá. Oni ak boli hore a začali pískať, tak sa to asi javilo pri tom čase, čo mi to trvalo sa vymotať, že som zomrel... Je to divné, ale spal som. Inak vždy si so sebou brávam niekoho, koho uložím na 50m od seba a ten potom píska, keď mám záber... Načo by mi bol príposluch...
5. Mňa zas dorazilo, keď som spomenul zaľahnutého sumca a otázka znela, že ako som to zistil??? Myslím, že to mapovanie dna sa mi vyplatilo, nemôžem za to, že to niekto nedokáže stráviť. Dopredu som vedel o minimálne 2 ks sumcov väčších rozmerov na tomto revíre a nechcel som hádzať len tak ledabolo. A čo už je zlé na tom, že si preklepem dno tyčovkou, to neviem, hádam nebudem na 2m hĺbke používať sonar. Tak som našiel aj miesto, z ktorého prišli dve najväčšie ryby, hoci kamarát, ktorý tam chytal týždeň predtým, mi radil ťahať sa viac doľava. A ten tam chytil dokonca dve 15tky, 13tku a to ostatné ani nebudem písať, lebo ako to tak sledujem, tak by to niekto nemusel rozchodiť... Tyčovky som menil raz, pravá bola jasná, stredná išla o tri metre ku mne na trochu tvrdšie dno a ľavá asi na 6m od brehu pred tú chatu a tak to zastalo do konca. Namiesto tej ľavej som použil konár, ktorý som ešte na druhý deň vyťahoval z vody, aby som bol presný. Neviem, prečo dávaš slovo rozľahlej do úvodzoviek a čo s tým má spoločné to, že chcem vedieť, čo je na dne. Ja viem, Casien je Casien, ale na tejto "rozľahlej" lokalite to bolo 5:1, ak niekto chytá tak, že hádže montáž sumcovi na hlavu, tak ja to byť nemusím. Inak bol som tam ešte raz asi po mesiaci, tentokrát 24 hod bez ryby, ale bol aj na figu čas a toho sumca som tam našiel naspamäť. Tvoj kamarát vravel, že prišiel len tak na oddychovú rybačku, to je v poriadku. Ale hádam nemusím byť ja kvôli tomu zlý, že sa rozhodnem si to dno trochu preklepať.

virta | Pá 3.12.2004 1:59:53

vladys: Je to sila, ale čo už, pekne po poriadku.
1. Boli myslím celkovo štyria, z toho ten tvoj kamarát chytal sám na tri prúty, to viem isto, lebo som si všimol, že bol super vybavený. Boli trochu rozťahaný, takže všetky udice som neporátal, len som odhadol, že ak ešte jeden chytá na tri a ostatní dvaja po dve, tak je to dohromady desať. Nejako sa nezaoberám rátaním udíc vo vode, ale ak sú 4 rybári, z toho viem isto, že jeden na 3 prúty, tak som si tipol tých 10 ako stred, mohol som tipnúť aj 12 ako 4*3, tých 10 som zvolil ako priemer. Vidím, že aj to bolo veľa, tak teda nech je sedem.
2. To, na čo som chytal, viem sám dobre, hádam som tie boilies naväzoval, alebo aj to robil niekto iný? Spočiatku som dal Nash:SB v pomere 1:2, po prvom zábere na SB išlo všetko Spicy fish. Možno mu ten Nash zostal v pamäti, lebo sme sa bavili aj o B2 a zrejme som spomenul, že aj ja som mal Nasha vo vode. Je mi to trochu trápne, ale prosím ťa, aký by som mal dôvod písať o SB a nie o Nashovi, ak by som to skutočne na Nasha odchytal, to mi nejde do hlavy pravdupovediac...
3. Bez obáv, tú 15tku mám na fotke, keď už Tvoji priatelia tak bedlivo pozorovali vodu, tak to bol hneď prvý záber, sekal mi ho jeden rybár, ktorému som práve prevážal bóju ( to bolo asi to premiestňovanie, čo si spomínal...), potom som ho chvíľu vodil po vode z člna, nakoniec zdolal z brehu. Pán, ktorému som prevážal bóju ma s ním aj cvakol, bol to jediný kapor, ktorý stál za fotku. Tie ostatné mali 8, 7, 4 1/2 a 3 kg (toho 3kg som len odhadol).

virta | Pá 3.12.2004 1:42:03

Honzas: Spicy fish funguje väčšinou keď sa voda schladzuje, po tých 13 stupňov ju mám vyskúšanú osobne, tam je super. Pri nižšej teplote už treba skúsiť Indian spice tiež od SB, sú to staré gule, ale chytajú stále.

vladys | Čt 2.12.2004 14:53:55

virta> poprosil ma moj kamarat Martin, aby som reagoval v jeho mene na tvoj posledny prispevok, nakolko sam nema momentalne pristup k i-netu.
Chcel len upresnit informacie, ktore sa tykali tvojho 24-hod lovu na nemenovanej 1,5 h lokalite.
On bol jednym z tych nemenovanych 4 rybarov, ktori sedeli necelych 50 metrov od teba. Chytali len traja a nie na 10 udic ale sedem. Boilies, na ktory si pocas lovu chytal si im prezentoval ako Sting fish meal od K. Nasha, nie Spicy Fish od SB.
On svojho uloveneho 12 kg kapra rad potvrdi zdokumentovanou fotografiou, ale chcel sa spytat ci mozes aj ty zdokumentovat svoho 15 kg kapra, nakolko ho nikto nevidel a nevie o nom ani spravca reviru. Je zvedavy, kedy si spominaneho kapra chytil, nakolko k zaberu asi 5 kg kapra o 9 rano Ta museli budit piskanim. Taktiez "chvalil" tvoje mapovanie dna na tejto "rozlahlej" lokalite na clne a caste presuvanie tyckovej bojky. Neber to prosim Ta ako osocovanie, alebo utok na tvoju osobu, chcel len aby sa urcite informacie neprezentovali navstevnikom tohto serveru skreslene. Po tvojej reakcii bude sam reagovat z nejakej i-netovej kaviarne.

Honzas - Profil | Čt 2.12.2004 9:04:46

Virta : Co píšeš je zajímavé. Já jsem na hotovky zanevřel po neúspěchu v začátcích chytání na boilie a od roku 2001 vyrábím koule jen ze svých směsí. Musím ale přiznat, že loni parťák dával na 1 prut hotovku (většinou Trigu nebo Technispice od Nutry nebo Losos+černý pepř od Hutchinsona) a došlo i k tomu, že tyto hotovky přechytaly mou domácí směs. Letos z 90% chytal už jen na mé výrobky. Chci se Tě zeptat při jaké teplotě vody jsi měl úspěch se "Spicy fish" o Star Baits ?

virta | Čt 2.12.2004 0:13:08

Honzas: Máš tak trochu pravdu, dlho som sa patlal vo všelijakých mixoch a z princípu som hotovky používal len výnimočne. Môžem povedať, že som hotovky väčšinou prechytával, ale nie vždy a väčšinou to bolo pri špecifických podmienkach, keď proste môj celý domáci sortiment "vysadil". Ale aj z tých hotoviek som sa poučil, napr. to že mám so sebou Nutru alebo Roda nie je automaticky zárukou úspechu. Toho roku som síce odštartoval na domácej výrobe, ale potom som si podľa skúseností zvolil "protivníkov" z radov hotoviek (vyberal som len tých naj, podľa obdobia) a musím priznať, že hotovky "domovinu" prevalcovali, najmä na revíroch, kde je dostatok prirodzenej potravy to bol ozaj debakel... Napr. 7 prútov vyvezených na kapra, 7 záberov, z toho 5 na jednu udicu s novým Com-plex od Richworthu, táto gula sa ukazuje dosť silná v pomerne širokom rozsahu teplôt. Nakoniec kvôli zaneprázdnenosti som chodieval len na kratšie výpravy a hoci som mal domáce boilies postavené na výborných mixoch, na ktoré chytajú slovenskí kaprári aj v zahraničí, dobre zvolené hotovky ich prechytali. Dokonca raz sa stalo, že neďaleko mňa chytali 4 rybári na tieto mixy od nemenovanej firmy, jeden nový testovali pre majiteľa firmy, za 24 hodín mali 1 kapra 12kg a ja 5 ks od 3kg do 15kg, bolo to na súkromnom revíri, oni mali 10 prútov, ja tri... Po tom všetkom, čo som toho roku skúsil, to bolo len ďalšie potvrdenie toho, čo som bol nižšie písal. A zvalcovala to trochu nedocenená a nie práve najmladšia hotovka, ale na chladnejšej vode super účinná - Spicy fish od Star baits, bola na všetkých 3 mojich prútoch... Takže asi tak, ak je niečo lepšie, tak sa nebránim to prijať a korigovať názor, preto som to aj robil. Napriek tomu by som v niektorých prípadoch určite použil domácu výrobu, to je jasné, ale nedostatok času na nejaké dlhšie výpravy s vnadením mi to neumožňuje a pri krátkodobom love idem jednoznačne do hotoviek.

Honzas - Profil | Út 30.11.2004 8:08:13

Virta : Neměl jsi ještě asi před rokem na hotovky trochu jiný názor ?

virta | Ne 28.11.2004 18:53:58

Glutén vôbec nie je v zmesiach potrebný, je x receptov bez gluténu, ale neviem, prečo ho chceš nahrádzať, ak ho používaš. Dá sa ľahko zohnať, nie je drahý a dávkuje sa v malých množstvách, alternovať ho môžeš múkou, laktalbumínom (aj keď jeho lepšia úžitná hodnota pre kapra je otázna, ak je nesprávne zložený mix), vaječný albumín je takisto dobrý, mleté Sluis C.L.O. je takisto dobré pojivo... Ak budeš robiť boilies doma dlhšiu dobu tak zistíš, že domáca výroba ťa vyjde podstatne lacnejšie, ako kupované mixy alebo hotovky. Spočiatku na tom ale prerobíš, tým asi prešiel každý, čo začínal s domácou výrobou a snažil sa svoje boilies čo najviac zatraktívniť "zaručenými" atraktormi. Reči o domácej výrobe sú síce pekné, ale prax ťa asi presvedčí o opaku, totiž čoraz viac pribúda vôd, kde sa použitie silnej hotovky doslova núka a podľa mojich skúseností sú tieto boilies aj podstatne výkonnejšie. Domácu gulu použiješ v prípade, keď potrebuješ viacej kŕmiť, popr. dlhodobejšie - je jasná vec, že žiadny kapor nebude dlhodobo prijímať navoňané guličky s minimálnou výživnou hodnotou a plné konzervantov. Ale väčšinou je to o tom, že prídeš na revír a chceš chytať, tam jasne vedú hotovky (nie všetky samozrejme) a čím širší sortiment kvalitných hotoviek máš, tým si úspešnejší a ušetríš si kopec času a námahy. Vody sú väčšinou obsypané rybármi, krmiva je vo vode neúrekom, silná hotovka pod háčik, 5-6 okolo montáže je v tom prípade asi to najlepšie, čo môžeš spraviť. Po čase si nájdeš svojich favoritov, či už hotové boilies alebo mixy a pri niektorých situáciách (napr. chladnejšia voda) hotovky domáce boilies doslova deklasujú. Ak budeš chcieť začať s domácou výrobou, tak ťa čaká ťažká cesta, ktorá tak odhadujem v 95% prípadov končí sklamaním a ak nemáš nejaké dobré recepty, tak aj značnou záťažou na peňaženku (stačí ak si pozrieš ceny niektorých atraktorov).

lucciano - Profil | Pá 26.11.2004 14:13:24

Laktalbumin je skutočne lepší, ako uvádza Marda, pretože neuzatvára povrch boilies(umožňuje lepšiu lektáž a tým lepšiu atraktivitu boilies), je stráviteľnejší a tiež hodnotnejší pre kapra ako glutén.
Vyskúšal som množstvo hotoviek, sú medzi nimi lepšie i horšie. Väčšina komerčných hotoviek má jednak neprirodzenú farbu a tiež neprirodzenú (až "umelú") vôňu a chuť. Domáca výroba je skôr o dôvere(mám prehľad čo mnou vyrobené boilies obsahuje a v akom množstve, to platí ako o suchých tak i o tekutých zložkách) a kvalite. Ja preferujem domácu výrobu pred komerčnými výrobkami. Základné zmesy ale kupujem hotové,určite je to výhodnejšie ako ich miešať-súdržnosť značkových zmesí je zaručená. Prečo sa trápiť keď ponuka je skutočne široká. A moja najoblúbenejšia hotovka? Whisky boilies od Kevina Nasha, je to naj hotovka,na čo som doposiaľ chytal. A to som toho fakt vyskúšal dosť(Nutrabaits,Tešinský,Solar,Hutchinson,...) :) Petrov zdar!

marho - Profil | Čt 25.11.2004 20:37:17

Myslím, že není třeba nahrazovat, je to laciná položka, pokud ovšem nemáte k jeho nahrazení jiný důvod. 500 g stojí cca 35,- Kč a stačí dávkovat cca 5 - 10 procent z celkového množství směsi (dle pojivosti ostatních složek).

Marda - Profil | Čt 25.11.2004 12:56:50

Gluten můžeš nahradit například laktalbuminem. K tvojí druhé otázce - neoprovnávej kupované a domácí boilies jen v poměru množství/cena! Domácí výroba není důvodem získání levnějších kuliček, ale k získání KVALITNĚJŠÍCH a takových, které v danou chvíli na určité vodě potřebuješ. Mnohdy tedy nejsou levnější než kupované, ale naopak. Díky tomu, že znáš složení vlastní směsi můžeš jen malou změnou složení docílit jiného potřebného výsledku a toto ti kupované boilies nikdy nemohou poskytnout.

miras | Čt 25.11.2004 9:13:48

Lovec: 1.Gluten (lepek) se používá ve směsích pro podporu pojivosti, ale není nezbytnou součástí každé směsi. Jsou mixy, které dobře pojí i bez glutenu. Koukni se do článků - je tam jeden o přísadách do boilies od Vladyse s výborným popisem vlasností jednotlivých surovin - tam najdeš odpověď. 2. množství - rozdíl není žádný - vždyť záleží jen na zvoleném průměru boilies - např. kg hotového boilies 21 mm kolem 200 kuliček, 14 mm přes 600. 3. pokud začínáš zvol nějakou hotovku (Richworth, Nikl...) Občas tě domácí směs vyjde i dráž než kupovaná, ale víš co v ní skutečně je, ale ten pocit.... Záleží samozřejmě na zvoleném receptu (pošlu Ti maila s odkazem na stránky s více než 150 recepty - místní borci by mi to smazali)