Ryby jsou, či nejsou???

Když se tak bavím s rybářema, tak někteří říkají, že ryby v našich revírech nejsou a někteří říkají, že ryby v našich revírech jsou, ale jsou už tak chytré a poučené, že jen tak na něco nezaberou. Jaký je Váš názor???
Autor diskuse: Kato - , 22.11.2004 všeobecné - ostatní

Martin M. - Profil | Pá 3.12.2004 12:52:57

xaxar> ja jsem naopak 2x videl, jak si MO ryby slovila a prevezla si je do jineho sveho reviru.

XAXAP - Profil | Pá 3.12.2004 10:44:26

Pavel: jeste bych dodal, ze uz jsem v ramci restitucnich naroku par takovych pripadu videl.

XAXAP - Profil | Pá 3.12.2004 10:37:27

Pavel: CRS ci MRS se do ted o reviry "staralo", takze penize by svazy dostaly za "ryby" a stav reviru.

Pavel | Čt 2.12.2004 15:59:23

Vkládám se do diskuse s otázkou na XAXAPa : z čeho že by ČRS a MRS získaly peníze? Svazy jsou jen uživatelé. Peníze půjdou státu a ten je dá bachařům a poldům a něco zbude i pro úředníky na příslušných místech(do saku) a ti nejsu CR. Tak je to vymyšleno.

XAXAP - Profil | Čt 2.12.2004 11:16:39

osprey: neboj se, ze by byl zajem v prvnim kole privatizace o vsechny reviry. Troufnu si rict, ze by se podarilo prodat tak max. 40% reviru, obvykle ty nejznamejsi nebo s vazbami na podnikatelsky uvazujici MO. Ma predstava je takova, ze CRS nebo MRS by z privatizace ziskaly penize, ktere by sly pouzit na zlepseni stavu tech dalsich, ktere by sly do dalsiho kola. Z privatizace by opet neco vydelaly a postupne by se transformovaly do pozice nestatni dohledove a revitalizacni agentury, ktere by se staraly o reviry z padlych podnikatelskych akci a pripravovaly je pro opetovny prodej a uvedeni do trzniho prostredi (samozrejme s vlastnim provoznim ziskem)

Kato | St 1.12.2004 23:00:58

hraji: děkuji, žes aspoň ty reagoval na můj příspěvek :)

Tomas - Profil | St 1.12.2004 21:32:12

XAXAP: O.K., omlouvám se za to kecání za klávesnicí.

osprey - Profil | St 1.12.2004 17:27:07

XAXAP: Tak se omlouvám, že jsem tvůj výrok že MRS si ...zaslouzi si byt rozbit stejne jako CRS... pochopil jako zrušení, ale demonopolizaci chápu jako rozbití a rozbití jako de facto zrušení.
Jako člověk, který se několik let pokoušel starat o to, aby druzí měli za pár šupů co chytat, mám k tvým návrhům i špetku sympatií. Ale vody, kde chytám, nejsou nic o co se bude někdo rvát, jen aby to mohl spravovat a osazovat. Pokoušel jsem se to spočítat a vychází mi cena povolenky na náš 25 ha povodněmi věčně vyplavovaný revír bez trofejních ryb asi na 2000,- Kč. Vem si, že pro ten revír bude třeba minimálně 1 pracovní síla na celý úvazek a její roční plat bude (i s odvody) asi jako celý dnešní rozpočet naší MO (cca 150 000 Kč).Pak si budu muset koupit povolenky i na další revíry v okolí.
Dnes přijdu na schůzi a když něco opravdu chci, bude se o tom muset hlasovat a mám teoretickou šanci, že ten názor třeba projde. Na soukromém revíru budu muset ukecávat lidi, aby tam tomu člověku nejezdili, on nevydělával a z tohoto titulu se začal zajímat o naše požadavky. Anebo budu jezdit někam o 100 km dál.

Dál už licitovat nebudu, připadáš mi jako chytrý chlap a diskutuješ bez urážek. Cením si toho. Ale já to prostě vidím jinak a jsem na hrajiho straně, což jsem nikdy netajil. Zdar.

XAXAP - Profil | St 1.12.2004 11:35:13

hraji: to byl priklad! nechtel jsem ti nabizet "trafiku" za podporu mych aktivit :-)))

hraji - Profil | St 1.12.2004 11:30:46

XAXAP: jen malé upřesnění, jsem šéfem jedné jediné MO MRS a potom soukromé firmy, která nemá s rybařinounic společného. Menším šéfem už být nemohu, tojsme leda doma. :-))

XAXAP - Profil | St 1.12.2004 11:05:55

Tomas: ja uz 8 let makam na propagaci ceskeho sportovniho rybolovu v zahranici. Za tu dobu uz jsem prisypal do kasicky CRS nemaly peniz (ostatne i statu). Ale porad jeste nejsme pro rybare z venku dostatecne zajimavi. Porad je zasadnim duvodem jejich prijezdu spis levny chlast ci nejake historicke vazby na nasi zemi. Ne kazdemu se zavdecis napr. chytanim lipana, ke ktermu nase svazy vzhlizeji jako k modle a ktereho mnozi cizinci s vice mezinarodnimi zkusenostmi povazuji za "trash fish". Chtelo by to nabidnout vice. A i ramci ceskych tradic jsou znacne rezervy! Zkostnatele svazy (CRS i MRS) to ale bez obchodni souteze nedokazou. A ostatne, ta demonopolizace a obchodni soutez by prospela i nam, domacim rybarum. jen si vzpomenme, jak vypadal trh s mobilnimi komunikacemi nebo s pritupem do Internetu pred demonopolizaci a jak vypada ted. Kdo si mysli, ze tenhle proces neni uspesny a neprinesl zakaznikum uzitek, je cvok. A kdo si mysli, ze by demonopolizace sportovniho rybarstvi prinesla neco jineho, je double cvok, nebo sleduje nejaky vlastni osobni zajem v ramci soucasneho systemu.

XAXAP - Profil | St 1.12.2004 10:44:29

osprey: cti poradne! demonopolizace neznamena zruseni CRS nebo MRS! Hraji by si mohl dal chovat svoje ostroretky a parmy a jako jeden z sefu podstatne mensiho sdruzeni (nez je ted) s nazvem MRS by mohl prodavat firme Jihoceske vody a.s. Ja bych si kuprikladu rad vzal na starosti horni Vltavu a moc rad bych spolupracoval s dalsim privatnim hospodarem na Lipne. A kdyby mi nekdo neco provedl s revirem, sakra bych se staral o to, aby dostal pres prsty, uhradil skodu atd., protoze by mi na prisunu rybaru - zakazniku stal muj chleba. A nikdy by si nekdo nemohl dovolit rict:
- nu coz, lihni mame dost, tak nevadi, ze jsme o jednu prisli
- nebo: tak ty jihomoravaky nechame orat na svem, kdyz to chteji
V obou pripadech me svaz okradl o penize, ktere jsem mu zaplatil, protoze se nemuzu na zaklade spatne zkusenosti svobodne rozhodnout, ze uz nebudu chytat na svazovem, ale pujdu jinam. V ramci CR totiz takovy vyber dostupny neni.

hraji - Profil | Út 30.11.2004 21:32:35

Kato: doufám, že jsi mu poradil, aby šel do své lednice :-))

Kato | Út 30.11.2004 21:15:52

Tak trochu jiný soudek. Dnes na Príglu za nam přišel fajn pán a říkal, že vůbec neví, kde jsou Okouni, že před 2-3 rokama jich míval v ledničce 60 kg a poslední dobou nemůže o Okouna pořádně zavadit a tak se smutně ptal: kam se poděli???

richtřík - Profil | Út 30.11.2004 20:47:42

HRAJI:FANDÍM TI

Alan | Út 30.11.2004 10:27:06

Tomas>Správně, důležitý je klid na práci.

Tomas - Profil | Po 29.11.2004 22:31:33

XAXAP: je jednoduchý kecat za klávesnicí, viď? Co jsi ty konkrétně udělal pro naše revíry? Buď rád, že jsou takoví jako hraji, brach, a další. Ryb. svaz možná nefunguje na 100% správně, nebo řekněme nevyhovuje každému, ale buďme rádi, že funguje alespoň tak, jak funguje. Nemyslím si, že by fungoval zásadně špatně. Ale co je 100%? Kdyby jsi se chtěl náhodou zeptat co jsem pro naše revíry udělal já, tak ti předem odpovím, že nic. Tedy kromě toho, že jakousi částkou přispívám jednou ročně. Ale taky moc nekritizuju.

hraji - Profil | Po 29.11.2004 21:27:13

XAXAP: máš pravdu, už dávno nejsem revolucionář, kteý je hotov stavět nové vzdušné zámky na troskách předchozích řádů nebo neřádů. Zjistil jsem už před pár lety, že je třeba začít pracovat na svém revíru a pomalu a nenápadně přesvědčovat ty ostatní, že to co děláme, má výsledky a k něčemu je. Začali jsme chovat ostroretky, parmy a podoustve a dokonce i při svazových cenách na tom něco vyděláváme a ještě mě docela těší pocit, že naše parmy plavou někde v jižních Čechách. Já vím že pro tebe je to málo, ale mě stačí málo. Protože za mnou jsou výsledky, možná nepatrné, ale alespoň nějaké.
Rozbít svaz se dá lehce, ale vytvořit něco co bude fungovat, to není tak lehké. Paradoxně, mě by bylo jedno i kdyby stála povolenka 10 000,- kč, já bych si ji koupil, ale množstvím peněz se svaz na lepší nezmění.

osprey - Profil | Po 29.11.2004 14:27:28

XAXAP: Tvrdá slova. Nevím, jak si to představuješ, ale pro zavedení ekonomického systému je třeba pro začátek posílit finanční toky = zdražit, zejména povolenky. Proč ne - a co dál? Věřím, že se najde zájemce o správu revírů jako je Orlík. Ale takové zakopané řitě jako je naše Blanice 2 udržuje tebou proklínané svazové hospodářství alespoň v trochu slušném stavu.
Se současným stavem sportovního rybářství v ČR vůbec nejsem spokojen, ale prostá destrukce svazových struktur přinese jen bordel.
Byl bys té dobroty a nastínil nám, prohnilým strukturám, jak by sis to představoval?

Pavel: Práce na vlastních odchovných zařízeních dovoluje s přijatelnými náklady vyrobit podstatně zajímavější násady než jsou na trhu k dispozici. Používáme obě metody, můžu srovnávat.

XAXAP - Profil | Po 29.11.2004 13:16:43

hraji: jake napady si uvarite v nejakych vyborech a pod. nikoho nezajima, dulezity je produkt, ktery je citelny z venku nebo zajimavy z dlouhodobeho hlediska ... ukaz mi, v cem je MRS progresivni, jaky pokrok udelalo? odpovim za tebe, i kdyz si namlouvas opak: udelalo se paramlo nerkuli nic a zaslouzi si byt rozbit stejne jako CRS ... zadny rozdil neni ... mozna jen ten, ze se palicati brnaci ani nehodlaji ridit zakony CR

a to, ze se podilis na soucasnem zalostnem stavu tim, ze podporujes setrvani umeleho, neekonomickeho systemu, nevyvratis

hraji - Profil | Po 29.11.2004 10:28:31

XAXAP: už mě ty tvoje stereotypní útoky nedokážou ani pobavit, natož rozzlobit. Bohužel se vyjadřuješ k něčemu, o čem nic nevíš, nebo vědět nechceš. Doporučuji Ti abys před své poznámky psal: "Platí pouze na ČRS." O situaci a změnách v MRS nic nevíš, tak by to bylo fér.
Nechci tě urazit ani naštvat, prostě ti jen sděluji svůj názor.

hraji - Profil | Po 29.11.2004 10:25:34

Pavel: promiň že zde nebudu vypisovat dlouhé sloupce údajů. Podívej se prosím na www.mrsbrno.cz a na www.momrs.cz/brno3. Tam jsou údaje o vysazovaných rybách.