Rybářský lístek

Potřeboval bych radu (z nedostatku času se nemohu dostat na MO). Synovi bude 7 let. Je možné pro něho dostat povolenku? Bohužel ještě neumí číst (stal se prvňáčkem), aby mohl studovat rybářský řád. Stačí k tomu, aby jen poznal ryby? Jezdí se mnou na výjezdy už od 5let a už začíná chytat rybky. Bohužel já musím lovit jen na jeden prut. Děkuji za fundovanou odpověď.
Autor diskuse: pepa - , 20.11.2004 všeobecné - ostatní

Stilet - Profil | Čt 25.11.2004 20:45:12

Cyril & ostatní - Na nekonečné absolvování kroužků jsem měl nedávno pár dotazů, jeden nejmenovaný místní instruktor se i po vydání nového zákona a vyhlášky držel přesvědčení, že bez každoročního absolvováví kroužku MO novou povolenku nevydá. Dovolím si pár poznámek:
- po prvním roce kroužku abonenti absolvují testy a po jejich úspěšném složení splňují kvalifikační předpoklady pro získání prvního rybářského lístku dle § 10 odst 3
- § 10 odst.6 Druhý a další rybářský lístek může být vydán žadateli, prokáže-li se dřívějším rybářským lístkem, popřípadě dokladem osvědčujícím, že již byl držitelem rybářského lístku.
A MO NA SEV. MORAVĚ NA ZÁKLADĚ ČEHO PODMIŇUJÍ VYDÁNÍ POVOLENKY ABSOLVOVÁNÍM DALŠÍHO ROČNÍKU KROUŽKU ? Stát totiž vydáním ryb lístku uznal, že dotyčný je oprávněn lovit ryby.
pepa - ty dvě poznámky - to je zákonná možnost získat oprávnění k rybolovu - tak rozhodli naši "sqělí" zákonodárci.

JM - Profil | Čt 25.11.2004 15:19:26

Cyril: Přesně. Proč ho nutit do kurzu, kde ho to sice může chytnout ale i otrávit, jak psal někdo níž, dokud se neví jestli ho to bude bavit nebo je to jen chvilkový úlet. Ale a to už tu taky bylo, to není jen o dětech. Můj kamarád se mi dlouho smál že jsem magor tvrdnout u vody, než jsem ho nechal chytat a než pár ryb vytáhnul. Je to víc než 5 let a od té doby je členem má povolenku a k vodě tahá on mě.

Cyril | Čt 25.11.2004 15:09:25

JM : Máme na věc stejný názor.Už se to tady psalo více krát,ale málo které 10ti leté nebo i starší dítě ví na sto procent,že chce chytat.Proto je nejlepší a neškodná cesta,jak mu umožnit to zjistit,mu prostě půjčit jeden prut.

JM - Profil | Čt 25.11.2004 15:04:29

Cyril: Jasně, máš pravdu,ale už je to o tom, že když ho necháš chytat, tak už nemáš ten klid, protože víš, že něco porušuješ. A proč chodíme (aspoň já) na ryby? Kvůli tomu klidu, kvůli té přírodě. Ne kvůli večeři a už vůbec ne se nervovat jestli někdo uvidí kluka s prutem v ruce nebo ne. Štve mě ta demagogie, ta tupost předkladatelů zákonů a poslanců, kteří vůbec nevědí o co jde a serou se do všeho. Teda fakt mě tohle dostalo.

Cyril | Čt 25.11.2004 14:56:32

JM : V situaci,kterou popisuješ,ti RS nemůže říct nic.Musel by vidět kluka vytahovat rybu,nahazovat a pod. Ale ujeté je to pěkně.Taky nevidím důvod,proč by dítě bez papírů nemohlo do určitého věku chytat na jeden rybářův prut.

drda - Profil | Čt 25.11.2004 14:51:24

Igor: cikány bych sem netahal. Platí pro ně poněkud jiná pravidla. Asi o tom kažý víme svoje.
Možná by o papíry nepřišel v případě o kterém hovoří Plzák" Jste-li přistiženi, musíte zatloukat, zatloukat, zatloukat." Ale tento případ jsem neměl na mysli.

JM - Profil | Čt 25.11.2004 14:42:44

Jak RS dokáže, že ten malej kluk chytá? Když budou ty dva pruty dva metry od sebe a oba budete sedět blízko u sebe u nich, dokaž mi že chytá. Tohle mě strašně vytáčí, když někdo dělá všechno proto aby lidi otrávil a nasral. Jako by to doprdele nebylo jedno, jestli se ten malej kluk vytáhne plotici na jeden ze dvou prutů táty. Do hajzlu co z té rybařiny děláme za vědu. Sorry, ale fakt jsem se po přečtení těch příspěvků vytočil.,

Igor - Profil | Čt 25.11.2004 13:05:55

No já si myslím, že zodpovědný ve smyslu, když kluk něco udělá, že je potrestaný rodič, tak to určitě ne. Vem si jenom cigány, kteří posílají děcka krást a když je náhodou chytí, tak se policajtům jen vysmějou (děcka i rodiče). Takže aby dospělému sebrali papíry (nebo dali jinou sankci) za přestupek nezletilého, to určitě ne.

drda - Profil | Čt 25.11.2004 10:35:15

Igor: myslím, že i v tom případě by o papíry mohl přijít, protože je za syna pávně zodpovědný a těžko by prokazoval, že o lovu svého syna nevěděl, když by stál vedle něj.

Igor - Profil | Čt 25.11.2004 8:31:06

drda: A kdyby Reel tvrdil, že ten prut, na který chytá jeho syn není jeho, ale synův? Reel by tedy své pruty nikomu nesvěřil a mohl by klidně chytat na 2. Jen kluk by přišel o ten svůj. Tímto samozřejmě nikoho nenavádím, aby porušoval předpisy, ale rybolov dětí do 8 let je opravdu nedořešený.

drda - Profil | St 24.11.2004 15:52:33

Reel: pokud by tvůj syn chytal s tvými pruty (to znamená, že byste dohromady měli u vody nejvíce dva pruty), myslím, že by ti ty papíry klidně vzal. Podle RŘ nesmíš svěřit pruty neoprávněné osobě. A to bys v případě, který popisuješ, udělal.

FishFace | St 24.11.2004 15:20:33

Orion: dobrý,tak mi zjisti na ni icq nebo mail,dikes:o))

Cyril | St 24.11.2004 8:55:08

Orion : Pokud mluvíme o tomtéž,to znamená o ryb. kroužku pro děti,které chtějí chytat ryby bez toho,aby se zúčastňovaly různých soutěží,nebo chytaly závodně,
tak by tvé přání upřímné soustrasti bylo spíš na místě v době,kdy kluci navštěvolali kroužek v Porubě.Pominu odbornou náplň kroužku,protože tu ,jako nezúčastněný, nemůžu objektivně posoudit.Ale s ostatníma věcma,které jsou s kroužkem spojeny,jsem měl tak špatné zkušenosti,že jsem i s klukama raději přestoupil.Možná mám tu výhodu ,že chytám taky a kluky si u vody pohlídám a tím nějak vyrovnám tu horší kvalitu kroužku,kterou tady naznačuješ.Ale věř mi,že pokud se v Porubě nic nezměnilo,tak už nikdy!A ještě jednu věc,kterou jsem už tady taky kdysi psal.Než povinný,každoroční,několika měsíční kroužek,tak to raději u dětí do 15ti let dozor u vody,tak jak to bylo dřív. Víc už se tady k tomu nebudu vyjadřovat,protože to začíná být pro mě osobní a nepatří to sem.

Orion | Út 23.11.2004 20:48:53

Bude mít 15.

FishFace | Út 23.11.2004 20:35:36

Orion: :o)) kolik že jí je??? :o))

Orion | Út 23.11.2004 20:06:21

Na fotce to není ještě nic moc,ale ve skutečnosti je to šikulka.Však má s ní otec taky co dělat aby ji udržel na uzdě.

FishFace | Út 23.11.2004 19:35:36

Orion:na mě ještě možná staré :o))) ta vpravo vypadá dobře(teda aspoň podle týhle fotky) :o)))

Orion | Út 23.11.2004 19:28:39

FishFace:ještě tam chybí jedna.Že se nestydíš, to tě zajímají takové mladé?

Orion | Út 23.11.2004 19:25:44

Cyril:Tak mariánské hory.No úpřimnou soustras.Odtud je letos nejvíce zabavených mládežnických povolenek a to za hrubé přestupky.

FishFace | Út 23.11.2004 16:40:02

Orion: vy tam máte v kroužku i holky?? tam bych taky chodil :o)))

hraji - Profil | Út 23.11.2004 11:36:59

Reel: nevím co je v mé odpovědi úletového. Vycházel jsem z toho co napsal jen z dotazujících se a promítnul jsem to do platných zákonů a vyhlášek. Nebylo tam ani zrnko mých osobních názorů nebo postojů. Jen aplikace ustanovení zákona.
Možná bude dobře, když se podíváš, jak zněla ty výchozí věta, na kterou jsem reagoval. Pak pochopíš, možná, že na mě útočíš zcela zbytečně.
Co se týče mého názoru, ustanovení, které povolovalo dospělému rybáři umožnit lov dítěti v rozsahu jeho oprávnění, bylo moudré, bohužel není ani v zákoně ani ve vyhlášce. A svaz nemůže povolit něco, co zákon nedovoluje. Toť právní výklad.

BoBo - Profil | Út 23.11.2004 8:20:56

Reel: Tady bych se Hraji zastal, on pouze napsal, jak se na tuto věc dívá zákon a stanovy svazu. NIKDE nenapsal, že s tím souhlasí.

Reel - Profil | Út 23.11.2004 8:19:07

Igor: Tvoje odpověď má smysl, chtěl jsem jen zarazit hraji v jeho dalších úletech děda vševěda jediného spravedlivého......... Jen bych chtěl vidět toho porybného, jak něco bere klukovi, hmmmm-

Igor - Profil | Út 23.11.2004 7:44:55

Reel: O papíry bys nepřišel, ale kluk by přišel o nádobíčko. Neoprávněným rybolovem by spáchal přestupek a jelikož za něj vzhledem k věku nemohl být stíhán, tak by mu správní orgán zabral věc, která byla ke spáchání přestupku užita.

Cyril | Út 23.11.2004 7:09:42

pepa : Omlouvám se za to,že jsem tvou otázku zavedl trochu jinam.

Cyril | Út 23.11.2004 7:03:58

Orion : Ono se to tady dost špatně vysvětluje.Já jsem se o ryb. kroužek začal více zajímat před dvěma roky,kdy jsem měl s jedním velice špatné zkušenosti.Oba jsme z Ostravy,třeba se někdy sejdeme a můžeme o tom dát řeč.Věc nespočívá v tom,že by kroužky nebyly prospěšné.Právě naopak a ne jen pro děti.Určitě taky znáš spoustu dospělých,kteří třeba nepoznají ryby.To,že okamžitě "nevysypu z rukávu",jakou má každá ryba míru nebo kdy jsou jednotlivé ryby hájené,neberu zase za takovou tragedii,protože tyhle informace jsou v RŘ.Ale v prvé řadě musím rybu poznat,abych věděl,o které rybě hledám informaci.Problém je v tom,že je u nás vydání povolenky pro děti podmíněno každoročním povinným absolvováním kroužku.Zmiňuješ,že mi na stránkách,kam jsem dal dotaz,již někdo odpovídal.Ale to nebyla odpověď na to,na co se ptám.Mimo jiné je ve stanovách napsána povinnost pro dospělé "zůčastňovat se pravidelných školení".Já rybařím už poměrně dlouho,ale nevím o žádném školení pro dospělé,které by svaz pořádal.A už vůbec se tím nepodmiňuje vydání povolenky pro příští rok.Jméno vedoucího kroužku,který kluci navštěvují,ti při nejlepší vůli neřeknu,protože se jim vedoucí změnil a jeho jméno neznám.Navštěvují kroužek v Mar. Horách.Znovu ale opakuji.Od té doby,co jsem i s klukama přešel do Mar.Hor,nemám z kroužkem absolutně žádný problém,co se týká vedoucího,náplně atd. a kluci tam chodí rádi.Pouze mě zajímá,proč u nás každoročně!!

Orion | Po 22.11.2004 23:49:59

To je pouze polovina,která chodí krom prázdnin dobrovolně celý rok.Ta druhá se ke kroužku připojuje vždy na jaře ,přijdou se doučit co neznají , napíší z milosti testy a jdou k vodě, pokud mají zájem mohou zůstat.Tím starým systémem výchovy jsem prošel také a právě se k tomu dnes stavíme ve většině jinak.Jde o to najít společnou cestu nejen s caparty ,ale i rodiči.Nějaké rybářské kurzy jsou na prd.Za dobu nějakých 3 měsíců se ty děti nic nenaučí,testy nenápíše tak jak by měli nikdo a zavést to co na nás skoušeli před lety není dobrá cesta. Nakonec dojde k tomu,že mladý klučina dostane papíry z milosti a vedoucí jen doufá,že ho ukočíruje táta.Jenomže klučina se jednoho krásného dne vypraví k vodě sám s kamarádem bez otce a průser je na světě.Pak si tě pozvou na ČRS a odpovídáš na nepříjemné otázky.Jak to že ten či onen nezná základní řády a vy jste mu dali povolenku?Klučina příjde o papíry a odskáčí to vedoucí.My jsme totíž zodpovědní za to co ty děcka umí.Není tedy divu že se snažíme o to aby ti caparti chodili do kroužku dokud to je jen možné.Nikomu to neuškodí právě naopak.
Zrovna letos jsme řešili zajimavej případ.16 cti letému klučinovi byla v minulém roce vydána povolenka.V kroužku se pak už neukázal.Vrátit ji přišel letos ke konci března a to takovým stylem ,že ani nepozdravil a hodil na stůl nevypsaný sumář.Na otázku jestli si uvědomuje ,že je na vrácení pozdě odpověděl,že o tom nic neví a zmizel.V květnu se oběvil i s tatou,který se domáhal vydání povolenky a to dost nevybíravým spůsobem.Bylo nám řečeno že testy a základní řád ovládá perfektně.Testy nakonec nezvládl ani na potřetí a to dostal test ,který napíšou děcka v desíti ovšem ti ,kteří chodí do kroužku poctivě.Nakonec po několika slibech a prošení otce ,že se za něj zaručuje mu ty papíry dali.A jak to dopadlo.Po prázdninách jsem si na svazu vyslechl svoje a nebylo to nic příjemného.Položili přede mne zabavene papíry onoho klučiny za podměrečné ryby.Za takovou ostudu to žádnému vedoucímu nestojí.Nediv se tedy že zastávám názor: dokud neumí perfektně základy bude chodit do kroužku, dokud se to nenaučí a budu mít jistotu že nic neprovede.
Jsou však případy kdy se vše naučí doma s tátou,přijde a napíše po domluvě test na plný počet.Tady mám jistotu a není co řešit.Dostane papíry a jde k vodě.Vázání háčku atd. je na druhém místě.Bud má zájem a naučí se to u nás a nebo ho to doučí rodiče.
Spousta lidí se mnou nebude souhlasit.Je to jejich názor já jsem si prozatím jako vedoucí mládeže vědom své zodpovědnosti a mám velký zájem na tom aby od nás odcházeli děti alespon se základními znalostmi.

Martin M. - Profil | Po 22.11.2004 22:07:43

Orion> to je cely krouzek? Nas bylo asi 40! U vody jsme nebyli ani jednou, a napln krouzku byla jen prepisovani RR do sesitu (bylo mi 8 let, tak si dokazes predstavit, kolik stranek (radku) jsem za tu hodinu stihl napsat). Jen jednou si pamatuju, ze jsme se ucili vazat udice a jednou se promitalo promitackou na stenu obrazky ryb. Nevim, jestli by nebylo rozumne oddelit rybarske "kurzy" a rybarske krouzky, protoze kurzem projdes rychle, udelas zaverecnou zkousku a muzes si jit pro povolenku. Kdezto v krouzku jsi dobrovolne a muzes tam chodit nekolik let, kdyz te to bude bavit. Krouzek muze byt zastiten nejakym domem mladeze ci skolou a nemusi mit nic spolecneho s MO.

Orion | Po 22.11.2004 21:31:47

Cyril:Děti a mládež od 8 do 18-ti let jsou nezletilými členy svazu, kteří se sdružují v kroužcích a klubech mládeže. Toliko citace se stanov ČRS.Jinak tuto odpověd máš na stránkách kde jsi svůj dotaz poslal od 18.listopatu.
Předpokládám,že budou nové stanovy a možná se něco změní.Docela mne zajímá co ,že to je za kroužek za který se v Ostravě neplatí.Bud prosím trochu konkrétní.Zajímá mne jméno vedoucího a pod ,kterou MS funguje.Osobně mám v Ostravě jiné poznatky ohledně fungování kroužků.Kvalita se rok co rok zlepšuje a případy tvého typu jsou vyjímkou.Některá děcka by klidně navštěvovala kroužek i po dovršení 18 let.Máme i případy kdy kluci ,kteří se věnují sportu nemají možnost pravidelně docházet.Testy si po domluvě mohou napsat i o víkendu a školení ohledně novinek a změn je možno provést kdykoli.Mám pocit ,že navštěvovat kroužek není zbytečnost,alespon se caparti něco naučí a opakování je matka moudrosti.S těch starších se do budoucna stavávají dobří instruktoři.A nějaká nuda? Na tu není čas.Ono je stále co s dětmi probírat,kam jezdit a co zdokonalovat pokud však mají zájem.Fotka hovoří za vše a to je pouze jeden ze spousty fungujících kroužků v Ostravě,jsou mezi nimi i 17 ctiletí fakani.Ono se lec kde hodně změnilo.

pepa | Po 22.11.2004 20:28:32

děkuji za vyčerpávající odpovědi.

brach - Profil | Po 22.11.2004 18:45:33

Cyril: nesmysl - pokus bude chtít tvůj syn chytat ryby, navštíví hospodáře MO
v místě a zažádá o přihlášku do ČRS. Po vyplnění a odevzdání přihlášky dostane členský průkaz, koupí známku (pozor - prodej známek končí posledním únorem toho roku, ať se to někomu líbí, nebo ne) a projde klasickým testem a školením a pokud na něm budou chtít nějaké brigádnické hodiny, tak je splní nebo zaplatí a koupí si jakoukoliv povolenku a může vystartovat na ryby.
A pokud vím, je v přípravě nějaká změna, podle které se mladými rybáři budou moci stát děti od školního věku.
Tak jsem "nakoupil" na územním svazu v Hradci Králové dne 22.11.2004 na prověrkách.

Myš | Po 22.11.2004 13:35:03

Cyril má pravdu - situace je taková, že mláděž do 15-ti let může získat povolenku pouze skrze rybářský kroužek.
A co já si pamatuji, vypadalo to přesně tak jak naznačil Hraji - když my jsme začínali v deseti letech tak starší členové (14, 15 let) dělali akorát kraviny a měli z nás hroznou srandu, když jsme něco neuměli nebo se zeptali na "úplnou blbost"

Reel - Profil | Po 22.11.2004 13:23:27

hraji: Zajímalo by mne na základě čeho by mi RS zabavila papíry, pokud by můj syn nebo kdokoliv jiný mladší 8 let vedle mne lovil ryby.......

pupak | Po 22.11.2004 12:23:15

Cyril: ver mi ze ne nekde mas aktivni pitomce a nekde jsou normalni lidi . . .1-2x rocne se vyplati zajet si nekam kde to jde v pohode a nikdo zbytecne nebuzeruje