Jak dál přátelé, pytláci, zločinci...?

Ve světě kaprařiny se již pár let pohybuji a za tu dobu jsem byl mnohokrát takto titulován, byl dán návrh v mé MO, aby mě sebrali povolenku za to, že jsem do článku napsal o nočním chytání atd, atd. Proto to oslovení za které se omlouvám. Nedávno jsme se s kolegou Rudou Čížkem vydali na průzkum několika písníků okolo Chlumce n/Cidl. Některé by určitě stáli za vyzkoušení, ale na jednom se nesmí zavážet, na druhém chytat ze severní strany, na třetím se nesmí tohle a tohle o přístřeškách ani nemluvě. Zákazy, zákazy, zákazy. Přitom kolem vody docela slušný bordel od moglostářů (můj nehanlivý výraz pro krmítkáře - masaře) a asi i koupajících, který nikomu nevadí. Nový zákon nám sportovním rybářům nic dobrého nepřinesl a já se ptám - co s tím provedeme? Budeme se i nadále schovávat jak výše uvedení zločinci jenom pro to, abychom mohli chytit kapra a po vyfocení ho opět pustili? Nevím co mám dělat. Ano chytám v noci, zavážím a zatím jsem měl štěstí, že jsem nepřišel o papíry, ale co až o ně příjdu?. Nemám tolik prostředků ani času, abych mohl jezdit "ven" podle libosti. A na soukromé vody typu Vrbenský bych teď už na velké kapry asi nikdy nejel.
Autor diskuse: Petr Havlíček - Profil , 18.10.2004 kaprařina - ostatní

Leoš - Profil | St 6.9.2006 17:37:17

4 Bláža, začátkem léta jsem také navštívil štít,ale když jsem viděl co se tam odehrávalo tak jsem to po dvou nocích zabalil a jel raději domů!!!!
Karavan vedle karavanu, šílený hluk, nepořádek a v noci to tam bylo osvíceno jako letiště, no prostě na palici!! - to nemá s rybařinou nic společného, alespoň podle mého!!!

Denny | St 6.9.2006 15:47:52

vazeni pratele,snad se nebudete zlobit za par radku,ktere zde napisu. I kdyz uz hodne let nechytam na ceskych vodach,neustale sleduji co se deje s rybarinou v Cechach(i diky MRKu).Chytam sice ve statech,kde kapr je vicemene plevelna nebo aspon druhorada ryba,nema zde miru a ani neni stanoven zadny limit co se tyce mnostvi ulovku kapra denne a tech kteri zde lovi kapry je nepatrne procento ale je to dane mnozstvim tohoto druhu na zdejsich vodach.Jiste me daji mnozi za pravdu ze kaprarina v cechach se stala pro mnohe komercni zalezitosti ale na druhou stranu proc ne,kdyz se to dela slusne.Pisu to hlavne proto ze i tady jsou druhy ryb,ktere samozdrejme maji nejakou nejmensi miru a taktez mnozstvi ulovku jednotlivych druhu ryb je omezen.Pokud napr vezmu jako priklad muskalungu,kde je dana nejmensi mira a to je ruzne v jednotlivych statech i oblastech kde se lovi,tak tech kteri ji ulovi a odnesou od vody je minimalni mnozstvi,stejne jako v cechach se zde propaguje chyt a pust.Tady se spise hovori o horni hranici u kapra kdy by bylo mozne si ho jeste vzit a kdy uz se jedna o trofejni rybu,ktera by mela byt vracena vode a ja ac nejsem zadnym horlivim zastancem chyt a pust si myslim ze i dalsi druhy ryb by si zaslouzily tuto pozornost.Casto zde ctu clanky o problemech rybarskych strazi nebo problemech rybaru s temito lidmi,kteri tuto funkci vykonavaji,ja jsem mel to stesti ze at uz jsem chytal na Orliku,Nechranicich atd.tak jsem narazil jen na slusne lidi kteri provadeli kontrolu,asi jsem mel stesti.Bohuzel ve srovnani se strazemi zde, maji tyto organy v cechach velmi malou pravomoc.tady pokud kontrola zjisti,ze dojde k vaznemu poruseni zakona znamenato vetsinou nejen ztratu povolenky(rybarske lisky zde nejsou) ale vetsinou je konfiskovano cele rybarske vybaveni,vcetne vysokych pokud a muze dojit i k tomu ze si dotycny par tydnu odsedi v base.Na druhou stranu je zde velika benevolence co se tyka lovu pres noc,mnozstvi prutu atd,atd.
Pisu to proto,ze ono to vsechno se vsim souvysi - chovani rybaru u vody,rovnez tak chovani rybarskych strazi - jejich nekompromisnost a na druhou stranu tolerance,zachazeni s rybami,atd.atd.
V kazdem pripade vam preji at se vam podari aspon prosadit to co povazujete za spravne a preji vam vsem mnoho hezkych chvil u vody a mnoho krasnych ulovku.

Marda ® | St 6.9.2006 14:30:41

Vase zprava

Šuli - Profil | St 6.9.2006 14:30:07

fd

Bláža - Profil | Ne 30.4.2006 20:45:01

Chtěl bych reagovat na poznámky p. Havlíčka o písnících v okolí Clumce n/C.Jako místní dobře vím jaké to bylo krásné chytání když tyto neexistovali vždyť letos už rybařím 30-tou sezonu.Já osobně ani většina mých kolegů na tyto vody radši ani nejezdí ačkoli by zde rádi poseděli ale to množství odpadků a chování některých "takyrybářů"nás odrazuje.Myslím si,že většina odpadu ale není od rybářů ale od projíždějících motoristů kteří pytle s odpadem odhodí kdekoli.Na novějším písníku jsem ještě před několika sezonami rád chytal ale co je v krajovém hospodaření se tam jdu akorát podívat a už mě to přejde "takérybáři"s teréními auty a mražáky zde řádí i v noci,že se naše rybářská stráž bojí jít na kontrolu i v doprovodu policie (aspoň mi to povídali).Osobně nemám nic proti bojkám ani proti zakrmení či zavezení ale po ukončení lovu by měli své pomůcky odstranit aby po odjezdu nebylo na hladině plno polystyrenu a možných vázek.
K70 samo beru na naší malé vodě už ji praktikujeme 2 sezony i omezení množství ponechaných ušlechtilých ryb na rok a ipřesto se mezi námi najdou tací kteří to porušují.Bohužel když je nechytíte za ruku při činu tak jim v tom žádné adm. nařízení o zápisech nezabrání.
Soukromé revíry se všemi úlevami pro rybáře asi mají svůj smysl i když si myslím,že mají velký podíl na poklesu množství trofejních ryb na svazových vodách.Majitelé soukr. revírů je jistě dobře zaplatili (snad jsou většinou slušní a poctiví) vždyť je to prima kšeft-Královsky zaplatíte-možná ulovíte-opět pustíte pořád dokola aniž by jste museli ryby přikrmit to obstarají lovci.Byl jsem se několikrát projít okolo revíru "Štít" a můj názor je že to co se tam děje už nemá s lovem ryb pro zábavu mnoho společnýho ale kdo chce kam pomozme mu tam.
To už je vše můj názor jestli jsem někoho snad urazil tak "SORRY"
PETRŮV ZDAR

Hlinyr - Profil | Út 14.2.2006 13:32:10

Není to s tím označením "MASAŘ" už trochu přehnaný? Nemyslím, že by bylo správný ryby masakrovat po tunách nebo podle kupní ceny v marketu do výše ceny povolenky, ale co je špatnýho na tom, že si člověk od vody odnese jednoho 3 kilového kapříka, když se stejně k vodě dostane tak 15x za rok, a to, že něco ulovil, je stejně náhoda. Nemělo by sa také tohle rozlišovat? Ne bylo by lepší, kromě horní hranice míry ryb, také uvažovat o změně denního množství, které si rybář může ponechat? Co změnit denní limit na týdenní?

Petr Havlíček - Profil | Po 14.3.2005 10:07:09

V MO Kolín platí pro příští rok horní míra kapra 65 cm. Horní míru navrhnul sám hospodář!!!!!

Petr Havlíček - Profil | Pá 25.2.2005 14:36:10

Zdravím Vás Aleši, no zatím to je rozjetý na slušný úrovni a uvidíme kam až se dostaneme. Podporu máme velkou a i rada ČRS se k dost věcem staví úplně jinak, než jsme si vždycky mysleli. Mám dojem, že se začínají "lámat ledy", ale ještě to chvíli potrvá.

čolkař - Profil | Čt 24.2.2005 20:21:42

Zdravím p.Havlíček,od prodeje rybařiny jsem sice dezertoval k prodeji masa,ale přestože chytám v noci,zavážím a občas chytám i tam kde se pro mě z nepochopitelných důvodů chytat nesmí,masař nejsem a tak bych se společně s ostatními nejen podepsal pod petici která by pomohla omezit nesmyslné zákazy,ale klidně přispěl na angažování nějakého právníka-nejlépe rybáře,který by těm "omezovatelům" dal za uši.

xycht - Profil | St 23.2.2005 21:54:28

jeden: Láďo mluvíš mi z duše...už se těšim až zajedem spolu na ryby.

pavel-max. - Profil | St 23.2.2005 18:27:34

Čau Petře,nemáš zač a hlavně mi už neděkuj,jsem pro každou dobrou myšlenku v rybařině,zvláště jdeli o naše kapříky,jestli budeš něco potřebovat,tak klidně napiš.

Petr Havlíček - Profil | St 23.2.2005 11:26:51

Ahoj Pavle vidím, že v Třebíči to máš zmáknutý dobře. Díky za pomoc a podporu.

pavel-max. - Profil | Út 22.2.2005 21:09:33

Pro všechny s Třebíče a okolí,podpisové archy K-70 jsou k podpisu na MO-Třebíč v poušově,v rybářské prodejně Okoun a Slunka.Zatím mám cca 90 podpisů,tak doufám že ostatní ještě příjdete podepsat.Další možnost podpisu bude na V.Č.S. MO MRS Třebíč,dne 12.3.2005 v sále kina Morávia v Třebíči.

benny | Út 22.2.2005 18:30:58

U nas na slovensku som sa dost nahadal kvoli rybam s rybarmi / masiarmi / vytacalo ma ked som videl ako tlacia do sietky kaprika co mal presne 35cm a ked som sa ich opytal na co im to bude tak odpovedali povecsinou takto: zaplatil som za listok tolko a tolko a tak ked zoberiem cenu z TESCO za kg tak musim chytit tolko a tolko aby sa mi to vratilo. No a nezastrelte ich :o(((( Vidim, ze aj Vy mate take problemy ako mi a asi sa to bude dlho napravat najme ked ludia su takto hamtavy. Pocul som uz aj hlas, ze keby sa advihla cena povolenky tak aspon cast masiarov sa stiahne, ale myslim, ze tato cesta nikam nevedie ja som sportovy rybar a asi by ma nepotesilo dalsie zdrazenie.

Petr Havlíček - Profil | So 29.1.2005 10:02:18

V Plzni zatím nevím, ale můžeš si ho stáhnout na: www.k70.wz.cz

Zinek | Pá 28.1.2005 23:14:59

To P.Havlíček:Bylo by možné sehnat podpisový arch v Plzni??

Azbest - Profil | Út 18.1.2005 14:48:57

jeden-souhlasím bez výhrad
all-souhlasím se vším.Taky toužím po celonočním lovu(na Slovensku to už funguje?) i po tom, aby se trofejní ryby nestěhovaly, nebo dokonce nežraly(kurva!!!).To dělají jedinci s chatrnou duševní výbavou, ale těch je bohužel spousta, ne-li většina.Držím palce a prosím o formulář na petici.Zkusím ji umístit v Sokolovském ryb.obchodě u voj. správy.Tam totiž moc masaři netáhnou..

jeden - Profil | Út 18.1.2005 13:25:15

S drtivou většinou toho,co tu je psáno souhlasím a jsem rozhodně pro!! Jen zamyslel se někdo a dále řešil třeba jednu věc: odkud jsou zarybněny soukromé revíry a kde se vzali ti trofejní kapři v nich??Kolik jich bylo vyloveno ve svazových vodách a prodáno na tyto revíry?? Většina majitelů těchto revírů je zastáncem metody chyt a pust ale některým nevadí do svých vod pouštět kapry ze svazových revírů.Co kdyby to někdo udělal obrázeně?? Také i přes zákaz?? Asi by se jim to nelíbilo,ale ryby ze svazových vod klidně kupují:-((( ano,opravdu né všichni¨a určitě né ani většina........Takže pro horní míry jsem a hlavně jejich odnesení či usmrcení bych trestal daleko většími postihy než ponechání kapra,který nemá místní míru. Aby se obchod s trefejní rybou stal trestným činem,neb její tržní cena pro soukromé revíry skutkovou podstatu tresného činu již naplňuje!! Díky těm co mě chápou a už se těším,že nějaká potrefená huse se jiště pod spoutou jinak ušlechtilých myšlenek ozve

Grave | Út 18.1.2005 11:07:23

http://www.mrk.cz/nejnej_pic.php3?idulovku=634

Mohl by mi tuto petici take někdo zaslat, popř. kde se da podepsat v Náchodě. Je až smutné vidět takového sumca na háku, a jeho velikost a stáří si uvědomit, až když vedle něj stoji chlap. Jak dlouho se cachtal ve vodě, kolika rybářům udělal radost a kolika jim moh ještě radost udělat a možná ještě větší (třeba by ještě povyrostl - ten sumec) ::)))

P.S. Když ale vidim jak se někteří takyrybáři chovají k rybám, bojím se, jak by takový kapr 90 vypadal po návratu do vody ::((( (Viděl jsem i plotici hozenou zpět, a když "si dovolila" přistát asi 1-1,5m od vody, byla "po zásluze" dokopnuta do vody)

Lenochod - Profil | Po 17.1.2005 21:02:01

Asi už to bylo dřív řečeno, přesto se zeptám. Bude tato petice k podepsání i na výstavě v Brně? Moc rád ji podepíšu.

Ales V. - Profil | Po 17.1.2005 20:15:14

Posláno.Ať se daří.

Petr <´)))>< - Profil | Po 17.1.2005 19:59:22

byla by někde ke stažení petice K - 70 sice jsem ji dnes podepsal v jednom obchodě, ale rád bych také pomohl a sbíral podpisy!

brach - Profil | Ne 9.1.2005 19:00:20

Ing. Stanislav Lusk, CSc. - Ústav biologie obratlovců AV ČR
Brno 543 422 527, mob. 603 935 755
V roce 2001 dělali ichtyologický průzkum diversity rybí fauny hydrologického systému u nás. Byl to solidní člověk.

Jirka D. - Profil | So 8.1.2005 23:07:56

Nezná někdo na Mrku doktora, biologa, hydrobiologa nebo podobně, prostě člověka znalého života ve vodě na kterého bych se mohl obrátit, díky spěchá to

Jirka D. - Profil | St 5.1.2005 20:22:37

v žádné petici nic nebrání tomu aby to podepsal každý člen rodiny , včetně hodně vzdálených příbuzných a jejich příbuzných, prostě čím víc, tím líp

ahma - Profil | St 5.1.2005 20:17:00

PH_ k tý petici- může ji podepsat více lidí z moji rodiny? Myslím jako pod jedním příjmením?

Petr Havlíček - Profil | St 5.1.2005 15:44:32

Měl by být v rybářských krámech, na výstavách apod.