Vlasová montáž

Je možné použít vlasovou montáž v jemnějším provedení cíleně na větší kusy bílé ryby (karas, cejn, plotice) př. lína? Jaké použít nástrahy (pokud lze si vyrobit miniboilie, prosím recept nebo doporučení výrobku) případně upřesnění montáže (velikost háčku, krmítko? aj.). I když feedrem či plavačkou lze asi více ulovit, zajímám se o tuto variantu lovu známou spíše jen u kaprařů i při bílé rybě.. Prosím jen seriozní odpovědi praktiků. Díky.
Autor diskuse: PETR CH. - , 16.10.2004 všeobecné - techniky lovu

PETR CH. | Ne 17.10.2004 19:03:11

Pánové-všem díky! Neustálé přehazování, navlékání by mne asi opravdu přestalo brzo bavit.

Martin M. - Profil | So 16.10.2004 23:19:24

Mam podobne zkusenosti, jako mirmen ci karelc. Do miniboilie bych nesel, to by clovek musel opravdu hodne a hodne zkouset, jake jim smakuje. Ty, ktere jsem zkousel ja, nefungovaly prakticky vubec. Tim myslim treba to, ze jsem na jeden prut na feeder chytl 20 lopat za den plus dalsi mensi ryby a na druhy prut s vlasovou metodou a miniboiliem jsem chytal uplne ty stejne ryby, ale 5x mene casto. Lepe sly na testo ci kukurici. Pokud jsem pouzil mekkou kukurici, bylo to, jak rika mirmen, hodne zaberu, ale je strasne namahave pokazde menit nastrahu s jehlou a delat novou zarazku atd.
Moje doporuceni na velke kusy bile ryby je: chodit na velke uzivne reviry, kde je hodne velkych dravcu - a to predevsim sumcu a velkych stik. Kde jsou dravci, tam nejsou male premnozeny neodlovitelne ryby a tutiz je tam mnoho potravy pro ryby, ktere se dravcum vyhybaji. Na techto revirech, ktere doporucuji, pak lze chytat na nastrahy, ktere pokladam za spravne, a nemusim nutit ryby brat na tvrdou kukurici, boilie ci jine ptakoviny.
Pokud je nekdo nucen chytat na nevhodnych revirech, pak ano, muze byt vlasova montaz ucinna - par nekaprovych zaberu za den prijit muze. Stejne bych ale radeji chytal s testem na pruzince a nebo s rousnici. A nebo za tmy, kdy mensi ryby tolik neberou.

mirmen - Profil | So 16.10.2004 21:58:23

PETR CH. :vyzkoušej si hodinu lov cejnů na vlas. Na provnazené místo stáhneš desítky ryb. Nebudeš stíhat výměnu nástrahy ( mám na mysli období od konce března do začátku podzimu), nevychutnáš si tolik lov. Většina ryb, na které se ptáš, vezme dobře sousto velikosti 4-10 mm ( kukuřici, kroupy, několik bílých červů či hnojáčků, pečivo, sýr atd.).

U cejnů nad 50 cm lze stěží hovořit o cíleném lovu trofejních kusů , většinou se k nástraze dostanou dřív ti menší. Větší stejně dávají přednost nasávání patentek a chytnou na klasické nástrahy spíš ojediněle ( záleží samozřejmě na revírech, ale např. Moraváci by mohli souhlasit s posunem hranice na cca 55 cm - úživné Nové Mlýny, Dyje ..).

U větších plotic mám úspěch spíš na plavanou, šoulačky podél břehů, nástraha hnojáček, pečivo. Kus nad 35-40 cm je dost opatrný a většinou po vylovení jedné větší plotice následoval na místě i hodinu - dvě neúspěch ( snad s vyjimkou shromaždišť pod jezy nebo na několik dní intenzivně krmeném místě na cejny).

O karasech toho moc nevím, nechodím na ně cíleně. Občas nějakého mezi 30-40 cm na místním " bagráku", často na plavanou těsně nade dnem nebo na "polopoloženou", anglána na hladině a zátěž na dně.Nástrahy stejné jako na bílou rybu nebo kapra.

Lín- krásná ryba, stále nepřekonatelnou nástrahou je hnoják, rousnice ..

Viděl bych to asi tak, že vlasovou montáž CÍLENĚ na větší kusy bílé ryby se nevyplatí používat.

karelc - Profil | So 16.10.2004 8:14:49

Já bych do mini boilí asi nešel. Čekat půl dne, než mi malej kapr sežere mini boilí, to by se mi nechtělo. Spíš bych to viděl na srkačku s větší nástrahou (já používám koombinaci 2červy - kuku - 2červy). Tu srkačku bych hodil kousek bokem od nakrmenýho místa (MRKni na článek Druhý prut boduje od MM). Celý ti to bude ale asi na hovno, pokud budeš chytat na vodě, kde je šílený množství malejch cejnů. Ti totiž do huby nacpou cokoliv, takže raději řeku nebo nějakej hodně málo navštěvovanej revír, kde není dominantní rybou cejn.
PS: vyloženě selektivní nástrahu na velkou bílou rybu asi nenajdeš. Vždycky ti budou brát i malý, ale velká nástraha to aspoň trochu omezí. Do toho mini bojlí fakt nechoď, protože pokud jím budeš krmit, budeš chytat hlavně malý kapry. Mnohem větší šanci na velkýho lína máš s feederem a 3 hnojákama, ale je to hodně o místní znalosti revíru, ale i o štěstí.