Vliv kolísání vody na řece na braní ryb

Jaký má podle Vás vliv kolísání hladiny na řece? Chodím na Vltavu 23 v Č.Budějovicích a v úseku pod jezem v Č.Vrbném, kde je elektrárna a zde hladina kolísá také v rozsahu 20-30cm za půl hodiny (což jsem zažil včera Prostě se stává, že během celého dne voda neustále kolísá. Myslíte,že to má výrazný vliv na braní ryb? Případně jakých a jestli vadí více klesání hladiny nebo stoupání apod. Mě se zdá,že negativní je především klesání hladiny. Co Vy na to? Děkuji všem za odpovědi
Autor diskuse: xycht - Profil , 30.9.2004 všeobecné - ostatní

Carlos | St 6.10.2004 15:54:43

a ještě slepé rameno v Holešovickém přístavu. Hádejte, jestli to tam taď bere ?!?

Carlos | St 6.10.2004 15:53:18

takhle vypadá nyní Vltava v Praze !

Lojza - Profil | Po 4.10.2004 2:58:37

Nebere, a takto vypada slepe rameno , voda tece proudem.

Kato | Ne 3.10.2004 23:05:46

Je to hrozně individuální, třeba známý zná mlýny tak, že přijde na svoje místo, kukne na hladinu a podle toho jak stoupla, či klesla chytá. Byl jsem tak jednou, kdy přes noc hladina klesla o 10 cm a on řek, že dnes to nepujde a nešlo a naopak. Zase na Dyji zvýšení hlediny vůbec nevadí-naopak. Chce to mít vypozorované a ptát se.

George - Profil | Ne 3.10.2004 13:50:35

Současné Hněvkovice. Můžu potvrdit, bobkařům to nebralo a nebere, mě na vláčku taky ne.

xycht - Profil | So 2.10.2004 22:02:32

Všem díky za odpovědi, mě osobně to pěkně sere :-)
Slesh: jasná věc, tam je to taky docela markatní...a hejbou s tim dost,ale to je asi kvůli Temelínu..asi

Slesh | Pá 1.10.2004 17:35:52

tam jak píšeš chodím na štiky... a ty beru povětšinou jen když je voda dole..když kánoisti řádí a voda jde přes kanál.jinak tohle je zhouba na hněvkovické přehradě..jak se hne s vodou dolů nebo nahoru...min 2-3 dny nic nebere.

miki | Čt 30.9.2004 17:48:13

Moje zkušenost je zase z jedné přehrady na Váhu v Šale. Voda tam kolísala né o centimetry, ale o několik desítek. Během lovu jsme si museli poponášet sedátka k vodě, nebo před ní naopak ustupovat. Ten, kdo neměl holinky, najednou třebazjistil, že už chytá po kotníky ve vodě. Na menší druhy ryb to vliv nemělo.
U nás v Pardubicích, když proplouvá výletní loď plavební komorou, Voda se vždy při vypouštění komory zvedne a společně s ní i průtok. Ryby pak vždy ustanou v záběrech a po srovnání je nutno opět zakrmit.

laky - Profil | Čt 30.9.2004 17:16:57

Mám zkušenosti z Bečvy tam to má docela slošnej vliv na braní ryb. Určitě se domnívám, že celový vliv je ale o hodně větš í- rozmnožování podle mě to bude katastrofa měl by se už někdo zamyslet a nařídit MVE dodržovat provozní řády.
Kdyz na bečvě melou tak je to někdy jak v metru najednou přijede vlna a pak zase nic a voda skoro stojí nejlepší je pozorovat těleso jezu a dívat se jak osichá a to je ten min. povolený průtok !!! Jednou jsem stál pod jezem v neoprenu vláčel na jelce a najednou ten "HAJZL" to zvedl, já si "dobře" zaplaval a doufám, že to už nebudu muset opakovat FUJ. Měl štěstí že ujel, pote co jsem se dostal na břeh jsem šel do slipů a hnal se na druhou stranu za ním a on samo na nic nečekal a vzal nohy na pedály a ujel. Pokažé pak když přijel a viděl auto tak se jen otočil. Místní tvrdí že to dělá schválně, ale tehdy to přehnal. To si ještě vyřídím.

jura | Čt 30.9.2004 16:15:55

Jde o to, o jakou "deltu" vodního sloupce voda kolísá a taky je rozhodující čas, za kterou tento rozdíl hladiny nastoupá, nebo klesne. Takový příklad ze Svitavy. V Husovicích pod Zbrojovkou je MVE, několikrát do týdne tam přijde zřízenec a průtok elektrárnou zastaví, prostě vypne průtok elektrárnou, aby mohl vyčistil česla a teď ten proud, jak byl zvyklý téci najednou v nadjezí hodí vlnu jak sviňa zpět a voda na chvíli teoreticky a i prakticky změní v nadjezí směr a teče prostě obráceně. Za chvilu se zastaví a když zase ten mukl otevře průtok přes MVE, tak to zase valí vše dolů a bere to s sebou, co se spláchlo ze břehů. A nejradši tam ten lojza chodil o víkendech, aby "nasral" chytající rybáře. Záběry potom zase začínají přicházet velice pomalu a jednou jsem už za hodinu po té chytil i kapra, petrův zdar.

hraji - Profil | Čt 30.9.2004 7:08:32

Tento jev je známý ze všech úseků řek, kde jsou MVE a dokonce z některých přehrad, například Dalešická přehrada, úsek řeky prod vranovskou přehradou. Nevím že by se dělal nějaký skutečný výzkum, ale z mých zkušeností to není úplně průkazné. Někdy ani dost výrazný pokles hladiny nevede k úbytku záběrů, ale svoji roli zde asi bude hrát i druh lovené ryby. Nepopiratelný vliv to má tam, kde výrazný pokles způsobí, že v řečisti zůstane tak málo vody, že se ryby necítí bezpečně a odjede se schovat. Například candát může stát v metrové hloubce a lovit, ale když na stejném místě zůstane 40 cm vody, tak určitě odtáhne.