Podzimní hájení na Severní Moravě

Dostal se mi do ruky letáček s oznámením, že na Severní Moravě opět platí v době od 16.10. do 15.11. hájení, povolen pouze lov dravců na rybičku a umělou nástrahu. Jaký na to máte názor?
Autor diskuse: Burjar - , 23.9.2004 plavaná - RŘ, MO, svazy

Tomáš - Tom - Profil | Čt 4.11.2010 17:29:47

Podle mého názoru nesmyslné opatření,které neřeší vůbec nic navíc neplatí na Hartě což je zřejmně VIP revír.Nesmyslných ustanovení je ryb.řád plný.Zmíním třeba plošně zavedenou míru sumce na 50 cm,zákazy zavážení na spoustě revírů,nemožnost lovu zloděk na velkých nádržích jako je Těrlicko,Žermanice a další.Zákaz lovů přívlačí na pstruhovkách zejména níže položených,kde o potočáka nezavadíte atd.Nedivme se potom tomu,že spousta lidí jde lovit na soukromou vodu.Těmito nesmysly si svaz sám pod sebou podřezává větev.

tomsa - Profil | Čt 4.11.2010 16:59:52

Borkala >> Vzhledem tomu, že platíš snad nejdražší povolenku v republice, je to dost rána pod pás od našich soudruhů ČRS Ostrava. Jsem sice hlavně "řekař", ale už z principu je to podpásovka.Jestli je ČRS jednotný, mají platit jednotné zákony. Jestli ne pak jsem pro zrušení této organizace.

Borkala - Profil | Čt 4.11.2010 16:39:49

Myslím, že toto hájení je dobré, protože se ryba zabydli v nové vodě a bude hladová a o to vice brát.
Osobně jsem z MO Karviná a toto hájení mi nevadi aspoň mam čas chodit ten měsic na dravce.

medvěd - Profil | Čt 14.10.2004 12:34:40

Myslím,že Radim píše na První muškařské,že to menší je háček č.24

Pan Pikesson | Čt 14.10.2004 10:29:20

Autorem je vazacsky mag Radim Zeman

Orion | St 13.10.2004 21:47:25

Teda klobuk dolů před člověkem který umí takovouhle potvoru uvázat.Ten menší háček bude nějaká 26 tka.

XAXAP - Profil | St 13.10.2004 21:37:50

Orion: tady mas ono Rude brcko v muskarske podobe :-) to vetsi je asi 14ka hacek a to mensi uz asi nema ani cislo :-)

Orion | Po 11.10.2004 21:06:10

XAXAP:Kdepak příběhy.Tvrdá realita.
Proboha co blázníš chlape.Na nějaké odsuzování je ještě hodně času,vždyt cesta za lepšími zítřky je zdlouhavá.Ono to chvíli potrvá než někteří pochopí ,že problémy je třeba řešit v hloubce a né pouze povrchně, stejné je to bohužel i s chápáním samotným..Musíš se víc snažit,chce to víc osvěty.Udělal si mi velkou radost, že jdeš tvrdě za svým cílem.Já měl pomali pocit ,že takoví už dávno vymřeli a ejhle oni jsou stále ještě mezi námi .Věčně živí.
Hele hod sem to rudé brčko at zde máme trochu pestřejší klíma.

XAXAP - Profil | Po 11.10.2004 11:04:13

Orion: nemaskuj prihlouplymi pribehy svou blbost, kterous tady trousil! uz ses odsoudil a ja do tebe pujdu, dokud nebudu mit pocit, zes zacal myslet!!!
Mimochodem, rude brcko je take muska.

Orion | Ne 10.10.2004 21:34:50

XAXAP: No sakra ty máš teda přehled.Rudá brčka vážně existovala.Říkali jsme jim jinak andělé strážní a já měl tu vymoženost se pochlubit dvěma kusy a oba dodnes žijí.Na každé rudé brčko byl přidělen tak zvaný vysavač a docela jim to spolu klapalo.Nejaktivnějším rudým brčkem byl u naší rodiny jistý pán Pargáč a vysavačem sám pán Velký vyšetřovatel kriminálky Vidmoch.Docela si je od svých útlých dětských let pamatuji.Zvláště vysavač mne miloval.Nejméně dvakrát týdně jsme k němu chodili s rodiči na návštěvu a někdy byl tak hodný že zaskočil i do školy.Dokonce jsem měl i privilegium.Jízdy zdarma centrifugou.Během převratu mi ukázali i své super vybavené ubytovny.Škoda,že je to pryč.Docela si těch lidí vážím za to co byli ochotni udělat byla to poctivá práce.
Musím ti dát konečně zapravdu.Ono se vážně od dob minulých nic nezměnilo.Stačí zveřejnit svůj názor a reakce je pomali úplně stejná jako před lety.Jen je škoda že ji lidé nedělají tak poctivě jako před lety.

laos | Ne 10.10.2004 20:50:58

Tak teď jsem to dočetl.Asi je to fakt špatné..Je to neuvěřitelné!!!!Někteří abonenti tady mluví o nějakém hájení ryb,které stejně nemá smysl,vybijou je o měsíc později.Kdo nevěří ať se příjde podívat na štěrkovnu do Hlučína.K tomu chytání z loďek:co takhle pod podmínkou"chyť a pusť.To je podle mne hájení!!Jinak tam ty ryby nezůstanou,což je logické.Je zajímavé,že jinde to jde,ale u nás ne.Je to fakt v těch lidech,kteří tam sedí.Je to fakt hnus.Děkuji za názory Xaxapa a lidem,kteří se s ním ztotožňují.Jaroňové,Dědkové a jim podobní musíte už otevřít oči a né jenom plkat a nic neměnit k lepšímu.

Dědek - Profil | Pá 8.10.2004 23:37:35

Radek CH
No Raďo, ono jde opravdu v první řadě o to co je v zákoně!!! ALE. Vždyť kdo jiný než ty ví, jak se se zákonem nakládá v praxi? Nevím kdo z Vás má kluci pravdu, ale pokud zákaz je pro dobro věci, je pro mě přijatelný, - neříkám že vítaný. Zajímalo by mě, jak všichni kdo se tady do Oriona navážíte - to je špatné slovo - jste na něj sprostí a hrubí, jednáte u jiných právních norem, které naše slavné komory parlamentu splodily a vás , tedy nás, se přímo dotýkají?
Martine M a Romane C, nebylo by možné zavést tady na MRKu právnické okénko nějakého fundovaného právníka? Určitě i mezi právníky se najdou rybáři, kterým tyhle věci stejně vadí, jako nám všem a třeba jen proto, aby se zamezilo zbytečným a sprostým hádkám. Tito kvalifikovaní lidé by do těchto rozprav snad vnesli trochu jasno. Je pravdou, že když k jednomu problému sednou dva právníci, tak ze sebe vysypou tři právní názory. Proto se vůbec nedivím tomu, že se neshodneme mezi sebou, když právníci nejsme, teda většina. Chtěl bych jen dodat, chodím tady na MRK asi tři roky. Když jsem ho na netu našel, byl jsem víc než mile překvapený z lidí, kteří na něj v té době chodili. To vám povím, byl to balzám na duši. Přišel jsem z odpoledni služby domů, najel na MRK a zapoměl jsem na všechny drbany, se kterýma jsem se celý týden potýkal, a to hlavně z toho důvodu, že se tady k sobě chovali lidi nějak slušně. Dnes se připojím a čtu né debaty, ale hádky, které jsou čím dál tvrdší a možná i nenávistnější. Nevím jestli jsem někoho z Vás někdy urazil, je možné, že mi také někdy něco z huby vyletělo co tam mělo zůstat, tak se případně omlouvám. Kluci neměli by jsme se nad sebou a nad tím, proč na báječný MRK chodíme zamyslet? vždyť debata, nebo i hádka se dá vést jinak, než se to poslední dobou někdy stává. Doufám, že tím co jsem tady teď napsal nikdo zbytečně nestratil nějakou minutu. Jinak doporučuji, nečíst od Dědka příspěvky.

XAXAP - Profil | Pá 8.10.2004 12:09:45

ORION: jeste drobny vyklad, aby bylo spravne pochopeno:
kohokoliv = vsechny
nekdo = konkretni osoba

XAXAP - Profil | Pá 8.10.2004 12:06:33

ORION: ty ses taky dobre "rude brcko", pokud chces kohokoliv omezovat jen proto, ze nekdo neni schopen kontroly nebo potazmo etiky.

Jinak, omezovat lov z lodek je nesmysl. Tam, kde to umoznuji dalsi zakony (plavba, o vodach apod.), je velmi vhodne to nechat jen a pouze na rybarich samotnych. Jsem hluboce presvedcen, ze nejmene 95% rybaru bude postupovat velmi racionalne (zadne chytani na pulhektarovych vodach, pred pruty rybaru lovicich ze brehu apod.) Mozna na zacatku si nekdo strihne nejaky exces, nez se to utrepe, ale jina cesta, jak lidi naucit sebereflexe a etiky, neni.

XAXAP - Profil | Pá 8.10.2004 11:47:03

hraji: Pokud je nekde v zakone napsano "v povolence", tak se neda vylozit dvema soudci opacne. A dalsich takovych prikladu je mnoho.
Soudit se muzes s rybarskou strazi, muzes podat ztiznost na Krajsky rybarsky organ, ze nejaky CRS nebo MRS nedodrzuje zakon (musi te vyrozumet), muzes podat trestni oznameni na krajsky rybarsky organ (v pripade, ze neplni sve povinnosti a nechrani dostatecne tva prava a ty tak utrpis ujmu) a v kazdem pripade muzes na jakekoliv protipravni chovani upozornit Policii CR.

Svazovy pravnici jsou pekni lenosi a jeste obvykle nebyli podrobeni opravdove palbe argumentu. Jestli jste na tom sedeli spolu, vysledek byl defakto dopredu dany, protoze vas vedly pochopitelne vyssi cile (uklidit ten bordel).

A nedelej ze me radikala! Proste se mi nelibi, ze svazy funguji jeste porad rude. Stejne tak bych ja o tobe na zaklade tvych prispevku mohl prohlasit, ze ses zatvrzely komunista, kteremu vyhovovala "stara dobra doba", kdy mohl ze sve funkce manevrovat jak chtel a lidi kolem drzeli huby.

dantex - Profil | Pá 8.10.2004 9:56:28

oprava " samozřejmě ministerstvo zemědělství - už nmi z toho hrabe :-)

dantex - Profil | Pá 8.10.2004 9:55:39

hraji: Ještě jednou, ale už naposled.
Celkově si myslím, že ministerstvo financí celou záležitost (s novým zákonem a vyhláškou) dost těžce nezvládlo a díky tomu existují v ČR dva systémy (ČRS x MRS) + lidová tvořivost a arogance MZe, která se snaží zamáznout nesmysly. Mělo se to udělat s účinností od 1.1.2005 a během roku 2004 vychytat nesmysly. Bohužel je to legislativně zprasené, což ale není u v naší zemi vyjímka.

strejka - Profil | Pá 8.10.2004 9:51:19

nejak mi porat nedochazi, co vam prijde tak strasne nepochopiteneho a mnohosmyslneho na zakonem uvedem "v povolence", ze mate neustalou potrebu to nejak vykladat a konzultovat s pravniky, "v povolence" zanmena v povolence, ne mimo povolenku, ne na ceduli, ne v me hlave...

dantex - Profil | Pá 8.10.2004 9:44:46

hraji: Je třeba si uvědomit, že v zásadě bych mohl žalovat svaz i bez toho, že by mi byla zadržena povolenka a to tehdy, pokud bych usoudil, že vyhlášené hájení na SM je protiprávní a omezuje moje právo lovit kaprovité ryby. Soudní spor mohu vést nejen kvůli porušení zákona, ale i když mám dojem, že byla porušena moje práva vyplývající například i ze stanov občanského sdružení např. ČRS nebo spolku včelařů.

dantex - Profil | Pá 8.10.2004 9:37:41

No tam jde právě o to, jestli jsi ten přestupek spáchal nebo ne. Podle výkladu MZe a svazu bych hjo spáchal, podle svého výkladu ne, takže budu želovat svaz, že mi povolenku zadržel v rozporu s platnou legislativou a pokud vyhraju tak taky náhradu škody.

hraji - Profil | Pá 8.10.2004 9:16:28

dantex: pokud se dopustíš přestupku proti zákonu nebo vyhlášce nebo proti bližším podmínkám výkonu rybářského práva a bude ti zadržena povolenka a budeš pozván k přestupkovému řízení, tak s kým a o čem se chceš soudit. Význam by to mělo, kdyby ti někdo zadržel povolenku bez toho, aby jsi spáchal přestupek, ale proč by to dělal.
Nesmíš XAXAPovi všechno věřit, on to sice myslí dobře, ale jako každý radikál si vykládá zákon a vyhlášku radikálně a po svém. S jeho výkladem se neztotožnil ani jeden právník, se kterým jsme problém konzultovali.

dantex - Profil | Čt 7.10.2004 9:52:06

XAXAP: souhlasím s Tebou, že se svaz chová v tomto případě zcela nekompetentně a protizákoně. Bohužel 98% lidí to nevadí. Jediné řešení jak dokázat, že máš pravdu je nechat si na SM nebo JM sebrat povolenku a pak se soudit.

Libor - Profil | Čt 7.10.2004 9:09:46

Naprosto schvaluju hájení ryb po vysazení a ten měsíc je slušná doba pro jejich aklimatizaci v revíru.NESMÍ SE ALE STÁT,ŽE RYBY SE BUDOU VYSAZOVAT 3 DNY PŘED KONCEM HÁJENÍ.To by bylo o ničem a masařky by opět tvořily fronty,jak to bylo loni na Hlučíně o cesty.
PS:Letos před CECC(středoevropský pohár kaprařů) nasadil svaz solidní množství
pěkných šupináčů cca65-70cm/cca6kg i více do Hlučínské štěrkovny.Hájení po závodech nebylo a během měsíce byly všechny ryby zmasakrované.Nebyl problém vidět ve vezírku75cm/přes 7kg a oba pruty nahozené...Když jsem se činovníků ptal,proč nedali alespoň 14 dnů po závodech hájení,bylo mi řečeno,že "by partija nadavala".To asi ano,ale rybě by to prospělo.Taky už dlouho slibujou horní míru 70cm a pořád ticho po pěšině.To hájení cosi zachrání,to je jisté

Pan Pikesson | Út 5.10.2004 16:39:55

Rikam to po dvacate seste, pravnici jsou nejvetsi nestesti. A ti kdo tvori zakony jsou to same

BoBo - Profil | Út 5.10.2004 13:35:18

Orion, Radek Ch. :Chlapi, nemělo by to chybu, koukejte se sejít, v reálo "face to face" se řeší věci lépe než "off-line".
P.S. Koukejte nás o výsledku informovat :-)

hraji - Profil | Út 5.10.2004 13:13:51

rychet: každý právník, který trochu dělá právo by se tvému pojetí "platí doslova" vysmál. Realita je taková, že co zákon znamená vykládá soud, tedy konkrétní soudce a ne nějaký rybář. Stejný případ mohou v rámci ČR posoudit dva soudci naprosto odlišně, toje jejich nezávislost. Takže pokud chceme znát názor soudu, musíme se na něj obrátit. My můžeme a bohužel musíme vycházet z toho, co nám napíše i omylný ministerský úředník,prptpže jinak bychom nedali dohromady žádné bližší podmínky výkonu rybářského práva. A jak jsem napsal již dřív - zbytečná diskuze.

rychet - Profil | Út 5.10.2004 8:30:32

orion,hraji: vážení pánové, problém hájení na SM je úplně mimo mně. Ale pokud přijmu Váš přístup k právu, tak prakticky rezignuji na svoji svobodu a svoje práva. Za komančů jsem si toho užil opravdu vrchovatě a proto jsem na toto značně citlivý. A děkuji za to, že existují lidi jako XAXAP. Pánové, každý zákon nebo vyhláška platí "DOSLOVA", a nelze hledat něco co si přeji v "podtextu". Rozhodnutí jakéhokoliv člověka, byť je ministerským úředníkem, může být chybné!!!

Orion | Po 4.10.2004 22:41:51

To mne teda vážně mrzí že si stratil zbytečně 10 minut. Možná se tam zastavím prohnat nějaké mouchy.

Radek Ch. | Po 4.10.2004 22:06:33

ORION - nezlob se, ale 10 minut v prdeli, než jsem to přečetl a stejně jsem to nepochopil. PROSÍM, NIC mi nevysvětluj. Na věc máš svůj názor a za tím si stůj. Jak jsem řek, ještě tě neznám a už mě sereš. To ale neznamená, že bychom se nemohli setkat a vyříkat si to z očí do očí ....třeba na Hartě. Můžem hodit řeč ( ne ring ) v době od 9.10. do 17.10 - to jsem na Hartě v Nové Pláni. Můj mobil najdeš v kartě, ale názor těžko změním. Bude to jako debata v sedmičce na Nově - strach ale nemám a třeba u té " hádky " i něco chytnem. Jestli ne, tak končím a tímto na tvé bvýlevy nereaguji. Čus bus

Orion | Po 4.10.2004 21:52:37

Radek Ch:Máš naprostou pravdu.Pokud s něčím nesouhlasím tak se bohužel nedá nic dělat.Je to můj osobní názor na který mám stejně jako spousta dalších osob v tomto státě nárok.V případě že bych někomu někam lezl tak si boty ze zády nesundám.Jen at ho to pořádně tlačí je to daleko účinější.Klidně se mnou můžeš dále diskutovat,já se na tebe vůbec nezlobím a urážet tě nebudu.Jen mne mrzí,že v záchvatu hněvu zapomínáš posoudit situaci.Já mám se svazem společné jen to že se tam snažím na úrovní vést s mými kolegy mláděž a tahám ze svazu nehorázné sumy na podporu a chod.Osobně mi tvůj oblíbený revír Harta není lhostejný,stejně jako spousta dalších.Ono je třeba pořádně zvážit ,které kroky je třeba udělat na prvním místě než dojde k nějakému uvolnění pravidel.Kamenem úrazu harty je neustále kolísání vody v době přirozeného výtěru dravců tohle trvá již 3 roky.Je to smutný pohled vidět rok co rok výsledek tření na suchu.Tohel je třeba jedna z věcí ,kterou mají činovníci rok co rok z mé strany na talíři.
Doufejme že se schodnem alespon na tom že největším kamenem úrazu je kontrola na našich vodách , samotný postoj lidí ,kteří rybolov provozují a to se týka i tvého revíru.Pokud se nezmění součastný stav kontroly na profesionální přístup,který zaručí přísné dodržovaní pravidel a bude tvrdě postihovat hříšníky,pak nečekejme posun k lepšímu.Pokud někdy začne toto fungovat v praxi a né pouze na papírech tak i takový obyčejný rybář jako jsem já přehodnotí své úsudky.Jedno mi však bude stále vadit.Případy kdy lidé mnohdy bezdůvodně napadají ostatní za to co nezpůsobili.Pan Jaron to možná špatně podal,ale v podstatě má naprostou pravdu.Postupoval správně.Oslovil jemu nadřízený resort s prosbou o písemné vyjádření .To dostal a podle něj se zařídil,byt to některým lidem vadí a to i přes to že tyto kroky povedou pouze k prospěchu na šich vod.V čem je tedy problém?Asi v tom že někdo kdo o rybaření ví houby rozhodoval a stále rozhoduje o zákonech,které nebyl schopen dotáhnout do konce.Ono se to konec konců dalo čekat a není to první případ.Celý nový rybářský zákon je prozatím v plenkách a bude chvíli trvat než se dotáhne do podoby,která bude alespon trochu k prospěchu nejen součastných rybářů,ale i další generace.Vše co se kolem našich vod točí je začarovaný řetězec,který jednou doufejme někdo roztrhne a vyléčí.Je však třeba začít u toho pravého článku.Funguje to stejně jako s nádorem v lidském těle.Nevím jak to funguje v jiných organizacích, ale tady u nás se sem tam něco hne ku předu a není to pouze na papíře a to je potěšujíci.Mám pocit že je důležité né to co je napsáno ,ale to co funguje v praxi.Že je mezi tím rozdíl jsme se přesvědčili nejdnou na vlastní kůži v běžném životě a funguje to všude stejně.Někdy je třeba použít kroku,který je nepříjemný třeba tvé nohy v zadku i s botou a vážně to funguje.Konec konců se o tom někteří činovníci přesvědší začátkem nového roku.

Radek Ch. | Po 4.10.2004 12:10:06

ORION - jako bych otevřel velkou moudrou knihu. Teď říkáš, že nesouhlasíš s tím, aby se na Hartě chytalo z loděk. Před nedávnem jsi nesouhlasil s nočním lovem - když napíšeš s čím souhlasíš, bude to kratší. Osobně tě neznám, ale představuju si tě jako velkého moudrého intelektuála
Proti Jaroňovi nic osobního nemám - neznám jej. Asi reaguješ na můj příspěvek XAXAPOVI na jiném webu co ? Ano, tam jsem souhlasil s tím, že názor p. Jaroně na to, že názor ministerského úředníka má větší váhu než zákon je asi přežitek z dob komančů. Kdo by nebyl v obraze, ať se dlouho nerozepisuju, zde si je možné to přečíst
http://crs-ova.fishnet.cz/gb/index.phtml

Jinak ORIONE, jsi mi volný, nemám chuť s tebou dál vést diskuzi. Dětem v kroužku vysvětluj co je správné a co ne, ony ti to možná věřit budou. A než někomu zase polezeš do řiti, sundej si boty, ať jej to netlačí.

BURJAR - nemám papíry u sebe, tak nevím, jestli teď neřeknu cipárnu. Myslím, že je zakázán lov kapr. ryb na udici, vyjma lovu nástražních ryb do čeřínku - tedy můžeš i tlouště 25, lína 20, karase, amura ( po novu třeba 15 cm ) - ale vše do čeřínku. Taky nepochopím, proč nedali např. výjimku lovit nástražní rybky na bič se silonem max 0,10. Ze zkušenosti vím, že čeřenem to spíš poplaším a rybky se nedočkám.

Burjar | Po 4.10.2004 10:16:05

Jak se asi bude RS dívat na lov nástražních rybek do čeřínků který je v době hájení povolen, ale většina nástražních rybek jsou drobné kaprovité ryby, které jsou v této době hájeny?