Přívlač na větší vzdálenost a ve hloubce

Neporadil by mi někdo, jak vláčet na větší vzdálenost? Kamarád potápeč zjistil na přehradě větší výskyt okounů a candátů v proláklině ve větší hloubce, která je vzdálena od břehu zhruba 70 m. Nemám loďku a chytám ze břehu. Svým uhlíkovým vláčecím prutem na lehkou přívlač tam nedohodím. Možná to bude znít šíleně, ale napadlo mi použít své kaprové pruty se kterými odhazuji s větším olovem až na vzdálenost 100 m. Pokud bych udělal nějakou montáž s těžkým olovem a gumovou nástrahou (riper, twister), kterou bych daleko odhodil a která by kopírovala dno, tak by to mohlo jit. Bohužel s tím nemám žádné zkušenosti, tak by mě zajímalo, zda někdo něco podobného již nezkoušel. Jde o to provést odhoz co nejdále a vést nástrahu ve hloubce při dně. Ideální by bylo, aby byla montáž co nejméně náchylná na zamotání a váznutí. Chci s tím začít trochu experimentovat, určitě to nějak musí jít.
Autor diskuse: Jirka - Profil , 8.9.2004 dravci - techniky lovu

Kachna - Profil | Po 14.5.2007 20:05:02

Já používám 3,3m 20g prut (shimano hyperloop), max. 0,16mm vlasec, 17g jigoví hlavičky a 7,5cm ripery. Lítá to fakt daleko. Asi tak daleko jako důchodcům z obyč teleskopu s krmítkem, ale vzdálenoct si netroufnu odhadnout(asi by mě tu někdo sežral, že kecám). Sice někdy něco urvu, ale to asi jako každej. A náklady oproti sbiru jsou daleko menší.

Háček - Profil | Po 14.5.2007 18:06:43

Kup si loďku
Nejlepší a nejjednoduší řešení:-)))

čolkař - Profil | Čt 10.5.2007 7:13:23

Téměř všechno už ti tu vypsali R.Černý,standas,free,mirmen a ostatní,neboj se to zkoušet,sbira opravdu fungují,ta od Sageru co máš používám asi 5 let,ta co máš na fotce mají navíc chrastící tělíska.v Itálii vidíš borce co mají kvůli střídání postů na závodech na jezeře speciální přenosné stojánky s 8-10 -ti připravenými pruty,ale nejčastější nástraha je žížala.

mirmen - Profil | St 9.5.2007 22:03:33

HELIKOPTEROVÁ SESTAVA PRO PŘÍVLAČ - našel jsem novinku ( alespoň pro mne ) , která by stála za úvahu ( a - mimochodem - zajímavá stránka )

www.wedkovanie.org/index2.php?option=content&task=view&id=188&Itemid=60

Jirka - Profil | Ne 12.9.2004 23:49:40

Tak mám první zkušenosti s přívlačí na delší vzdálenost, kterou jsem vyzkoušel podle vašich nápadů. Vyzkoušel jsem několik způsobů:
1. SBIROLINO
Zakoupil jsem několik potápivých sbirolin v ruzné gramáži (viz. obrázek). Sbirolino jsem navlékl na hlavní vlasec, navázal jsem trojkarabinku, potom metrový návazec a gumovou nástrahu na háčku s očkem nebo plovoucím jigu. Překvapilo mě, jak sbirolino perfektně lítá a dá se s ním opravdu daleko a přesně hodit. Když jsem to zkoušel, několik třpytkařů, kteří kolem mě prošli se s úžasem dívali, kam jsem schopný dohodit. Sbirolino rychle kleso na dno, nestalo by se mi, že bych s ním někdy uváznul na dně. Horší to už bylo s vedením nástrahy. Pokud jsem pomalu táhnul u dna, dělal přískoky a nechal zase klesat, tak bylo všechno vpořádku, ale pokud jsem plynule začal vláčet, tak sbirolino postupně vystoupalo z hloubky k hladině a potom jsem táhnul gumovou nástrahu po hladině. Možná jsem něco nedělal dobře, ale asi by to tak němělo být. Měl jsem i problémy s rozpoznáváním záběrů, které sbirolino trochu utlumilo. Nakonec jsem ještě jedno sbirolino utrhnul, když jsem prudce švihnul a nevydržel to můj vlasec.
2. BOČNÍ ZÁTEŽ
Použil jsem trojcestný obratlík, na boční očko jsem dal krátký návazec s olovem, naproti kmenovému vlasci jsem dal návazec s gumovou nástrahou na háčku s očkem nebo plovoucím jigu. S touto montáží jsem házel také hodně daleko, možná ještě dále než se sbirolinem, ale celé to bylo zase náchylnější na zamotání. Občas jsem s tím také uváznul na dně a odtrhnul jsem olovo na slabším návazci. Výhoda byla, že olovo ani při rychlejším tažení nestoupalo k hladině, ale opět trochu problémy s rozpoznávání záběrů.
3. TĚŽKÁ JIGOVÁ HLAVA
Sehnal jsem hodně těžké jigové hlavy na které jsem navléknul gumové nástrahy. Na první pohled to vypadalo příšerně, velká hlava, malé tělo, ale ve vodě to docela dobře chodilo. Dosahoval jsem s tím slušné hody, při tažení nástraha kopírovala dno, cítil jsem jak do něho neustále naráží. Občas jsem také váznul, ale vždy jsem vyprostil bez jakékoliv ztráty. Záběry docela dobře rozpoznatelné.
Každá z těchto uvedených metod má určitě své výhody a nevýhody. V tuto chvíli se mi jako nejlepší jeví ten nejprimitivnější způsob a to jsou těžké jigové hlavy. Toto jsou výsledky mých prvních testů, určitě to budu zkoušet dále. Teď na podzim se to určitě bude hodit.
První výsledek chytání nad uvedeným zlomem s těmito technikami je 14 okounů na břehu. Candát nezabral žádný nebo jsem to nepostřehnul. V každém případě pokud bych na tomto místě vláčel na malou vzdálenost, asi bych neulovil nic. Pokud budete mít někdo ještě nějaké nápady, zkuste mi to sem napsat.

rybomil | Pá 10.9.2004 11:45:20

mirmen: Takhle podobnou sestavu používám na Lipně občas na marény.

hany | Pá 10.9.2004 8:57:39

Myslel jsem si, že jigová hlava twister nebo riper určitým způsobem vyvažuje, ale když máte odzkoušno, že nástraha má dobrý chod i bez hlavy pouze s háčkem, tak to zkusím. Po těch plovoucích jigech se také podívám, už jsem je někde viděl, pamatuji si ale, že se to má napichovat nějak obrácené, protože plovoucí jig se otočí ve vodě očkem dolů, kdežto olověný se točí očkem nahoru.

steve - Profil | Pá 10.9.2004 8:46:01

hany: nebo davam do twistera plovouci hlavicku, ale to jen kvuli barevne kombinaci (cervena-bila), hacek staci.

mirmen - Profil | Pá 10.9.2004 8:32:59

5ti m boloňkou se mi daří dopravit marmyšku na cca 35-40 metrů ( půlka dikobrazího ostnu napevno cca 4,5 metru nad nástrahou, broček 2-3 gramy + marmiška). Dá se tak samozřejmě chytat jen z místa, kde je dost prostoru a nahazování není nejjednodušší. Vedení nástrahy se dost liší od twistrování. Když se mírně převážený osten po nahození začíná pomalu zanořovat, počkám zhruba 5-15 vteřin a pak pomalu popotáhnu osten k hladině. Marmiška je vedena pomalými přískoky , při kterých se dostává až 1-3 metry nade dno .Záběry přicházejí " s prodlevou", těžko se to popisuje. Navíc má bolo jinou akci než klasický vláčák. Možná by se dalo experimentovat s jigem 5-10 gr a vodit ho podobně.
Jen námět, nic víc. Ale možná by bolo byla schopna při obdobné obdobné sestavě dopravit nástrahu až k té hranici 70 metrů.

Zdenda - Profil | Pá 10.9.2004 8:24:22

hany - já jsem to zkoušel jen na háček a super chod

hany | Čt 9.9.2004 23:58:05

S tím sbirem to zní hodně zajímavě. Docela bych to zkusil. Nikdo jste ale nenapsal, jak v kombinaci se sbirem udělat ten návazec s twistrem nebo riperem. Gumová nástraha se má napíchnout na olověnou jigovou hlavu nebo jenom na delší prázdný háček?

steve - Profil | Čt 9.9.2004 22:25:48

strejka: sorry, asi takhle - olovo proti sbiru jde proste ke dnu a na vetsi vzdalenost ho potahnes po dne. Sbiro se ve vode chova jinak. Delaji se ruzne potapiva sbira od plovoucich pres vznasive po superpotapive. Zajimavy je, ze sbira oznacena jako plovouci ve skutecnosti neplavou (aspon ty co jsem mel v ruce), ale kdyz je vlacis jdou k hladine. Superpotapivy zase nedre o dno, kdyz ho tahnes. Taky bych rek ze olovo bude mit vetsi vlil na chod nastrahy. Nejlepsi je si to ale vyzkouset na "vlastni ruce".
Muzu uvest 2 priklady kdy me sbiro letos pomohlo k rybam:
1) Pstruzi v cca 3 metrove hlubce hned pod jezem brali jen u dna, ale proud nastrahu (rotacka, streamer) vytah z jezu driv nez se ke dnu dostala. Potapive sbiro bylo presne to, co dostalo nastrahu k rybam. Tady by mozna olovo (nebo twister s tezkou hlavickou) fungovalo taky, ale zase bych asi vaznul v rozbitem dne.
2) Opet pstruzi, ale tentokrat sbirajici u hladiny v nadjezi v prostredku reky. Nabrodit k nim neslo pro nanosy bahna a hloubku. Takze tentokrat jsem pouzil plovouci nebo vznasive sbiro s rotackou nebo streamerem. Sbiro pomohlo prekonat cca 40 vzdalenost a udrzet nastrahu u hladiny, kde pstruzi sbirali. Tady bych s olovem asi nahranej, protoze v zajelo do dna plnyho klacku a bahna, kde bych trhal. Mozna by slo pouzit kulovy plovatko, ale to zas dela podstatne vetsi "brajgl" a je otazka zda by ryby nerozplasilo.
Btw. hodne taky pouzivam sbiro se streamerem, coz funguje vyborne. Taky to vypada ze podle novyho rady to neni vlaceni, ale muskareni a clovek by nemel byt omezen 1. lednem.

strejka - Profil | Čt 9.9.2004 14:01:42

steve: to jako, ze sbiro je lehci, ohebnejsi a pevnejsi v tahu? tos asi nemylsel, co? takze krome toho, ze jsem blbej, jsi mi toho moc nesdelil...

zander | Čt 9.9.2004 13:29:02

Jirka: ja by som ti doporucil snuru FL priemer max 0,15 a chytavam sice nie na taku dlzku s hlavickami 20 g a pred touto este nadstavim olovku primeranej hmotnosti. Podla mna vobec toto pridavne olovko nevadi. Chatal som takto u nas a v pohode som vytiahol i zubacov (candatov) cez 80 cm. V Norsku som tymto sposobom chytal sice z lodky ale v hlbkach az do 50m a zabery boli. Snura ti zabezpeci i priamy kontakt s gumou kdeto silon je o nicom podla mna a na nahodenie ti musi stacit udica do 80g

Standas | Čt 9.9.2004 12:29:10

O' Shea: Řek bych že standard je 1 až dva metry. Ale dnes už je sposta výrobců a sposta druhů. Ono pokud nepřitahuješ, tak jich většina zvolna klesá, ale pak je v té hloubce neudržíš. Při délce návazce jaký je nutný musíš přese jenom přitahovat po delších úsecích any nástraha správně pracovala. Alespoň mě se to tak zatím jevilo. Existují i plovoucí a naopak jsem viděl i rychle potápivé které by snad šli vést i ve větší hloubce ale zatím jsem je nezkoušel. Tady ale pozor, tady ti zas budou prodavači nutit potápivý splávek což není bombeta. S tím ale já zkušennosti nemám. Používají ho snad sumcaři.

TomL | Čt 9.9.2004 12:24:32

Jirko, podle mého názoru toho ze břehu tolik urveš, že loďka bude levnější.

OBr | Čt 9.9.2004 12:21:53

A co zkusit plovoucího woblera s přiměřeným olovem, třeba i na gumě nebo slabším přívěsu, kdyby se zaseklo, tak aby odpoadlo....

rybomil | Čt 9.9.2004 12:20:03

dědek: můžu si psát co chci. Počkám si na vaše rady VAŠE CHTIHODNOSTI ! A jaká otázka, taková odpověď. A neposmívám se, jen i tak to může dopadnout. Ty ryby tam přece nejsou pořád.
Sbiro mi funguje dost, ale do hloubek nad 5m a kde neznám dno ho vůbec nepouštím, podle mě je to ztráta sbira a ztráta času téměř jistá.Jo někde na pláži, bývalé louce, rybníku to je jiný kafe.

O' Shea | Čt 9.9.2004 9:30:54

Jak velká hloubka se dá se sbirem dosáhnout?
Jsou sbira nebo bombetty v nabídce některého I-obchodu?

Zdenda - Profil | Čt 9.9.2004 9:13:12

Chytám se sbirem na 2,70 m 5-15 g prut a jde to celkem dobře. Jen ty plovoucí se zdá, že dělají moc brajgl na hladině. Zkoušeli jste to někdy na bolena ? Mně se tedy bolen vůbec nedaří. Poraďte co dáváte za nástrahu na boleny a jak jí vodíte ? Chytám na Nechranicích.