Kdy sekat při chytání kaprů na položenou a jakou zvolit montáž?

Po 15ti letech se vracím k rybařině. Bohužel jsem zjistil, že většinu věcí které jsem dělal před 15ti lety jsem dělal špatně což mělo za následek téměř nulovou úspěšnost.
Zašel jsem tedy do obchodu a prodavači řekl ať mi doporučí výbavu a montáže na chytání normálních kaprů. Prodavač mi ochotně dal háčky, ventylgumičky, olůvka okolo 15-30g, rohlíkové boilies, kukuřici apod. a doporučil standartní průběžnou montáž s číhátkem před prutem nebo mezi oky.
Délku návazce mám doporučovanou okolo 25cm a u plovoucích nástrah dávám okolo 15-20cm. Jelikož rybník kam chodím neni velký tak i s 15g olovem nahodim do cca poloviny rybníka takže nemam důvod zátěž zvyšovat nad 30g.
Problém ovšem je, že nevím kdy přesně mám sekat. Jak rozlišit záběr od ryby od toho kdy jen ryba propluje a otře se o vlasec. Jelikož mám průběžnou montáž s lehkým olovem tak bohužel nehrozí samozaseknutí a tak se o to musím postarat sám což nevím kdy jelikož i když mi číhátko pomalu vyjelo až nahoru tak zásek šel naprázdno :(
Někdy mi číhátko povyskočí jen 1-2cm a dál se nic nedějě, někdy se tohle opakuje. Jindy zase vyletí až úplně nahoru a zase spadne do původní polohy a to se po minutě může zopakovat nebo pomalu stoupá do zhruba poloviny možné výšky a pak se zastaví nebo zase klesne. - s tím souvisí i jak velký nechat průvěs u číhátka.
Jak tedy poznám co je záběr a co ne a při jakých situacích mam sekat?

Druhý dotaz se týká montáže. Mám standartní průběžnou s ventilgumičkou a před 15ti lety jsem chytal na montáž s 2 návazci a olovem na konci (což už vím, že neni pro ryby ideální). V různých diskuzích jsem si přečetl, že na vzdálenost větší jak 30m je lepší pevná montáž, ale chci se vyhnout nakupování nových olůvek, závěsů apod. (těch starých mam ještě celou krabici). Zároveň, bych ale rád montáž u které je šance na samozásek kapra, možnost použít 2 háčky ale při utržení bude pro rybu "bezpečná". Dá se něco takového vykouzlit se standartníma olůvkama s dírou uvnitř a normálním vybavením jako ventilgumičky, gumové stopery, obratlíky apod.? - občas používám i krmítko.

Děkuji

PS: chytám na mírně zabahněným rybníku a používám signalizátory - tz. číhátka mezi oky (když neberou nevidím důvod několik hodin civětt na stojící číhátko a raději si otevřu knížku)
PS2: když chytáte na kukuřici, rohlíkové boilie, kolínka, žítalu apod. jak dlouho to necháváte ve vodě než to přehodíte jinam?
Autor diskuse: Spulik - Profil , 10.4.2014 kaprařina - techniky lovu

Shawt - Profil | Út 8.7.2014 19:49:15

NEUSTUPA >> to bylo asi na me predpokladam, ale presne jak pises, jinak by se ten 40cm kaprik nedal zdolat :)

Karel K70 - Profil | Po 7.7.2014 18:13:55

arnošt >> Tak to jsi uhodil hřebíček na hlavičku!Ani nemohl kolega usnout,převracel se a potom Ti odpověděl.Správně,samoseky jsou zakázaný.Jediný samosek je povolený-když sekneš sám se sebou.

Robur - Profil | Po 7.7.2014 11:56:33

hele, jak nastražuješ nástrahy. Ono se dnes hodně věcí nenapichuje na háček, ale dává mimo něj. takže pokud máš něco tvrdého a nějak se ti to podaří napíchnout na háček, tak rybí tlamu při záseku nepropíchneš. Kdežto před x lety platitlo pravidlo, že špička háčku nesmí být vidět.

NEUSTUPA - Profil | Po 7.7.2014 11:32:34

Shaft......seknokut 5 kroků utíkak do zadu. Seknout a převrátit se se stoličkou. Ryba jistá.

Steel - Profil | So 5.7.2014 21:48:39

Až ti zabere kapřík, tak to poznáš. Buď ti bude krást vlasec z cívky, nebo ti ukradne prut. :D
Když tam dáš kukuřci, tak ty toje popotáhnutí 2cm klidně ignoruj. Nebo dej menší háček a chytej plevel.

Vše cos vyjmenoval krom žížaly ti na háčku vydrží na věky, je to odolné i vůči záběrům. Ale jakmile ti něco skočí na žížalu, sundá ti ji, pokud ji normálně pícháš na háček.

JaLeOn - Profil | So 5.7.2014 18:10:17

JaLeOn >> Jeste doplním, ježto jsem vlastně zapomněla na to hlavní, ze sekáš jen jízdy pres brzdu popřípadě padáky, nic jiného, můžeš si v klidu cist.

Shawt - Profil | So 5.7.2014 18:00:32

Ja napisu jen poznatek k zasekavani. Kdyz jsem zacinal, mi bylo 10let a to se zasekavalo, jak kdyby na druhem konci byl zralok a co sem videl u vody nedavno,tak to je dodnes, ja nejak zvlast nezasekavam, jen prichytim vlasec a zvednu prut, jak vidim ty lopaty,jak s tim prutem svihnou, div ryba nevyleti z vody, tak bych vrazdil.
Dulezite je mit samozrejme ostre hacky.

JaLeOn - Profil | So 5.7.2014 16:03:19

Luckymen to mysli dobre, ale vzhledem k tvé nechuti dokupovat nova olova se da předpokládat, ze ani splavky či dokonce dalsi prut si taky kupovat nebudeš, takže bych z toho jeho příspěvků vyzdvihl to krmeni, stačí jen kukuřice rukou kam dohodíš a potom, nejlépe na vlas pod háček, nahodit svou kuku na prutu. Ježto si u vody čteš, tak usuzuji, ze neděláš kravál, ktery by ryby na tuto vzdálenost, bezne to bude tak deset patnáct metru od břehu, vyplasil a ty se tak můžeš těšit na zaber. Nejlepsi čas je ráno a večer a do začátku bych měnil místa abych nasel kde ryba je. At se dari....

Luckyman - Profil | So 5.7.2014 9:52:09

Spulik - >> Ahoj, z tvého textu jsem pochopil, že se nejedná o velkou vodu a jedná se ti o kapry běžných velikostí. Já byl před pár lety na tom podobně a pak jsem začal chytat kapry na plavanou. Sestava s angličákem na odhoz, nakrmil jsem několika koulemi směsi a nastřílel prakem pár zrne kukuřice. Chytal jsem vždy na prokrmeným místě a téměř vždy jsem přechytal bobkaře s krmítky. A s jedním prutem. Podmínkou je klid u vody, chytá se na menší vzdálenost. Ale pro lov kaprů ve velikostech 40 - 65 cm krásná a pohodová záležitost a na malých vodách úspěšnější než klasika na těžko. Pro normální oddychovou rybařinu doporučuji, lov trofejních kaprů je o něčem jiném.

FOUSATEJ HAT - Profil | So 5.7.2014 8:30:34

Spulik >> Tak jak, Už ti to jde? :-)

Denny - Profil | Ne 13.4.2014 15:24:23

Spulik >> Kolego,at je jak chce,drzim ti palce,aby jsi ten navrat k rybarine zvladnul k tve plne spokojenosti.Ja ti nechci radit,take nevim,jak jsi na tom s casem a napsano toho tady bylo jiz dost,ale podle me,kdyby jsi sel k vode a na tyhle zakladni veci prisel sam,bude te to tesit vic.

LudoO - Profil | Ne 13.4.2014 10:18:33

Spulik - >> Ahoj. Byl jsem v úplně stejné situlaci. Když jsem se po dlouhých letech vrátil tak jsem se snažil od chytrých na MRKu něco naučit a následně u vody zkoušet. A mohu říct, že dnes snad již překonám ty normální kapraře (u nás) kteří jedou stále stejně. Ale chce to čas a vodu. Musíš sám zjistit nejlepší nástrahy na tvé vodě (u nás třeba nejde vůbec kukuřice, ale jdou foukačky, ) musíš zjistit sám, že je nejlepší na jaře a na podzim kdy to kapři moc nenasávají, že je třeba vše zjemnit (nejlépe u mě lehká kaprařina s feedrem) a pak Tě i potěší, když Ti ryby padají, že prodloužíš návazec, jak jsi někde vyčetl a že to funguje. Určitě to přijde a budeš mít z toho radost, že jsi se tím prokousal.

mipa - Profil | Ne 13.4.2014 9:55:58

Spulik >> nechci a ani nemám zájem zpochybňovat něčí osobu, natož tu tvoji a ani tvoje dovednosti ... a vím, že od narození taky nikdo nic neumí ... a nebo (napíši to za tebe) moudrý z nebe nespadl :-)
... ale mnoho tvých dotazů má řešení již při první vycházce, potažmo po prvních cca. 10 náhozech, či chycených (nechycených) pár ryb a zbytek je lehce dohledatelný třeba i zde na MRKu.
proto mne zaráží to, že raději napíšeš sáhodlouhý elaborát, kde vyjmenuješ mnoho problémů, než aby jsi zapojil "selský rozum", vyvinul trochu úsilí (ne na takovém to fóru, kde jsou odpovědi převážně k ničemu) si zjistit "chybějící" info a tebou nabyté vědomosti šel poté vyzkoušet přímo k vodě ... to je totiž cesta, která vede co nejrychleji k cíli, cesta, která co odstraní tvoje nedostatky, či špatné návyky ..... a věř tomu, že tvůj čas strávený u vody a tvoje "prutohodiny" ti nic k získání dovedností nenahradí a jen praxe z tebe udělá "úspěšného" lovce - ale to ti tu již mnozí radili již dříve ...
takže asi tolik k tvé "ironické" poznámce a je to jen čistě můj pohled na tvůj problém ... :D-)))

Bullteriér - Profil | Ne 13.4.2014 9:26:53

Spulik >> To je sice pravda. Nikdo není dokonalý a samo jsme se to nějak učili..Rozdíl je že jsme se to učili u vody a né na interneru..Já si pamatuji když jsem začínal,tak jsem šel u vody na pokec k nějakým rybářům a přitom jsem koukal a i se zeptal...S 90% rybář když zjistí že něco nevíš,tak rád pomůže..Tady když to nevidíš na vlastní oči,tak všechny rady jsou o ničem,protože si to neumíš představit...
Jako otázky typu jak dlouho nechat nástrahu ve vodě,je úplně nesmyslná...To nejde dělat jak podle technického nákresu...Každá voda je jiná.Působí tam jiné proudy,má jiné pH,jiná obsádka ryb atd atd...To vše musíš zjistit u vody na daném revíru co a jak....

nekut - Profil | Ne 13.4.2014 9:23:02

Jděte už s těma rejpačkama kvuliva samoseku do háje. Čekám, kdy tady někdo zvedne seriozně otázku, kolik procent ryb je chyceno samozásekem. Můžete na to tema udělat anketu, já bych tipoval 95%. Může se rozjet debata o napružených feeder špicích, o francouzskám závodníkovi v plavané, který tady kdysi vyhrál závody na Labi za použití tuším 40gr splávku poté, co nikdo nic nemohl normálně chytit. O echt kaprařích, s doporučenými 120 gr bombami ani nemluvě.
Jo - kategorie, tak to je něco. Kapraři, feederaři, plavačkáři, muškaři, bobkaři, a já nevím jací ještě kaři, jsou hlavně produkt obchodníků s rybařinou, a že jich tady je. To bychom se divili, kdyby ve všejijakých diskuzích, a co jich tu je, museli povinně, a třeba pro mne za mne po víně nebo pivu všichni, co je rybařina živí, na plný nebo částečný příjem, své příspěvky mít třeba v zelené barvě. To by se nám panečku obrazovky zelenaly. No - netvrdím, že to je nutně špatně, ale rázem by to vypadalo někdy trochu jinak.

Spulik - Profil | Ne 13.4.2014 9:15:55

Tloušťobijec >> No těžko opravíš chyby o kterých nevíš, že je děláš a když se nemáš koho zeptat tak ti zbývá jen jít do rybářského kroužku kde budou 10ti leté děti nebo se zeptat na nějakém foru. Já zvolil druhou možnost.
Holt všichni nejsou tak dokonalí a neumí hned všechno od narození jak tu někteří píšou, že nad těma otázkami zůstává rozum stát a některým to holt musí někdo říct co dělají špatně a proč to mají dělat jinak.

Bušák - Profil | Ne 13.4.2014 8:57:36

Tloušťobijec >> přesně,musí chodit na ryby,a všechno přijde samo zase do rukou

mipa - Profil | Ne 13.4.2014 8:46:59

chápu, že každý jednou začínal a nebo po letech prodělává "restart" ... ale někdy nad "dotazy pisatelů" rozum zůstává stát :-)))

marek23 - Profil | Ne 13.4.2014 8:21:10

Spulik - >> nic ve zlém, ale nad některýma otázkama mi zůstává rozum stát... :-)

Tloušťobijec - Profil | Ne 13.4.2014 8:04:04

Spulik - >> neschází ti nic jiného, než pouhopouhá praxe...15let je dost abys ztratil zkušenosti. Takže ti mohu doporučit jen více času strávených u vody pro nabytí nových zkušeností. :-)

Spulik - Profil | Ne 13.4.2014 8:00:15

Denny >> Jak jsem psal. Už před 15 lety jsem dělal většinu věcí špatně. Žádného rybáře který by mě to naučil neznám a neznal jsem ani tehdy a rybářskej kroužek probíhal tak, že jsme tam přišli nahodili jsme si a čekali, nikdo nám nic neřekl, tomu kdo to vedl to bylo jedno co tam děláme jen když neděláme bordel. Takže jsem dříve např skovával špičku háčku aby nekoukala apod.

CarpHouser - Profil | Ne 13.4.2014 6:55:43

Mrknato >> Jak se díváš na napíchnutou nástrahu na háčku, u které kouká špička? To je totiž z tvého pohleu taky samosek http://www.fishing-feeder.cz/_data/section-1/919_4-​nastraha-na-hacku.jpg

marmyš - Profil | Ne 13.4.2014 4:37:46

Denny >> Jen víc takových dotazů, aspoň se tu zasmějeme:-)

Denny - Profil | Ne 13.4.2014 2:41:20

Spulik - >> Hele,nejsi nahodou Netipa? :-)) Trosku me tohle,co pises zarazi.Uz jsi jednou chytal a tyhle veci se nezapominaji. I kdyz,kouknul jsem ti do karty a clovek nevi,kolik je ti let,tak radeji nebudu spekulovat.Pokud nejsi Netipa nebo nejaky jiny sprymar a opravdu si s temi zaklady nevis rady,vyuzij nabidku,kterou jsi dostal hned ze zacatku a zajed za Twinem,ktery je ochotny ti ledacos ukazat a vysvetlit.Nikdo uceny z nebe nespadl,ale to,na co se ptas,treba jak dlouho vydrzi zizala na hacku,to jsi prece musel videt i pred temi 15ti lety. :-)

marmyš - Profil | Ne 13.4.2014 1:45:55

Mrknato >> samosek je zařízení,které provede zásek,ale prutem. není to nástraha mimo háček. je to SAMOCHYTKA :-)

Mrknato - Profil | Ne 13.4.2014 0:59:41

arnošt >> Tak dlouho budete se samosekem špekulovat, až vám seberou papíry.....))))) Samosek je zakázán a na tom trvám.

arnošt - Profil | So 12.4.2014 22:48:25

Největší odborník na samoseky byl vždycky Mrknato,nikdo o nich víc neví... :))