Strucne zasady vyberu

Caute
Rodina sa dohodla ,ze mi na narodeniny kupia feeder. Ako vybrat, ake dlzky na priehradu, ake na tecucu vudu, ake gramaze a podobne.
Dik
Autor diskuse: Robo - Profil , 28.8.2004 feeder - náčiní, doplňky

Karel | St 15.9.2004 22:16:17

co trabucco ACTIVA MASTER FEEDER MH.Díky.K.

richtřík - Profil | St 15.9.2004 22:09:58

doporučuji Byron B1 feeder,vrh.zátěž 25-70gr.,2 špičky,cena cca 1600 kč

zubáč | Pá 10.9.2004 9:49:16

mirmen ti dobře radí, podívej se na "Nádobíčko", tam jsou celkem dobré recenze, samozřejmě, že závisí i na tom kolik rodina chce do dárku investovat, já začínal s 3,90 m HI-TECH HEAVY, seděl mi do ruky, dal se použít i na odhoz s angličákem, potom jsem si koupil 3,30 m, také heavy a ten mám dodnes, nemohu si stěžovat, vyzkoušel jsem i Catanu i Esox Raptor, nějak mi nepasovali, tak jsem je prodal, letos jsem si koupil MEDIUM TICA multitip s měnitelnou délkou 3,30 nebo 3,90 a celkem se mi zamlouvá, vytáhl jsem na něj s 0,18 kmenem a 0,16 návazcem v pohodě kapra 4,5 kg, takže snese dost, je to perfektní proutek. Syn chtěl koupit také feeder, koupil jsem mu v akci BALZER edition ROYAL IM 10 za nějakých 2500,- Sk, puvodní cena 5500,- Sk, má 4 špičky, pro mě je nejlepší nejjemnější laminátová, uhlíkové jsou dost tvrdé a také se s ním dá celkem dobře a syn si na něj za pár vycházek zvykl... Takže výběr je bohatý, dobrých feedru je celá řada, jen si musíš vyzkoušet jak ti sedí v ruce, na jakou vodu ho chceš a hlavně na lov jakých ryb... Osobní názor mám, že pro začátek je vhodný 3,60 ( univerzál) nebo 3,90 m, pokud ho chceš použít příležitostne na odhod, Medium nebo Heavy, muže být i MEDIUM HEAVY, detekci záberu ti zaručí vhodné špičky, hlavně si však zjisti, jaký servis má konkrétní značka ... Přeji ti dobrou volbu, aby jsi si vybral ten správný prut .... Pokud se neohlížíš moc na peníze mohu jen a jen doporučit SHIMANO TECHNIUM Medium 3,60, je dost drahý, ale SUPER!!!!! Měl jsem ho pujčený na testování a je to skutečně skvělá mašinka.....

Carlos - Profil | So 4.9.2004 21:27:40

Jaxon Sirius mám taky 3,60/20-70g a pro mne je to ideální volba. Pořídil jsem si k němu 5 různých špiček a tak snad není místo ani podmínky, kde by se nedal použít. Už jsem s ním i vláčel, když nebylo nic jinýho po ruce.

Pavel | Pá 3.9.2004 11:35:16

Pražažáček má docela dobrej tip. Syrius je opravdu vynikající, splní nároky na jemné chytání. Ten 90-ti gramovej neznám, ale v této kombinaci je tvrdší prut rozumná volba.

prazacek | Pá 3.9.2004 8:02:50

Ja jsem si koupil 2 Jaksony , Syrius 3,30/70 a Orion 3,60/90. A s oběma jsem velice spokojen. ke každému 2 špičky + jednu ultra jemnou jsem si dokoupil. A spokojenost veliká. Ale chytat se dá opravdu s každým feedrem na Vltavě domorodce přechytávám pravidelně. A ještě bych nezapomínal na kvalitní vidličku a naviják a ..... prostě koupí prutu to nekončí...

osprey - Profil | Čt 2.9.2004 14:25:18

Martin M.: V podstatě se s tím dá souhlasit. Ale trošku mi to připomíná větu, že všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější...

Robo: Rada, že máš začít s MEDIEM a doporučení té Catany jsou rozumné názory. Nachytat se dá ale prakticky s jakýmkoli feederem. U většiny časem narazíš na věci, které ti budou vadit a uděláš si o feederu svoji představu. Já mám rád rychlé lehké blanky a hodně dám na kvalitu špiček, kamarád má rád měkké pruty, další lidi hledají ideální poměr cena - výkon. Diskutovalo se tu o tom mockrát, krásný spor na nože je třeba diskuze nad prutem Shimano Nexave. Pro někoho je to nádherně senzitivní prut, pro někoho odporná žvejka.
Takže dej hodně na sebe, aby ti ten prut aspoň trochu seděl.

Martin M. - Profil | Út 31.8.2004 18:16:02

vsechny feederove pruty jsou na kapry.

Maty - Profil | Po 30.8.2004 13:36:43

Miki: celkem s Tebou souhlasím, Pokud bych si koupil nějakou Catanu, tak asi jedině feeder (je fakt, žeji také už pár let mám a prodávat jí nebudu) Pokud se dnes prodává za tuto cenu včetně tří špiček, tak je to pro začátek asi dobrá volba.
Kato - strašně jsi to zjednodušil a podle mne radíš pouze na základě teorie, pokud chytáš na jeden feeder a to je Hyperloop medium, tak nemůžeš mět představu jak se chovají light a heavy pruty. Věta "MEDIUM je takový střed, na který se dají chytat i větší ryby, ale udice tím spíše trpí " mne opravdu dostala :-)

miki | Po 30.8.2004 12:41:33

Robo: to co tady píšou kluci je samozřejmě pravda. Já jen připojím svou zkušenost. S feederem rovněž začínám a tak jsem čerpal ze všech možných literatur, včetně MRKu, jak na to. Nakonec jsem se rozhodl pro prut Shimano Catana, který se v současnosti dodává se třemi špičkami 1-2 a 3 oz. Akce je medium a délka 3,60 m. Cena cca 2850Kč. Jsem s ním velice spokojen a např. s nejnižší špičkou chycen kapr 50cm i cejnek 10cm. Na víc je prut celkově tužší,než třeba Shimano Nexave, tak že na něj můžeš i více naložit-samozřejmě v rámci jeho únosnosti.

Kato | So 28.8.2004 22:26:01

Ještě k tomu MEDIUM, HEAVY.... Tady se při výběru prutu rozhodni na jaké ryby budeš s feederem líčit. Označení LIGHT je udice spíše na malé rybky, je celkem jemná. MEDIUM je takový střed, na který se dají chytat i větší ryby, ale udice tím spíše trpí (není MEDIUM jako MEDIUM) a HEAVY je spíše na kapříky. To ale neznamená, že na LIGHT nemůžeš vytáhnout velkou rybu. Tam to chce potom velkou plochu a žádnou vázku a dobrou brzdu. Já si pro začátek koupil Shimano Hyperloop Medium a naprostá spokojenost, je sice celkem měkký, ale má dobrou akci. Kamarád má Byrona a pracuje také velmi pěkně. Jinak prosonduj články tady na MRKu. viz mirmen

xycht - Profil | So 28.8.2004 9:19:31

jura: jo tak s tim jsem měl už tu čest a velmi příjemně mě překvapil, za ty peníze dobrá koupě. Ale já bych spíš sáhnul po Shimanu, je to zaručená kvalita a ten design je taky pěknej :-) cena už je pochopitelně jinde,ale já kupuju i očima
S tím co píše mirmen také souhlasím, těch kritérií je víc, proto bych nákup rodině nesvěřil

jura | So 28.8.2004 9:05:10

Pokud začínáš a nemáž s tímto druhem chytání žádné zkušenosti, přečti si nějakou literaturu, nebo tady je plno článků, jak správně píše mirmen. Já jsem taky takhle před dvěma roky začínal, koupil jsem si velmi levný prut ZEBCO Topic Feeder, 3,30 m, typ L, má celkem pevnější blank, 30 - 60 g, jsou k němu dvě špičky, 1 oz a 1,5 oz. S tímto prutem chytám dodnes na řece, největší ryba kapr 53 cm a nejmenší hrouzek asi 5 cm. Takže přeji dobrý výběr a petrův zdar.

mirmen - Profil | So 28.8.2004 3:01:41

Robo, když začínáš na feeder, tak zvol MEDIUM nebo MEDUM-HEAVY ( vyrábí se i se značením LIGHT či HEAVY). Mezi výrobci existují rozdíly v gramáži. Standartní délka feederových prutů je 360 cm, která postačuje na běžnou rybařinu na většině typů vod.
Přečti si nějaké články, např. od Ospreye a Čabase, najeď si na archiv otázek a na feeder ... . Spousty otázek, mnohokrát probírané odpovědi.
Vlastní nákup bych raději rodině nesvěřoval. Doporučil bych Ti spíš zinkasovat penízky a jít koupit sám, s doprovodem nějakého zkušenějšího kolegy, který Ti pomůže zkontrolovat například vyvázání oček, spolehlivost spojek, povrch blanku atd.
Doprovodnými kriterii pro výběr by mělo být i to, zda má značka spolehlivý a rychlý servis, kolik stojí případně dokupované špičky ( např. Shimano několikrát dražší než většina jiných firem) atd.