Nosíte sebou váhu? Kdy a jak zapisovat hmotnost ulovených ryb v ČRS?

Loni mne přepadovka profiRS jebala za to že jsem měl ve vezírku kapra, kapra jsem měl řádně zapsaného v povolence kus,centimetry .. bez hmotnosti, protože hmotnost ryb odjakživa zapisuji až doma. Vyhrožovali mi dokonce odebráním povolenky.
Ejhle oni ti maníci měli dle znění zákona "pravdu" protože zákonodárci změnili text a lze to pochopit že ryba vybraná(kapr pstruh candoš štika ..) se musí zapsat do povolenky ihned po ponechání druh,velikost,hmotnost .. ale ČRS jaksi větu tupě opsal do BP a znalá RS jebe rybáře za kraviny. MRS nepozapoměl zapisování ryb upřesnit a v MRS se hmotnost ryb zapisuje nejpozději do začátku další docházky k vodě.. v ČRS se hmotnost "musí" zapsat ihned a dokonce i u ryb ostatních při přerušení rybolovu před odchodem od vody.
V tomto paskvilu vidím nádhernou díru ve výkladu, která může sloužit k znepříjemňování rybaření slušným rybářům. Váha není v povinném vybavení rybáře, metr ano.. RS váhu nenosí, není schopna ověřit zdali ryba váží tolik kolik je napsané, ani zdali vezírek neobsahuje více než 7kg ryb .. Argument RS byl že bez zapsané hmotnost bych si kapra ve vezírku mohl "vyměňovat" .. asi za těžšího delšího šupinatějšího.

Kdy se dočkáme toho aby tato nepřesnost zákona byla v BP upřesněna a v BP se nevyskytovaly tyto paskvily a nedodělky? Proč něco v MRS funguje a v ČRS to napravit nejde přetiskem v dodatku?
Autor diskuse: šmudla007 - Profil , 20.3.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy
Dále moderuje: nofish Profil

Váha ryb se zapisuje

A) až doma, nejpozději do začátku další docházky.25%

B) ihned podle přiložených orientačních tabulek60%

C) ihned podle nálady(hodím kostkou zapíšu nějaké číslo) od oka.15%

Od 20.3.2014 hlasovalo 146 čtenářů.

nofish - Profil | So 29.9.2018 15:33:59

Gameplayer848 >> 2 možnost je hloupost, máš psát hmotnost a ne "přibližnou hmotnost".
3 možnost je hloupost. Jednalo by se o nedodržení platné legislativy. Je psáno "po ukončení lovu" a jak tu kdysi jedna chytrá hlava poznamenala, bude brát papíry, pokud půjdeš od vody a nebude tam zapsáno co má být.
Ne že by to nebylo na hlavu postavené.
A v první jsme v pasti, nemáme cejchovanou váhu.

Gameplayer848 - Profil | So 29.9.2018 15:20:32

1. možnost: kup si váhu za stovku
2. možnost: stáhni si aplikaci Vranka.cz nebo Rybářský řád. Tyto aplikace obsahují orientační tabulky hmotností.
3. možnost: ryby jejichž hmotnosti nejsou v tabulkách važ a zapisuj až doma před zahájením dalšího lovu

SAHIB - Profil | Út 25.3.2014 22:11:53

nofish >>
Naprosto souhlasím,shodli jsme se jednoznačně a máš pravdu i v tom,že stří"fotři" co to dělaají mza hubičku a dobrovolně to maj z 99% líp zmáklý a nastudovaný jak profíci!To jsem měl taky tu čest už porovnat a poznat,..a že se to děje jak děje- neustále dokolo, .-))
Měj se a ať Ti to hrčí..-)

nofish - Profil | Út 25.3.2014 22:06:07

SAHIB >> Já bych to zas tak neřešil. 99% RS ti dá pokoj.
Na rovinu řeknu, že jsem u kontroly vymýšlející blbostí byl. Zkoušeli i něco na mě, ohledně označení vezírku, kde byl kapr, měli smůlu. Oni to bylo "ostří hoši od profi". Ale upřímně řečeno, půlka těch dědulů co to dělají dobrovolně se chovají daleko lépe a mají daleko lépe zmáklé co a jak. Akorát kluičnové nějak nečekali, že jsou volové, co rybařinou žijou a dokážou se s nima ne hádat, ale na cokoli co řeknou odpovědět a znejistit je.
Abych to uzavřel. Hledali blbosti. Ale přeměřit rybu, nebo vidět metr a peán, nechtěli... Možná i proto kolega založil tu diskuzi. Na to se zeptej jeho. Lidé jsou různí a v dnešní době se nesmíš nechat buzerovat. Na druhou stranu, hmotnost úlovku je jasná. Źádné tabulky. Když, tak mají trvat na přesné hmotnosti, jak ti ukládá zákon.

Je hromada věcí, co by se měly dořešit. Tak doufám, že tohle alespoň lidé "od svazu" co to zde čtou, trošku přemýšlí. Podněty "z provozu" je třeba brát v úvahu a zabývat se tím. Ale asi jsem moc velký optimista.

SAHIB - Profil | Út 25.3.2014 21:50:24

nofish >>
Plně souhlasím!
Jenže v konečném důsledku na to doplatíme my-rybáři.Protože každá RS bude v tomto ohledu jednat jinak,pokud si perfektně naštuduje co má a bude Tě regulérně kontrolovat..
Jedni Tě bez ohledu vykostí a v tom horším případku jsi bez not,v druhým ,případku bude klidná,smyslná,leč bohužel nám málo platná rozprava,co je to kde za blbce,že nejsou leta něco schopni pořádně vymyslet,napsat -upravit,sjednotit..ku prospěchu všech a hlavně - jednoduše,aby to bylo všem srozumitelný..Přece není myslitelný,aby tohle pustili do tisku bez korekce,bez přečtení toho co napsaly-aby to měla hlavu a patu..
To tam můžou rovnou napsat,že si máme koupit za 500kč,.váhu a vše postivě na gram vážit,..
je to pravdu jen ve slovičkaření a o tom,aby byl jeden vstřícný a jeden ochotný člověk se domluvit,sednout a pls to rozumně..Ale asi nechcou,zřejmě je to pro ně takle lepší,..
A pro RS je to 2zubé,každý si to vyloži po svém a my rybáři máme problémy,byt napíši do papíru ihned po ulovení,že má 54 cm a 3.25 dkg,RS veme váhu-řekne má o 20 dkg víc-podvádíš,a jsi bez nit! K tomuto všemu to může nedej bože směrovat skončit,to už by bylo hodně špatný... a hlavně pozdě něco dělat..

nofish - Profil | Út 25.3.2014 21:36:46

SAHIB >> Hele já to srovnával s tím kolem. Tam taky nemáš tachometr povinně, ale přitom musíš dodržet třeba třicítku okolo školy, i když je to z kopce a jelo by to víc.
Mi to spíš připadá, že je něco shnilého, ve svazu rybářském. Já o tomhle vím roky, ale až loni na to fakt došlo. Podle mě, osobně o tom musí "vyšší místa" vědět dávno. Přece by nebyl takový problém nějak to s ministerestvem zemědělství poupravit aby tam doslovně bylo "přibližnou váhu" a byl by klid. A nebo váhu prostě nepsat, ale ta by jim chyběla při sumarizaci, kde se uvádí. Tady v tom mi to připadá jako kdyby nebyl zájem. Nebo bych to měl možná říct jinak. "dokud to nějak šlape, nebudeme do toho hrabat, ono to nějak dopadne".

SAHIB - Profil | Út 25.3.2014 21:23:56

nofish >>
vím o tom a máš pravdu!
Ale já jsem si přece zaplatil a koupil povolenku,a RS mi na základě(virtuálně)kusu papíru nemůže přece nařídit,at si jdu koupit váhu abych zvážil rybu na gram,,!!Jen proto že Korektor při výstupu papíru nepřemýšlel o významu věty jako takové,to snad souhlasíš a pak je tu paskvil!.. To je jako by sis koupil auto,zastaví Tě polda a taky Ti nemůže nařidit,ať si deš koupit třeba ovčí potahy do auta!..-))

nofish - Profil | Út 25.3.2014 21:18:49

SAHIB >> Ona to ani tak nevyžaduje RS, jako spíš věta v zákoně. Přečti si ji :-) Je to věc, kterou roky nikdo neřeší. To však neznamená, že to neplatí.
Zde se jedná o jednoduchou věc. Jestliže RS trvá na doslovném znění zákona, kdy máš psát i hmotnost úlovku okamžitě u vody, musí přece také trvat na tom, aby ta hmotnost byla pravdivá, ne "podle tabulek co vydal svaz". Asi tak :-)))

SAHIB - Profil | Út 25.3.2014 21:04:27

Zdravím,
to RS chce ve větším podpořit rybářské obchody v tržbě,abychom povinně nosily k vodě váhy?..To si možeme rovnou sehnat starou decimálku,sednót na kabernu a kdo de okolo,tak mu před odchodem od vody za "frank de bůra"-) zvážit kapř,aby ho RS od revíru při odchodu nevybrala,že nemá správně vyplněnou povolenku-tedy docházku..-)????

žaba - Profil | Út 25.3.2014 20:35:29

Dobrý den, jsem členem ČRS,podle Vaši odpovědi p Soukup jste členem MRS, to znamená,že na Moravě si nástr.rybičky musí rybář nalovit při zahájení lovu,nebo jak se to vlastně u Vás praktikuje. Děkuji za odpověď

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 14:45:16

žaba >> Už jsem to jednou psal. Nevím ,jak je to na pražských vodách, ale u nás ve všech případech porušuješ RŘ.

žaba - Profil | Út 25.3.2014 13:29:50

Stále postrádám vysvětlení jak RS dokládáte na pražských vodách to, že nástr.rybičky jste koupili,přinesli ze svého sokr.rybníčku,akvária nebo dostali od známého. Jak se dokládají váhy a míry ?

nofish - Profil | Út 25.3.2014 13:20:35

kakr >> Takový způsob je podle naší RS nesprávný. Ještě bys prý měl jako blbec psát znovu datum a revír, u každé ryby, když to tak píšeš.
A co říká RS je pravda, vždyť na to má školení, ne? :-)))

kakr - Profil | Út 25.3.2014 12:54:38

Bych si dovolil předložit povolenku (2ks) z loňska. Upozorňuji, že lovec poctivým zapisováním nepřišel k žádné újmě a povolenka by mohla sloužit jako vzor pro zapisování přisvojených ryb v MRS.

nofish - Profil | Út 25.3.2014 12:46:35

šmudla007 >> Ale prd. Hromada ryb je v kolonce "ostatní" v zarybňovaccím plánu u v sumáři. Když to budeš dělat furt dokola, zjistí že (papírově) je ve vodě hromada kapř a třeba konečně zkusí ty prachy nvestovat do "plevele"...

šmudla007 - Profil | Út 25.3.2014 12:32:53

venca1 >> čilimníci si umí spočítat, vysadíme 100 kaprů, ulovilo se 60 kaprů a 40 karasů. Karasy sme nevysadili žádný ani tam žádní nebyli , tudíž logicky 40 karasů byli kapři.

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 12:30:50

nofish >> Ten kapř napsaný velkým písmem je přímo v BP, ale ty nálepky jsou super nápad , nech si to patentovat, než Ti to někdo ukradne. Třeba se na tom opeříš. :-)))

nofish - Profil | Út 25.3.2014 12:20:43

venca1 >> Hele já s tím nezačíám. To je reakce na to, když ti RS vysvětluje že v ostravě trvají na tom, že když je v BP napsáno že máš kapra zapisovat "KAPR" tak i psacím písmem je to špatně. A to ymslím vážne, že tohle řekl. Když chtějí vymýšlet blbosti, tak jim někdo musí ukázat, že jim je to prd platné :-)
Já bych byl pro samolepky. Nalepíš obrázek rybičky, co sis přivlasnil, bude sranda :-)))

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 12:16:44

nofish >> Ještě ty s tím začínej, on se toho někdo chytne a budem si kupovat šablony pro vyplnění úlovkáče přesně na míru. :-))

Čingi - Profil | Út 25.3.2014 12:11:54

venca1 >> Bylo to jako příklad a pro méně zdatné v počtech,jo?!

nofish - Profil | Út 25.3.2014 12:07:23

venca1 >> to jo, ale je třeba na to pamatovat a nezapomenout.
On to tam kolega napsal z jiného důvodu, ten napadnul mě. A je to nepostihnutelné :-)))
Jak je vidět je třeba do BP napsat, že název ponechané ryby musí být "přes celé okýnko", jinak se s tím dá zase vym*dat.

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 12:03:07

Čingi >> Ty bereš čtvrtkilové cejny? Na co se to dá použít?:-))

Knapík - Profil | Út 25.3.2014 12:02:01

šmudla007 >> podle mě bys musel 16.3. přesáhnout limit 7kg už před posledním karasem, pokud to nebyl nějakej extrémní hovaďák, což podle délek moc nevypadá .-))

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 12:00:22

nofish >> Fixy koupíš v každém papírnictví.:-)

Čingi - Profil | Út 25.3.2014 11:56:15

No já si myslím,že napsat délku á váhu ulovené ryby která patří do těch vyjmenovaných je samozřejmostí.Proto jsou v R.Ř.tabulky.Pravdou je,že se stane to,že ryba už na pohled neodpovídá svojí hmotnosti,délce.Tak snad potom nastává situace rybu zvážit.Jako stráž jsem nikdy neřešil váhu ryby ale zásadně její míru.V podstatě jde o to,že váha by musela být u rybářské stráže kalibrovaná a čas od času posílaná na kontrolu,zda neprovažuje.To je tedy úplná blbost,že?Tak rybář může mít váhu u sebe pro orientaci zda nepřekročil hranici 7kg a nebo pro foto a jiné.Ale buzerovat rybáře,že mě váha ukázala plus,mínus 10-20dkg je nesmysl.Stejně tak psát u 20 cejnů kolik každý měří a váží.Před odchodem napíšu 20 cejnů a váhu v průměru 25dkg,tak napíšu 5kg.Jen si to ohlídat a pokud mám jěště kapra,tak abych po nepřetáhl.Pro normální rybáře normální a pro prasata pak opravdu R.S. zvážit a zvláště napěchovaný vezírek s cejny, kterým nedostatkem místa lezou ploutve ven.Chce to myslím rozum z obou stran,ne?

nofish - Profil | Út 25.3.2014 11:55:53

venca1 >> Ještě potřebuješ lihovku. On má kaprokaras ten pruh na boku, jako karas. Teda jiné jsem zatím snad neviděl, nebo si to neuvědomuju.

Ladineeek - Profil | Út 25.3.2014 11:53:55

venca1 >> to si neměl psát, ještě si to nějaká masna vezme k srdci a břehy budou zastlaný ustříhnutejma fouskama :-)

venca1 - Profil | Út 25.3.2014 11:49:52

šmudla007 >> Fousy kaprovi ustřihneš, a máš hned karase. :-))

šmudla007 - Profil | Út 25.3.2014 11:45:49

Ladineeek >> neznáš křížence kapra s karasem(oblíbená sportovní ryba UK rybařiny). V praxi to může být kapr, karas stříbřitý když nepoznáš druh ryby a nechce se ti napsat KAPR aby byla rezerva v limitu. Jednou v životě jsem tuhle rybu viděl (placatej kapřík bez vousků)-před 20ti roky.

Ladineeek - Profil | Út 25.3.2014 11:36:25

Lauri >> jo, tam je to už s užitelností horší

Ladineeek - Profil | Út 25.3.2014 11:36:04

šmudla007 >> kaprokaras, was ist das?

Lauri - Profil | Út 25.3.2014 11:12:48

Ladineeek >> boty máš taky od Vietnamců? :)

FRANK71 - Profil | Po 24.3.2014 15:14:04

šmudla007 >> pražská povolenka to tak má, bohužel.

šmudla007 - Profil | Po 24.3.2014 15:09:47

TomK78 >> plotic za rok vezmu 200-300ks, okounů 15-20-40-60ks.. tož každou rybu ihned zapisovat centimetrama by bylo zajímavé :) vyplněné je to ilustračně-jak by to mohlo vypadat.

nofish - Profil | Po 24.3.2014 14:50:43

TomK78 >> Akorát že ten Ing. Pavel Vrána v něčem kecá :-)
Prý vychází z toho, že rybář nemá povinost si rybu nechat. Ale co štika chycená na pstruhovce? Takže abych dotáhl "jeho dílo" do konce, na P vodě musíš mít váhu. Budeme-li vycházet z toho co je tam psáno. Zapisuješ přisvojené ryby. Na P vodě máš povinost si ji nechat, musíš ji zapsat, ne?
Aby byla ještě trošku sranda :-)))

TomK78 - Profil | Po 24.3.2014 14:38:51

CoDu >> Nemáš pravdu - pro kontrolu je podstatná váha, jelikož při dosažení limitu 7 kg máš povinnost ukončit lov...

CoDu - Profil | Po 24.3.2014 14:37:19

arnošt >> Taky si myslím, že je to hloupost. Pro kontrolu je dostatečná délka ponechané ryby a pro vyhodnocování je přesnější vážení doma. Pokud se někdo domnívá, že tím předejde nepoctivým zápisům, tak to je úplná hovadina. Bude-li někdo chtít tam napsat něco navíc, tak to dopíše doma a nedá se to zkontrolovat. Toto je pouze na každém rybáři.

Červené karty: chřenovák