Castice ci jemna smes?

Chtel bych se vas na neco zeptat.mozna uz to tady bylo nevim v jinych otazkach sem to nevidel.a to jestli krmit(lakat ryby-pro kratky rybolov,nemyslim dlouhodobe vnadeni) jen jemnou smesi-prosaty srot,stouhanka,popr komer.smes.....nebo i vetsimi kousky a casticemi?jeden byvaly zavodnik mi totiz rikal ze se musi krmeni skladat jen z jemnych castic aby se jimi ryba nezasytila a jedine velke sousto v nakrmene plose musi! byt nase nastraha. ze rybam nevadi a dokonce ani kaprum ze musi hledat malinkate castecky.oduvodnoval to take tim ze ve vode se ryby zivi take malinkymi casteckami,patentkami, planktonem,ze porad filrtuji vodu a hledaji cokoli k snedku-ze kapr se zaryje za patentkou az 30cm do bahna!Co je podle vas na tomto pravdy?fakt by me to moc zajimalo.úrosim napiste dik neda mi to spat.je to rozhodujici pro muj zpusob krmeni.

Autor diskuse: Johny - Profil , 25.8.2004 plavaná - nástrahy, návnady

marek | Čt 26.8.2004 18:45:12

Na řece to dělám tak, že nejdřív nastřílím partikl(kukuřici, těstoviny nebo kroupy) tak dvě tři hrsti ne víc. Potom nad místem vnadění hodím několik malých koulí velmi jemného krmení, hodně výrazného a ne moc pevného, aby se pachová stopa dostala co nejdál po proudu. Funguje to hlavně na menší kapry a cejny. Během lovu už nedokrmuju, aby kapříci měli čas papat a nerušil jsem je. Funguje to na krátkodobý lov tak do tří hodin. Ahoj

whitefish | St 25.8.2004 22:45:58

Nijak bych to nečlenil. Stane se, že rybu nepřitáhneš, ani když uspořádáš hotové hody o několika chodech v jemném i hrubším provedení. A naopak, někdy překvapí, jak málo k udržení ryb na místě stačí. Co se jemnosti krmení týká, nedramatizuji to a říkám si, že si každá ryba, bude - li na místě, vybere to své. Nezřídka na místo přijde několik druhů ryb a všechny jistě nezobou stejně, neboť v rozmezí několika minut chytneš malou ouklej, drobnějšího perlína, slušnou plotici i cejna či kapra. Podle mně je důležitější vzlínavost drobnějších částeček a dobrý "rozpad" koule na dně k vytvoření "koberce". Nechci plácat, jen si myslím, že je- li návnada chuťově (čichově) pestrá, velikost částeček hraje až druhou roli.

jura | St 25.8.2004 22:14:21

Hlavním úkolem krmení je ryby přilákat, udržet, ale nezasytit. Na některých vodách se řídí takovým heslem, když nakrmit a nejdou, tak nakrmit ještě víc, ale to není v pořádku. V teplých letních měsících má ryba dost přírodního krmení, řasy, bentos a jakmile ji nasypeš ještě další, tak tu vodu "překrmíš" a rybě stačí stát na místě a mít otevřenou papulu a "prdel". Já se orientuju na chytání na řece a i ta se dá překrmit, takže jak jsem psal, záleží na roční době a na druhu lovených ryb. Na řece občas přikrmím, ale jen jemné krmení, feeder směs, strouhanka, semeno lnu a jako pojivo ty nejmenší kroupy. Stačí na začátek lovu umačkat dva tenisáky proti proudu nad lovné místo a pak až tak po dvou hodinách lehce prohodit menšími kuličkami. Petrův zdar.

Kato | St 25.8.2004 20:44:12

Když jdu na malé rybky s feederem, tak stačí jen šrot, strouhanka, aroma, barva. Průměr ryby- komerč. směs, kuku. z plechovky, vločky, řepka a někdy pelety.
Velké ryby- kukuřice krmná, řepku, pšenice a boilie-brambora.
Když tam nahážeš jemné krmení, nahrnou se tam malé ryby a velké nepustí a ty opatrné se tam ani nehrnou. Kdežto když je tam krmení s velkými částicemi, malé je nepozřou a nechají je tam těm velkým. potom je na tobě jak si svou nástrahu upravíš, aby byla jinačí něž návnada. Někdy je také dobré přehodit krmné místo tak o 1-2 metry, protože kolem jezdí snad vždy větší ryba a někdy to vyjde-už dostkrát se mi to stalo.

Martin K - Profil | St 25.8.2004 20:29:47

Chytem na 1ha rybnicku a zda se mi lepsi to bez tech zrnicek.Jen jemna smes.

Martin M. - Profil | St 25.8.2004 19:46:09

Ja myslim, ze zasytit ryby je za normalnich podminek absolutne nemozne. At tam nahazes cokoliv jedleho (v prijetelne velikosti zrnek), tak to do par hodin sezerou. Bal bych se toho snad u malych rybek (do 20cm) a na malych revirech (1ha). Ja sam jsem zacal chytat pravidelnejsi vetsi ryby, az kdyz jsem zacal pouzivat vetsi mnozstvi castici ve sve navnade. Dnes casto chytat uz jen s casticemi jako navnadou. Samozrejme kdybych se k vode na 3 hodiny, tak to nemusi mit takovy ucinnek, ale ja chodim vetsinou na cely den a pak to vyznam ma.
"ze rybam nevadi a dokonce ani kaprum ze musi hledat malinkate castecky" - tak tohle rozhodne nemohu potvrdit a jsem zrovna u kapru presne opacneho nazoru.

miki | St 25.8.2004 12:56:49

Nedělej z toho zbytečnou vědu. Pravda je, že by jsi krmením neměl ryby zasytit, ale pouze je přilákat, nic méně, když do krmení přidáš nějaký partikl, můžeš zase stáhnout větší ryby. Obecně ale opravdu platí, že na plavanou se používá co nejjemnější krmení resp. krmení, které ti propadne sítem s oky cca 2x2mm-to ber ale pouze orientačně. Na druhou stranu, když zakrmíš pouze kukuřicí a následně na ní budeš i chytat, težko ryba najde právě jen tu tvoji na háčku, když ji tedy nebudeš nějako upravovat-aromatizovat.