Kyselina kapronová a její Toxicita

Prosím vás jak to je u Caproic acid (kyseliny kapronové) podle dostupných informací je toxická,v jakých koncentracích se prodává a jak se dávkuje popřípadě bezpečnost při zpracování.Za vaše reakce a zkušenosti děkuji.
Autor diskuse: pavuc - Profil , 26.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

FOUSATEJ HAT - Profil | Čt 4.9.2014 21:57:28

vaereckoff >> V cole člověk vylemtá butyricu až běda :-) A věř tomu že tvoje tělo jí už taky nějakej decák vyprodukovalo :-))

vaereckoff - Profil | So 8.3.2014 16:58:12

don Ferrari >> to jo to souhlas, ale víš jak se furt kecá co sežere a nesežere tvor všežravý (člověk) a co muže a nemuže a měl by a neměl by...tak do kapra (prase vodního typu) se cpe vše horem dolem :) hlavně že to smrdí, voní, uvolňuje, zadržuje atd....:)

don Ferrari - Profil | So 8.3.2014 16:53:06

vaereckoff >> když někdo bude používat tuhle Kapronovou, bude to stejné, jako NBA nebo Formid (Formic), hlavní je koncentrace, nic se nemá přehánět,

vaereckoff - Profil | So 8.3.2014 16:48:12

don Ferrari >> nikam se koukat nechci :) no, kolik? já osobně si ani netroufám říct číslo......ale suma sumárum si dovolím říct, že to budou tuny ročně :-) jinak by to nikdo nevyráběl pač by se to neoplatilo :-)

don Ferrari - Profil | So 8.3.2014 16:45:20

vaereckoff >> podívej se, kolik je výrobců boilies a kolik z nich, dělá třeba Ananas NBA, je tam kyselina máselná, no a kolik si myslíš, že se do vody, těchto kuliček nahází :-))))))

vaereckoff - Profil | So 8.3.2014 16:42:25

Mě celkem baví si to číst :-) to jsou samé organické anorganické látky a já nevim co všechno.... pro mě je jen zajímací, estli by jste to v množství co to házíte do vody snědli taky sami...páni kyseliny :-)

pavuc - Profil | So 8.3.2014 7:24:39

Chemie jako taková bohužel zastavit nelze.Je pouze na nás jestli i do budoucna budeme kupovat boilies které vydrží i několik let v sáčku aniž by plesnivělo a udrželo si své vlastnosti-vlhkost,vůni atd. Jestli někdo nepoužije Kapronovou a použije čistý Med nebo Perníkové kořeni je to čistě na jeho uvážení.
Ono Kolikrát rybám dáme více než sami sobě.
Co se týká té toxicity tak jsem se dozvěděl celkem dost a upřímně ještě jednou všem díky.Distributora pro český trh (Nutrabaitsu) jsem kontaktoval s prosbou jestli mi muže poslat nějaké bližší informace a do dnešního dne mi bohužel nedošel ani jediný řádek.Tak ještě jednou díky PAVUC

MrCement - Profil | Pá 7.3.2014 23:30:21

Slavíček >> ano. Lidé si vybírají dle ceny (je to pochopitelné a mnozí dnes již nemají jinou možnost). Ale tlakem na cenu na straně kupujících i nakupujících řetězců jsme se dostali do situace, kdy potravina musí vydržet měsíce/roky, musí být lépe prodatelná a hlavně superlevná. Stát bohužel záměrně ztratil nejen potravinovou soběstačnost, ale ztratila se i kontrola nad energií, vodou a byznysem v oblastech, které by neměly být nikdy prodány - neboť to každého z nás vysává. Špatné na tom je to, že situace nemá řešení. Lidé dole (konzumenti) se nepostaví a i kdyby se hypoteticky postavili, tak budou složeni.

Slavíček - Profil | Pá 7.3.2014 23:20:06

MrCement >> Me nevadi chemie v krmeni pro ryby ale co moje hlava nebere ze vyrobci davaji spoustu zbytecny chemie do potravin pro lidi . Vezmi dzemi horcici syry uzeniny sama chemie když se clovek podiva na slozeni kolikrat mu pripada ze výrobce je syntesia nebo spolana nikoliv výrobce potravin

Blato00 - Profil | Pá 7.3.2014 22:47:45

Zdravím všechny!
Pokusím se vysvětlit, jak to vlastně s těma kyselinama je. Kyselina kapronová (Caproic acid) je, tak jak tu bylo již napsáno hexanová kyselina, patřící do skupiny organických sloučenin. Je opravdu jedovatá jak dermálně (potřísnění), tak orálně. V přírodě se vyskytuje v jinanu dvoulaločném, ale taky v tucích, které běžně doma jíme a v neposlední řadě také v kozím mléce. Pokud je v nízké koncentraci v potravě pro ryby, může být pro ně atraktivní, podobně jsko kys. máselná. Pokud ji ryba pozře, v jejím trávícím traktu se rozštěpí a tak rybí maso jedovaté není. (když ryba pozře rtuť, uloží se v ní a k jídlu pak není) Pokud zbytky kys. kapronové zůstanou ve vodě, potká ji podobný osud jako v rybě, jen to trvá delší dobu.

Kysenina máselná (butanová) je zcela neškodná, v přírodě se vyskytující látka. V podobě esterů se vyskytuje v živočišných i rostlinných olejích, v másle.... v rozkládajících se bílkovinách a hnijícím mase - proto je nejspíš tak atraktivní pro ryby. Pokud by jste někdy četli, co vlastně jíte a pijete, přijdete na to, že se přidává jako zchucovadlo do běžných potravin...třeba cocacola. Bohužel, dle nařízení REACH a ostatních předpisů EU výrobce nemusí uvádět látky, které jsou ve výrobcích obsaženy, pokud nedosahují 1%.

Dle mého názoru se těchto kyselin bát nemusíme, pokud jsou používány s rozvahou. Nedalo mi to a kys. kapronovou jsem u uvedené společnosti zakoupil a také jsem zavolal do toho obchodu, jestli s tím maji nějaké zkušenosti. Pán byl velice ochotný a podal mi dostatečné informace, i když pro mne trochu "naostro". No, chemická řeč je mi vzdálená, ale pár poznámek jsem si udělal a z nich tak nějak čerpám. Také z něj vylezlo, že by chtěl přidat nějaké vlastní dipy a sortiment pro nás rybáře rozšířit (i když prý už nerybaří,ale nechává se inspirovat kamarády). Varoval jsem ho před Arokem...vysmál se mi, protože uz s nima má své zkušenosti a většina komponentů bude od zahraničních výrobců.

Docela se těším, co vymyslí a nabídne!!

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 22:11:10

MrCement >> Ne nerozumíme si :-) ale máš pravdu

MrCement - Profil | Pá 7.3.2014 22:03:58

FOUSATEJ HAT >> nejsem příznivcem chemie do vody, polykání prášků od farmafirem (když mne má bolet hlava, tak ať bolí a já si najdu řešení problému). Jistě mi práškující namítnou, že to co se tam dává, tak to chemička vypustí za sekundu. Při tomto přístupu bych si mohl opodstatnit třeba to, že z auta vyhodím lahev od piva. Proč bych to neudělal. Vždyť je to prd a kolik se vyhodí flašek od piva za jízdy...... málo. A svět je složen z maličkostí ...... pokud to udělám já, ty, Martin, Helena, Hugo, Jindra ....... tak jednoho dne po silnicí neprojedeš. A beztak budoucnost je v lovu na korálek (musím to dotáhnout do konce).

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:55:23

MrCement >> jenže mě přijde že i přesto že si pravděpodobně chytrej a študovanej člověk, že mi nerozumíš, páč já jsem se nezastával žádnejch surovin nebo chemikálií, jen mě zajímá proč je to boilies to zlo, protože mě to strašně připomíná jakej si bolševismus, nikdo nikoho nenutí aby na boilies chytal, jen ho každej nějak představuje a rybář si přeci může vybrat, na co chce chytat, To je jako by někdo někomu vyčítal, že si koupí krmítkovku a foukačky, proč to kupujou? jsou normální? vždyť přeci stačí šrot a houska, a nebo bez krmelce a jen s žížalou, páč tu si může někde chytit.

Já si osobně myslim, že každej si může vybrat to svoje a hlavně každýmu by mělo bejt jedno na co ten druhej chytá. To jestli někdo dělá u vody bordel to je zase jiná věc.

MrCement - Profil | Pá 7.3.2014 21:46:08

FOUSATEJ HAT >> pak plně chápu tvůj postoj a na rovinu - obdiv, že v dnešní době přežijete (dále nechci rozšiřovat, protože bych si rýpl do všech stran - výrobců i kupujících a nakonec i do sebe). EDIT: ty koule s hexanovou kyselinou jsou celkem jedlé.

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:43:17

MrCement >> Jsem výrobce a nikomu nic nenutím, a tyto chemikálie nenabízím. Jen mě pořád zajímá, proč je to boilies takový zlo?

MrCement - Profil | Pá 7.3.2014 21:39:45

FOUSATEJ HAT >> nejsem dle tvé kategorizace rozumný člověk, nerozumím ti a ani tvému hodnocení z pohledu imaginárního "rozumného člověka" kterého umíš pro daný účel ustanovit. Jsem jen chemik a mám na vaše pokusy poněkud jiný názor, který není kompatibilní s vašimi sny (neb přání otcem myšlenky) a už vůbec není slučitelný s pohledem výrobců (vy chytáte kapry - výrobci loví vás).

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:36:43

MrCement >> Jinač těch chytrolínů je tady víc, už jen to že někdo spojuje název kyseliny kapronové z kaprem hovoří o jejich inteligenci. Ale věřím že i třeba název butyric si ze začátku mohli lidi spojovat třeba s botou

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:30:29

MrCement >> boilies je nástraha jako každá jiná, je to stejný, jako kdyby někdo řekl že chytání na rohlík je zlo. Uplně stejný
A pokud si přečte rozumnej člověk zápisky kolegy kterýho jsem se ptal, tak mi musí dát za pravdu že zase něco vybleje :-)))

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:29:16

MrCement >> nevěřim tomu, že se dozvim ten ROZUMNEJ důvod

MrCement - Profil | Pá 7.3.2014 21:28:28

FOUSATEJ HAT >> proč když se někoho ptáš na osvětlení jeho názoru, tak již dopředu jeho odpověď nazýváš "vyblitím" ? Seš natolik zaslepený, že nedokážeš připustit, že tě diskutující může překvapit lepším názorem než máš sám ?

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 7.3.2014 21:25:02

Kruan >> Proč je pro tebe boilies zlo? to by mě zajímalo, a stačil by mi jen jeden, ale rozumnej důvod. To jsem zvědavej co vybleješ -)

Slavíček - Profil | Pá 7.3.2014 20:40:04

kolař >> Z vlastní zkusenosti vim ze kazda novinka chyta a ucinost se snizuje cim dele a vic lidi to pouziva třeba olihen když to byla novinka super uz delší dobu se pouziva a uz to není jako když to byla novinka . Jak dlouho si co ryba pamatuje to je otázka vezmi si jahodu kdysy popularni vyborne slapala postupem casu jeji ucinost nebyla takova lidi ji prestali používat dnes je opet popularni . Samozrejme je to byznys jinak by nebylo potřeba každý rok nasazovat nove smesi aspoň u nas to tak je. Treba v anglii nektere smesi se prodavaji bez zmeny roky u nas lidi chteji novinky

tomato - Profil | Pá 7.3.2014 20:37:03

Keď nie je tá dávka pre ryby smrteľná, tak kľudne jedze otravu na potkany v minimálnom množstve, ktoré Vám nič neurobí. Jedzte to celý život a uvidíme, či Vám z toho nič nebude....
Je to až choré, čo sa robí kvôli chyteniu naj kapra. Dosť, čo pláva kopec svinstva vo vode, ešte im naložíme....

Lube - Profil | Pá 7.3.2014 20:32:49

Tak k té toxicitě, smrtelná dávka pro krysu je 1,9 g kyseliny na 1kg hmotnosti krysy (LD50 orálně 1,9g/kg), pro kapra údaje samozřejme nejsou. Jedna lahvička o tohoto odkazu http://likochem.cz/Pro-rybare/Caproic-acid-Kyselina​-kapronova-10-20-ml.html obsahuje maximálně 2 g kyseliny. Tak si odpověz, jestli do krmení dáš celou lahvičku. A když zohledníš, že je nástraha ve vodě, kyselina se ještě naředí takže efekt na zdraví ryb v porovnání s ostatními kontaminanty ve vodě je 00nic.

Tom - Tuk - Profil | Pá 7.3.2014 20:14:25

pavuc >> To je vtip nebo realita??? Reaguji na složení níže popsané...