Jak je to s esencí?

K otázce mě vede jednoduše to, že se podle mě tak nějak vžilo rozdělení boilies na "sladké" a "masové" příchutě. A aby toho nebylo málo, tak se už pěkných pár let traduje, že sladké je dobré na zimu a maso na teplejší vodu. MRK je plný otázek jestli je lepší švestka nebo ananas, oliheň nebo kaviár,...atd. Není důležitější chuť a úplně jiné složky než právě esence? Z osobní zkušenosti vím, že koule bez esence kapříci baští s velkou chutí. Zaměřuji se víceméně na chuť, sladidla, sůl, koření a různé chuťové palatanty, stimulátory, říkejte tomu jak chcete.

Jednoduše si myslím, že se druh esence přeceňuje. A to pomíjím skutečnost, že není třeba oliheň jako oliheň. Myslím si, že důležitější než název esence je její nosič. Lidi se ptají jak funguje na nějaké vodě oliheň. Bez vtipkování bych přirovnal název oliheň k barvě kastle auta. Nám voní několik esencí jako oliheň, ale v podstatě je to jen něco jako barva kastle auta. Podstatné je to co je pod kapotou :o)

Jak jste na tom s esencemi vy? Necháváte se strhnout příjemnou vůní nebo kouli i ochutnáte, aby jste zjistili, že má třeba k jahodě hodně daleko?

Mimochodem jsem chytal v ledové vodě na játra a jezdilo to neskutečně na rozdíl od koulí moruše, ale to je přece to "sladké ovoce" vhodné na zimu.
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 10.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

Modrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 14:33:52

Kocháč >> Jo a jedna francouzská firma míchá svá aromata tak aby voněla a chutnala stejně :-))))

Kocháč - Profil | Po 24.2.2014 14:17:27

Modrý šílenec >> Teď jsi všem obchodníkům co kšeftují s Asou udělal čáru přes rozpočet a pacientům nasadil brouka do mordy :o)))

Modrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 14:10:26

Kocháč >> tož to máš pravdu, jinak jsem měli dobré zkušenosti přidávat do boilie místo HE jenom koření čertovo lejno :-)
http://www.spektrumzdravi.cz/asafoetida-50-g

Kocháč - Profil | Po 24.2.2014 14:05:03

Modrý šílenec >> Není nad klid a nerušený spánek na čerstvém vzduchu :o) Týden bych samozřejmě nevydržel, ale den i dva mě moc nerozhodí.

Modrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 13:54:36

Kocháč >> Po týdnu bez záběru řeším jiný revír a ne úpravu nástrahy ;o)))))

Kocháč - Profil | Po 24.2.2014 13:13:56

Modrý šílenec >> Chci ty signály z tekutých co možná omezit, proto jen 4 kapky ASY na 1kg. Máchání koulí v esencích nebo kapky esenčáku přímo na nástrahu budu řešit až po týdnu bez záběru :o)))

Modrý šílenec - Profil | Po 24.2.2014 13:11:22

Kocháč >> Dávkování je správné, ale jestli ju máš s UK tak ty 4 kapky sů na 1 lb.
Moje zkušenosti sů že 8 kapek na kg je tak akorát, i když jsem i kapal Asa Foetidu přímo na kouli a nechal vsáknout do boilie a kapři brali :-))))

MichalU - Profil | Po 24.2.2014 13:08:30

Kocháč >> treba mu to zavidi. Rad bych se podival na tu jeho fotku, treba bysme se priucili jak se tvarit ;)

Kocháč - Profil | Po 24.2.2014 12:37:40

MichalU >> A nebo, macin je vyfocenej pěkně a s krásným kaprem. Nechápu co na tom mikemu1977 vadí.

MichalU - Profil | Po 24.2.2014 11:55:28

Kocháč >> jen to nech, at si to kazdy precte :) je to jeho vizitka

Kocháč - Profil | Po 24.2.2014 8:33:33

mike1977 >> Na tom jak macin kouká na kapra nic zvláštního nevidím a hlavně tvoje reakce je mimo zadání otázky, proto máznu.

mike1977 - Profil | Po 24.2.2014 0:45:04

macin >> Ty jo, i když jsem chytil podobně velkého kapra, tak jsem se na něj tak debilně nedíval....to máte kapraří takovou úchylku ?

Lexoun - Profil | Po 24.2.2014 0:29:06

kebator >> tak narozdíl od esence to bez erekce většinou nejde :-)))).L

kebator - Profil | Čt 20.2.2014 9:03:58

Kocháč - >> Cha, ked som si precital nazov diskusie: "Jak je to s erekci" tak som sa zasmial dobre. a citam lepsie a ono to tam je " s esenci" :-))))))))))))))))))

Morus - Profil | Čt 20.2.2014 9:01:23

Kocháč >> přirovnal jsi to v tý otázce přesně - je to jako barva auta. Tzn záleží hlavně co je pod kapotou, ale při tom barva auta má zásadní vliv při výběru - většinou. Stejně tak u koulí. Napadá mě zkušenost s koulema Richworth řady Euro, často se o nich říká že je to jen navoněná mouka. Vlastně je to i pravda, to složení směsi je vlastně u všech chutí stejný ale právě ta příchuť je u nich zásadní.

MichalU - Profil | Po 17.2.2014 6:13:00

Kocháč >> chybama se clovek uci, ja su nastesti uz na take pachy imuni, vycvicil me jeden kamos protoze kdyz jdes k nemu na pokec tak citis pronikavý zapach jeho kulicek v okruhu 10m a nechce me zmetek rict co to je :-)

jaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 21:29:22

Kocháč >> Samozřejmě máš pravdu že není esence potřeba ale do kvalitní směsi. Pokud je směs atraktivní a voní sama o sobě tak esence být nemusí. Otázka je zda těch taháku na peníze není mnohem víc a cpou se i do směsí předražené věci,tím myslím třeba extrakty zda jsou potřeba?

Kocháč - Profil | Ne 16.2.2014 21:11:47

jaryn82 >> :o))

jaryn82 - Profil | Ne 16.2.2014 21:10:56

Kocháč >> Tak to pak na ty sedmdesátky to je asi jedno a tu esenci bych použil.